Σέρτζιο Ολιβέιρα: Πέρα από τις τέσσερις γραμμές...

Σέρτζιο Ολιβέιρα: Πέρα από τις τέσσερις γραμμές...

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έβαλε την υπογραφή του στο διετές συμβόλαιο που του πρότεινε ο Ολυμπιακός. Δεν το σκέφτηκε και πολύ... Αφού επισημοποιήθηκε η μετακίνησή του στο Λιμάνι, ο ίδιος στις δηλώσεις του στάθηκε στις προσπάθειες των ανθρώπων του ελληνικού συλλόγου για να τον κάνει να αποδεσμευτεί από τη Γαλατασαράι.

Μετά τον τραυματισμό του στο στήθος, έψαχνε την επόμενη πρόκληση. Το επόμενο κεφάλαιο για να συνεχίσει να γράφει τις δικές του σελίδες στο βιβλίο της ήδη πλούσιας καριέρας του.

Πρωταθλητής στην Πορτογαλία με την αγαπημένη του Πόρτο, στην Τουρκία με την Γαλατασαράι, στην Ελλάδα ήδη νταμπλούχος με τον ΠΑΟΚ και κάτοχος Conference League με την Ρόμα.

Δεν μένει στα κεκτημένα και πάει για τα επόμενα. «Να βοηθήσω τον Ολυμπιακό να κατακτήσει κι άλλους τίτλους», δήλωσε. Η όρεξή του δεν μπορεί να διαψευστεί.

Ενας άνθρωπος που έχει δίπλα του τη σύντροφο της ζωής του, Κριστιάνα, σε μια περίοδο που το ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί, ο Σέρτζιο Ολιβέιρα επιστρέφει στην Ελλάδα για να μεγαλώσει τη συλλογή των τίτλων του.

Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

image

Μια καριέρα που ξεκίνησε, γράφοντας ιστορία...

Γεννημένος στο Πάσος ντε Μπραντάο, βόρεια της Πορτογαλίας, στη μητροπολητική περιοχή του Πόρτο το όνειρο για κάθε παιδί που θέλει να παίξει μπάλα δεν είναι άλλο από το να φορέσει τη φανέλα των «δράκων».

Ζούσε ως παιδί το θαύμα της Πόρτο του Μουρίνιο και στη φωτογραφία που θα δείτε παρακάτω, σε ηλικία 12 ετών μαζί με τη μητέρα του, αποσπά αυτόγραφο πάνω στη βιογραφία του Special One από τον ίδιο τον... Special One. Μερικά χρόνια αργότερα έζησε όσα έβλεπε στα όνειρά του.

Moυρίνιο

Ο Σέρτζιο Μιγκέλ Ρέλβας ντε Ολιβέιρα κατάφερε να το εκπληρώσει αυτό το όνειρο. Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της γενέτειράς του το 2000 και δύο χρόνια αργότερα έγινε μέλος της Ακαδημίας της Πόρτο.

Το 2009 και συγκεκριμένα στις 17/10 έγραψε ιστορία, αφού στο 4-0 κόντρα στην Σερτανένσε είχε ασίστ παίζοντας 90'. Ήταν μόλις 17 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών όντας ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη ομάδα της Πόρτο. Ο προπονητής που τον πίστεψε ήταν ο άλλοτε τεχνικός του Παναθηναϊκού Ζεσουάλντο Φερέιρα.

Οι εμφανίσεις του πείθουν τη διοίκηση να του προτείνει νέο συμβόλαιο μέχρι το 2012 με ρήτρα αποδέσμευσης 30.000.000 ευρώ.

image

Στη διετία αυτήν ωστόσο, ξεκινά μια μίνι περιπλάνηση. Πηγαίνει δανεικός στην Μπέιρα-Μαρ, μετά στη Μαλίν (πρώτος σταθμός εκτός Πορτογαλίας) και Πεναφιέλ. Στο Βέλγιο πήγε όταν έκρινε ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα ότι δεν χωράει στα πλάνα του.

Τη σεζόν 2013-2014 ο Ολιβέιρα αρχίζει να χτίζει το όνομά του στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας με τα χρώματα της Πάσος Φερέιρα. Υπογράωει τριετές συμβόλαιο εκεί, αλλά γρήγορα στην Πόρτο θα καταλάβουν ότι κακώς τον άφησαν να φύγει και έτσι επιστρέφει στο αγαπημένο του μέρος. Εκεί που η καρδιά του χτυπούσε ακόμη. Κι ο ίδιος ήξερε ότι δεν είχε τελειώσει τη δουλειά του παίζοντας για την αγαπημένη του ομάδα.

Το πρώτο του γκολ το σημείωσε στο 3-0 επί της Ζιλ Βισέντε στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Η ομάδα του έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στο θεσμό αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι από την Μπράγκα.

Τη σεζόν 2016-17, πέρασε το το δεύτερο μισό της σεζόν στη Ναντ αποτελώντας επιλογή του Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Επέστρεψε, λοιπόν, στην Πόρτο με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο να είναι και πάλι προπονητής του. Αυτήν τη φορά στην Πόρτο. Πραγματοποίησε σούπερ σεζόν με 27 ματς, 4 γκολ και 3 ασίστ πανηγυρίζοντας και το πρώτο του πρωτάθλημα.

Την επόμενη σεζόν μετράει με την Πόρτο 2 γκολ και 2 ασίστ σε 17 ματς, ενώ το δεύτερο μισό της χρονιάς το περνάει στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ. Εκεί, με 15 ματς και 3 γκολ βάζει τη δική του σραγίδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Δικέφαλο του Βορρά. Φυσικά έπαιξε και το δικό του ρόλο στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Το πήγαινε-έλα, το πουσάρισμα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο και το νταμπλ με τον ΠΑΟΚ

image

Παίζοντας για τον ήρωά του!

Μπορεί ο Αντρέα Πίρλο να ήταν το ίνδαλμά του όταν ήταν παιδί, αλλά χωρίς αμφιβολία ως παίδί της Πόρτο, δεν γίνεται να μην είχε για ήρωα τον Μουρίνιο. Τον προπονητή που τον Γενάρη του 2022 τον κάλεσε στην Ρόμα.

Το ενοίκιο από την Πόρτο κόστισε 1.000.000 ευρώ, ενώ στο συμβόλαιο μπήκε οψιόν αγοράς του ύψους 13.500.000 ευρώ. Στο ντεμπούτο του με τους λύκους χρειάστηκε 33' για να σκοράρει απέναντι στην Κάλιαρι (με πέναλτι). Με τη Ρόμα πήρε τον πρώτο του διεθνή τίτλο, αφού στον τελικό με την Φέγενοορντ είδε την ομάδα του να επικρατεί με 1-0 και να κατακτά το Conference League.

Κλείνει τη χρονιά με 22 ματς, 3 γκολ και 1 ασίστ. Μπορεί η Ρόμα να μην ενεργοποίησε την ρήτρα για την αγορά του, αλλά η Γαλατασαράι κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του και στις 2/7 του 2022 ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Πορτογάλου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Με την ομάδα της Πόλης είχε εξαιρετική παρουσία μέχρι τη στιγμή που τραυματίστηκε στο θώρακα. Το Δεκέμβριο του 2023, στο πλαίσιο προπόνησης έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να μείνει εκτός για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά, επέστρεψε στη δράση κόντρα στην Κόνιασπορ στις 26/5 του 2024 και πλέον με τον Ολυμπιακό καλείται να προσθέσει στο πλούσιο παλμαρέ του ακόμα μερικούς τίτλους. Αυτό είπε κι ο ίδιος στις δηλώσεις του ως παίκτης των ερυθρόλευκων.

image

Η Κριστιάνα Γκονσάλβες Περέιρα Ολιβέιρα είναι η σύντροφος της ζωής του. Ο άνθρωπος που είναι στο πλευρό του στο ταξίδι της ζωής αλλά και της καριέρας του νέου μέσου του Ολυμπιακού.

Η εντυπωσιακή Κριστιάνα, είναι δικηγόρος με μάστερ στο δίκαιο των επιχειρήσεων, ενώ είναι και ιδιοκτήτρια πρακτορείου μοντέλων. Τον ακολούθησε στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ, στη Ρώμη για την Ρόμα, στην Κωνσταντινούπολη για την Γαλατασαράι. Θα έρθει και στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό.

Δίπλα της, ο Ολιβέιρα έχει πανηγυρίσει τους τίτλους που έχει κατακτήσει αλλά αυτή φαίνεται να είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει μαζί με την οικογένεια που έχουν δημιουργήσει.

Το ζευγάρι, έμαθε τον Μάιο ότι περιμένει το πρώτο του παιδί.

«Έρχεται ο Μίνι Γκονσάλβες Περέιρα Ολιβέιρα. Έχουμε πετύχει τόσα πολλά μαζί και τώρα συνειδητοποιούμε ότι το πιο σημαντικό είναι προ των πυλών. Είμαστε τόσο χαρούμενοι που μοιραζόμαστε αυτό το υπέροχο ταξίδι που έχουμε μπροστά μας. Νιώθουμε ευλογημένοι, χαρούμενοι και τόσο ενθουσιασμένοι που ανυπομονούμε να σε κρατήσουμε στην αγκαλιά μας», μοιράστηκε το ζευγάρι όταν έμαθε ότι σε λίγους μήνες θα ζήσει το μεγαλύτερο θαύμα.

Πάντα δίπλα του η Κριστιάνα του

image

Στον κόσμο των κοσμημάτων

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα εκτός από τα παραπάνω, είναι και ιδιοκτήτης εταιρίας κοσμημάτων. Η The AJ jewels προσφέρει ποικιλία κοσμημάτων για άντρες και γυναίκες.

Μάλιστα, ο Λεάο της Μίλαν είναι στα μοντέλα για την προώθηση της συλλογής του. «Εσείς ονειρεύεστε, η AJ δημιουργεί», είναι το μόνο που συνοδεύει το brand.

«Φτιαγμένο με ακρίβεια και πάθος, ένα προσαρμοσμένο κολιέ από διαμάντια για την αίσθηση του ποδοσφαιριστή, Ραφαέλ Λεάο», τονίζεται στην παρουσίαση της συνεργασίας με τον νέο σούπερ σταρ της εθνικής Πορτογαλίας.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που ξεκινάω το ταξίδι μου με την common goal (οργανισμός που έχει στόχο να ενώσει την ποδοσφαιρική κοινότητα για την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων κοινωνικών προκλήσεων) και σπιο συγκεκριμένα τα θέματα της ψυχικής υγείας.

Νωρίτερα συνάντησα Χουάν Μάτα για να μιλήσω για την κίνηση και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως αθλητές στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα, βελτιώνοντας παράλληλα την κουλτούρα μέσα στο ίδιο το παιχνίδι.

Τον επόμενο χρόνο, θα συμμετάσχω σε συζητήσεις με τον Χουάν και άλλους αθλητές, προπονητές και άλλους ανθρώπους σε όλο το ποδόσφαιρο για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε το ποδόσφαιρο ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους», είχε γράψει ο Πορτογάλος για να παρουσιάσει αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

Αργότερα, έχοντας περισσότερη εμπειρία θα ενημερώσει:

«Το όνειρο είναι να φτάσεις στην κορυφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Το ταξίδι είναι επίπονο και μόνο λίγοι φτάνουν στην κορυφή. Αυτό το μονοπάτι μπορεί να είναι διανοητικά απαιτητικό, καθιστώντας κρίσιμο για τα νεαρά ταλέντα να λάβουν τη σωστή υποστήριξη. Η right2dream Academy δίνει το παράδειγμα στην ενσωμάτωση της υποστήριξης της ψυχικής υγείας στα προγράμματά της. Η προσέγγιση της Right To Dream περιλαμβάνει εκπαίδευση και δεξιότητες που θα βοηθήσουν τους νεαρούς αθλητές να αντιμετωπίσουν το άγχος, το στρες και τις πιέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το περιβάλλον διασφαλίζει ότι οι παίκτες είναι προετοιμασμένοι για προκλήσεις τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για έναν άνθρωπο - παίκτη που οι ανησυχίες του δεν περιορίζονται μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ευαισθητοποιημένος για τα θέματα ψυχικής υγείας

image

Μια ζωή στα γήπεδα, γεμάτος τίτλους και παραστάσεις


Η καριέρα του Σέρτζιο Ολιβέιρα σε αριθμούς:

  • Πόρτο: 174 ματς, 39 γκολ, 24 ασίστ
  • Πάσος Φερέιρα: 65 ματς, 6 γκολ, 2 ασίστ
  • Γαλατασαράι: 58 ματς, 6 γκολ, 7 ασίστ
  • Ρόμα: 22 ματς, 3 γκολ, 1 ασίστ
  • ΠΑΟΚ: 15 ματς, 3 γκολ
  • Πεναφιέλ: 13 ματς, 3 γκολ
  • Μπέιρα Μαρ: 12 ματς
  • Μαλίν: 8 ματς, 3 γκολ
  • Ναντ: 6 ματς
  • Εθνική Πορτογαλίας: 13 ματς

Σε 410 ματς έχει σημειώσει 69 τέρματα, έχει μοιράσει 38 ασίστ και έχει δεχτεί 91 φορές κίτρινη κάρτα ενώ έχει αποβληθεί μόλις 4 (ποτέ με απευθείας κόκκινη).

Τίτλοι:

Πόρτο

- Primeira Liga: 2017–18, 2019–20, 2021–22
- Taça de Portugal: 2009–10, 2019–20, 2021–22
- Supertaça Cândido de Oliveira: 2018, 2020

ΠΑΟΚ

- Super League Greece: 2018–19
- Κύπελλο: 2018–19

Ρόμα

- UEFA Europa Conference League: 2021–22

Γαλατασαράι

- Süper Lig: 2022–23, 2023–24

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image