Ιωνικός: Το τελευταίο ματς πριν τη μεγάλη πτώση

Ιωνικός: Το τελευταίο ματς πριν τη μεγάλη πτώση

Άκης Κατσούδας

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαΐου 2023. Η Super League είχε μπει στην τελευταία της στροφή και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα όχι στη μάχη του τίτλου, που είχε ήδη κριθεί, αλλά σε εκείνη της αποφυγής του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία.

Και πώς τα έφερε λοιπόν η μοίρα του ποδοσφαίρου. Ιωνικός και Λαμία, δυο ομάδες που πάλευαν με νύχια και με δόντια για να μην καταλάβουν μία από τις δύο τελευταίες θέσεις στα playouts, θα έπρεπε να δώσουν ένα ακόμη παιχνίδι μεταξύ τους που θα τα έκρινε όλα. Τα σενάρια ήταν πολύ συγκεκριμένα: οι γηπεδούχοι ήθελαν μόνο νίκη με όποιο σκορ, ενώ οι φιλοξενούμενοι βολεύονταν ακόμη και με την ισοπαλία.

Την κρισιμότητα του παιχνιδιού την αντιλήφθηκαν γρήγορα όλοι οι υποστηρικτές της ομάδας στη Νίκαια και πέριξ αυτής, γεμίζοντας το γήπεδο που αρκετή ώρα πριν ακόμη ξεκινήσει έμοιαζε καμίνι. Όλες οι θέσεις ήταν γεμάτες. Μικρά παιδιά, γονείς ακόμη και παππούδες που πρόλαβαν τα χρυσά χρόνια της ομάδας και τα μεγάλα ντέρμπι με τον αιώνιο εχθρό: την Προοδευτική.

image

Το παιχνίδι με τις μεγάλες συγκινήσεις και ανατροπές

Η φόρα που έδωσαν οι οπαδοί, οι οποίοι δεν σταμάτησαν ούτε ένα λεπτό να φωνάζουν τα συνθήματά τους, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν ακόμη και οι μεγάλοι της Super League, ενθάρρυνε τους παίκτες του Ιωνικού που ήξεραν ότι με ένα και μόνο γκολ κατακτούσαν τον μεγάλο τους στόχο.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 30ο λεπτό. Το κόρνερ εκτελέστηκε με μαεστρία, η μπάλα έφτασε στη μικρή περιοχή και ο Ελευθεριάδης, ο κοντύτερος παίκτης των γηπεδούχων, όπως μας ενημέρωσε ο εκφωνητής του παιχνιδιού, παίρνει την κεφαλιά και γκολ. Αυτό που επικράτησε στη Νίκαια δεν περιγράφεται με λόγια. Το οπτικό πεδίο χάθηκε μπροστά στα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες πορτοκάλι καπνογόνα που άναψαν σε κάθε γωνιά του γηπέδου.

Οπαδός του Ιωνικού πριν την έναρξη του παιχνιδιού

Και εκεί που κόπασαν λίγο οι πανηγυρισμοί, ο Κάνιας έπιασε ένα απίθανο σουτ εκτός περιοχής και έστειλε τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και ύστερα στα δίκτυα. Η μπάλα φτάνει με τόση φορά που ο θόρυβος από την πρόσκρουση πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται πίσω ακριβώς από τα τέρματα πέρασε στο μικρόφωνο της μετάδοσης. Ένα από τα καλύτερα γκολ της χρονιάς, σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς της χρονιάς.

Όλοι οι άνθρωποι της ομάδας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, μη μπορώντας να πιστέψουν τι είχε συμβεί μόλις. Άλλοι έτρεξαν να αγκαλιάσουν τον Κάνιας, κι άλλοι κυλίστηκαν στο χορτάρι, κλαίγοντας. Μια ομάδα που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν από τα μεγάλα φαβορί για την κάθοδο στη Super League 2 ήταν έτοιμη να κάνει την μεγάλη ανατροπή.

Το ημίχρονο έληξε με σκορ 2-0. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα όλα άλλαξαν. Ο Ιωνικός μπήκε σχεδόν φοβισμένος στο δεύτερο μέρος, μένοντας αρκετά πίσω από τη μπάλα. Η Λαμία, από την άλλη, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αντέδρασε. Στο 53ο λεπτό, ο Τσιλούλης έφερε την μπάλα μέσα στην περιοχή και ο Νούνιες χωρίς να βλέπει τέρμα σκόραρε. 2-1.

Το κλίμα στην Νίκαια ήταν πανηγυρικό πριν ακόμη αρχίσει το ματς.

Στο γήπεδο τα πανηγύρια είχαν αντικατασταθεί από μια διάχυτη παγωμάρα. Ένας κύριος, ο οποίος φορούσε φανέλα του Ιωνικού και υπερηφανευόταν ότι δεν χάνει παιχνίδι της ομάδας, άναβε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και έφτανε ως τα κάγκελα όταν πίστευε ότι ο διαιτητής έχει κάνει κάποιο λάθος σφύριγμα.

Στο 72ο λεπτό ήρθε η μεγάλη ψυχρολουσία. Ο Τόσιτς πέτυχε ένα εξίσου φανταστικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης: και τα δύο εκπληκτικά τέρματα επιτεύχθηκαν στην ίδια εστία. Ο πάγκος της Λαμίας έφτασε ως τη σέντρα. Τώρα ήταν εκείνοι που είχαν το πάνω χέρι.

Τα επόμενα λεπτά πέρασαν βασανιστικά για όλους. Ο Ιωνικός, ο οποίος έμοιαζε εξουθενωμένος από την υπερπροσπάθεια, έψαξε να φτάσει την μπάλα με αξιώσεις στην περιοχή και η Λαμία κράτησε, κάνοντας μερικές φαρμακερές αντεπιθέσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα.

image

Από τη Super League στην Α' Πειραιά

Το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες. Μπροστά μου αναπτύσσονταν δύο διαφορετικά έργα: από τη μια ο απόλυτος θρίαμβος και από την άλλη η απόλυτη τραγωδία. Όλοι οι παίκτες του Ιωνικού έπεσαν στο έδαφος και έβαλαν τα κλάματα. Ανάμεσα σε αυτούς και οι πιο έμπειροι, όπως ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, ο οποίος φόρεσε μεταξύ άλλων και τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Οι οπαδοί των γηπεδούχων μάλιστα δεν τους αποδοκίμασαν αλλά έτρεξαν και τους ενθαρρύνουν εν όψει της νέας χρονιάς.

Κάνεις τότε στη Νίκαια δεν πίστευε ότι εκείνο το παιχνίδι θα ήταν η αρχή της μεγάλης πτώσης της ομάδας, η οποία πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι αποσύρθηκε από τη δεύτερη κατηγορία και την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει από τις ερασιτεχνικές. Στο ίδιο γήπεδο που τον Μάιο του 2023 διεξήχθη αγώνα Super League, σε μερικές εβδομάδες θα λαμβάνουν χώρα παιχνίδια για την Α' Πειραιά.

Το σοκ είναι μεγάλο, αλλά όλοι στην περιοχή ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι καλές μέρες θα επιστρέψουν και ο σύλλογος θα βρει και πάλι τον δρόμο του. Άλλωστε στο τέλος, όπως λένε, θα παραμένει πάντα η αγάπη για την ομάδα. Κι όπως σημειώνε και ο πιο πιστός οπαδός του Ιωνικού, στη συνέντευξή του για τη στήλη των Local Fans του Gazzetta πέρυσι: «ποτέ δεν με ένοιαξαν οι επιτυχίες και τα μεγάλα σαλόνια. Που για μένα, είναι μια ψευδαίσθηση. Ο Ιωνικός είναι ο ίδιος είτε παίζει με τον Παναθηναϊκό είτε με την Αμφιάλη».

@Photo credits: Άκης Κατσούδας