ΑΕΚ: Πιερό, ένας καλοκάγαθος... γίγαντας για την επίθεσή της (vids)

ΑΕΚ: Πιερό, ένας καλοκάγαθος... γίγαντας για την επίθεσή της (vids)

Στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ βρίσκεται πλέον ο Φραντζί Πιερό και ο 29χρονος θηριώδης φορ θα κληθεί να επιβεβαιώσει στην Ενωση από την οποία και αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα τις συστάσεις που τον ακολουθούν και δεν είναι άλλες από το ότι … διατηρεί πολύ καλή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα.

Ετσι εισήλθε ουσιαστικά στα εδώ μας δρώμενα, μπήκε στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα και αναζητήσαμε το κουβάρι της ζωής του, όπου μόλις το ξετυλίξεις προκύπτει το συμπέρασμα πως έμαθε στα δύσκολα και από αυτά βγαίνει πιο δυνατός.

Βλέπετε τα παιδικά του χρόνια μόνο ανέμελα δεν ήταν, αλλά εκείνος στάθηκε όρθιος.

image

Η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ο πατέρας του αν και δάσκαλος δούλευε ως οδηγός

Ο «ήρωας της ιστορίας» μας γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1995 στον Καπ-Αϊτιέν της Αϊτής, ένα λιμάνι του Ατλαντικού που αποτελεί εμπορικό κόμβο.

Στη χώρα του όμως οι ευκαιρίες είναι λίγες, η ανεργία κυριαρχεί και μικρός έπαιζε στις αλάνες και τους δρόμους. «Οι μπάλες μας ήταν αυτοσχέδιες, καθώς παίρναμε κάλτσες και τις γεμίζαμε με άπλυτα ρούχα. Ομως ήμασταν χαρούμενοι», έχει πει ο ίδιος αναφορικά με εκείνα τα χρόνια που τα θυμάμαι με νοσταλγία.

Ωστόσο οι γονείς του Ντέστιν και Σόνια τα έφερναν δύσκολα πέρα και κλήθηκαν να πάρουν μία μεγάλη απόφαση που αφορούσε εκείνον και τους τρεις αδερφούς του, που δεν ήταν άλλη από τη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

Αρχικά εκεί πήγε ο πατέρας του με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και παρότι ήταν δάσκαλος κατάφερε να βρει δουλειά ως οδηγός. Εκείνος τον ακολούθησε λίγο αργότερα μαζί με την μητέρα του και τους αδερφούς του και έτσι κλήθηκε ως πιτσιρικάς να διαχειριστεί ένα νέο και άγνωστο για εκείνον περιβάλλον. «Ημουν 12 ετών όταν έφτασα στη Βοστώνη και στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Δεν ήξερα αγγλικά και άφησα πίσω όλους τους φίλους μου. Ομως δεν είχαμε άλλη επιλογή και αναζητούσαμε μία καλύτερη ζωή και την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε μεταγενέστερα και εκείνα τα λόγια του «φωτογραφίζουν» πως ένιωθε.

Τώρα θα αναρωτηθείτε πώς και «κόλλησε» με την μπάλα, εν μέσω φυσικά όλων των παραπάνω δυσκολιών.

Ο Πιερό διέθετε ταλέντο (σ.σ. πολυσύνθετο όπως θα δείτε παρακάτω), όμως την ίδια στιγμή ήθελε να μορφωθεί και επειδή τα οικονομικά της οικογένειας ήταν «δύσκολα», θα μπορούσε να το πράξει μέσω του αθλητισμού και των benefits που δύναται να εξασφαλίσει κάποιος στη συγκεκριμένη χώρα.

Εκείνος αλλά και ο κατά τέσσαρα έτη μικρότερός του αδερφός Φραντζ που τώρα παίζει στην Ντροχέντα της Ιρλανδίας - επίσης στράικερ - ήταν οι πιο ταλαντούχοι και υπό αυτές τις συνθήκες … το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Μέλος της ομάδας του γυμνασίου του (σ.σ. παρακάτω θα δείτε και λεπτομέρειες), αρχικά έλαβε υποτροφία για το πανεπιστήμιο Northeastern University και το 2016 συνέχισε στο Coastal Carolina University.

Παράλληλα ξεκίνησε να παίζει με επιτυχία στο πρωτάθλημα υποδομών (σ.σ. Premier Development League, PDL) με τη Ρέντινγκ Γιουνάιτεντ, όπου πήρε τοπικούς τίτλους και διακρίθηκε.

Ετσι το 2018 επελέγη στο Νο 28 του MLS ντραφτ για λογαριασμό των Κολοράντο Ράπιντς, ωστόσο δεν έμελλε ποτέ του να αγωνιστεί επαγγελματικά στις ΗΠΑ αφού λίγο αργότερα μετέβη στο Βέλγιο.

Στο Βέλγιο πήγε για την Ντέντερ και τελικά υπέγραψε στη Μουσκρόν!

Βλέπετε τον είχαν δει τότε εν δράση ορισμένοι μάνατζερ από τη συγκεκριμένη χώρα και του πρότειναν ενταχθεί στη 2η ομάδα της Ντέντερ, με σκοπό να «ψηθεί» και μετέπειτα να «προβιβαστεί» στην πρώτη και να παίξει στη Jupiler Pro League.

Οπερ και εγένετο και μαζί του στην Ανατολική Φλάνδρα πήγαν και μέλη της οικογενείας του ώστε να μην είναι μόνος, αλλά εκ τω υστέρων αποδείχθηκε πως δεν έμελλε να εμφανιστεί στο Van Roystadion ως «οικοδεσπότης».

Βλέπετε κάποιος μετέφερε στη Μουσκρόν πως εκεί υπάρχει ένα «διαμαντάκι» που ακόμη ήταν ερασιτέχνης και στο Le Canonnier δεν το… σκέφτηκαν πολύ.

Τον τσέκαραν σε ορισμένες προπονήσεις και λίγες ημέρες μετά του προσέφεραν τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Εκείνος είπε αμέσως το «ναι» και στις 28 Ιουλίου του 2018 ντεμπουτάρισε ως βασικός κόντρα στην Οστάνδη.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έπαιξε για πρώτη φορά και με την Εθνική του σε ένα εκκωφαντικό 13-0 επί του Αγίου Μαρτίνου όπου βρήκε δύο φορές δίχτυα και έδωσε ισάριθμες ασίστ και άρχισε να «χτίζει» το όνομά του.

Ψηλός και δυνατός, «γέμιζε» τα αντίστοιχα καρέ, καθημερινά βελτιωνόταν και έκλεισε την πρώτη του σεζόν ως professional με 9 προσωπικά τέρματα και 4 τελικές πάσες σε όλες τις διοργανώσεις.

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Μακάμπι Χάιφα

Ομως σύντομα θα άλλαζε περιβάλλον και χώρα, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η Γκινγκάμπ ανακοίνωσε την απόκτησή του.

Ετσι βρέθηκε στη Γαλλία και η τριετία που πέρασε στη Ligue 2 ήταν για εκείνον ένα «μεγάλο σχολείο».

Σταδιακά μετατράπηκε σε φορ ολκής και το 2021/22 έκλεισε τη σεζόν με 15 τέρματα-4 ασίστ και γύρω από τα πόδια του στήθηκε εύλογα ένα «γαϊτανάκι» ενδιαφερομένων.

Βλέπετε εισήλθε τότε στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και στο Stade de Roudourou κλήθηκαν να λάβουν μία σημαντική απόφαση. Ή θα τον κρατούσαν για ακόμη ένα έτος και θα τον «έχαναν» ελεύθερο αφού έκανε «μπαμ» πως η δεύτερη εκεί κατηγορία ήταν μικρή για να «χωρέσει» την αξία του ή θα τον παραχωρούσαν.

Λογικά… επικράτησε η δεύτερη εκδοχή και η Μακάμπι Χάιφα ήταν εκείνη που πλειοδότησε, αφού μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που τον κατέστησε ως την πλέον πολυδάπανη μεταγραφή στην ιστορία του club.

Ετσι άνοιξε μία νέα σελίδα στην καριέρα του και στο Sammy Ofer Stadium αναγορεύτηκε σε έναν παίκτη-πρωταθλητισμού.

Ο λόγος; Στη Χάιφα πανηγύρισε τίτλους, έφτιαξε ανάλογο DNA, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Αϊτή που αγωνίστηκε στο Champions League και δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο.

Από τα 14 γκολ (plus 8 ασίστ) εντός και εκτός συνόρων του 2022/23 «εκτινάχθηκε» πέρσι στα 26 προσωπικά τέρματα και τις 8 τελικές πάσες αντίστοιχα και το όνομά του άρχισε να φιγουράρει στα ρεπορτάζ πολλών ομάδων, όπως π.χ. της αγγλικής Γουότφορντ.

Πλέον έγινε κάτοικος Αθηνών και άμεσα θα παίζει με τον Δικέφαλο στο στήθος.

Στο πρωτάθλημα γυμνασίων είχε μέσο όρο στο μπάσκετ 21 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ήταν «μετρ» των καρφωμάτων όμως επέλεξε… ασυζητητί το ποδόσφαιρο

Ο εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης φορ της ΑΕΚ «βλέπει» τον κόσμο από τα 194 εκατοστά και στο λύκειο «ακροβατούσε» μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Βλέπετε ελέω σωματοδομής ήταν και στις δύο ομάδες του Melrose High που φοιτούσε και επειδή στις ΗΠΑ η καλαθοσφαίριση είναι πιο διαδεδομένη, τα φώτα έπεφταν περισσότερο στις εκεί επιδόσεις του.

Μάλιστα δεν λογίζονταν απλά ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών που διάθετε η ομάδα του αλλά και ήταν, κάτι που αποτυπώνονταν ανάγλυφα στις προσωπικές του επιδόσεις.

Σε ηλικία 17 ετών είχε κατά μέσο όρο στο αντίστοιχο πρωτάθλημα 21 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8 ασίστ (!) και είναι χαρακτηριστικό πως όταν στο φινάλε εκείνης της σεζόν τέθηκε νοκ άουτ λόγω τραυματισμού, ο προπονητής του Μάικ Κάσπρζακ… τα έβαψε μαύρα.

Παρόλα αυτά η ομάδα του ολοκλήρωσε αήττητη τη regular season και ο κόουτς του σχολίασε με έμφαση. «Ημασταν χωρίς τον καλύτερό μας παίκτη, τον Φράντζι Πιερό όμως τα καταφέραμε»! Τόσο μεγάλη ήταν η επίδρασή του.

Οι αριθμοί του παρέπεμπαν σε μεταγενέστερα pro του NBA, αλλά ο ίδιος έδειξε πως καταστάλαξε νωρίς και αποφάσισε πως θα ασχοληθεί με την μπάλα, όπως και τελικά έπραξε στο πανεπιστήμιο.

Μεταγενέστερα μίλησε για εκείνα τα χρόνια και για την απόφασή του να «ψηφίσει» τη «στρογγυλή θεά»: «Τα πήγαινα αρκετά καλά στο μπάσκετ και πολλοί μου έλεγαν πως ήμουν καλός. Ωστόσο η αγάπη μου ήταν το ποδόσφαιρο. Οταν ήρθε η ώρα να επιλέξω ένα πανεπιστήμιο, έπρεπε να αποφασίσω μεταξύ των δύο αθλημάτων. Διάλεξα το ποδόσφαιρο. Υπήρξαν αρκετά που μου πρόσφεραν υποτροφία για να παίξω στην ομάδα μπάσκετ τους, ενώ άλλα ήθελαν να κάνω και τα δύο αθλήματα και ένα από αυτό ήταν το Northeastern που τελικά φοίτησα. Ωστόσο δεν ήθελα να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Θα ήταν υπερβολικό. Προτίμησα να επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο και τις σπουδές μου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία δε την εποχή που έπαιζε στη Μουσκρόν άφησε τους πάντες άφωνους με τις ικανότητές του στο παρκέ.

Στις 4 Απριλίου του 2019 διοργανώθηκε στην πόλη ένας αγώνας μπάσκετ για φιλανθρωπικό σκοπό και μεταξύ άλλων συμμετείχαν και παίκτες από την ομώνυμη ομάδα.

Αλλο που δεν… ήθελε ο Πιερό που άρχισε τα καρφώματα και άπαντες τον παρακολουθούσαν έκπληκτοι. Δεν είναι τυχαίο πως δημοσιεύματα της εποχής που ήταν μαθητής τον χαρακτήριζαν ως «μετρ» του είδους..

Μετά το ποδόσφαιρο θέλει να γίνει πράκτορας του FBI!

Με γνώμονα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Πιερό είχε από πολύ μικρός κλίση στον αθλητισμό και «έχτισε» πάνω σε αυτό.

Ομως την ίδια στιγμή ήταν και πολύ καλός μαθητής, ελέω και του πατέρα του που ήταν εκπαιδευτικός, ενώ δεν κρύβει και το όνειρό του που μάλλον αντικατοπτρίζει το πώς αντιλαμβάνεται τη ζωή και τον ρόλο του στην κοινωνία. Η γενέτειρά του Αϊτή μαστίζεται από την εγκληματικότητα και από μικρός επιθυμούσε να συμβάλει ώστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Πώς;

Με το να υπηρετεί το νόμο και να γίνει πράκτορας του FBI!

«Με γοητεύει αυτό από όταν ήμουν μικρός. Δεν ξέρω πώς προέκυψε. Ομως όταν ήμουν 7 ετών είπα στον πατέρα μου: ‘Θέλω να γίνω πράκτορας του FBI’. Θέλω να προστατεύω τον κόσμο και αυτό θα ήθελα να κάνω όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο. Να επιστρέψω στις ΗΠΑ και να μπω στη σχολή της αστυνομίας, ώστε να γίνω επαγγελματίας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα μέχρι τα 22 του ακολουθούσε ανάλογα μαθήματα και τα οποία είναι πολύ πιθανό να αρχίσει ξανά, μόλις «κρεμάσει» τα παπούτσια του.

Λουκα

Η «επίδραση» του Ρόμελου Λουκάκου, μοιάζει με καλοκάγαθο… γίγαντα

Ολοι οι παίκτες, κακά τα ψέματα, είχαν στα πρώτα τους βήματα έναν ποδοσφαιριστή που θαύμαζαν και όταν ήταν μικροί επιθυμούσαν να μοιάσουν.

Ετσι τον «κόπιαραν» και στην προκειμένη περίπτωση εκείνος που επηρέασε περισσότερο από όλους τον Πιερό ήταν ο Ρόμελου Λουκάκου.

Ο νυν στράικερ της Νάπολι αποτελεί το ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα και δεν κρύβει πως «παίρνει» πράγματα από αυτόν. «Πολλές φορές παίζω με πλάτη. Οπως εκείνος. Είναι το είδωλό μου και έχω παρακολουθήσει πάρα πολλούς αγώνες του», ανέφερε παλαιότερα σχετικά για τον Βέλγο στράικερ.

Ευρύτερα το στυλ παιχνιδιού του 29χρονου μοιάζει με του Λουκάκου, καθώς παίρνει πρώτες μπάλες και δύσκολα χάνει «μονομαχίες».

Για το τελευταίο ξέχωρα από τη μυϊκή του δύναμη έχει «βοηθήσει» και η ενασχόλησή του με το μπάσκετ, καθώς «σκληραγωγήθηκε» αρκετά στο man to man.

Βέβαια εκτός των τεσσάρων γραμμών μοιάζει με έναν καλοκάγαθο… γίγαντα και ο Γιανίκ Γκομίς, νυν παίκτης του Αρη Λεμεσού, που ήταν μαζί του στην Γκινγκάμπ τον περιέγραψε χαρακτηριστικά.

«Είναι σαν ένα… λούτρινο αρκουδάκι. Πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Βοηθά πάντα και είναι με το χαμόγελο στα χείλη»!

image

Τι σημαίνει ο πανηγυρισμός του!

Εδώ και πολλά χρόνια ο Πιερό έχει «υιοθετήσει» έναν πανηγυρισμό όπου αμέσως μόλις στείλει την μπάλα στα δίχτυα φαίνεται να… μιλάει με κάποιον στο τηλέφωνο.

Είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν του και όταν έπαιζε στη Γαλλία υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα που θέλησαν να «ερμηνεύσουν» το πώς και το γιατί.

Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως προχωρά σε αυτή την ενέργεια καθώς θέλει μεταφορικά να βρίσκεται κοντά σε αυτούς που αγαπά και είναι σα να μοιράζεται με εκείνους τη χαρά του που σκόραρε.

Στόχος του; Με τα «κιτρινόμαυρα» να… τηλεφωνήσει πολλές φορές.

Ο Φραντζ Πιερό με αριθμούς, τα γκολ του κόντρα στον Ολυμπιακό

Η Ελλάδα και η ΑΕΚ θα γίνει ο 4ος εκτός Αμερικής σταθμός της καριέρας του, καθώς προηγήθηκαν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ισραήλ όπου και ήταν μέχρι πρότινος για λογαριασμό της Μακάμπι Χάιφα.

Ο Πιερό άλλωστε το έλεγε από μικρός πως επιθυμούσε να παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο και πλέον ο στόχος του υλοποιείται. «Η Ευρώπη ήταν το όνειρό μου. Εκεί ‘γεννήθηκε’ το ποδόσφαιρο και πάντα ήθελα να είμαι εκεί επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Δεν αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα στις ΗΠΑ αλλά η επιθυμία μου ήταν να βρεθώ πέρα από τον ωκεανό», σημείωσε πριν από περίπου 6 χρόνια, όταν και πρωτοήρθε στη «Γηραιά Ηπειρο».

O 29χρονος «έχτισε» σε μεγάλο βαθμό το όνομά του στο Sammy Ofer Stadium της Χάιφα, όπου μεταξύ άλλων έπαιξε σε 32 αγώνες των διοργανώσεων της UEFA και σημείωσε 14 γκολ (σ.σ. παράλληλα «μοίρασε» και 4 τελικές πάσες).

Μάλιστα ένα εκ των κορυφαίων εκτός των συνόρων παιχνίδι του ήταν στις 27 Ιουλίου του 2022 όπου η Μακάμπι Χάιφα επικράτησε 4-0 του Ολυμπιακού στο Φάληρο για την προκριματική φάση του Champions League και εκείνος σκόραρε δις, στο 61’ και το 65’ της αναμέτρησης.

Ο 29χρονος αντιμετώπισε πέρσι και τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Europa League, χωρίς όμως να βρει δίχτυα κόντρα στο «τριφύλλι» (σ.σ. σκόραρε στην αναμέτρηση της Λεωφόρου, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε για φάουλ του).

Μακάμπι Χάιφα: 106 ματς/43 γκολ/18 ασίστ
Γκινγκάμπ: 78 ματς/28 γκολ/6 ασίστ
Μουσκρόν: 40 ματς/9 γκολ/4 ασίστ
Ρέντινγκ Γιουνάιτεντ: 22 ματς/12 γκολ/7 ασίστ
Εθνική Αϊτής: 30 ματς/21 γκολ/4 ασίστ

Τίτλοι
Πρωταθλήματα Ισραήλ: 1 (2022/23)
Σούπερ Καπ Ισραήλ: 1 (2023)
Eastern Conference Champion PDL: 1 (2016)

Ατομικές διακρίσεις
Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος PDL: 1 (2016)
Καλύτερη ομάδα της Eastern Conference PDL: 1 (2017)

@Photo credits: INTIME, eurokinissi