Κουάισον: Ενας «πολυθεσίτης» με κοινωνικές ευαισθησίες και ίνδαλμα τον Ρομπίνιο για την επίθεση του Αρη (vids)

Κουάισον: Ενας «πολυθεσίτης» με κοινωνικές ευαισθησίες και ίνδαλμα τον Ρομπίνιο για την επίθεση του Αρη (vids)

Ρόμπιν Κουάισον λοιπόν και ο Σουηδός λογίζεται επί της ουσίας ως μέλος της ποδοσφαιρικής μας «πραγματικότητας», καθώς σε μερικές ώρες αναμένεται να γίνει κάτοικος Ελλάδος και παίκτης του Αρη.

Ο 31χρονος που αγωνίζεται στη γραμμή κρούσης έρχεται στα μέρη μας από το Νταμάν της Σαουδικής Αραβίας αφού μέχρι και πρότινος έπαιζε στην εκεί Αλ Ετιφάκ, ενώ «κουβαλά» ένα βιογραφικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον καθώς για πολλές σεζόν ήταν σε Γερμανία και Ιταλία.

Τώρα θα τον βλέπουμε στη Stoiximan Super League και ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της πορείας του, εντός και εκτός γηπέδων.

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και το… πεπρωμένο της ΑΪΚ Στοκχόλμης

Ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Γκάνα, η μητέρα του από τη Σουηδία και εκείνος γεννήθηκε το 1993 στην Ακαλα που βρίσκεται δίπλα στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για μία μικρή πόλη περίπου 10 χιλιάδων κατοίκων, όπου η πλειοψηφία τους είναι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία.

Από μικρός η μπάλα απέκτησε περίοπτη θέση στην καθημερινότητά του, καθώς και ο ίδιος παραδέχθηκε μεταγενέστερα πως το σχολείο δεν του κέντριζε ιδιαίτερα την προσοχή. «Η μητέρα μου πάντα με άφηνε να παίζω γιατί δεν ήμουν κορυφαίος μαθητής αλλά έδειχνα πολύ καλός στο ποδόσφαιρο. Συχνά έπαιζα μόνος τα βράδια. Οταν ασχολείσαι με ποδόσφαιρο ξεχνάς όλα σου τα προβλήματα. Εβρεχε και βαριόμουν. Ε, έπαιζα ποδόσφαιρο», σχολίασε παλαιότερα για τα παιδικά του χρόνια, σε ατάκες που μάλλον αποτυπώνουν ανάγλυφα το πώς έφτασε σε top επίπεδο.

Μάλιστα φάνταζε μαθηματικά βέβαιο πως θα ανδρώνονταν ποδοσφαιρικά στην ΑΪΚ Στοκχόλμης, καθώς την υποστήριζε ο παππούς του και και έτσι πιτσιρικάς εγγράφθηκε στην ακαδημία της. Προηγουμένως και για περίπου 24 μήνες ήταν σε αυτές της τοπικής Γιάρβα, αλλά το πεπρωμένο του βρίσκονταν, ελέω και φαμίλιας, εκεί.

Στα επτά του λοιπόν εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της και σταδιακά άρχισε να «ανεβαίνει» στην ιεραρχία των Under της.

Αργά αλλά σταθερά «έχτιζε» το όνομά του και το 2011 βρέθηκε στους «μεγάλους» με την ιδιότητα του αρχηγού των Νέων, ενώ κάπου εκεί παραχωρήθηκε δανεικός στη Βάσμπι των μικρότερων κατηγοριών με την οποία συνεργάζονταν η ΑΪΚ και με σκοπό να κάνει το «αγροτικό» του.

Στην Εσκιλστουνα ξεχώρισε, σε 17 συμμετοχές του βρήκε οκτώ φορές δίχτυα και άμεσα… ανακλήθηκε στο «Strawberry Arena» με σκοπό όχι απλά να «γεμίσει» το ρόστερ αλλά να γίνει και βασικός.

Από το 2012 άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, το 2013 έπαιξε (και) σε ευρωπαϊκό όμιλο (σ.σ. του Europa League) και κάπου εκεί ανανέωσε πρόωρα το συμβόλαιό του με το club, μέχρι και το καλοκαίρι του 2015.

Για την ιστορία μέντοράς του ήταν ο Μάρτιν Μουτάμπα, πρωταθλητής το 2009 με την ΑΪΚ, ωστόσο η Allsvenskan φάνταζε μικρή για να… χωρέσει και να «καλουπώσει» το ταλέντο του.

Στην Παλέρμο ξεκίνησε ως κεντρικός δημιουργικός χαφ, η ιταλική ομάδα υποβιβάστηκε λίγο μετά την πώλησή του!

Το καλοκαίρι του 2014 το όνομά του «φιγουράριζε» σε αρκετά ρεπορτάζ ως «στόχος» ομάδων του εξωτερικού, κυρίως αγγλικών όπως η Στόουκ και η ΚΠΡ, αλλά η Παλέρμο ήταν εκείνη που «κέρδισε» τη σχετική κούρσα, έναντι ενός ποσού που υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Οι «αετοί» είχαν μόλις επιστρέψει στη Serie Α και ήθελαν να «επενδύσουν» στον 21χρονο νεαρό που εκείνο το διάστημα φόρεσε για πρώτη φορά και τη φανέλα της Εθνικής του.

Ετσι το 2014/15 τον βρήκε στα ιταλικά γήπεδα και μάλιστα με την ιδιότητα του κεντρικού δημιουργικού χαφ, αφού σε αυτή τη θέση τον χρησιμοποιούσε συνήθως ο Τζουζέπε Ιακίνι.

Από τις 19 συμμετοχές στον άξονα εκείνης της περιόδου (χάι-λάιτ τα δύο του γκολ κόντρα στη Φιορεντίνα), «εκτινάχθηκε» στα 30 της επόμενης σεζόν όπου και εμφανίστηκε σε όλες πίσω από τον «φουνταριστό» αλλά και ως κλασικό «9άρι».

Το 2016/17 ξεκίνησε σε ανάλογο τέμπο και τον Γενάρη η Μάιντζ τον απέκτησε έναντι 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τυχαίο ή μη εκείνη την περίοδο στο «Stadio Renzo Barbera» δεν κατάφεραν να… σώσουν την παρτίδα και υποβιβάστηκαν, λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του.

Ευρύτερα δε κατά καιρούς αναφέρει για την παρουσία του στη Σικελία πως ποτέ δεν εγκλιματίστηκε στο 100%, αν και για εκείνον τα έτη που πέρασε στο νησί αποτελούν ένα μεγάλο «σχολείο». «Πήγα παιδί και έφυγα άνδρας», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Πρώτος σκόρερ της Μάιντζ στην ιστορία της στην Bundesliga!

Στην «Mewa Arena» αντίθετα πέρασε τα πλέον δημιουργικά χρόνια της καριέρας του και μάλιστα τον Μάιο 2021, μετά από ένα χαμένο παιχνίδι κόντρα στην Ντόρτμουντ όπου εκείνος κούνησε πλεκτό, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του club στη μεγάλη κατηγορία της χώρας του!

Ως επί το πλείστων έπαιξε τα περισσότερα εκεί παιχνίδια του με την «ιδιότητα» του περιφερειακού στράικερ, ενώ επειδή διαθέτει «καλά» πόδια απέδειξε πως δύναται να απειλήσει από μέση και μακρινή απόσταση.

Βέβαια μία κεφαλιά του που κατέληξε στα δίχτυα του Νόιερ σε ένα νικηφόρο 2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου, ίσως και να ήταν το πιο «γλυκό» του τέρμα, ενώ χαρακτηριστικό του πόσο πολύ σημαντικός /επιδραστικός ήταν για τη Μάιντζ αποτελεί το γεγονός πως αρκετές φορές έφερε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ευρύτερα στη Ρηνανία εκτόξευσε τις «μετοχές» του (π.χ. έκλεισε το 2019/20 με 13 γκολ και δύο ασίστ), σήμα κατατεθέν του ήταν η ταχύτητα που τον διέκρινε και το 1vs 1 λόγω της τεχνικής του κατάρτισης και το καλοκαίρι του 2021 που έμεινε ελεύθερος δέχθηκε μία εξαιρετική πρόταση από την Αλ Ετιφάκ της Σαουδικής Αραβίας.

Ετσι αποχαιρέτησε τη Γερμανία και μέχρι πρότινος έπαιζε, με ανάλογες επιδόσεις, στο «Abdullah Al-Dabal Stadium».

Τώρα θα πατά το χορτάρι του «Κλεάνθης Βικελίδης».

image

Το όνομά του σημαίνει «Αυτός που γεννήθηκε Σάββατο» και στην Ιταλία τον φώναζαν «Ο Τσάβι της Σκανδιναβίας». Ινδαλμά του ήταν ο Ρομπίνιο, υποστήριζε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της οποίας σημείωσε ένα φανταστικό γκολ!

Στη συνέχεια θα σταθούμε σε μία λεπτομέρεια που υπάρχει στο όνομά του, όπου το πλήρες είναι Robin Kwamina Quaison.

Το «Kwamina» είναι γκανέζικο και σημαίνει «Αυτός που γεννήθηκε Σάββατο», καθώς ήταν η ημέρα που ήρθε στον κόσμο στις 9 Οκτωβρίου του 1993.

Παράλληλα όταν πήγε στην Παλέρμο τον φώναζαν «Ο Τσάβι της Σκανδιναβίας», αν και εκείνος είναι πιο προωθημένος από τον παλαίμαχο Ισπανό σούπερ σταρ που έκανε μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα και το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Ωστόσο και μόνο αυτό το παρατσούκλι αντικατοπτρίζει την καλή του τεχνική και το «εγκεφαλικό» του παιχνίδι.

Μικρός πάντως δεν ήταν fan των Καταλανών, αλλά πλην της ΑΪΚ Στοκχόλμης υποστήριζε πολύ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εναντίον της μάλιστα σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ με τη φανέλα της πρώτης, σε μεταξύ τους φιλικό που έγινε το 2013.

Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» πάντα του άρεσαν και στα πρώτα του βήματα ξεχώριζε τον Αντερσον, τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό που πήγε το 2007 στο club προερχόμενος από την Πόρτο, όπως και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Πάντως ο παίκτης που είχε ίνδαλμα ως πιτσιρικάς ήταν ο Ρομπίνιο, ο μεγάλος άσος του παρελθόντος με μεγάλη καριέρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Σελεσάο.

image

Ανθρωπος με ευαισθησίες, είναι εκ των ιδρυτών του «Quaison Foundation» και πρεσβευτής της «WaterAid». Του αρέσει και το γκολφ.

Ο Κουάισον μεγάλωσε σε μία «δύσκολη» γειτονιά και ξέρει από πρώτο χέρι πως οι νέοι χρειάζονται βοήθεια, ηθική και υλική, ώστε να μην βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά. Το αντιλαμβάνεται και δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη δημοτικότητα και την αναγνωρισημότητα που του προσέφερε το ποδόσφαιρο, καθώς έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση.

Κορωνίδα όλων είναι η προ ετών ίδρυση, μαζί με μερικούς φίλους, του «Quaison Foundation», που σκοπός του είναι να σταθεί κοντά στα παιδιά και μάλιστα δεν ασχολείται μόνο με το «καθαρά» αθλητικό κομμάτι.

Στόχος του ιδρύματος είναι να… σπρώξει την επόμενη γενιά ώστε να αναπτύξει τις δεξιότητές της και να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, ενώ δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά τα έξοδα και οι ανάγκες του καλύπτονται από ιδιωτικές προσφορές.

Το τι θέλει να πετύχει αποτυπώνεται ανάγλυφα μόλις ο οποιοσδήποτε εισέλθει στην ιστοσελίδα του. «Το ίδρυμα στοχεύει να βοηθήσει, να υποστηρίξει και να εμπνεύσει παιδιά και νέους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ηλικίας και καταγωγής, να τολμήσουν να ονειρεύονται ένα θετικό μέλλον. Το ίδρυμα θα δώσει στα παιδιά και στους νέους τα κατάλληλα εργαλεία, αυτοπεποίθηση και ικανότητα, ανεξαρτήτως ‘κοινωνικής θέσης’, για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να επηρεάσουν τις αντίστοιχες ζωές τους προς μια θετική και επιθυμητή κατεύθυνση και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Το ίδρυμα στοχεύει να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να παρακινήσει τα παιδιά και τους νέους. Πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν πρότυπα, άνθρωποι που νοιάζονται και δρόμοι προς τη γνώση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το «Quaison Foundation» συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Σουηδίας όπου παρέχονται διευκολύνσεις φοίτησης σε μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν τις απαιτούμενες δυνατότητες, όπως και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα παρέχει ψυχολόγο, συνεργάζεται με την εκκλησία της περιοχής και συνάμα προχωρά σε αρκετές δράσεις φιλανθρωπικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, από επισκέψεις σε σχολεία μέχρι προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε παλαιότερα για το πώς πήρε την απόφαση να υλοποιήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος λέει ότι είναι εύκολο να ονειρευτείς, αλλά όταν δεν έχεις όλα τα εργαλεία μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ορισμένα εργαλεία που κάνουν τα παιδιά να τολμούν να ονειρεύονται».

Συν τοις άλλοις έγινε πρόσφατα πρέσβης της «WaterAid», ενός οργανισμού που στοχεύει ώστε όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη να αποκτήσουν πρόσβαση στο πόσιμο και καθαρό νερό .

Ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος κατάγεται από τη Γκάνα, όπου υπάρχει έντομο αντίστοιχο πρόβλημα. «Εχω πολλάκις επισκεφθεί τη χώρα και έχω δει ολόκληρες κοινότητες όπου στερούνται καθαρού νερού, κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων τους».

Ξέχωρα από το ποδόσφαιρο του αρέσει επίσης το γκολφ και όποτε βρει ελεύθερο χρόνο παίζει με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

image

Ο Κουάισον με αριθμούς, το γκολ του ΟΑΚΑ και Under 21 πρωταθλητής Ευρώπης το 2015

Πλέον ο 31χρονος αναμένεται αύριο (20/9) στη χώρα μας για λογαριασμό του Αρη και θα τον βλέπουμε να αγωνίζεται στα μέρη μας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρα του μετρά, μεταξύ άλλων, 123 εμφανίσεις (31 γκολ/9 ασίστ) στην Bundesliga και 66 στη Serie A (7 γκολ/4 ασίστ), δείγμα πως επί σειρά ετών έπαιξε με επιτυχία σε υψηλό επίπεδο.

Οι συμμετοχές του είναι ως επί το πλείστων «σπασμένες» ως κλασικό «9άρι», περιφερειακός επιθετικός και εξτρέμ (κυρίως αριστερά), απόδειξη πως είναι σε θέση να προσφέρει ποικιλοτρόπως και θα αποτελεί ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια του Ακη Μάντζιου.

Την ίδια στιγμή είναι 52 φορές διεθνείς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σουηδίας, όπου με τη φανέλα της αντιμετώπισε δις την «γαλανόλευκη», στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του 2022. Μάλιστα ήταν ο σκόρερ της Εθνικής του στην ήττα με 2-1 που γνώρισε στο ΟΑΚΑ, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Με το εθνόσημο στο στήθος ντεμπουτάρισε το 2013 σε ένα φιλικό κόντρα στη Βόρειο Κορέα και ήταν μέλος της αποστολής που εκπροσώπησε την πατρίδα του στο EURO 2020 αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Πάντως η κορυφαία του στιγμή σε αντίστοιχο επίπεδο ήταν το 2015, στο EURO Under 21 που διεξήχθη στην Τσεχία.

Η Σουηδία κατέκτησε τον τίτλο και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ εκείνος όχι μόνο είχε ενεργό ρόλο αλλά και σημείωσε ένα τέρμα, στον ημιτελικό κόντρα στη Δανία.

Οταν δε ήταν μικρός η Ομοσπονδία της Γκάνας όπου έχει «ρίζες» θέλησε να τον πάρει στη δική της Ανδρών, όμως από την πρώτη στιγμή εκείνος είχε επιλέξει τους Σκανδιναβούς. «Είμαι Σουηδός. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Από την πρώτη στιγμή περίμενα πώς και πώς να μοιραστώ τα ίδια αποδυτήρια με τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, τον Κιμ Κάλστρομ και τους άλλους παίκτες της Εθνικής μας», υπογράμμισε σε ανύποπτη στιγμή.

Μάιντζ: 130 ματς/34 γκολ/12 ασίστ
Παλέρμο: 70 ματς/8 γκολ/5 ασίστ
Αλ Ετιγάφκ: 68 ματς/16 γκολ/3 ασίστ
ΑΪΚ Στοκχόλμης: 63 ματς/8 γκολ/5 ασίστ
Εθνική Σουηδίας: 52 ματς/14 γκολ γκολ/7 ασίστ

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image