Χακάν Σουκούρ: Man with No Name

Χακάν Σουκούρ: Man with No Name

Οταν κάποιος ξεχνά την ιστορία του, σίγουρα τα μονοπάτια που θα βαδίζει δεν θα έχουν καλά θεμέλια. Φιλοσοφίες; Μια αναδρομή στην ιστορία της Γαλατασαράι λίγο πριν το ραντεβού με τον ΠΑΟΚ έφερε στο μυαλό μας έναν Θρύλο του τουρκικού ποδοσφαίρου, έναν Legend της ομάδας, τον Χακάν Σουκούρ. Ιδανικότερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να κάνει η στήλη «Sunday Stories», με τον πρώτο σκόρερ σε ευρωπαϊκά ματς του συλλόγου να είναι ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα στην χώρα του!

Ήταν ένας Θρύλος και ο Ταύρος του Βοσπόρου σε μια χώρα όπου τρώνε, πίνουν και κοιμούνται για το ποδόσφαιρο. Τα είχε όλα: ήταν σούπερ σκόρερ για τη Γαλατασαράι και τη χώρα του και ενέπνεε και εισέπραττε τεράστιο σεβασμό ακόμα και από τους οπαδούς των άλλων τουρκικών ομάδων: Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας. Όμως η ιστορία του σοκάρει. Ποια είναι αυτή;

Υπάρχει μια φωτογραφία, διάσημη στην Τουρκία, που τραβήχτηκε στον γάμο ενός εκ των κορυφαίων παικτών της χώρας και ενός νικητή του Κυπέλλου UEFA. Σε αυτή, ο Χακάν Σουκούρ είναι δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ένας γάμος υποτίθεται ότι έχει κομβικό ρόλο στη ζωή ενός άνδρα, για τον Σουκούρ όμως τα πράγματα δε λειτούργησαν έτσι....

Η γυναίκα που παντρεύτηκε εκείνη την ημέρα είναι νεκρή (καθώς χάθηκε στον μεγάλο σεισμό του 1999), ο πατέρας του φυλακίστηκε και ο παίκτης με 112 συμμετοχές στην Εθνική Τουρκίας βρίσκεται στην... εξορία. Εάν επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα του, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για προσβολή του Προέδρου και εξέγερση κατά της Κυβέρνησης. Η ισόβια κάθειρξη θα ήταν βέβαιη και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική ποινή. Δεν θα ξαναδεί τον πατέρα του και όλος ο θαυμασμός που είχε κάποτε έχει χαθεί. Ο Σουκούρ έχει χάσει τη χώρα του...

image

Η Γαλατά τον έσβησε από παντού...

Όταν θα μπει κανείς στο μουσείο της Γαλατασαράι θα έχει τη δυνατότητα να δει μία ταινία αφιερωμένη στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 2000. Ναι, είναι η μοναδική ομάδα στη χώρα με ευρωπαϊκό τρόπαιο, κάτι για το οποίο οι οπαδοί ξεχειλίζουν από υπερηφάνεια. Η Γαλατά ήταν που... λύγισε την Άρσεναλ στα πέναλτι και πανηγύρισε κάτι ιστορικό. Στο video υπάρχουν όλες οι μεγάλες στιγμές και οι πανηγυρισμοί. Όμως λείπει κάτι.

Το 2ο πέναλτι της Γαλατά. Ήταν το πέναλτι που εκτέλεσε εκείνο το βράδυ στην Κοπεγχάγη ο ρέκορντμαν της τουρκικής ομάδας. Ο πρώτος της σκόρερ ever, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία για την τουρκική Λίγκα, αλλά και Νο1 σκόρερ στην Εθνική. Ναι, η εκτέλεση του Χακάν Σουκούρ... σβήστηκε και ήταν σα να μην έγινε ποτέ. Είναι το απόλυτο παράδειγμα, για το πώς η Τουρκία και η «Τσιμ Μπομ» διέγραψαν τον Σουκούρ από το ποδόσφαιρο.

Κι αν είστε τόσο... δύσπιστοι, υπάρχει ένα ακόμα παράδειγμα. Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και ο Ζίγιεχ σκοράρει στο 4ο λεπτό κόντρα στον Καναδά. Ο Τούρκος σχολιαστής του TRT, Αλπέρ Μπακιρτσιγκίλ έσπευσε να τονίσει πώς το γρηγορότερο γκολ το έχει πετύχει ο Σουκούρ με αντίπαλο τη Νότια Κορέα (στα 11 δευτερόλεπτα το 2002). Έφτανε και μόνο που ανέφερε το όνομα του Σουκούρ. Δε συνέχισε ποτέ τον σχολιασμό στο β' ημίχρονο. Η φωτογραφία του από τα γραφεία τους τουρκικής Ομοσπονδίας αφαιρέθηκε, ενώ άλλαξε ονομασία το στάδιο «Sancaktepe FK» που είχε το όνομα του Σουκούρ.

image

Η ζωή μετά την μπάλα και πριν τον... αφανισμό!

Το μέλλον του μετά το ποδόσφαιρο άφηνε πολλές υποσχέσεις για μια... νέα λαμπρή καριέρα. Εκλέχθηκε πανηγυρικά στο τουρκικό κοινοβούλιο το 2011 έχοντας και παρουσία στην τηλεόραση ως σχολιαστής. Όμως η πορεία του έμελλε να αλλάξει λόγω της σχέσης του με δυο ανθρώπους που ήταν παρόντες στον πρώτο γάμο του, το 1995. Ο ένας ήταν ο τότε Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και άλλοτε ερασιτέχνης παίκτης, Ταγίπ Ερντογάν: ναι, ο πανίσχυρος άνδρας της Τουρκίας. Ο άλλος άνδρας είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άλλοτε θρησκευτικός ηγέτης της χώρας.

Αργότερα έγινε ο άνθρωπος πίσω από την... απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο Σουκούρ είχε πολύ στενούς δεσμούς και με τους δύο. Η δημοφιλία του πρώην ηγέτη της Γαλατά αξιοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν, ανεβαζόντάς τον αρκετά στα... στρώματα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

image

Οταν ο Σουκούρ απαρνήθηκε τον Ερντογάν

Από το 2013 και μετά τα πράγματα και οι καταστάσεις άλλαξαν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε από το κόμμα (τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς), δηλώνοντας πώς ο βασικός λόγος είχε να κάνει με το κλείσιμο σχολών και σχολείων (από την Κυβέρνηση) που λειτουργούσαν υπό τη στήριξη του Γκιουλέν και του κινήματός του. Δεν άργησε το κίνημα του Γκιουλέν να αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τον Δεκέμβριο του 2014 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του τελευταίου με την κατηγορία ότι ήταν ο επικεφαλής ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας. Ήταν ύποπτος για την προσπάθεια να ανατραπεί η Κυβέρνηση. Ο Ερντογάν μίλησε πολύ σκληρά για αυτόν και ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα άλλο τουρκικό κράτος υπό την καθοδήγησή του φυσικά.

Ο Σουκούρ αρνήθηκε να σταματήσει να στηρίζει τον Γκιουλέν. Προσπάθησε να βρεθεί στη Βουλή το 2015 ως ανεξάρτητο μέλος αλλά δεν τα κατάφερε. Μέσα στην ίδια χρονιά καταλαβαίνοντας πώς είναι τα πράγματα μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Το 2016 κατηγορήθηκε ότι πόσταρε στα social media του προσβλητικό υλικό για τον Ερντογάν και τον γιο του. Αντιμετώπιζε ακόμα και τον κίνδυνο να φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια.

Όμως τα πραγματικά του προβλήματα ήρθαν μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και την προσπάθεια να πέσει από την Κυβέρνηση ο Ερντογάν. Ο Γκιουλέν είχε προλάβει και είχε... αυτοεξοριρστεί στις ΗΠΑ και τη Φιλαδέλφεια. Κατηγορήθηκε πώς αυτός οργάνωσε το πραξικόπημα και μαζί του κατηγορήθηκαν και όσοι είχαν σχέσεις μαζί του.

Ο Τούρκος πρώην σταρ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτό το πραξικόπημα. Όμως όλα είχαν αλλάξει. Πλέον, τον θεωρούσαν εχθρό της Τουρκίας. Εχθρό του τουρκικού κράτους. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από στελέχη της Κυβέρνησης και από μέλη της AKP και ανέφερε πώς «αν δεν αποστασιοποιηθεί από τον Γκιουλέν δεν θα του επιτραπεί ποτέ ξανά να γυρίσει στην Τουρκία». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να το κάνει.

Στην Τουρκία δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Η περιουσία που είχε στην Τουρκία και ότι άλλο είχε κατασχέθηκαν. Το όνομά του... σβήστηκε από παντού.

Ο πατέρας του - που είχε φυλακιστεί - τελικώς απελευθερώθηκε αλλά δέκα χρόνια μετά σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε για τον Σουκούρ. Σχεδόν όλα τα χρήματα που έβγαλε από το ποδόσφαιρο κατασχέθηκαν και μέσα σε ένα βράδυ άλλαξε η ζωή του.

image

Φούρνος, Uber, αλλά άνθρωπος χωρίς... ταυτότητα

Λίγο καιρό αφότου βρέθηκε στην Καλιφόρνια επένδυσε σε ένα καφέ... Έκανε τα πάντα στο μαγαζί. Δούλευε στο ταμείο και σέρβιρε καφέ αλλά και γλυκά. Τα αγγλικά του είναι καλά και βελτιώνονται γρήγορα, αλλά όταν σκέφτεται τι του έχει συμβεί, ο Σουκούρ ξεκινάει μια πρόταση στα αγγλικά και τελειώνει με δύσκολες και μεγάλες ιστορίες στα τούρκικα, αφήνοντας έναν διερμηνέα ώστε να φροντίσει να βγουν σωστά οι λέξεις. Η μεγάλη του συνέντευξη στους Νew York Times το 2018 αποτύπωνε τον πόνο του και την απελπισία του. Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για εκείνον.

Αντίθετα, ο ίδιος πούλησε το μαγαζί του, αφού τα απειλητικά μηνύματα, αλλά τα… ντου υποστηρικτών του Ερντογάν ήταν πολλά. Ο ίδιος έγινε οδηγός Uber και μετά πουλούσε βιβλία στο Amazon. Το έκανε για να μάθει καλά αγγλικά και παράλληλα να κερδίζει και χρήματα. Πλέον, κάνει αρκετά συχνά Live στο Youtube και σε κάποιες περιπτώσεις μιλά για τη Γαλατά και το τουρκικό ποδόσφαιρο. Μάλλον θέλει να θυμίζει στον κόσμο ότι δεν έχει ξεχάσει από που ξεκίνησε και που ήταν. Έχοντας φτάσει τα 53 έτη ασχολείται πλέον ως προπονητής πιτσιρικάδων. Ως κόουτς σε Ακαδημίες. Δεν έχει τα δικά του ρούχα, τα παπούτσια του, τις μπάλες με τις οποίες έγραψε ιστορία. Αυτά έχουν μείνει… κλειδωμένα στην Τουρκία, όπως και ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής του.

Πηγές: New York Times, Guardian, CNN

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image