Λαμίν Γιαμάλ: Βάζει ουσία και περνάει στο next level

Λαμίν Γιαμάλ: Βάζει ουσία και περνάει στο next level

Ανδρέας Σουλάι
sponsored by

Ακάθεκτη συνεχίζει η Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα. Τι και αν ο Χάνσι Φλικ δεν έχει στη διάθεση του σχεδόν μια ολόκληρη ενδεκάδα ποδοσφαιριστών; Τι και αν έχασε και τον Μαρκ Άντρε Τερ Στέγκεν το βράδυ της Κυριακής; Τι και αν προερχόταν από ήττα στην πρεμιέρα του Champions League απέναντι στη Μονακό. Το «τρένο» των «μπλαουγκράνα» δεν σταμάτησε ούτε στο «Θεράμικα».

bwin sponsored

Όχι απλώς δεν σταμάτησε, αλλά η Μπαρτσελόνα πέρασε πάνω από τη Βιγιαρεάλ, διαλύοντας την με 5-1. Λεβαντόφσκι και Ραφίνια σκόραραν από δύο φορές και οδήγησαν την ομάδα του Φλικ σε μια άνετη εν τέλει νίκη.

Ο Λαμίν Γιαμάλ ωστόσο ήταν ο άνθρωπος που για ακόμη μια φορά έκανε τους πάντες να κολλήσουν τα μάτια τους στην τηλεόραση. Όχι μονάχα με τις ντρίμπλες του, αλλά σε άλλο ένα ματς, ο 17χρονος άσος πρόσθεσε ουσία στο παιχνίδι του και έδειξε ότι έχει ήδη κάνει το step up που χρειαζόταν για να κάνει το level up.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν ήταν η αρχή

Από τα μισά της της περασμένης σεζόν, ο Λαμίν Γιαμάλ έδειξε να μπαίνει σε... beast mode. Από τα 16 του χρόνια δηλαδή, ο Ισπανός εξτρέμ μπόρεσε να περάσει σε άλλο επίπεδο και να βγει από τη «φούσκα» και την comfort zone του. Έγινε βασικός και αναντικατάστατος στα πλάνα του Τσάβι από νωρίς και από τότε δεν έχασε ξανά τη φανέλα του στο αρχικό σχήμα της Μπαρτσελόνα.

Τα δείγματα για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ήρθαν στα μισά της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, όταν ο Γιαμάλ ήταν από τους λίγους διασωθέντες των «μπλαουγκράνα» που ήταν σε κακή κατάσταση. Στο EURO 2024, στα γήπεδα της Γερμανίας, ο Γιαμάλ κατάφερε να λάμψει και να δείξει σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη τις τρομερές αρετές που διαθέτει. Αναδείχθηκε ο κορυφαίος νεαρός ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης, δικαιωματικά.

Σε επτά συμμετοχές στον θεσμό, ο Γιαμάλ κατάφερε να «φτιάξει» τέσσερα γκολ για τους συμπαίκτες του και να σκοράρει το μυθικό τέρμα απέναντι στη Γαλλία, με το οποίο μάλιστα κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου γκολ του EURO 2024. Οι εμφανίσεις του και η ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπιζε αυτά τα παιχνίδια, ουσιαστικά έδειξαν στους πάντες πως ο Γιαμάλ δεν είναι ένας από τους... πολλούς, αλλά πρόκειται για μια ειδική περίπτωση ποδοσφαιριστή που έχει όλα τα φόντα για να φτάσει σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία.

image

Η ουσία περνάει τον Γιαμάλ στο next level

Αυτή τη στιγμή ο Γιαμάλ ανήκει στην κατηγορία των «fun to watch» ποδοσφαιριστών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο 17χρονος έχει την ικανότητα να εκθέτει τους αντιπάλους του και μάλιστα να το κάνει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πλέον όμως, το «αστέρι» της Μπαρτσελόνα δείχνει να προσθέτει και ουσία στο παιχνίδι του και να περνάει σε άλλο επίπεδο.

Από την αρχή της σεζόν, ο Γιαμάλ έχει αγωνιστεί σε επτά αναμετρήσεις σε επίπεδο πρωταθλήματος και στην πρεμιέρα του Champions League απέναντι στη Μονακό. Σε όλα τα παιχνίδια, ο 17χρονος σούπερ σταρ έχει καταφέρει να συνεισφέρει και ουσιαστικά, καθώς έχει μπορέσει να συμμετάσχει είτε με γκολ είτε με αναμετρήσεις και στις επτά αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για ένα φοβερό στατιστικό το οποίο αποδεικνύει πως ο Γιαμάλ έχει περάσει ήδη στο next level.

Σε αυτά τα επτά ματς, ο Γιαμάλ έχει καταφέρει να σκοράρει τρεις φορές και να δώσει ακόμα πέντε ασίστ. Ο Ισπανός εξτρέμ βοηθάει την ομάδα του και ουσιαστικά πλέον, είτε δημιουργώντας ευκαιρίες για τον εαυτό του, όπως έκανε απέναντι στη Μονακό και σκόραρε, είτε για τους συμπαίκτες του, όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι της Κυριακής με τη Βιγιαρεάλ, όπου κατάφερε να «φτιάξει» το γκολ του Ραφίνια με μια μυθική πάσα με το εξωτερικό προς τον Βραζιλιάνο άσο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ανάμεσα στους κορυφαίους του Top5 

Με τα στατιστικά και το level up, ο Γιαμάλ έχει καταφέρει ήδη να βάλει το όνομα του δίπλα σε αυτά των κορυφαίων των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Από την ημέρα που μπήκε το 2024, μέχρι και σήμερα ο Γιαμάλ έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει 18 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπαρτσελόνα και την εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Ένας αριθμός που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακός εάν αναλογιστεί κάποιος πως στο συγκεκριμένο διάστημα ο «Mr assist» Κέβιν Ντε Μπρόινε, μετρά 17. Μάλιστα, σε αυτό το διάστημα, ο Γιαμάλ έχει δώσει 20 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπαρτσελόνα και την Ισπανία, έχοντας επικρατήσει τις 18 φορές.

Ανάμεσα στους 2068 ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον ένα λεπτό φέτος στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα ο Γιαμάλ έχει τα συγκεκριμένα στατιστικά: Πρώτος σε ασίστ (5), τρίτος σε συμμετοχή σε γκολ (8), περισσότερες δημιουργημένες ευκαιρίες (8), δεύτερος με περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες (17), δεύτερος στις κερδισμένες μονομαχίες (49), δεύτερος σε ανακτήσεις της μπάλας στο επιθετικό τρίτο (9), πέμπτος σε περισσότερες επαφές στη μεγάλη περιοχή (43) και τρίτος σε περισσότερα κερδισμένα φάουλ (18).

Ο Γιαμάλ δείχνει ήδη, από τα 17 του, πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που θα απασχολήσει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη για πολλά χρόνια. Ο ακραίος επιθετικός της Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει φέτος να προσθέσει και την ουσία στο παιχνίδι του, μέσω της οποίας μπορεί να περάσει στο άλλο επίπεδο, εκεί όπου βρίσκονται μόνο οι «ειδικές περιπτώσεις» ποδοσφαιριστών...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image