Πρόμες: Το ταλέντο του χάθηκε στους «υπονόμους» του Άμστερνταμ!

Πρόμες: Το ταλέντο του χάθηκε στους «υπονόμους» του Άμστερνταμ!

Ολοι στην Ολλανδία που αγαπούν το ποδόσφαιρο ξέρουν καλά τον Κουίνσι Πρόμες. Το ταλέντο δεν κρύβεται και όσοι επενδύουν σε αυτό ξεχωρίζουν. Οι Ολλανδοί ξέρουν να εκτιμούν τους ταλαντούχους παίκτες, τους βοηθούν, τους δίνουν ώθηση τους εκτοξεύουν. Αυτό έκανε και ο Άγιαξ με τον Πρόμες το 2019. Ολοι πίστεψαν πως ο δρόμος για την κορυφή ήταν δικός του, εκτός από τον ίδιο. Ο ίδιος φρόντισε να... επενδύσει στα ναρκωτικά, στη βία, σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο γεννήθηκε. Σύμφωνα με τον δείκτη εγκληματικότητα, το Άμστερνταμ είναι στην 94η θέση. Ασφαλές μέρος, εκτός αν το βλέμμα είναι στο εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Πρόμες δεν έκανε τις... καλύτερες παρέες, το... εύκολο χρήμα έγινε αυτοσκοπός, o ίδιος παρέμεινε ένας «αρουραίος των δρόμων», όπου για λίγο έπαιζε το ποδόσφαιρο του, ωστόσο στη συνέχεια γινόταν πρωταγωνιστής στην ιστορία... τρόμου που επιφύλασσε για τον εαυτό του. Eχασε τα μεγάλα ραντεβού των Οράνιε, αλλά μάλλον περισσότερο λάτρεψε το προστατευμένο περιβάλλον της Ρωσίας, παρά τη χώρα του. Μεταγραφές εκατομμυρίων, γκολ, μαχαιρώματα, κοκαΐνη, φυλακή, μια ζωή που τα έχει όλα εκτός από... αγάπη για την μπάλα!

image

«Είμαι ένας αρουραίος του δρόμου...»

O Πρόμες έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «έναν αρουραίο του δρόμου... αν όλοι οι άλλοι πήγαιναν αριστερά, εγώ πήγαινα δεξιά». Ο ίδιος τονίζει πως δεν είναι εγκληματίας, ωστόσο δεν θέλει να θυμάται τα παιδικά του χρόνια, αφού μετά το διαζύγιο των γονιών του, ο ίδιος «μετακόμιζε από γειτονιά σε γειτονιά», όπου έκανε «νέους και κακούς φίλους». Ο ίδιος εξελίχθηκε σε… ανεμοστρόβιλο, στο διάβα του σήκωνε τα πάντα, καλά και άσχημα. Ο Άγιαξ είδε το ταλέντο του, αλλά και τα προβλήματα συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η πρώτη τους συνύπαρξη να λήξει άδοξα. Η Τβέντε δεν έκανε το ίδιο, άντεξε τα καμώματά του για μια τριετία και δικαιώθηκε… οικονομικά.

Γιουβέντους, Βαλένθια και Σπάρτακ Μόσχας μπήκαν στο κυνήγι της απόκτησής του, αλλά οι Ρώσοι με τα 15 εκατ. ευρώ κέρδισαν την κούρσα. Μια εξαιρετική τετραετία κι επιστροφή στον Άγιαξ το 2019 έπειτα από ένα χρόνο στη Σεβίλλη. Ο Αίαντας επέμεινε να επενδύσει στο ταλέντο του (δαπάνησε περίπου 18 εκατ. ευρώ), χωρίς να ξέρει πως ο Πρόμες επένδυε σε όλα τα άλλα εκτός του ποδοσφαίρου. Οι κακές παρέες θορύβησαν την ομάδα και δυο φορές προσπάθησαν να του μιλήσουν. Η σύνδεσή του με τον ράπερ JoeyAK, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί με το έγκλημα, με όπλα και το διεθνές εμπόριο κοκαΐνης μόνο κακό έκανε στον ίδιο.

Φίλος και με τον ετεροθαλή αδελφό του… γκάνγκστερ ράπερ, Jason L, ο οποίος έκτοτε έχει καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκιση για φόνο. Οι εκκλήσεις να επανεξετάσει με ποιον συναναστρεφόταν δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο, με τον Πρόμες να έχει πάρει το δρόμο για τα ναρκωτικά, τη βία και όχι αυτόν προς την αντίπαλη εστία. Σε μια διετία στον Άγιαξ δεν ξεπέρασε τα 40 παιχνίδια, σκόραρε 18 γκολ, αλλά το μυαλό του ήταν αλλού, εκτός γηπέδου. Ο Αίαντας είπε... αντίο, αφού δέχθηκε από τη Σπαρτάκ 8.5 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά δικαιώθηκε.

Ναρκωτικά και βία

Όταν ο Πρόμες καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για τη διακίνηση 1300 κιλών κοκαΐνης και για ένα φορτίο αξίας 65 εκατ. ήταν απλά... άφαντος. Ο 50 φορές διεθνής με την Ολλανδία δεν ήταν πουθενά παρόντας στην εκδίκαση της υπόθεσής του στο Άμστερνταμ. Και πάλι όμως δεν επρόκειτο να βρεθεί εκεί.

Ο Πρόμες δεν είχε εμφανιστεί σε κανένα δικαστήριο που να τον αφορούσε. Τον Ιούνιο του 2023 είχε βρεθεί ένοχος για το μαχαίρωμα του ξάδερφου του στο πόδι του σε μία οικογενειακή γιορτή όπου το... ουίσκι έρρεε άφθονο. Η 18μηνη ποινή που εφαρμόστηκε σε βάρος του Πρόμες δεν γίνεται να εφαρμοστεί. Εκεί που βρισκόταν, στη Ρωσία, το ολλανδικό σύστημα δικαιοσύνης δεν γίνεται να τον αγγίξει.

Σύμφωνα με τις ολλανδικές Αρχές ο Πρόμες και ο συνεργάτης του Marylio V - που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης - είχαν κανονίσει να περάσουν από το Βέλγιο 2 φορτία κοκαΐνης τον Γενάρη του 2020. Το πρώτο φορτίο ήταν κρυμμένο σε κατι σακιά από αλάτι και δεν βρέθηκε πρακτικά ποτέ. Το 2ο είχε ένα logo με μία τίγρη και ήταν πιο μεγάλο από το πρώτο και κατασχέθηκε από τη βελγική αστυνομία.

Ο Μαρίλιο V είχε ήδη καταδικαστεί σε 4 χρόνια φυλάκισης στο Βέλγιο για μεταφορά σημαντικού φορτίου κοκαΐνης το 2019. Έγινε κομμάτι και άλλων μεγάλων ερευνών και πήρε το κωδικό όνομα «Πόρτο». Η προσοχή έπεσε και πάνω στον Πρόμες που ήταν ύποπτος για εμπόριο κοκαΐνης. Μέσα από έρευνες που έγιναν βρέθηκαν μέχρι και κρυπτογραφημένα μηνύματα ακόμα και μέσα από κινητά BlackBerry. Μέσα από αυτές τις έρευνες βρέθηκε πώς ο Πρόμες είχε κάνει συζητήσεις για το μαχαίρωμα στον ξάδερφό του ρωτώντας ένα μέλος της οικογενείας του για το πού τον χτύπησε.

Όταν μεταφέρθηκε στον Πρόμες ότι χτύπησε τον ξάδερφό του στο πόδι είπε πώς «δεν στόχευα στο πόδι του. Ήθελα να τον χτυπήσω στον λαιμό. Την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω σφαίρες». Όταν ο πατέρας του παρενέβη για να τον σταματήσει του είπε «Του έσωσες τη ζωή. Αλλιώς θα τον σκότωνα. Το καταλαβαίνεις αυτό έτσι;»

Το 2019 ο θάνατος αυτός είχε λάβει προβολή σε όλη τη χώρα όχι γιατί επρόκειτο για ποδοσφαιριστή αλλά για την κίνηση των πυροσβεστών που τον βρήκαν και τον φωτογράφησαν την ώρα που οι τραυματιοφορείς προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν. Αυτές οι φωτογραφίες μοιράστηκαν και κατέληξαν στα social media.

image

Η... προστασία της Ρωσίας και η φυλακή του τρόμου

Όταν ήταν στη Σπαρτάκ ο Πρόμες έπαιζε στην πιο δημοφιλή ομάδα της χώρας και αυτό «μεταφραζόταν» και σε πιο μεγάλη αναγνωρισιμότητα για τον ίδιο.

Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών σε βάρος του η υπόθεσή του εκτός της Ολλανδίας δεν πήρε έκταση. Αυτό πιθανώς να έχει να κάνει και με το πόσα ματς έχει παίξει στη Ρωσία. Και αυτό διότι είναι ένας κράτος που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Που δεν βρισκόταν ακόμα και εν καιρώ ειρήνης (πριν δηλαδή την εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία και την Ουκρανία).

Έπειτα από μία δεκαετία και εάν κανείς παρακαλουθεί το τι μεταδίδεται στη Ρωσία θα διαπιστώσει πώς σχεδόν κανείς δεν ξέρει εκεί για τις κατηγορίες για τον Πρόμες. Από το 2020 και μετά απλώς η Σπαρτάκ είχε βγάλει μία μόνο ανακοίνωση για το θέμα αυτό στο site της υπογραμμίζοντας πώς αυτή η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και θα υπάρξει και έφεση.

Φημολογείται πως ο Πρόμες είχε το «ΟΚ» να ζει όπως θέλει και νομίζει εκείνος στη χώρα. Και αυτό λόγω της κατάστασης με την Ουκρανία και γιατί η Ρωσία δεχόταν όλα τα... πυρά των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανά την Ευρώπης και είχε φτάσει στο να γίνει και θεωρείται ένας παρίας για τη Δύση.

Στην πρώτη του θητεία στη Ρωσία ο Πρόμες έμενε μόνος του σε ένα διαμέρισμα σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Την επόμενη φορά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν με την οικογένειά του.

Τα Σαββατοκύριακα όταν δεν σκόραρε γκολ για τη Σπαρτάκ έβλεπε ενίοτε έναν από τους γιούς του που έπαιζε στις Ακαδημίες. Η μόνη 'ενόχληση' που είχε ήταν που δεχόταν συγχαρητήρια και εισέπραττε τον θαυμασμό του κόσμου. Εάν υπήρχε περίπτωση να ένιωθε ανησυχία για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στην Ολλανδία το έκρυβε πολύ καλά. Δεν έδειχνε καθόλου ανήσυχος...

Ωστόσο, ένα ταξίδι στο Ντουμπάι έβαλε τέλος σε μια... ξέγνοιαστη ζωή. Ο επιθετικός της Σπαρτάκ Μόσχας, συνελήφθη στο Ντουμπάι κατόπιν αιτήματος της Ολλανδίας, όπου καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε έξι χρόνια φυλάκιση ερήμην για διακίνηση ναρκωτικών, όπως δήλωσαν οι Ολλανδοί εισαγγελείς, αναφέροντας ότι «η Ολλανδία θα ζητήσει την έκδοση του 32χρονου πρώην Ολλανδού διεθνή».

Ο Πρόμες δεν παρευρέθηκε στις δικαστικές ακροάσεις για την υπόθεσή του στο Άμστερνταμ και δεν αναμενόταν να επιστρέψει στην Ολλανδία στο άμεσο μέλλον.

Το δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Φβερουάριο του 2024 έκανε γνωστό ότι ο Πρόμες είχε άμεση σχέση με τις αποστολές 1.360 κιλών κοκαΐνης από τη Βραζιλία μέσω του λιμανιού της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία σε δύο αποστολές το 2020. Σε άλλη ολλανδική δικαστική υπόθεση, ο πρώην επιθετικός του Άγιαξ και της Σεβίλλης καταδικάστηκε πέρυσι ερήμην σε 18 μήνες φυλάκιση για επίθεση, σε σχέση με έναν καυγά το 2020 στον οποίο μαχαίρωσε έναν ξάδερφό του στο γόνατο. Ο Πρόμες έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και έχει καταθέσει έφεση και στις δύο περιπτώσεις.

Η φυλακή του τρόμου

Ο 32χρονος βρέθηκε έγκλειστος στη φυλακή «Al Aweer» του Ντουμπάι. Η φυλακή παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της καθημερινής ζωής πίσω από τα κάγκελα. Στοιβαγμένοι σε ένα κελί που έχει σχεδιαστεί για έξι αλλά φιλοξενεί 20, ο Πρόμες και οι άλλοι τρόφιμοι υπομένουν σκληρές συνθήκες.

Βιασμοί, συχνά επεισόδια, σε μια φυλακή, όπου οι φύλακες είναι ελάχιστοι, αλλά ο κλιματισμός... τσακίζει κόκαλα. Οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων άλλων Ολλανδών υπηκόων και ατόμων διαφορετικού υπόβαθρου που παλεύουν με τον εθισμό στα ναρκωτικά, περιηγούνται σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον υπό συνεχή επαγρύπνηση, με τιμωρητικά μέτρα για όσους αψηφούν τους κανονισμούς. Στο κελί υπάρχουν μόνο 6 κρεβάτια για 6 κρατούμενους και οι υπόλοιποι κοιμούνται σε στρώμα στο πάτωμα. Ο Πρόμες δεν είναι από αυτούς που έχουν κρεβάτι.

Όταν μπήκε στη φυλακή υποχρεωτικά τον κούρεψαν. Κάθε ημέρα υπάρχουν τρία γεύματα που δεν έχουν λαχανικά ή φρούτα. Επίσης απαγορεύονται τα επισκεπτήρια, αλλά του επιτρέπεται να κάνει γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Το αίτημά του Πρόμες για έκδοσή του στη Ρωσία σημαίνει μια απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγει από τις οδυνηρές συνθήκες του ποινικού συστήματος του Ντουμπάι. Με τη διαδικασία να είναι δυνητικά εκτεταμένη και γεμάτη νομικές περιπλοκές, το μέλλον παραμένει αβέβαιο για τον κάποτε διάσημο αθλητή.

Ποδόσφαιρο στο Ντουμπάι

Ελπίδα; Ο Ολλανδός ήρθε σε συμφωνία με την United FC, ομάδα από το Ντουμπάι που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Αραβίας. Ο Πρόμες πήγε ως ελεύθερος καθώς το συμβόλαιο του με την Σπαρτάκ Μόσχας είχε λυθεί, μετά από τις κατηγορίες. Βέβαια αν του επιτραπεί η αποχώρηση του από τη χώρα, θα μπορέσει να υπογράψει ως ελεύθερος και πάλι στη ρωσική ομάδα.

Image

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι... καυτοί μήνες για τον ποδοσφαιριστή, η Ολλανδία έχει ζητήσει την έκδοση του ποδοσφαιριστή και αισιοδοξεί πως θα τα καταφέρει. Ο ίδιος δεν θέλει να επιστρέψει, γιατί ξέρει πως αυτό θα είναι το τέλος μια καριέρας με... λίγο καλό ποδόσφαιρο. Ολη αυτή η κατάσταση χρησιμεύει ως μια ζοφερή υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η τύχη. Ο Πρόμες γεννήθηκε με το ταλέντο, αλλά μόνο τη ζωή του ποδοσφαιριστή δεν έζησε.

Πηγή: Τelegraaf, New York Times, ESPN