Έλληνες του εξωτερικού: Οι 89 ξενιτεμένοι ποδοσφαιριστές

Έλληνες του εξωτερικού: Οι 89 ξενιτεμένοι ποδοσφαιριστές

Για άλλη μια χρονιά η παρουσία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών ανά τον κόσμο συνέχισε να είναι έντονη, αφού 89 παίκτες κατόρθωσαν να βρουν ομάδα στο εξωτερικό, αγωνιζόμενοι μάλιστα στις κορυφαίες κατηγορίες σε 36 διαφορετικά πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Μπορεί το ελληνικό διαβατήριο να μην μπορεί να συγκριθεί με εκείνα του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και άλλων αντίστοιχων πληθυσμιακά χωρών, ωστόσο πλέον είναι αναγνωρίσιμο στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Ο αριθμός αυτός των 89 παικτών αφορά μόνο εκείνους που αγωνίζονται στις πρώτες κατηγορίες των πρωταθλημάτων τους, όμως για να μην αδικήσουμε κάποιους που παίζουν στις δεύτερες λίγκες μεγάλων πρωταθλημάτων, έχουμε φτιάξει και μία επιπλέον ενότητα που θα αφορά τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους 89 αγωνίζονται φυσικά στην Ευρώπη. Σ' αυτούς προσμετρούμε και όσους αγωνίζονται στην Κύπρο, αφού λογίζεται ως ξένο κράτος. Όμως, υπάρχουν και Έλληνες που επέλεξαν πιο μακρινούς και «εξοτικούς», όπως λέμε στις περιπτώσεις αυτές, προορισμούς με αποτέλεσμα το ελληνικό στοιχείο να εμφανίζεται και σε άλλες ηπείρους, όπως η Αμερική, η Ασία, αλλά και η Ωκεανία. Η «αφεντιά» μας δεν έφτασε μονάχα μέχρι την Αφρική, ενώ αν δεν πιάσουμε και την Αμερική ως ολότητα, τότε μας λείπει και μία παρουσία στην Νότια Αμερική.

* Τα νούμερα αυτά είναι πιθανό να αλλάξουν τις επόμενες μέρες, αφού υπάρχουν ακόμη κάποιοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που είναι ελεύθεροι, όπως οι Κώστας Μανωλάς, Κώστας Σταφυλίδης, Κώστας Λάμπρου, κ.α. που δεν είναι απίθανο να βρουν ομάδα στο εξωτερικό.

image

Πρώτη με οριακό νταμπλ σκορ η Κύπρος, έκπληξη η Σλοβακία

Από τα 36 συνολικά πρωταθλήματα του εξωτερικού όπου υπάρχει ελληνική παρουσία, τα 26 είναι στην Ευρώπη. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει εκπροσώπηση στα 4 από τα 5 πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, αφού δεν υπάρχει Έλληνας ποδοσφαιριστής μονάχα στην Ligue 1, όπως συνέβη και πέρυσι.

Στην Premier League αγωνίζονται τρεις Έλληνες παίκτες, οι οποίοι βρισκόντουσαν εκεί από πέρυσι, με τον αριθμό να έχει μειωθεί κατά έναν, αφού ο Τζορτζ Μπάλντοκ πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Ο Κώστας Τσιμίκας συνεχίζει να αγωνίζεται στην Λίβερπουλ, ο Μαυροπάνος στην Γουέστ Χαμ ενώ ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, πήγε από την Νότιγχαμ Φόρεστ στην Νιουκάστλ σε μία μεταγραφή με αξιοσημείωτο στόρυ.

Κατά έναν Έλληνα παίκτη μειώθηκε και η παρουσία μας στην Ιταλία, αφού ο Παντελής Χατζηδιακός άφησε την Κάλιαρι για την Κοπεγχάγη, όπου πήγε ως δανεικός. Οι άλλοι τρεις, δηλαδή οι Μανδάς, Λυκογιάννης και Κυριακόπουλος παρέμειναν σε Λάτσιο, Μπολόνια και Μόντσα, με τον τρίτο να είναι πλέον «μόνιμος κάτοικος», αφού ενεργοποιήθηκε η οψιόν που υπήρχε από τον περσινό δανεισμό του.

Ραγδαίες ήταν οι αλλαγές στην Bundesliga, αφού από κει που πέρυσι είχαμε έναν παίκτη, τον Δημήτρη Λημνιό, που αποχώρησε μέσα στην χρονιά και πήγε στον Παναθηναϊκό, φέτος έχουμε τρεις νέους. Ο Κουλιεράκης έκανε μία μεγάλη μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ στην Βόλφσμπουργκ, ο Γιαννούλης πήγε ως ελεύθερος από την Νόριτς στην Άουγκσμπουργκ ενώ η Ζανκτ Πάουλι, στην οποία παίζει ο Σάλιακας, ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία.

Από κει και πέρα η κατάσταση στην La Liga δεν άλλαξε, με την Ελλάδα να έχει εκεί μόλις έναν εκπρόσωπο, όπως και πέρυσι, τον νεαρό Τάσο Δουβίκα, που αγωνίζεται στην Θέλτα.

Αφού ρίξαμε μία ματιά στην παρουσία των Ελλήνων στα μεγάλα πρωταθλήματα, πάμε να δούμε ποια είναι εκείνα στα οποία είναι μεγαλύτερη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Τεράστια άνοδο και πρωτιά για την Κύπρο, όπου ο αριθμός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών εκτοξεύτηκε από τους 10 στους 19, με το «νησί της Αφροδίτης» να τιμά δεόντως τις στενότατες σχέσεις των δύο κρατών.

Την δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Τουρκία και Πολωνία, οι οποίες ισοβαθμούν, όπως και την περασμένη σεζόν. Αυτή τη φορά βέβαια έχουν από δύο παίκτες λιγότερους.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται προς έκπληξη πολλών η Σλοβακία, όπου η υπάρχουσα ελληνική παροικία απαρτίζεται πλέον από έξι ποδοσφαιριστές. Ο λόγος για τους Σαββίδη, Νιάρχο, Βολανάκη, Κυζιρίδη, Καλτσά και Μακρυγιάννη.

Την πεντάδα κλείνει η Ολλανδία στην οποία τα περασμένα χρόνια είχαμε πολύ μεγαλύτερη παρουσία, όμως φέτος υπάρχουν μόνο τέσσερις ποδοσφαιριστές. Ο Μπάρκας παρέμεινε στην Ουτρέχτη ενώ οι Λύρατζης, Δαρέλας και Ζαγαρίτης πήγαν εκεί φέτος, οι δύο πρώτοι από τον ΠΑΟΚ και ο τρίτος από την Πάρμα.

Τα ευρωπαϊκή πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται περισσότεροι από δύο Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός ΕλλήνωνΟνοματεπώνυμο (ομάδα)
Cyprus League (Κύπρος)19Αθανασιάδης (ΑΕΚ Λάρνακας, Τ. Δώνης, Καρανάτσιος (ΑΠΟΕΛ), Χρυσόπουλος, Κάργας, Σταμούλης (Ανόρθωση), Βούρος (Απόλλων Λεμεσού), Κίτσος, Γ. Μασούρας (Ομόνοια), Παναγιώτου (Εθνικός Άχνας), Ντουρμισάι, Μελίσσας, Βέλλιος, Καλανίδης (Νέα Σαλαμίνα), Παπαδούδης (Πάφος), Γιούσης, Τσουκαλάς (Καρμιώτισσα), Στρέζος, Αράμποβ (Ομόνοια 29ης Μαΐου)
Superlig (Τουρκία)8Πέλκας (Μπασακσεχίρ), Παπανικολάου (Ρίζεσπορ), Χατζηγιοβάνης (Εγιούπσπορ), Χαρίσης, Πούγγουρας (Σίβασπορ), Γιαννιώτης (Κασίμπασα), Διούδης (Γκαζιαντέπ), Κολοβέτσιος (Καϊσέρισπορ)
Ekstraklasa (Πολωνία)8Σβάρνας, Λάμπρου (Ράκοφ), Κουλούρης, Κούτρης, Κεραμίτσης (Πογκόν Σετζίν), Κοσίδης (Πούστσα Νιεπολόμιτσε), Χρ. Δώνης (Ραντόμιακ), Μπαγκαλιάνης (Σταλ Μιέλετς)
Nike Liga (Σλοβακία)6Σαββίδης (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Νιάρχος (Κόσιτσε), Βολανάκης, Κυζιρίδης, Μακρυγιάννης (Ζέμπλιν Μιχάλοβτσε), Β. Καλτσάς (Ντουνάισκα Στρέντα)
Eredivisie (Ολλανδία)4Μπάρκας (Ουτρέχτη), Λύρατζης, Δαρέλας (Ναϊμέγκεν), Ζαγαρίτης (Αλμίρε Σίτι)
Premier League (Αγγλία)3Τσιμίκας (Λίβερπουλ), Μαυροπάνος (Γουέστ Χαμ), Βλαχοδήμος (Νιουκάστλ)
Serie A (Ιταλία)3Μανδάς (Λάτσιο), Κυριακόπουλος (Μόντσα), Λυκογιάννης (Μπολόνια)
Bundesliga (Γερμανία)3Κουλιεράκης (Βόλφσμπουργκ), Γιαννούλης (Άουγκσμπουργκ), Σάλιακας (Ζανκτ Πάουλι)
Jupiler Pro League (Βέλγιο)3Τζόλης (Κλαμπ Μπριζ), Αλεξανδρόπουλος (Σταντάρ Λιέγης), Κωνσταντόπουλος (Μπέερσοτ)
Chance Liga (Τσεχία)3Ζαφείρης (Σλάβια Πράγας), Μπότος (Καρβίνα), Πουρζιτίδης (Σλόβαν Λίμπερετς)
Veikkausliiga (Φινλανδία)3Κανελλόπουλος,Αντζουλάς (Ελσίνκι), Μεταξάς (Ούλου)
Kategoria Superiore (Αλβανία)3Μίγγος (Τέουτα), Τόσκα, Μήτσης (Μπίλις)

Τα ευρωπαϊκή πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται από ένας έως δύο Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός ΕλλήνωνΟνοματεπώνυμο (ομάδα)
Liga Portugal (Πορτογαλία)2Παυλίδης (Μπενφίκα), Βρουσάι (Ρίο Άβε)
Super League (Ελβετία)2Καπίνο (Βίντερχουρ), Ψεύτης (Λουγκάνο)
Superliga (Δανία)2Χατζηδιάκος (Κοπεγχάγη), Εμμανουηλίδης (Βέιλε)
Efbet Liga (Βουλγαρία)2Μπαλογιάννης (Μπότεφ Πλόβντιβ), Πιτσόλης (Λοκομοτίβ Σόφιας)
Nemzeti Bajnoksaf (Ουγγαρία)2Καμπετσής (Ντιοσγκιόρ), Ευαγγέλου (Ζάλαεγκερζεγκ)
Superliga e Kosovës (Κόσοβο)2Ν. Ιωαννίδης, Β. Καραγκούνης (Φερονικέλι)
Premier League Opening Round (Μάλτα)2Κούρος (Φλοριάνα), Μπαστιάνος (Χιμπέρνιανς)
Superliga (Ρουμανία)2Ταχτσίδης (Κλουζ), Ανέστης (Μποτοσάνι)
Super liga Srbije (Σερβία)2Μιλόγεβιτς (Τσουκαρίτσκι), Τ. Τσέλιος (Ραντνίτσκι Νις)
Primera Divisio (Ανδόρα)1Κοστίκος (Ορντίνο)
La Liga (Ισπανία)1Δουβίκας (Θέλτα)
Bundesliga (Αυστρία)1Γκέζος (Αούστρια Κλάγκενφουρτ)
Prva Liga (Σλοβενία)1Ζώγκος (Μούρα)
Erovnuli Liga (Γεωργία)1Κουντουριώτης (Τελάβι)

image

Οι δύο «Άραβες, η παράδοση που δημιουργείται στην Ινδία και ο «Πέρσης»

Υπάρχουν όμως και 14 Έλληνες παίκτες από τους 89, οι οποίοι δεν παίζουν ποδόσφαιρο στην γηραιά ήπειρο. Αυτοί είναι απλωμένοι σε τρεις ακόμη ηπείρους, με την... χάρη τους να ξεκινάει από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, να περνάει φυσικά και από τους «in», αυτή την εποχή, αραβικούς προορισμούς και να καταλήγει στο Ιράν και την Ινδία, αλλά και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην ήπειρο της Αμερικής δεν έχουμε εκπρόσωπο στο νότιο κομμάτι της, ωστόσο έχουμε πέντε ποδοσφαιριστές στο βόρειο. Ο Γιώργος Κούτσιας παρέμεινε στο MLS με τον Αλέξανδρο Κατράνη να πηγαίνει κι εκείνος με την σειρά του εκεί από την Πολωνία, ενώ ο Γιώργος Γιακουμάκης άφησε το πρωτάθλημα των ΗΠΑ για εκείνο του Μεξικού. Επιπλέον, έχουμε και δύο παίκτες στον Καναδά, τους Ηλιάδη και Χαντζόπουλο.

Αφήνοντας την αμερικανική ήπειρο και πηγαίνοντας προς τις αραβικές χώρες θα βρούμε ακόμη δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πήγαν εκεί το φετινό καλοκαίρι, τους Δημήτρη Κουρμπέλη και Κώστα Φορτούνη, που βρήκαν την δική τους θέση στην λίγκα των αστέρων που προσπαθεί να φτιάξει η Σαουδική Αραβία και μάλιστα στην ίδια ομάδα, την Αλ-Καλίτζ.

Τραβώντας τον δρόμο για την Ασία έχουμε να κάνουμε τέσσερις στάσεις, η μία γνωστή τα τελευταία χρόνια, οι άλλες πιο απρόσμενες. Στην Ινδία, που έχει γίνει must προορισμός για τους Έλληνες επιθετικούς, υπάρχουν δύο Έλληνες παίκτες. Εκεί παρέμεινε ο Διαμαντάκος, αλλάζοντας όμως σύλλογο, αφού πήγε από την Κεράλα Μπλάστερς στην Ιστ Μπενγκάλ. Η νέα προσθήκη, που αντικατέστησε τον Χατζηισαΐα, ο οποίος αποχώρησε, ήταν εκείνη του Νίκου Καρέλη, που υπέγραψε στην Μουμπάι Σίτι, την ομάδα που ανήκει στην οικογένεια του ομίλου που συμπεριλαμβάνεται και η Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Χατζηισαΐας μπορεί να άφησε την Ινδία, όχι όμως και την ήπειρο της Ασίας, αφού επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο Ιράν και την Εστεγκλάλ Κχουζεστάν. Στην ίδια ήπειρο αλλά σε άλλες χώρες, αγωνίζονται και οι Μάριος Όγκμποε, ο οποίος πήγε στην Ινδονησία για λογαριασμό της Περσίτα και Χάρης Σταμπουλίδης, που υπέγραψε από τον περασμένο Απρίλιο στην Σαμπάχ της Μαλαισίας.

Τέλος, κατευθυνόμαστε λίγο νοτιοδυτικά για να πάμε στην ήπειρο της Ωκεανίας, εκεί όπου υπάρχει έτσι κι αλλιώς έντονο ελληνικό στοιχείο, οπότε δεν είναι τόσο ξένο να βρεις κι έναν Έλληνα παίκτη. Ο Νίκος Βέργος άφησε τον Ατρόμητο και πήγε στην Μέλμπουρν Βίκτορι ενώ στην λίγκα της Νέας Ζηλανδίας είναι ο Κρίστοφερ Κοτρότσος.

*Να σημειώσουμε πως υπάρχουν και πέντε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε δεύτερες κατηγορίες πρωταθλημάτων εκτός Ευρώπης. Ο Φάνης Μαυρομμάτης στην Αλ-Ανταλάχ της Σαουδικής Αραβίας, ο Άνταμ Τζανετόπουλος στην Αλ-Ντάφρα των ΗΑΕ, ο Απόστολος Κατσετής στην NWS Spirit της Αυστραλίας, ο Γιάννης Γεωργόπουλος στην Μάνινγκχαμ της Νέας Ζηλανδίας και ο Αλέξανδρος Ταμπάκης στην Νιού Μέξικο Γιουνάιτεντ του USCL των ΗΠΑ.

Τα πρωταθλήματα μακριά από την Ευρώπη που αγωνίζονται Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός ΕλλήνωνΟνοματεπώνυμο (ομάδα)
Saudi Pro League (Σαουδική Αραβία)2Φορτούνης, Κουρμπέλης (Αλ-Καλίτζ)
ISL (Ινδία)2Καρέλης (Μουμπάι Σίτι), Διαμαντάκος (Ιστ Μπενγκάλ)
MLS (ΗΠΑ-Καναδάς)2Κούτσιας (Σικάγο Φάιρ), Κατράνης (Σολτ Λέικ)
Canadian Premier League (Καναδάς)2Ηλιάδης (Ατλέτικο Οτάβα), Χαντζόπουλος (Βαλούρ)
Persian Gulf Pro League (Ιράν)1Χατζηισαΐας (Εστεγκλάλ Κχουζεστάν)
A-League (Αυστραλία)1Βέργος (Μέλμπουρν Βίκτορι)
Liga 1 Indonesia (Ινδονησία)1Όγκμποε (Περσίτα)
Super League (Μαλαισία)1Σταμπουλίδης (Σαμπάχ)
National League - Central (Νέα Ζηλανδία)1Κοτρότσος (Ουέλιγκτον Ολίμπικ)
LIGA MX (Μεξικό)1Γιακουμάκης (Κρουζ Αζούλ)
image

Η παρουσία των Ελλήνων στις δεύτερες κατηγορίες της Ευρώπης

Είπαμε να ρίξουμε μια ματιά και στις δεύτερες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για να μην αδικήσουμε παίκτες όπως π.χ. ο Γούτας και ο Σιώπης, που παίζουν στην Τσάμπιονσιπ, που είναι καλύτερη από τις πρώτες κατηγορίες πολλών άλλων χωρών.

Εκεί η πρωτιά της Κύπρου ήταν κάτι παραπάνω από συντριπτική, αφού υπάρχουν 42 Έλληνες ποδοσφαιριστές που βγάζουν εκεί το ψωμί τους (στον πίνακα αναφέρουμε τους σημαντικότερους, εδώ μπορείτε να τους βρείτε όλους). Στα υπόλοιπα πρωταθλήματα υπάρχει προφανώς πολύ μικρότερη παρουσία. Μόνο σε πέντε ακόμη χώρες υπάρχουν παραπάνω από ένας παίκτες μας και μόνο σε δέκα συνολικά τουλάχιστον ένας.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Serie B με τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πήραν και οι τρεις μεταγραφή. Τον Κουρφαλίδη, που άφησε την Primavera της Ρόμα για την Κοσέντζα, τον Κουτσουπιά που πήγε στην Καταντζάρο από την Μπάρι και τον Νικολάου, που πήγε στην Παλέρμο από την Σπέτσια.

Έπειτα ακολουθούν τέσσερις χώρες που έχουμε από δύο παίκτες. Η Αγγλία και η Championship με τους Γούτα και Σιώπη στην Κάρντιφ, η Γερμανία και η Bundesliga 2 με τους Τζίμα (Νυρεμβέργη) και Μπουχαλάκη (Χέρτα), η Πολωνία και η Betclic 1 Liga με τους Κιάκο και Μπουγαΐδη, αλλά και η Τσεχία με την Liga 2 με τους Ποζατζίδη και Νεοφυτίδη.

Οι Έλληνες παίκτες που βρίσκονται στις δεύτερες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων:

ΠρωτάθλημαΑριθμός ΕλλήνωνΟνοματεπώνυμο (ομάδα)
Β' Κατηγορία (Κύπρος)42Στρατηλάτης (Ασιλ Λύσης), Σιφναίος (Ακρίτας Χλώρακας), Καράκουτης (Δόξα Κατωκοπιάς), Βασιλείου (ΑΕΖ Ζακακίου), Συρεγγέλας (ΠΑΕΕΚ)
Serie B (Ιταλία)3Κουρφαλίδης (Κοσέντζα), Κουτσουπιάς (Καταντζάρο), Νικολάου (Παλέρμο)
Bundesliga 2 (Γερμανία)2Τζίμας (Νυρεμβέργη), Μπουχαλάκης (Χέρτα)
Championship (Αγγλία)2Σιώπης, Γούτας (Κάρντιφ)
Betclic 1 Liga (Πολωνία)2Κιάκος (Βίσλα Κρακοβίας), Μπουγαΐδης (Χρόμπρι Γκλόγκοβ)
Liga 2 (Ρουμανία)2Νεοφυτίδης, Ποζατζίδης (Μιοβένι)
Ligue 2 (Γαλλία)1Κατσέρης (Λοριάν)
1. Lig (Τουρκία)1Κίτσιου (Άνγκαραγκιουτσού)
Liga Portugal 2 (Πορτογαλία)1Μιχελής (Ακαντέμικο Βιζέου)
Lengjudeild (Ισλανδία)1Μπάσκας (Γκρότα)
Ehrenpromotion (Λουξεμβούργο)1Καρακώστας (Μαρίστσα Μερτς)

image

Τα σχεδόν 80 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για Έλληνες ποδοσφαιριστές

Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τις μετακινήσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών ξεπέρασαν φέτος κάθε προσδοκία φτάνοντας σχεδόν στα διπλάσια σε σχέση με την περσινή σεζόν. Κι όλα αυτά ενώ δεν πουλήθηκαν τρεις πολύ ακριβοί παίκτες, όπως είναι ο Μανδάς της Λάτσιο, για τον οποίο έκανε πρόταση η Γουλβς, ο Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού, για τον οποίο έφτασε σωρεία προσφορών και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας του ΠΑΟΚ, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στην Σάλτσμπουργκ.

Μπορεί οι περισσότερες μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών μας να έγιναν με ελεύθερη μεταγραφή ή δανεισμό, ωστόσο οι δώδεκα μετακινήσεις έντεκα παικτών μας (ο ένας έκανε διπλή μεταγραφή μέσα στο καλοκαίρι), που έγιναν με κανονική μεταγραφή, έφτασαν συνολικά τα 78.580.000 ευρώ, ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δικά μας δεδομένα.

Η πιο κοστοβόρα μετακίνηση ήταν εκείνη του Οδυσσέα Βλαχοδήμου από την Νότιγχαμ Φόρεστ στην Νιουκάστλ, η οποία έφτασε τα 23,6 εκατ. ευρώ και είχε και το πιο ενδιαφέρον στόρυ.

Από κοντά ακολούθησε εκείνη του Βαγγέλη Παυλίδη από την Άλκμααρ στην Μπενφίκα που κόστισε 18 εκατ. ευρώ ενώ τρίτη και τελευταία οκταψήφια ήταν του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη από τον ΠΑΟΚ στην Βόλφσμπουργκ αντί 11,75 εκατ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Γιώργος Γιακουμάκης και η απρόσμενη μετακίνησή του στο Μεξικό και την Κρουζ Αζούλ, με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ να καρπώνεται συνολικά 9,33 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν οι δύο μετακινήσεις του Χρήστου Τζόλη μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, αρχικά από την Νόριτς στην Φόρτουνα Ντίσελντορφ με 3,5 εκατ. ευρώ, αφού οι Γερμανοί ενεργοποίησαν την οψιόν του κι έπειτα από την γερμανική ομάδα στην Κλαμπ Μπριζ αντί 6,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμη είχαμε δύο μεταγραφές με επταψήφια νούμερα. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος παρέμεινε στην Μόντσα, αφού η ιταλική ομάδα ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του από την Σασουόλο και πλήρωσε 3 εκατ. ευρώ ενώ ο Δημήτρης Νικολάου πήγε από την Σπέτσια στην Παλέρμο με 1,6 εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τις δώδεκα αυτές μεταγραφές στον παρακάτω πίνακα:

ΟνοματεπώνυμοΑπόΣεΧρήματα
Οδυσσέας ΒλαχοδήμοςΝότιγχαμ ΦόρεστΝιουκάστλ23.600.000€
Βαγγέλης ΠαυλίδηςΆλκμααρΜπενφίκα18.000.000€
Κωνσταντίνος ΚουλιεράκηςΠΑΟΚΒόλφσμπουργκ11.750.000€
Γιώργος ΓιακουμάκηςΑτλάντα ΓιουνάιτεντΚρουζ Αζούλ9.330.000€
Χρήστος ΤζόληςΦορτούνα ΝτίσελντορφΚλαμπ Μπριζ6.500.000€
Χρήστος ΤζόληςΝόριτςΦορτούνα Ντίσελντορφ3.500.000€
Γιώργος ΚυριακόπουλοςΣασουόλοΜόντσα3.000.000€
Δημήτρης ΝικολάουΣπέτσιαΠαλέρμο1.600.000€
Γιάννης ΠαπανικολάουΡάκοφΡίζεσπορ500.000€
Μάριος ΒρουσάιΟλυμπιακόςΡίο Άβε500.000€
Βασίλης ΣουρλήςΑστέρας ΤρίποληςΡάκοφ200.000€
Ηλίας ΚουτσουπιάςΜπενεβέντοΚαταντζάρο100.000€

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image