Stoiximan GBL: Το αφιέρωμα για τη σεζόν 2024/25

Stoiximan GBL: Το αφιέρωμα για τη σεζόν 2024/25

Η Stoiximan GBL 2024/25 βρίσκεται προ των πυλών έχοντας εννιά ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρώπη και το Gazzetta παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό του πρωταθλήματος που αναμένεται πιο ανταγωνιστικό και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

Επιμέλεια: Γιώργος Κούβαρης, Νίκος Καρφής, Δημήτρης Οικονόμου, Σπύρος Μαρκεζίνης, Βασίλης Βλαχόπουλος, Γιάννης Σταυρουλάκης

Cover photo: Χρήστος Ζωίδης

Το 33ο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ κάνει τζάμπολ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, με τις κινήσεις των 12 ομάδων που θα παραταχθούν στον μαραθώνιο της Stoiximan GBL να υπόσχονται μία τρομερά ανταγωνιστική σεζόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θέσεις κάτω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Εξάλλου, οι εννιά εκ των 12 ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπάσκετ: Οι «αιώνιοι» στη EuroLeague, ο Άρης στο EuroCup, ο Προμηθέας, η ΑΕΚ, το Περιστέρι και ο Κολοσσός στο BCL και το Μαρούσι με τον ΠΑΟΚ στο FIBA Europe Cup!

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν κάνει τη δική τους υπέρβαση για το επίπεδο που βρίσκονται προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν εκ νέου στο top επίπεδο. Από 'κει και πέρα, τουλάχιστον οκτώ ομάδες έχουν τα φόντα να διεκδικήσουν τις θέσεις 3-6 στην τελική κατάταξη! Όλο αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην εικόνα του προς τους φιλάθλους και το Gazzetta παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό της Stoiximan GBL 2024/25.

image

Παναθηναϊκός: Σημαδεύοντας το repeat

Μετά την επιστροφή του Παναθηναϊκού AKTOR στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, στόχος δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των σκήπτρων και το back to back στη Stoiximan GBL. Οι «πράσινοι» διατήρησαν τον βασικό κορμό τους με 12 στους 15 παίκτες σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ ενισχύθηκαν με τις προσθήκες των Ομέρ Γιούρτσεβεν, Τσέντι Όσμαν και Λορέντζο Μπράουν. Βέβαια ο Εργκίν Αταμάν θα έχει σίγουρα «πονοκέφαλο» αναφορικά με τους οκτώ ξένους στο ρόστερ. Θα πρέπει να μένει εκτός ένας «κομμένος» από τα ματς του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα να επιλέγονται οι έξι από τους επτά που θα είναι δηλωμένοι στη λίγκα, σε κάθε αγώνα.

Ανυπομονώ για: Τα ματς στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ. Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει έναν άκρως ελκυστικό προορισμό για τις οικογένειες, καθώς θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Τόσο πριν από τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, όσο και μετά από τα παιχνίδια. Φυσικά την παράσταση αναμένεται να κλέψει το Glass Floor και η διαφορετική εμπειρία που θα προσφέρει, ακόμα και στους ίδιους τους παίκτες.

Αμφιβάλλω για: Το ότι θα διαταραχθεί η χημεία στην ομάδα από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνονται στην εξάδα την ξένων ανά παιχνίδι ή ακόμα και στην δηλωμένη επτάδα στην Stoiximan GBL. Υπάρχει βάθος και πολύ ποιότητα.

Θα ήθελα να: Πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής οι Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Κώστας Αντετοκούνμπο και Δημήτρης Μωραΐτης οι οποίοι θα έχουν περιορισμένα (ή και καθόλου) λεπτά στην Euroleague. Η Stoiximan GBL είναι ό,τι πρέπει ώστε να έχουν ρυθμό και να δείξουν τις δυνατότητές τους.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Είτε στην κορυφή είτε στην 2η θέση της κανονικής περιόδου. Στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό θα κριθεί ουσιαστικά η ομάδα που θα έχει το αβαντάζ της έδρας στα play off.

DEPTH CHART

PG: Κώστας Σλούκας, Λορέντζο Μπράουν, Δημήτρης Μωραΐτης
SG: Κέντρικ Ναν, Τζέριαν Γκραντ, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης
SF: Τσέντι Όσμαν, Μάριους Γκριγκόνις, Ιωάννης Παπαπέτρου
PF: Ντίνος Μήτογλου, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ
C: Ματίας Λεσόρ, Ομέρ Γιούρτσεβεν, Κώστας Αντετοκούνμπο

Προπονητής: Εργκίν Αταμάν

image

Ολυμπιακός: Με στόχο την επιστροφή στην κορυφή

Ο Ολυμπιακός έρχεται στη νέα σεζόν από ένα «καυτό» μεταγραφικό καλοκαίρι. Οι προσθήκες των Σάσα Βεζένκοβ και Εβάν Φουρνιέ, που έρχονται να συμπληρώσουν τους Λούκα Βιλντόζα, Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Κίναν Έβανς, το μαρτυρούν και με το παραπάνω. Οι Πειραιώτες «διψούν» για την επιστροφή στους τίτλους και φυσικά για να ανακτήσουν τα εγχώρια σκήπτρα που έχασαν την περασμένη σεζόν. Και για τον παραπάνω λόγο, ο Ολυμπιακός με τις υπερβάσεις των Προέδρων του, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, έχτισε ένα υπερπλήρες ρόστερ. Με φόντο τους τίτλους, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» για άλλη μια χρονιά, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, αναμένεται νa παλέψουν για τον τίτλο με τον αιώνιο αντίπαλό τους.

Ανυπομονώ για: Την απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα σχετικά με τους ξένους, μιας και με τις επιλογές που έχει πλέον σε κάθε θέση ο Ολυμπιακός, αυτό αποτελεί έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο» για τον κόουτς των Πειραιωτών.

Αμφιβάλλω για: Το αν θα υπάρξει ομάδα, πλην του Παναθηναϊκού φυσικά, που θα καταφέρει να κερδίσει τον Ολυμπιακό εντός των τειχών.

Θα ήθελα να: Μπω στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα για το σκεπτικό της διαχείρισης παικτών όπως ο Εβάν Φουρνιέ στη Stoiximan GBL.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Μεταξύ της 1ης και της 2ης θέσης της κανονικής περιόδου, ανάλογα με την έκβαση των ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

DEPTH CHART

PG: Τόμας Γουόκαπ, Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, Ναζ Μήτρου Λονγκ, Κίναν Έβανς
SG: Τάιλερ Ντόρσεϊ, Λούκα Βιλντόζα, Γιαννούλης Λαρεντζάκης
SF: Κώστας Παπανικολάου, Εβάν Φουρνιέ, Σακιέλ ΜακΚίσικ
PF: Σάσα Βεζένκοβ, Άλεκ Πίτερς, Φίλιπ Πετρούσεφ
C: Μουστάφα Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Μόουζες Ράιτ, Στέφανος Σπάρταλης

Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας

image

Περιστέρι: Οι Έλληνες παίκτες στο προσκήνιο

Το Περιστέρι έχει περάσει στη μετά-Σπανούλη εποχή και μένει να δούμε πως θα το διαχειριστεί. Ο Λιμνιάτης κάθεται πλέον στην άκρη του πάγκο και έχει την ευθύνη να διατηρήσει τους Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας και να συνεχίσει τις καλές πορείες στο BCL. Μην ξεχνάμε πως τις δύο τελευταίες σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση, ενώ πέρυσι έπαιξε στο Final Four του BCL. Έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ του, αφού όλοι οι ξένοι είναι διαφορετικοί, ενώ έγιναν αλλαγές και στους Έλληνες. Επίσης έπεσε το μπάτζετ σε σχέση με την προηγούμενη διετία.

Ανυπομονώ για: Την πρώτη σεζόν χωρίς τον Σπανούλη στον πάγκο και πως θα καταλήξει. Ο Λιμνιάτης έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή να διαχειριστεί. Θεωρώ πως ο Ζούγρης θα βρει περισσότερο χρόνο και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που θα πάρει.

Αμφιβάλλω για: Το αν θα μπορέσουν οι νέοι ξένοι παίκτες να αναπληρώσουν το κενό που άφησαν οι Ράγκλαντ, Ντάνγκουμπιτς, Κένι Γουίλιαμς, Μήτρου Λονγκ, Τόμπσον και Λοβ. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει το Περιστέρι να μείνει τόσο ανταγωνιστικό όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Θα ήθελα να: Δω τον Λιμνιάτη να τα καταφέρνει στην πρώτη του σεζόν στο Περιστέρι, παίρνοντας το βαρύ φορτίο από τον απόλυτα πετυχημένο στον πάγκο της ομάδας, Σπανούλη. Επίσης θα ήθελα να δω τον Αβδάλα και τον Ζούγρη να εξελίσσονται και να ανεβαινουν επίπεδο σαν παίκτες.

Στο τέλος θα το βρούμε: Μεταξύ 5ης και 6ης θέσης. Η αλήθεια είναι πως το μπάτζετ του Περιστερίου έχει πέσει σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν. Οι δύο πρώτες θέσεις είναι καπαρωμένες από τους «αιώνιους», ενώ ΑΕΚ, Προμηθέας, Άρης και Περιστέρι δείχνουν να ανήκουν στο επόμενο γκρουπ των ομάδων. O Λιμνιάτης κάνει καλή δουλειά.

DEPTH CHART

PG: Βασίλης Ξανθόπουλος, Τόμπιν Κάρμπερι
SG: Τζορτζ Πάπας, Στέλιος Πουλιανίτης, Σι Τζέι Χάρις
SF: Νεοκλής Αβδάλας, Σωτήρης Σταυρακόπουλος
PF: Κρις Κόφι, Τζάρελ Έντι, Δημήτρης Τσουργιάννης
C: Tζάστιν Πάτον, Βαγγέλης Ζούγρης

Προπονητής: Γιώργος Λιμνιάτης

image

Προμηθέας: Να παραμείνει στα ψηλά πατώματα

Ο Προμηθέας θα παραταχθεί φέτος δίχως τους Χάντερ Χέιλ και Άντονι Κάουαν, τους δύο παίκτες που τον κουβάλησαν επιθετικά την περσινή σεζόν και συνεχίζουν στην ΑΕΚ και τη Γουλβς, αντίστοιχα. Πλέον αναμένεται μεγαλύτερος πλουραλισμός στην επίθεση των Πατρινών που αναβαθμίστηκαν σημαντικά στο «3» (Γουίλιαμς, Ιγούντου) και καλούνται εκ νέου να βάλουν στην εξίσωση την ευρωπαϊκή συμμετοχή, εν προκειμένω την παρουσία στους ομίλους του BCL, διεκδικώντας παράλληλα το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη Stoiximan GBL.

Ανυπομονώ για: Τον Τζος Άνταμς. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει παραστάσεις υψηλού επιπέδου, είναι καλός σουτέρ και αξιόλογος αμυντικός που αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις στο παιχνίδι του Προμηθέα.

Αμφιβάλλω για: Την front line των Πατρινών. Ειδικά από τη στιγμή που ο τραυματισμός του Τζάβιν Ντελόριε αποδείχτηκε σοβαρός και θα μείνει αρκετό καιρό εκτός δράσης. Ο Κέι Τζέι Γουίλιαμς που προορίζεται για μπακ-απ του Ντελόριε «πονάει» στην άμυνα.

Θα ήθελα να δω: Νέα παιδιά να συνεχίσουν να βγαίνουν μπροστά, όπως συνέβη πέρσι με τον Μπαζίνα και τον Καραγιαννίδη.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Να διεκδικεί την είσοδό του στην πρώτη τετράδα της κατάταξης στο ελληνικό πρωτάθλημα, κρατώντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

DEPTH CHART

PG: Τζος Άνταμς, Ντάριους Πέρι, Τζόρνταν Γουόκερ, Νάσος Μπαζίνας
SG: Κένι Γουίλιαμς, Μιχάλης Λούντζης
SF: Γουές Ιγούντου, Γρηγόρης Πρέκας, Νίκος Βασιλείου
PF: Τζόρντον Βαρνάντο, Λίνος Χρυσικόπουλος, Μηνάς Παπαγιάννης, Άγγελος Λάγιος
C: Τζάβιν Ντελόριε, Κέι Τζέι Γουίλιαμς, Αντώνης Καραγιαννίδης

Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου

image

Άρης: Πολλές αλλαγές, ίδιος στόχος

Η δημιουργία από μηδενική βάση είναι στις καλοκαιρινές, ίσως και υποχρεωτικές, συνήθειες του Άρη λόγω και της υπεραξίας που αποκτούν οι ξένοι παίκτες – μέσα από την ομάδα – στα τελευταία χρόνια. Οι «κίτρινοι» ανανέωσαν ολοκληρωτικά τη γραμμή των ξένων, έφτιαξαν άλλο κορμό Ελλήνων παικτών καθώς στους Τολιόπουλο, Μποχωρίδη προστέθηκαν οι Μαντζούκας, Χατζηδάκης, Γκιουζέλης με τη λογική διατήρησης της αγωνιστικής φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Καστρίτη, ωστόσο, συνεχίζουν να είναι δραστήριοι στην αγορά έχοντας αυτή τη στιγμή εννιά ξένους!

Ανυπομονώ για: Τη ημέρα που θα αγωνιστεί πλήρης καθώς από την έναρξη της προετοιμασίας δεν υπήρξε φιλικό παιχνίδι δίχως τουλάχιστον δύο απουσίες με συνέπεια την αδυναμία εξαγωγής συμπερασμάτων

Αμφιβάλλω για: Τον βαθμό ανταπόκρισης της φροντ λάιν στο ύψος των απαιτήσεων γεγονός το οποίο διατηρεί τον Γιάννη Καστρίτη στην αγορά καθώς η ομάδα έδειξε αρκετά αδύναμη σε σύγκριση με την περσινή.

Θα ήθελα να δω: Τον Βασίλη Τολιόπουλο να επαναλαμβάνει μια σεζόν αντίστοιχη της περσινής καθότι αυτό περιμένουν και οι ξένοι με την ένταξή του στους υποψηφίους MVP του Eurocup.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Να διεκδικεί θέση στην 6αδα σ’ ένα Πρωτάθλημα αρκετά ανώτερο στα χαρτιά βάσει των επενδύσεων και των άλλων ομάδων.

DEPTH CHART

PG: Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους, Βασίλης Τολιόπουλος, Βασίλης Καζαμίας
SG: Ντιμοί Χοτζ, Λευτέρης Μποχωρίδης, Ρόουλ Άλκινς, Βασίλης Πουρλίδας, Τρέι Γούντμπερι
SF: Λάντερς Νόλεϊ, Λευτέρης Μαντζούκας
PF: Νέιτ Λαζέφσκι, Γιώργος Γκιουζέλης, Ντόνοβαν Κλέι, Φίλιππος Τσαχτσίρας
C: Τζέιμς Μπανκς, Τζος Ρόμπερτς, Μάνος Χατζηδάκης

Προπονητής: Γιάννης Καστρίτης

image

Κολοσσός Ρόδου: Με ευρωπαϊκό αέρα και στην GBL

Αξιοπρόσεκτη ήταν η πορεία του Κολοσσού Ρόδου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Συγκεκριμένα τερμάτισε στην 6η θέση της κανονικής περιόδου, πήρε το εισιτήριο για τα play offs και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Βέβαια υπάρχουν πολλές αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που ολοκλήρωσε πέρυσι της σεζόν. Τη θέση του Κούρο Σεγκούρα πήρε ο Γιώργος Σιγάλας στην άκρη του πάγκου, ενώ αποχώρησαν και παίκτες-κλειδιά όπως οι Μπραΐκοβιτς, Ουτόμι, Σίτου και Πόλεϊ. Παρόλα αυτά κράτησε τους δύο καλύτερος σκόρερ της ομάδας όπως ήταν οι Γκάουντλοκ και Περάντες, οι οποίοι και θα ηγηθούν και φέτος στην προσπάθεια του Κολοσσού εντός και εκτός των συνόρων στο BCL.

Ανυπομονώ για: Το προπονητικό ντεμπούτο του Γιώργου Σιγάλα στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο 53χρονος έχει περάσει από μικρές εθνικές και από την Α2 ως πρώτος προπονητής όπως επίσης και ως βοηθός Άρη. Αν μη τι άλλο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη του χρονιά ως head coach στην Stoiximan GBL.

Αμφιβάλλω για: Το πώς θα καταφέρει ο Κολοσσός Ρόδου να βάλει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη. Η παρθενική ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας σε συνδυασμό με τα πολλά ταξίδια και τα ματς στην Stoiximan GBL δημιουργεί και ερωτηματικά ενόψει της νέας σεζόν.

Θα ήθελα να: Έχει την ίδια πορεία με πέρυσι. Τη σεζόν 2023-24 έπαιξε κατά διαστήματα πολύ καλό και θεαματικό μπάσκετ, ανταμείβοντας όλους όσους παρακολουθούσαν τα παιχνίδια της ομάδας από τη Ρόδο.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Να δίνει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στα playoffs. Έχει το υλικό για να τερματίσει στην οκτάδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένο.

DEPTH CHART

PG: Λόντον Περάντες, Τάιλερ Νέλσον, Ιωσήφ Κολοβέρος
SG: Άντριου Γκάουντλοκ, Οντίζ Τόνι, Ανδρέας Πετρόπουλος, Γιάννης Χατζηνικόλας
SF: Παούλιους Ντανουσεβίτσιους, Διαμαντής Σλαφτσάκης, Νίκος Καμαριανός, Παύλος Γιακάι
PF: Γκαμπριέλ Γκαλβανίνι, Μιχάλης Τσαϊρέλης
C: Φράνσις Οκόρο, Σωτήρης Μπιλλής, Περικλής Κουρουπάκης

Προπονητής: Γιώργος Σιγάλας

image

ΑΕΚ: Με Σάκοτα για την επιστροφή στον σωστό δρόμο

Η ΑΕΚ μπαίνει στη νέα σεζόν με όνειρα και φιλοδοξίες, έχοντας στην άκρη του πάγκου της, τον προπονητή των επιτυχιών. Τον Ντράγκαν Σάκοτα. Η «Ένωση» κράτησε τον ελληνικό κορμό της (Καράμπελας, Φλιώνης, Νετζήπογλου, Κουζέλογλου), διατήρησε τον ηγέτη Κουζμίνσκας και πρόσθεσε στο ρόστερ τον bomber, Χέιλ που είδαμε και στον Προμηθέα, αλλά και τον ικανότατο Πρέντις Χαμπ. Στόχος να σταθεροποιήσει την απόδοση της στο ελληνικό πρωτάθλημα και να προσπαθήσει να βάλει δύσκολα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, τουλάχιστον στη Sunel Arena. Η Βασίλισσα θέλει να βρεθεί φέτος (στη χειρότερη) στην τρίτη θέση. Σημαντικό ρόλο για την «Ένωση» αναμένεται να παίξει και ο κόσμος της, τον οποίο ζήτησε συνεχώς κοντά στην ομάδα και ο Σάκοτα στις δηλώσεις του.

Ανυπομονώ για: Την τέταρτη θητεία του Σάκοτα στην ομάδα. Στις δυο από τις τρεις προηγούμενες κατάφερε να φέρει σπουδαίες επιτυχίες στην ΑΕΚ. Το 2002 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το 2018 με BCL και Κύπελλο Ελλάδος. Μια εμβληματική φιγούρα για την Βασίλισσα. Επίσης θέλω να δω τον Φλιώνη σε σεζόν δίχως τραυματισμούς καθώς και την εξέλιξη των Νετζήπογλου και Καράμπελα. Τέλος περιμένω να δω αν θα συνεχίσει φουριόζος ο Πρέντις Χαμπ.

Αμφιβάλλω για: Το αν θα μπορέσει να δείξει σταθερότητα εντός και εκτός έδρας. Είναι πιο δύσκολο στα εκτός, ωστόσο υπάρχει η ποιότητα και η σιγουριά στον πάγκο για να κάνει μια καλή σεζόν με βάση το ταβάνι της. Πρέπει να δούμε και πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι ξένοι παίκτες της όπως ο Αλέιν και ο Μπράις, με τους Γκόλντεν, Χαμπ και Χέιλ να δείχνουν πιο έτοιμοι στην εκκίνηση της σεζόν.

Θα ήθελα να: Κοντράρει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τουλάχιστον στα ματς της Sunel Arena και να φτάσει με ευκολία στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης, αφού για παραπάνω τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όπως είναι δομημένο το ελληνικό μπάσκετ.

Στο τέλος θα την βρούμε: Στην τρίτη θέση. Η ΑΕΚ έχει την ποιότητα τόσο στο παρκέ όσο και στον πάγκο της να βάλει από κάτω ποιοτικές ομάδες όπως ο Προμηθέας, ο Άρης και το Περιστέρι και να τερματίσει στην τρίτη θέση.

DEPTH CHART

PG: Πρέντις Χαμπ, Δημήτρης Φλιώνης, Ζώης Καράμπελας,
SG: Χάντερ Χέιλ, Nαχίμ Αλέιν, Γιώργος Φίλλιος,
SF:Όμηρος Νετζήπογλου, Σι Τζέι Μπράις, Άλφης Πιλάβιος
PF: Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Γιάννης Κουζέλογλου,Τάσος Καματερός
C: Ραϊκουάν Γκρέι , Γκραντ Γκόλντεν, Γάιος Σκορδίλης

Προπονητής: Ντράγκαν Σάκοτα

image

Λαύριο: Για μία ακόμη χρονιά στη μάχη της παραμονής

Το Λαύριο αγωνίζεται για 9η συνεχόμενη σεζόν στη Stoiximan GBL. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ομάδα από τη Λαυρεωτική έχει μπορέσει να βάλει δύσκολα σε όλες τις ομάδες. Ο Κώστας Μέξας έχει δημιουργήσει ένα νεανικό σχετικά σύνολο το οποίο για μία ακόμη φορά θα προσπαθήσει να παραμείνει στην κατηγορία και θα... παραμονεύει ώστε να κάνει όποια «ζημιά» μπορεί.

Ανυπομονώ για: Τη χρησιμοποίηση νεαρών Ελλήνων παικτών από τον Κώστα Μέξα, σε συνδυασμό πιο έμπειρους αθλητές, όπως είναι ο Βασίλης Μουράτος και ο Κωστής Γόντικας.

Αμφιβάλλω για: Το κατά πόσο η ομάδα από τη Λαυρεωτική θα μπορέσει να τα βάλει με τις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας.

Θα ήθελα να: Έχουν αρκετό χρόνο οι Έλληνες αθλητές και να μπορέσουν να πάρουν παραστάσεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν στο μέλλον.

Στο τέλος θα το βρούμε: Το Λαύριο θα τερματίσει στην 11η θέση, έχοντας δώσει μεγάλη μάχη για την παραμονή του ακόμα μία χρονιά στη Stoiximan GBL.

DEPTH CHART

PG: Σαμ Γκρίφιν, Βασίλης Μουράτος, Κώστας Φιλοξενίδης
SG: Ταζ Σέρμαν, Θοδωρής Ζάρας, Γιάννης Βαζούκης
SF: Ρασάντ Βον, Τζακ Φόρεστ
PF: Μπράντον Σλέιτερ, Παναγιώτης Τσάμης, Πέτρος Στεμπάρης
C: Κούντους Γουάχαμπ, Κωστής Γόντικας, Ανδρέας Πατρίκης

Προπονητής: Κώστας Μέξας

image

ΠΑΟΚ: Τα άλλαξε όλα!

Ο ΠΑΟΚ δεν προχώρησε απλά σε ριζική ανοικοδόμηση του ρόστερ αλλά σε ολοκληρωτική αλλαγή αγωνιστικής κατεύθυνσης με την πρόσληψη του Ιταλού Μάσιμο Καντσελιέρι στην τεχνική ηγεσία και το φτιάξιμο νέας ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλην του προβιβασμού των Ελλήνων νεαρών παικτών, ουδείς από τους υπόλοιπους δεν ήταν στο ρόστερ της περασμένης σεζόν καθώς φτιάχτηκε νέος κορμός γηγενών παικτών με την απόκτηση των Κατσίβελη, Παπαδάκη, Περσίδη και φυσικά αποκτήθηκαν άλλοι ξένοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η ομάδα.

Ανυπομονώ για: Την εμφάνιση και δεύτερου πρωταγωνιστή πέραν του Φρανκ Μπράτλεϊ στον οποίον φαίνεται να στηρίζεται όλο το σύνολο καθώς αποτελεί τον εκτελεστή και τον κινητήριο μοχλό στην επίθεση

Αμφιβάλλω για: Το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας καθώς στα φιλικά παιχνίδια αλλά και στα πρώτα επίσημα φάνηκε ότι υστερεί σ’ αυτό το κομμάτι και ειδικά στη ρακέτα

Θα ήθελα να: δω έναν από τους πολλούς νεαρούς παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ του να αποκτά σημαντικό ρόλο στο rotation της ομάδας καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Στο τέλος θα τον βρούμε: Να διεκδικεί θέση στην 8αδα προβλέπεται να ισορροπήσει στο ίδιο τεντωμένο σχοινί μ’ ένα σωρό ομάδες έχοντας το μειονέκτημα της χαμηλότερης επένδυσης σε σχέση με αυτές.

DEPTH CHART

PG: Δημήτρης Κατσίβελης, Σαβάρ Ρέινολντς, Κώστας Παπαφδάκης Θοδωρής Σκουλαριώτης
SG: Φρανκ Μπάρτλεϊ, Παναγιώτης Λέφας, Βασίλης Γιαννάτος
SF: Σέντρικ Χέντερσον, Νίκος Περσίδης,
PF: Ρόκι Κρουζέρ, Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Χρήστος Μανθόπουλος
C: Ντεβόντε Άπσον, Τζέικ Φόρεστερ

Προπονητής: Μάσιμο Καντσελιέρι

image

Μαρούσι: Σημαντική επένδυση για να φτάσει ψηλά

Το Μαρούσι επέστρεψε φέτος σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από 14 χρόνια, όταν έφτασε στο Top-16 της EuroLeague, συνδυάζοντας την παρουσία του στη Stoiximan GBL με τη συμμετοχή του στο FIBA Europe Cup. H ομάδα των βορείων προαστίων συνεχίζει με τον Νίκο Βετούλα στην άκρη του πάγκου, προχωρώντας στο καλύτερο δυνατό upgrade στο ρόστερ του με στόχο να φτάσει μακριά στην Ευρώπη και να τερματίσει ψηλά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ανυπομονώ για: Το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του Αμαρουσίου. Ο Νίκος Βετούλας μπορεί να υπολογίζει σε παίκτες με ταλέντο στην επίθεση, παίζοντας όμορφο μπάσκετ και βάζοντας στην εξίσωση τις διπλές αγωνιστικές υποχρεώσεις λόγω της παρουσίας στην Ευρώπη.

Αμφιβάλλω για: Την άμυνα. Με εξαίρεση τον Σανόγκο και, ως έναν βαθμό, τους Λάνγκεβαϊν και Στόουβ, δεν υπάρχει αμυντικός «εξολοθρευτής» και τα σκορ θα πηγαίνουν ψηλά. Ό,τι συνέβη δηλαδή στα προκριματικά του FIBA Europe Cup με την Πέγια.

Θα ήθελα να δω: Την πρόοδο παικτών όπως ο Γιάννης Καρακώστας που αναδείχτηκε Καλύτερος Νέος Παίκτης στην περσινή Elite League, ο Γιώργος Τανούλης που ήλθε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο Ορφέας Στασινός.

Στο τέλος θα το βρούμε: Να τερματίζει στην εξάδα της regular season, επιστρέφοντας έτσι στα play-offs της Stoiximan GBL και επιβεβαιώνοντας το αισιόδοξο σενάριο.

DEPTH CHART

PG: Έλβαρ Φρίντρικσον, Γιάννης Καρακώστας, Ορφέας Στασινός
SG: Τζόναθαν Στόουβ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Σπύρος Σιούντρης
SF: Κάμερον Ρέινολντς, Χάρης Γιαννόπουλος, Χρήστος Ιορδάνου
PF: Ίσμαελ Σανόγκο, Γιώργος Τανούλης, Τζέι Ναγκλ
C: Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Σίριλ Λάνγκεβαϊν

Προπονητής: Νίκος Βετούλας

image

Καρδίτσα: Θα παλέψει ξανά για την παραμονή

Η Καρδίτσα αποτελεί μία από τις επαρχιακές ομάδες της Stoiximan GBL, από τη σεζόν 2022-23, όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά. Πάντα με ταπεινότητα και στόχο την παραμονή, η Καρδίτσα έχει καταφέρει να καθιερωθεί, δίνοντας χώρο σε αρκετούς παίκτες -Έλληνες και ξένους- με κίνητρο, να μπορέσουν να δείξουν το ταλέντο τους. Και φυσικά με ένα γήπεδο που κάθε αγωνιστική γεμίζει από φίλους της πόλης που θέλουν να παρακολουθήσουν μπάσκετ. Ο κόουτς Παπανικολόπουλος έχει ποντάρει δημιουργήσει ένα μείγμα παικτών με εμπειρία, όπως ο Κασελάκης, ο Χολ, ο Χόρχλερ, ο Καμπερίδης, αλλά και παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως ο Ματ Λιούις, ο οποίος πιθανότατα να καθορίσει και το ταβάνι της.

Ανυπομονώ για: Την παρουσία του Ματ Λιούις, που έχει περγαμηνές ενός πολύ καλού σκόρερ και μπορεί να αλλάξει την ιστορία της σεζόν στην Καρδίτσα.

Αμφιβάλλω για: Το βάθος του ρόστερ που όπως είναι λογικό, έχει και αρκετά νεαρά παιδιά τα οποία θα βρουν τον χρόνο τους.

Θα ήθελα να: Είναι αυτή μία σεζόν στην οποία ο Νίκος Πλώτας θα αναλάβει σημαντικό ρόλο και θα εκτοξεύσει τις μετοχές του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Πιθανότατα να παλεύει για την παραμονή της στο κάτω μέρος της βαθμολογίας.

DEPTH CHART

PG: Μάθιου Λιούις, Τρέβον Άλεν, Νίκος Δίπλαρος, Χρήστος Μπουντούρης
SG: Λάνγκστον Χολ, Νίκος Πλώτας, Ευδόξιος Καπετάκης
SF: Λεωνίδας Κασελάκης, Γιώργος Καμπερίδης
PF: Νόα Χόρχλερ, Δημήτρης Χατζής, Ηλίας Κουρέπης
C: Ντάνιελ Γουότσον, Βασίλης Χρηστίδης, Αλέξης Καμπερίδης.

Προπονητής: Νίκος Παπανικολόπουλος

image

Πανιώνιος: Η μεγάλη επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία

Ο Πανιώνιος επέστρεψε στη Stoiximan GBL μετά από μία περιπέτεια στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, έχοντας τον Άρη Λυκογιάννη στο «τιμόνι» κατάφερε να πάρει την άνοδο ύστερα από μία πολύ εντυπωσιακή χρονιά στην Elite League. Ο «Ιστορικός» μπορεί να έχει φέτος ως έδρα τη Γλυφάδα, ωστόσο με τον κόσμο του στο πλάι του θέλει να αποκτήσει ξανά σταθερή παρουσία στη Stoiximan GBL.

Ανυπομονώ για: Τον κόσμο του Πανιωνίου ο οποίος έχει δείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την ομάδα, ένα στοιχείο που ίσως έλειπε από αρκετές ομάδες τα περασμένα χρόνια στο πρωτάθλημα.

Αμφιβάλλω για: Τη σταθερότητα την οποία θα δείξει η ομάδα της Νέας Σμύρνης μέσα στη σεζόν, καθώς αναμένεται δύσκολη χρονιά.

Θα ήθελα να: Χρησιμοποιήσει την έδρα του ως βασικό «όπλο» αντί των αντιπάλων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να του δώσει από νωρίς την παραμονή.

Στο τέλος θα τον βρούμε: Η ομάδα από τη Νέα Σμύρνη θα βρεθεί σχετικά χαμηλά, μακριά όμως από τη ζώνη του υποβιβασμού στην 8η θέση.

DEPTH CHART

PG: Ντέβιν Κάναντι, Νίκος Γκίκας
SG: Κένταλ Σμιθ, Ράιαν Γούλριτζ, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς
SF: Ράιον Μπράουν, Χρήστος Σαλούστρος, Ιάσονας Δημητρακόπουλος
PF: Ντέβιν Ντέιβις, Γιώργος Τσαλμπούρης, Ρόμπερτ Χουγκάζ
C: Λάντρι Νόκο, Δημήτρης Κακλαμανάκης

Προπονητής: Άρης Λυκογιάννης

image

Το σύστημα διεξαγωγής και η αλλαγή στους ξένους

Ο 3ος γύρος της Stoiximan GBL μπήκε στη ζωή μας για μία χρονιά αλλά δε θα μας συντροφεύσει φέτος. Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να τον αντικαταστήσει, ωστόσο στο καλεντάρι προστίθενται τα παιχνίδια των play in και των play out, μετά το πέρας της κανονικής περιόδου των δύο γύρων. Έτσι τη σεζόν 2024-2025 οι ομάδες που θα βρεθούν στις θέσεις 7-10 της κανονικής περιόδου θα μπουν στη διαδικασία του play in. Το Νο7 θα αγωνιστεί με το Νο8 και ο νικητής θα κατακτήσει την 7η θέση στην κατάταξη.

Ο ηττημένος θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία, κόντρα στο νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στο Νο9 και το Νο10. Η ομάδα που θα... επιβιώσει θα είναι η 8η της κατάταξης. Τα ματς θα είναι μονά και στην έδρα της ομάδας με την υψηλότερη κατάταξη.

Παράλληλα, οι δύο ομάδες που θα είναι στην 11η και τη 12η θέση, μαζί με τις ηττημένες του play in θα μπουν στη διαδικασία του play out. Θα παίξουν όλοι εναντίων όλων, με διπλά ματς, ενώ τα μεταφέρουν και τις αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου και ο τελευταίος (12ος) της βαθμολογίας θα αποχαιρετήσει την πρώτη κατηγορία.

Όσο για τα play off; Εκεί δεν αλλάζει κάτι, με το σύστημα 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 να ισχύει με τις σειρές να κρίνονται στις δύο νίκες. Το ίδιο ισχύει και στα ημιτελικά, ενώ στους τελικούς ο πρωταθλητής θα προκύψει στις τρεις νίκες. Τέλος, οι ομάδες που θα αποκλειστούν στην προημιτελική φάση, θα αναμετρηθούν σε μονές αναμετρήσεις, προκειμένου να καθοριστεί η τελική βαθμολογία, η οποία θα μετρήσει για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Η αλλαγή στους ξένους

Όσον αφορά τον αριθμό των ξένων, δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Το 6+1 διατηρείται, με τις ομάδες να έχουν δικαίωμα για επτά ξένους, εκ των οποίων έχουν δικαίωμα να επιλέγουν τους έξι πριν από κάθε αναμέτρηση. Ενώ μπορούν να κάνουν μέχρι και τρεις αλλαγές για να διαφοροποιήσουν την επτάδα τους σε κάθε γύρο. Ποια είναι όμως η διαφορά σε σχέση με την περσινή σεζόν; Ο κανονικός των 6+1 θα ισχύει μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος. Εκεί οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα έχουν και πάλι υποχρεωτική τη χρήση έξι ξένων ανά αγώνα, ωστόσο θα μπορούν να το κάνουν από το σύνολο των συμβολαίων που έχουν καταθέσει στον ΕΣΑΚΕ. Αν δηλαδή μία ομάδα έχει 9 ξένους, αλλά 7 δηλωμένους στη λίστα του ΕΣΑΚΕ, στους τελικούς θα μπορεί να βγάλει την εξάδα του από το σύνολο των ξένων.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi