Elite League: Special αφιέρωμα στη νέα σεζόν

Elite League: Special αφιέρωμα στη νέα σεζόν

Το μπάσκετ έχει ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, με τα πρωταθλήματα να αρχίζουν τη νέα σεζόν το ένα μετά το άλλο. Κάπως έτσι ήρθε και η σειρά για την κατηγορία της Elite League για το 2024-25, σήμερα Σάββατο (5/10). Πέρυσι από την πρώτη κιόλας αγωνιστική μέχρι και το τελευταίο ματς για την άνοδο, πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις και εκπλήξεις.

Συνολικά 15(+1) ομάδες ρίχνονται στη «μάχη» για τα εισιτήρια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να βρεθούν την επόμενη χρονιά στην κορυφαία εθνική κατηγορία. Το Gazzetta σας κάνει μία σύντομη παρουσίαση κάθε συλλόγου όπου θα πρωταγωνιστήσουν.

Το σύστημα διεξαγωγής παραμένει το ίδιο με πέρυσι. Δύο ομάδες θα πάρουν την άνοδο μέσα από το Final Four (μέσα από Play Off η πρόκριση) στο τέλος της σεζόν ενώ τέσσερεις θα υποβιβαστούν, οι δύο τελευταίες απευθείας και οι δύο άλλες μέσω των Play out.

image

Ηρακλής: Οι «άθλοι» άρχισαν από νωρίς

Ο «Γηραιός» την περυσινή σεζόν κατάφερε να φτάσει μία ανάσα μακριά από την άνοδο και την επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία, ωστόσο ηττήθηκε από τον Πανιώνιο και έχασε με αυτόν τον τρόπο τη «χρυσή» ευκαιρία. Ενόψει της νέας σεζόν οι βλέψεις παρέμειναν υψηλές, ωστόσο οι εξελίξεις δημιουργούν από πολύ νωρίς άγχος, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να μην έχει πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής και το σύνολο του Πέταρ Άλεκσιτς να αναμένει τις δικαστικές εξελίξεις.

image

Μύκονος: Σταθερά και ανοδικά βήματα

Η Μύκονος την περασμένη χρονιά πραγματοποίησε την παρθενική της χρονιά στην Elite League, σημειώνοντας ωστόσο μία αρκετά εντυπωσιακή πορεία, ειδικότερα στις πρώτες αγωνιστικές, τερματίζοντας την κανονική περίοδο τελικά στη 10η θέση. Πλέον το ρόστερ της νησιωτικής ομάδας φαίνεται ακόμα πιο δυνατό, έχοντας μεταξύ άλλων και τον πρωταθλητή της Euroleague Βαγγέλη Μάντζαρη, με το σύνολο του Βαγγέλη Ζιάγκου να θέλει να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική πορεία.

image

Δόξα Λευκάδας: Σταθερός… πρέσβης του Ιονίου

Η Δόξα Λευκάδας στο πρώτο μισό της περασμένης χρονιάς βρισκόταν σταθερά ψηλά, έχοντας για ένα διάστημα την πρώτη θέση ενώ βρέθηκε στο Final Four του UNICEF Trophy και τερμάτισε στη regular season στην 8η θέση. Έχοντας στη διάθεσή του ο Ντίνος Καλαμπάκος έναν από τους καλύτερους ψηλούς της κατηγορίας, τον Γιάννη Σαχπατζίδη, η ομάδα από το Ιόνιο θέλει να παραμείνει ακόμη μία χρονιά άνετα μακριά από τον υποβιβασμό και να παλέψει για το κάτι παραπάνω. Τελευταία φορά όπου η Δόξα Λευκάδας βρέθηκε στην Α1, ήταν τη σεζόν 2016-17 ενώ πέρυσι επέστρεψε στην Elite League.

image

Ελευθερούπολη: Μία αθόρυβη δύναμη και το «πάντρεμα» δύο ξένων πρωταγωνιστών

Η Ελευθερούπολη την περασμένη σεζόν βρισκόταν σταθερά στις υψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση πίσω από τον Πανιώνιο. Η ομάδα από τον δήμο Παγγαίου της Καβάλας απέκτησε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της περυσινής χρονιάς, τον πρωταθλητή με τον Μίλωνα, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, ο οποίος θα βρει έναν ακόμη πολύτιμο ξένο, τον Τάιρ Γκάθραϊτ, με το σύνολο του Κυριάκου Παπαδόπουλου φαίνεται πως θέλει επαναλάβει την περυσινή πορεία.

image

Ερμής Σχηματαρίου: Με τον Νίκο Οικονόμου στο «τιμόνι»

Ο Ερμής μπορεί να τερμάτισε την κανονική διάρκεια της σεζόν πέρυσι στην 7η θέση, ωστόσο η ομάδα από το Σχηματάρι κατάφερε να φτάσει μέχρι και το Final Four της ανόδου. Τα ηνία του πάγκου συνεχίζει να τα έχει για μία ακόμη σεζόν ο Νίκος Οικονόμου, έχοντας αναλάβει το 2019 ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2028. Πέραν από την καλή πορεία, πέρυσι αίσθηση προκάλεσε και το «glow up» του Ζακ Μπράιαντ, ο οποίος μέσα στη σεζόν πήγε στον Μίλωνα και κατέκτησε το πρωτάθλημα, όντας μάλιστα ο ίδιος MVP. Φέτος οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, άνετη παραμονή και αναζήτηση για το κάτι παραπάνω.

image

Έσπερος Λαμίας: Στη «μάχη» της… εδραίωσης

Η περασμένη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για την ομάδα από τη Στερεά Ελλάδα. Το τέλος της κανονικής διάρκειας τη βρήκε στην 11η θέση ενώ η σειρά των Play Out για την παραμονή κόντρα στο Ψυχικό ήταν επική. Μπορεί ο Έσπερος να έχασε τελικά τη «μάχη», η σωτηρία ωστόσο βρέθηκε μέσω Wild Card. Πλέον το ρόστερ του Γιάννη Σοφογιάννη έχει αρκετούς έμπειρους Έλληνες παίκτες της κατηγορίας αλλά και τον Τοαρλίν Φίτζπατρικ, ο οποίος έχει περάσει αρκετές σεζόν σε ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας, θέτοντας ως στόχο την παραμονή και την εδραίωση στην κατηγορία.

image

Κόροιβος: Θέλει να διατηρηθεί ψηλά

Ο Κόροιβος ήταν από τις ομάδες εκείνες που πήραν κατευθείαν το εισιτήριο για τα Play Off την περασμένη σεζόν, τερματίζοντας στην 6η θέση. Η ομάδα από την Αμαλιάδα ήταν ικανή να βάλει δύσκολα σε οποιονδήποτε αντίπαλο ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απέκτησε παίκτες οι οποίοι έχουν αρκετή εμπειρία από την κατηγορία. Μάλιστα, στο ρόστερ το οποίο θα έχει στη διάθεσή του ο Μιχάλης Μιχελάκος βρίσκονται ορισμένοι από τους καλύτερους Έλληνες της περυσινής χρονιάς αλλά και ο Αρ Τζέι Γκλάσπερ που ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του φορώντας τη φανέλα του Μεσολογγίου.

image

ΝΕΜ: Μία οικογενειακή υπόθεση στα Μέγαρα

Η Νεανική Εστία Μεγαρίδος προέρχεται από μία αρκετά εντυπωσιακή σεζόν όπου μπόρεσε να αντιμετωπίσει στα ίσα τους περισσότερους αντιπάλους της ενώ έφτασε στις αρχές του έτους να αγωνίζεται για την κατάκτηση του UNICEF Trophy. Μπορεί η ομαδική πρόκριση τελικά να μην ήρθε, ωστόσο σε ατομικό επίπεδο, ο Πέτρος Γερομιχαλός αναδείχθηκε σε κορυφαίος Έλληνας της κατηγορίας του. Μάλιστα, ο Γιώργος Μάνταλος θα έχει στη διάθεσή του, τον αδερφό του Πέτρου, τον Δημήτρη, ο οποίος και αυτός ξεχώρισε με τις επιδόσεις του.

image

Νηάρ Ηστ: Μία πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Elite League

Η ιστορική ομάδα της Καισαριανής και του αθηναϊκού μπάσκετ επέστρεψε στη δεύτερη εθνική κατηγορία μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, έχοντας πάρει την άνοδο ύστερα από μία εντυπωσιακή σειρά κόντρα στα Τρίκαλα. Η σεζόν αναμένεται να είναι δύσκολη για το σύνολο του Πέτρου Καραμπά, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι η Νήαρ Ηστ στο παρελθόν έχει υπάρξει πρωταθλήτρια Ελλάδος, κατακτώντας του πρωτάθλημα του 1936, έτος όπου στη διοργάνωση βρισκόταν επίσης ο Ηρακλής αλλά και η ΧΑΝΘ!

image

Πανερυθραϊκός: Με οδηγό μία σχέση… ζωής

Ο σύλλογος της Νέας Ερυθραίας έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην Elite League, με την περυσινή σεζόν να βρίσκεται ωστόσο χαμηλά στη βαθμολογία, τερματίζοντας στην κανονική διάρκεια στην 12η θέση που οδηγούσε στα Play Out. Ο Πανερυθραϊκός είναι από τις ομάδες της κατηγορίας που διαθέτουν παίκτες με παραστάσεις από την Euroleague, ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Αθηναίου. Άξιο αναφοράς ωστόσο είναι και η σχέση με τον προπονητή καθώς ο Δημήτρης Χουχουλής έχει συμπληρώσει 24 χρόνια στον πάγκο και πηγαίνει ολοταχώς για το 25ο έτος.

image

Παπάγου: Στη «σκιά» του περυσινού ενθουσιασμού

Η ομάδα του Παπάγου την περασμένη σεζόν τερμάτισε την κανονική διάρκεια στην 9η θέση, έχοντας όμως προκαλέσει αρκετό ενθουσιασμό στους φιλάθλους της ομάδας. Ο προπονητής Φώτης Καρακώστας είχε ως ένα από τα βασικά του «όπλα», τον γιό του, Γιάννη, ο οποίος αναδείχθηκε σε κορυφαίος νέος παίκτης της κατηγορίας και πήρε μεταγραφή στο Μαρούσι. Το «Σαλούν» είναι έτοιμο για αρκετές «μάχες» έχοντας ως βασικό στόχο την παραμονή.

image

Πρωτέας Βούλας: Παρθενική συμμετοχή στην κατηγορία

Μπορεί το τμήμα μπάσκετ γυναικών του Πρωτέα Βούλας να είναι τα τελευταία χρόνια σταθερά στην Α1, ωστόσο το τμήμα ανδρών βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία του τόσο υψηλά. Η ομάδα από τα Νότια προάστια της Αττικής πήρε την άνοδο κάνοντας «σκούπα» το Αιγάλεω ενώ πλέον με τον Μάη Κωνσταντινίδη στον πάγκο θέλει να παραμείνει στην Elite League.

image

Τρίκαλα: Η… φωνή της Θεσσαλίας

Μία ακόμη ομάδα όπου την περυσινή σεζόν πέρασε το εμπόδιο του ανταγωνιστικού Αιγάλεω ώστε να πάρει την άνοδο στην Elite League. Τα Τρίκαλα αποτελούν φέτος τον μοναδικό «πρεσβευτή» του θεσσαλικού μπάσκετ στη δεύτερη εθνική κατηγορία, σε μία αρκετά δύσκολη σεζόν για τα ίδια, έχοντας όμως στον πάγκο έναν αρκετά έμπειρο προπονητή, τον Θανάση Γιαπλέ ο οποίος και ήταν αυτός που τα έφτασε ως εδώ και τώρα καλείται να τα «κρατήσει» στην Elite League.

image

ΧΑΝΘ: Μία ακόμη «σταχτοπούτα»

Ένα ακόμη πολύ ιστορικό σωματείο το οποίο ετοιμάζεται για την παρθενική του συμμετοχή στην κατηγορία. Η ΧΑΝΘ πήρε την άνοδο βγαίνοντας νικήτρια στη σειρά με αντίπαλο τον Φίλιππο Βέροιας, έχοντας πραγματοποιήσει μία κυριαρχική σεζόν στο επίπεδο της National League 1. Ο Τζόσουα Λουσέιν αποτελεί τον πρώτο Αμερικάνο παίκτη στην ιστορία του σωματείου και αναμένεται να προσφέρει τη βοήθειά του στο σύνολο του Δημήτρη Μπουσβάρου για την αποφυγή του υποβιβασμού.

image

Ψυχικό: Έτοιμο για τα δύσκολα

Την περασμένη σεζόν το Ψυχικό κατάφερε να σωθεί στην τελευταία αγωνιστική των Play Out, ύστερα από μία επική σειρά με αντίπαλο τον Έσπερο Λαμίας, καθώς στην κανονική διάρκεια τερμάτισε στην 14η θέση. Η ομάδα του Γιώργου Ρεμεντέλα αυτή τη σεζόν, έχοντας διατηρήσει στο ρόστερ της ορισμένους από τους περυσινούς έμπειρους πρωταγωνιστές θέλει να «κλειδώσει» πιο εύκολα την παραμονή στην κατηγορία, στην οποία είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια τη σεζόν 2022-23.

image

Βίκος Falcons Ιωαννίνων: Οι νεοφώτιστοι που θέλουν να κάνουν φασαρία

Τα «γεράκια» από τα Ιωάννινα πήραν την άνοδο από τη National League 1, έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση του δεύτερου ομίλου. Το ανανεωμένο, σε σύγκριση με πέρυσι, σύνολο του Ηλία Μούτσιου είναι έτοιμο να βάλει τα Ιωάννινα στον χάρτη του μπάσκετ ανδρών, ενώ οι Falcons πραγματοποιώντας μία από τις «βόμβες» του καλοκαιριού αποκτώντας τον Βασίλης Καββαδά, έδειξαν πως έχουν υψηλές βλέψεις.

@Photo credits: eurokinissi, eliteleague.gr