Αντρές Ινιέστα: Δαντελένιος στρόβιλος

Αντρές Ινιέστα: Δαντελένιος στρόβιλος

Νίκος Κικίδης

Μόνος του, απομονωμένος, με μια φυλακή από κορμιά να τον περιστοιχίζει. Αποκλειστική του συντροφιά μια μπάλα «κουμπωμένη» στο δεξί του πόδι. Σε όποια κατεύθυνση κι αν κοιτάξει βλέπει εχθρούς. Όσο τα δευτερόλεπτα περνούν, ο κλοιός σφίγγει. Χώρος και χρόνος συρρικνώνονται. Κι όμως σαν μια ροπή ανέμου βρίσκει τον τρόπο για να αποδράσει.

Χαμηλό κέντρο βάρους, μια προσποίηση και μια περιστροφή σαν στρόβιλος, προτού ακολουθήσει το σωστό ζύγισμα της πάσας για να απελευθερώσει τη μπάλα. Πόσες φορές είδαμε αυτή την εικόνα σε επανάληψη όταν κοσμούσε τα γήπεδα της Ευρώπης; Είτε με τη ριγωτή της Μπάρτσα, είτε με το φλογερό κόκκινο της Ισπανίας, η μαγεία του παρέμενε αναλλοίωτη. «Είναι σαν τον Χάρι Πότερ. Ένα, δυο, τρία και... μπουμ, έχει εξαφανιστεί με το μαγικό του ραβδί» εξηγεί ο Λουίς Ενρίκε, χωρίς πολλά λόγια για τακτική, προπόνηση, mentality.

Αντρές Ινιέστα

Ο Άντρές Ινιέστα άλλωστε πάντα προτιμούσε να αυτοσχεδιάζει στο γήπεδο, παρά να περιπλέκει. «Τα περισσότερα προέρχονται από μέσα μου. Είναι αυθόρμητα. Υπάρχει η τακτική και η στρατηγική, αλλά εγώ καταλαβαίνω το ποδόσφαιρο ως κάτι απρόβλεπτο» λέει ο ίδιος για την ξεχωριστή του φύση. Και μέσα από αυτή έμαθε να καλλιτεχνεί. Μπορεί να κατέκτησε τα πάντα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας: Από πρωταθλήματα και Champions League, μέχρι Euro και Μουντιάλ, όμως η πραγματική του παρακαταθήκη ήταν οι εκατοντάδες σκηνές τέχνης που χρωμάτισε στο γήπεδο.

Στο άκουσμα της απόσυρσής του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κόσμος της μπάλας κοντοστάθηκε έστω και για λίγο για να αποδώσει την ύψιστη τιμή. Ποδοσφαιρικές λιτανείες, βαρύγδουπες ωδές και επιχρυσωμένα πορτρέτα άλλωστε δεν ήταν ποτέ του στυλ. Ένας από τους πιο ξεχωριστούς γητευτές της μπάλας αποχαιρέτησε το άθλημα ταπεινά κι υπόκωφα, προτού χαθεί ξανά στη λυτρωτική του λήθη.

image

Η γέννηση ενός μύθου

Το ταξίδι για έναν εκ των πιο επιδραστικών μέσω της εποχής του δεν ξεκίνησε με δάφνες, τρανταχτές υποσχέσεις και μεγάλα λόγια για το μέλλον του. Όταν ήταν ακόμα ένας πιτσιρικάς που πάλευε να καταλάβει τον κόσμο γύρω του έφυγε από την περιοχή που μεγάλωσε μέχρι τα 12 του χρόνια για να πάει στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Ένα όνειρο για πολλούς, μα για εκείνον - στο ξεκίνημα τουλάχιστον - ήταν εφιάλτης.

Όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα στην αυτοβιογραφία του η χειρότερη νύχτα της ζωής του ήταν η πρώτη που πέρασε στη La Masia, ενώ οι γονείς του είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Fuentealbilla. Καθημερινά τα δάκρυά του ήταν τα μόνα που του κρατούσαν συντροφιά στη νέα του ζωή ως μαθητευόμενος μάγος στην ακαδημία των Μπλαουγκράνα. Μια θητεία που έφτασε στην αριστεία εν ευθέτω χρόνω.

«Δεν νομίζω ότι είμαι ξεχωριστός. Χρειάστηκε μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσω στην πρώτη ομάδα και ακόμα μεγαλύτερη για να μείνω εκεί. Πέρασα όλη μου τη ζωή στη Μπαρτσελόνα, ζώντας την πίεση από 12 χρονών. Αλλά γεννήθηκα ποδοσφαιριστής, ήθελα πάντα να γίνω, οπότε δεν είχε σημασία η ηλικία μου» εξηγεί ο ίδιος χρόνια μετά.

Και πράγματι η ηλικία του δεν είχε σημασία. Σε αντίθεση με πολλούς αστέρες που από έφηβοι καταφτάνουν με φόρα στην ελίτ, ο Ινιέστα πήρε τον χρόνο του για να ξεδιπλώσει το πραγματικό του ταλέντο. Η σπίθα πάντα υπήρχε, αλλά έπρεπε να καταφτάσει κι ο άνθρωπος που θα την απελευθερώσει σε όλο της το φάσμα. Το 2008 η Μπαρτσελόνα έδωσε τα κλειδιά στον Πεπ Γκουαρδιόλα και από την πρώτη στιγμή το «κλικ» έγινε.

«Τα πράγματα δεν είχαν ξεκινήσει καλά, αλλά πίστευα στον Πεπ. Ένιωσα μια σύνδεση.Όταν κάτι πηγάζει από μέσα σου, ξέρεις ότι είναι αληθινό». Μαζί του βρέθηκε στο απόγειο των δυνατοτήτων του, στην περίοδο της πιο κυριαρχικής Μπαρτσελόνα όλων των εποχών. Ήταν τότε που έμοιαζε άυλος, σαν να μπορούσε να ξεφύγει μέσα από την ίδια του τη χούφτα.

Στο ένα καρέ της εικόνας μοιάζει περικυκλωμένος, ξεπαγώνεις το βίντεο και δευτερόλεπτα αργότερα έχει ξεγλιστρήσει με δυο κινήσεις προτού χωρίσει στα δυο την αντίπαλη άμυνα με μια φαρμακερή κάθετη. Η δική του τέχνη, η αρετή της ψευδαίσθησης... Τι να την κάνεις τη σωματική δύναμη με τέτοιες δυνατότητες; Για να χρησιμοποιήσεις άλλωστε τη σωματοδομή σου, έπρεπε πρώτα να τον πλησιάσεις. Κι αυτό από μόνο του έμοιαζε ακατόρθωτο τις περισσότερες φορές.

Είχε πάντα το σωστό timing, ενεργούσε σε ιδεατό χώρο και μια προσποίηση αρκούσε για να αποφύγει και κατόπιν να ενορχηστρώσει. Μαζί με τον Τσάβι και τον Σέρχιο Μπουσκέτς συνέθεσαν την κορυφαία τριπλέτα στη μεσαία γραμμή διδάσκοντας την τέχνη του «tiki-taka», με τον Ινιέστα να είναι πιο ελαστικός στη θέση του στο γήπεδο σε σχέση με τους προαναφερθέντες. Άλλες φορές ερχόταν κεντρικά σαν κλασικό οκτάρι, κι άλλες ακροβολούσε με συχνό παράδειγμα τον ρόλο του στην εθνική Ισπανίας του Ντελ Μπόσκε.

Ήταν μάλιστα υπό τις δικές του οδηγίες που έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της καριέρας του. Με δικό του γκολ στο 116΄της παράτασης απέναντι στην Ολλανδία χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στην Ισπανία, το μοναδικό στην ιστορία των Φούριας Ρόχας μέχρι και σήμερα. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα την κορωνίδα στο στέμμα του, με υπόλοιπα πετράδια τα δυο Euro, τα τέσσερα Champions League και τους αναρίθμητους τίτλους (πρωταθλήματα και Κύπελλα) εντός Ισπανίας.

image

Για την πλειονότητα των ανθρώπων το μεσοδιάστημα από την κατάκτηση ενός Champions League στον ουρανό της Μόσχας, μέχρι το μετάλλιο του πρωταθλητή κόσμου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής θα αποτελούσε μια από τις κορυφαίες περιόδους της ζωής τους. Για τον Αντρές Ινιέστα ήταν μια από τις πιο δύσκολες. «Δεν ήταν ακριβώς κατάθλιψη, ούτε αρρώστια, αλλά μια δυσφορία. Ήταν σαν μην πηγαίνει τίποτα σωστά» παραδέχεται στην αυτοβιογραφία του.

Μια παραδοχή βέβαια που μάλλον δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής. Χρόνια αργότερα κι αφού είχε εγκαταλείψει τα εκτυφλωτικά φλας της Ευρώπης, ο Ινιέστα μίλησε για πρώτη φορά για τη μάχη του απέναντι στο τέρας, το οποίο κατονόμασε με τον τρόπο που του αρμόζει. «Όταν έδινα μάχη με την κατάθλιψη, η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας μου ήταν όταν έπαιρνα το χάπι μου και πήγαινα για ύπνο το βράδυ. Χάνεις τη χαρά για ζωή. Αγκάλιαζα τη γυναίκα μου, αλλά ένιωθα σαν να αγκαλιάζω μαξιλάρι. Δεν ένιωθα τίποτα».

Ανά περιόδους μιλάει με σκληρά λόγια. Λέει πως δεν είχε πια θέληση για ζωή, πως βρισκόταν σε μια συνεχή ψυχολογική πτώση. Οι συμπαίκτες του εκείνη την εποχή ήταν βυθισμένοι στην άγνοια. «Ήμουν θύμα από κάτι που με τρομοκρατούσε». Όταν ακόμα ήταν στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου, προτιμούσε να θάψει τους δαίμονες στα ενδότερα της ψυχής του.

Η δημόσια εικόνα του ήταν ενός τύπου λιγομίλητου, αλλά πάντα χαμογελαστού. Μιας απολαυστικής ιδιοφυίας με τις δικές τις ιδιοτροπίες. Στην πραγματικότητα η αλήθεια ήταν πολύ πιο ζοφερή. «Υπάρχουν στιγμές όπου το μυαλό σου είναι πολύ ευάλωτο. Νιώθεις πολλές αμφιβολίες». Μετά από χρόνια ψυχανάλυσης ο Ισπανός παραδέχεται πως ρίζα του προβλήματος αποτέλεσε ο ξαφνικός θάνατος του φίλου του και πρώην παίκτη της Εσπανιόλ, Ντάνι Χάρκε, πίσω στο 2009, για τον οποίο είχε μια ξεχωριστή αφιέρωση στη φανέλα του όταν σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακόμα και σήμερα που τα πιο σκοτεινά μονοπάτια δείχνουν να έχουν σφραγιστεί στο παρελθόν, ο Ισπανός συνεχίζει τη θεραπεία. «Μου αρέσει να ακούω τους επαγγελματίες όταν μιλούν για ψυχική ασθένεια και κατάθλιψη. Προοδευτικά η ζωή σου μαθαίνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον καθένα».

«Αγκάλιαζα τη γυναίκα μου, αλλά ένιωθα σαν να αγκαλιάζω μαξιλάρι»

image

Ταξίδια, χαλάρωση και... καλό κρασί

«Έρχεται σύντομα. 8/10/24» ήταν το προειδοποιητικό μήνυμα που ανάρτησε για τη μεγάλη απόφαση. Στα 40 του χρόνια έκρινε πως το σώμα του πλέον δεν άντεχε να υπηρετήσει άλλο το άθλημα που αγαπούσε. Από το 2018 που αποχώρησε από τη Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρώπη και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία για χάρη της Βίσελ Κόμπε.

Πολλοί τότε είχαν μείνει έκπληκτοι με αυτή την απόφαση. Μόλις στα 34 ο Ινιέστα είχε δώσει πρακτικά τέλος στα πιο λαμπερά στάδια της καριέρας του, αποφασίζοντας να εξαφανιστεί μονομιάς από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Όταν ξεδιπλώνεις όμως το ιστορικό του, όλα αποκτούν νόημα. Αποχώρησε από τη Βαρκελώνη ως πιο διακεκριμένος Ισπανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία με 35 τίτλους και πήγε σε ένα δικό του «ποδοσφαιρικό θέρετρο».

Εκεί όπου δεν θα τον ενοχλούσε κανείς, εκεί όπου θα μπορούσε να ξεφορτωθεί από πάνω του το βάρος του celebrity. Με την ίδια λογική μετακόμισε το 2023 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την Emirates, στον τελευταίο σταθμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Μπορεί να ήταν το πάθος του για τη μπάλα που τον ανάγκαζε να αλλάζει πολιτείες στην Ασία, αλλά στη δύση της καριέρας του είχε μεταφέρει μερικό στην αγάπη του για το καλό κρασί, με τους δικούς τους αμπελώνες στην Αλμπαθέτε της Ισπανίας να παράγουν 20 χιλιάδες μπουκάλια το χρόνο. Ακόμα και σε αυτό το τερέν κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ για παραγωγή κόκκινων, λευκών και ροζέ κρασιών που εξάγονται σε 33 διαφορετικές χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Νότια, Κεντρική και Βόρεια Αμερική.

Μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις ο Ινιέστα μπορεί να αφοσιωθεί πλήρως στη νέα του τέχνη, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο για τον δαντελένιο στρόβιλο που για μια δεκαετία (και βάλε) σάρωνε τα γήπεδα της Ευρώπης. Κι όσο για τους θεατούς που αδημονούσαν κάθε φορά για το νέο τρικ που θα παρουσίαζε στη σκηνή του γηπέδου; Θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις αναμνήσεις, αποδεχόμενοι το ανεξήγητο της φύσης του. Την παράσταση της ψευδαίσθησης. «Τώρα ψάχνεις για το μυστικό, αλλά δεν ψάχνεις πραγματικά. Θέλεις να σε ξεγελάσουν...».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image