Γκασανίγκα: Ο... αρνητής πέναλτι της Τζιρόνα το κάνει να μοιάζει εύκολο, μα ποτέ δεν ήταν

Γκασανίγκα: Ο... αρνητής πέναλτι της Τζιρόνα το κάνει να μοιάζει εύκολο, μα ποτέ δεν ήταν

Η κάμερα που χρησιμοποιεί η La Liga στις εκτελέσεις πέναλτι θυμίζει εικόνα από βιντεοπαιχνίδι. Πίσω από τον εκτελεστή, «φάτσα» με την εστία, πιο ζωντανή από την παραδοσιακή κάλυψη, ιδανική για να διακρίνει κανείς καρέ-καρέ τον βηματισμό του αλλά και τις κινήσεις του τερματοφύλακα όσο προσπαθεί να μαντέψει το πού θα πέσει.

bwin sponsored

Σε τέτοια παιχνίδια όταν είσαι πρωτάρης και κερδίζεις πέναλτι, συχνά δεν μπορείς να υπολογίσεις τη δύναμη του σουτ και η μπάλα μπορεί να καταλήξει σαν... χάδι στα χέρια του τερματοφύλακα, αρκεί ο αντίπαλός σου να τον έχει ρίξει. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το μοτίβο που ανέπτυξαν οι παίκτες της Μπιλμπάο απέναντι στον Πάολο Γκασανίγκα. Οι Βάσκοι έμοιαζαν με τον πρωτάρη παίκτη. Ο Αργεντινοϊταλός κίπερ έμοιαζε να τους έχει χαλάσει το... joystick. Μόνο με τέτοια «δολιοφθορά» θα μπορούσε μέχρι πρότινος ένας τερματοφύλακας στη La Liga να πετύχει χατ-τρικ σε αποκρούσεις πέναλτι!

Η επίσημη στατιστική τού πίστωσε δύο, αφού το τρίτο ήταν επανάληψη μετά το λάθος του να μην πατήσει τη γραμμή της εστίας. Το διόρθωσε μόνος του. Κάτι που μοιάζει να συνάδει γενικά με ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία του 32χρονου «κέρβερου» της Τζιρόνα, φτάνοντας έπειτα από αρκετή ανασφάλεια και περιπέτεια να είναι καθιερωμένος σε ομάδα (που βοήθησε ο ίδιος να βγει στο) Champions League αλλά κι ο πρώτος σε clean sheets στην ιστορία της στη La Liga. Κι αντίστοιχα, έπειτα από χρόνια χωρίς απόκρουση πέναλτι στο ενεργητικό του, να εδραιώνεται ως μετρ του είδους με τις επιδόσεις του τη φετινή σεζόν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Στα τρία πέναλτι, δώρο ο... εφιάλτης σας»

Θα μοιάζει με νοκ-άουτ αγώνα, αλλά δεν θα είναι. Τι άλλη αίσθηση να σου αφήσει μια αναμέτρηση πρωταθλήματος όταν περιλαμβάνει τέσσερις εκτελέσεις πέναλτι; Το Τζιρόνα-Μπιλμπάο ήταν ένα από τα πιο τρελά ματς της αγωνιστικής, με... ειρωνικό φινάλε που ταίριαζε απόλυτα στην εξέλιξή του.

Οι Καταλανοί κέρδισαν με «χρυσό» πέναλτι του Κριστιάν Στουάνι στο 90+9' (2-1), με τον γερόλυκο «killer» των ισπανικών γηπέδων να τιμωρεί κυνικά τους Βάσκους ακριβώς όπως... άρμοζε: από τα έντεκα βήματα, από εκεί που ο Γκασανίγκα τους νίκησε όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές μέσα σε 30 αγωνιστικά λεπτά!

Η αλήθεια είναι πως οι τρεις διαφορετικοί εκτελεστές της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε έκαναν διαγωνισμό για το ποιος θα βαρέσει το χειρότερο πέναλτι. Την αρχή έκανε ο Μπερενγκέρ στο 28', εκτελώντας συρτά στη δεξιά γωνία. Ο Γκασανίγκα πέτυχε την πρώτη του νίκη, μαντεύοντας σωστά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στο δεύτερο ημίχρονο και με το σκορ στο 1-1, η Αθλέτικ βρήκε την ευκαιρία για την ανατροπή. Ο Ινιάκι Γουίλιαμς κέρδισε ο ίδιος την εσχάτων των ποινών κι έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα, αλλά το κακό του χτύπημα στο κέντρο και χαμηλά στην εστία έπεσε πάνω στον Αργεντινό. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο VAR ειδοποίησε πως ο κίπερ της Τζιρόνα δεν πατούσε τη γραμμή κι έτσι ο ρέφερι έδωσε επανάληψη, με τον Άντερ Ερέρα να δοκιμάζει για τρίτη φορά να δώσει λύση στον γρίφο. Ο Γκασανίγκα το έκανε ξανά! Πανομοιότυπη, αδύναμη εκτέλεση από τον Βάσκο, πανομοιότυπη και η αντίδραση του «Γκάσα» που δεν ξεγελάστηκε και χάρισε μια από τις ιστορικότερες εμφανίσεις τερματοφύλακα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Το... σερί των πέναλτι, πάντως, ξεκίνησε τέσσερις μέρες νωρίτερα. Στον αγώνα του Champions League κόντρα στη Φέγενορντ. Η Τζιρόνα ηττήθηκε εν τέλει με 3-2 με την «κατάρα» των αυτογκόλ να μη λέει να την αφήσει (δύο στο ματς, τρία στις δύο πρώτες αγωνιστικές του League Phase, το πρώτο ο Γκασανίγκα κόντρα στην Παρί), αλλά ο Αργεντινός κίπερ ανέλαβε δράση στην πρώτη περίσταση για φέτος αποκρούοντας εντυπωσιακά το πέναλτι του Ουέντα, διορθώνοντας έτσι το παρ΄ ολίγον «εγκληματικό» λάθος του στη φάση από την οποία ξεκίνησαν όλα.

Μέσα σε τέσσερις μέρες, λοιπόν, ο Γκασανίγκα έπιασε όσα πέναλτι είχε πιάσει συνολικά στην καριέρα του σε επίπεδο πρώτης ομάδας! Ένα πέναλτι με την Τζίλιγχαμ το 2012, άλλο ένα με την Τότεναμ το 2020 και από ένα με την Τζιρόνα στις προηγούμενες δύο σεζόν, συνολικά τέσσερα τον αριθμό κι ένας μάλλον φτωχός δείκτης που σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζε έναν «σπεσιαλίστα». Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ανατρέπει συνήθειες και δεδομένα στην καριέρα του.

image

Ο συγχωριανός του Ποτσετίνο που άργησε πολύ να βρει την «Ιθάκη» του

Το όνομα του Γκασανίγκα έχει ήδη περάσει στα βιβλία της ιστορίας για έναν σύλλογο που άφησε έκπληκτη όλη την Ευρώπη την περασμένη περίοδο. Το θαύμα της Τζιρόνα, που για σχεδόν έναν γύρο κατοικούσε στην κορυφή της La Liga και που εν τέλει κλείδωσε την τετράδα και την έξοδο στο Champions League, φέρει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές τον Αργεντινό κίπερ, ο οποίος ελάχιστοι φαντάζονταν πως θα τα πήγαινε τόσο περίφημα όταν υπέγραφε στο κλαμπ στο... παρά ένα της μεταγραφικής περιόδου του 2022.

Η μέχρι τώρα παρουσία του στους Τζιρονίστες ήταν αυτό που έψαχνε σταθερά σε όλη την καριέρα του. Μια ομάδα στην οποία θα είναι το αδιαμφισβήτητο Νο1 και που θα βρίσκεται διαρκώς σε ρυθμό. Κάτι που για πολύ καιρό έμοιαζε μάταιο.

Ο Γκασανίγκα ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ομάδα της πόλης Μέρφι στην Αργεντινή. Της πόλης στην οποία γεννήθηκε και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε αργότερα οι δρόμοι τους να συναντηθούν και στην Τότεναμ. Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, ο Γκάσα είχε περάσει ήδη από πολλά κύματα..

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στα 15 του μετακόμισε μαζί με τον πατέρα του και τον αδερφό του στην Ισπανία, υπογράφοντας στην Ακαδημία της Βαλένθια. Οι Νυχτερίδες δεν πείστηκαν για την προοπτική του και σε ηλικία 18 ετών, ο Γκασανίγκα έφυγε μόνος του για το Νησί. Με 50 ευρώ κυριολεκτικά στην τσέπη όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, καταστάλαξε στο Κεντ για λογαριασμό της Τζίλιγχαμ και ξεκίνησε από τη League Two την ανέλιξή του.

Η Σαουθάμπτον τον ανακάλυψε γρήγορα και το 2012 τον έκανε δικό της, δίχως όμως να τον εμπιστευτεί ποτέ για βασικό κίπερ. Το 2016 έφυγε ως δανεικός για την Έλτσε που τότε έπαιζε στη Segunda Division, στη μοναδική σεζόν που ένιωσε βασικός τερματοφύλακας. Με το πέρας εκείνης της σεζόν ήρθε το κάλεσμα του συμπολίτη του, «Ποτς» και στους Σπερς κατάφερε να γίνει περισσότερο γνωστός, φτάνοντς μέχρι τον τελικό του Champions League (ως παγκίτης).

Αποκορύφωμά του η σεζόν 2019/20 στην οποία μέτρησε 18 συμμετοχές στην Premier League. Έκτοτε επέστρεψε για ένα εξάμηνος δανεικός στην Έλτσε, φόρεσε τη φανέλα της Φούλαμ χωρίς όμως να στεριώσει ούτε στο «Κρέιβεν Κότατζ», πριν πάρει την καλύτερη απόφαση της καριέρας του: να γίνει παίκτης της Τζιρόνα.

Το μοναδικό στοίχημα που μοιάζει να μην έχει κερδίσει ακόμα είναι αυτό της Εθνικής. Μόλις μία και μοναδική εμφάνιση έχει καταγράψει ως τώρα με την Αλμπισελέστε κι αυτή πίσω στο 2018. Ο Λιονέλ Σκαλόνι, όμως, γνωρίζει το προφίλ του, τον δοκίμασε τότε σε εκείνο το φιλικό κόντρα στο Μεξικό και είναι δεδομένο πως με την ανοδική πορεία που σημειώνει την τελευταία διετία θα τον απασχολήσει εκ νέου στο άμεσο μέλλον για μια κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των πρωταθλητών Κόσμου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image