Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σερ Άλεξ: Η λήθη... σκέπασε τη σημαία του συλλόγου (Poll)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σερ Άλεξ: Η λήθη... σκέπασε τη σημαία του συλλόγου (Poll)

Η κληρονομιά του Άλεξ Φέργκιουσον πλανάται πάνω από το «Ολντ Τράφορντ» και η σκιά είναι βαριά. Τα ευτυχισμένα χρόνια με τον Σκωτσέζο άλλαξαν τον τρόπο που η Γιουνάιτεντ έβλεπε τον εαυτό της. Αλλά οι μέρες δόξας έχουν φύγει και όσο πιο γρήγορα ο σύλλογος το παραδεχτεί, τόσο το καλύτερο. Εντεκα προς... δώδεκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, η εσωστρέφεια δαμάζει κάθε προσπάθεια επιστροφής και η γκρίνια θολώνει τις τεράστιες φωτογραφίες θρύλων του Ολντ Τράφορντ. Εντεκα χρόνια… μιζέριας, έντεκα χρόνια πεταμένων δισεκατομμυρίων, ισάριθμα χρόνια απογοήτευσης!

Στις 8 Μαΐου του 2013 συντελέστηκε ιστορία. Από εκείνες που ταρακουνούν ένα ολόκληρο οικοσύστημα, που στάζουν τόνους μελάνι, που γεμίζουν σελίδες και σελίδες, που σηματοδοτούν ένα τέλος εποχής. Ίσως της πιο ευδιάκριτης στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον άφησε μια παρακαταθήκη που μετεξελίχθηκε σε «κατάρα». Εκείνη την ημέρα, ανακοίνωνε την απόσυρσή του από την προπονητική στο τέλος της περιόδου. Κληροδοτώντας το κορυφαίο brand-name, τη σπουδαιότερη δυναστεία και ένα συντριπτικό μέρος των 650 εκατομμυρίων φιλάθλων που εκείνος «γέννησε», στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλα για το κλαμπ που τον ανήγαγε σε θρύλο και που με τη σειρά του τον ευλόγησε με την σπάνια ιδιοφυΐα του.

Μόνο το «Σερ Άλεξ», ούτε καν το «Φέργκιουσον» αρκούσε για να φέρεις στο μυαλό σου τη λέξη Γιουνάιτεντ. Αυθόρμητα, ανεμπόδιστα. Ίσως να το πετύχαινε κανείς και με το προσωνύμιο «τσίχλας». Το απώτερο νόημα, όμως, ήταν πάντα πως ο θρυλικός Σκωτσέζος coach ήταν και παραμένει ακόμα συνώνυμο των Κόκκινων Διαβόλων. Συνεπώς, το να «ξεριζώσεις» τις συνήθειες, τη ρουτίνα και τον τρόπο λειτουργίας 27 σερί ετών φάνταζε ως η πιο απαιτητική και σύνθετη διαδικασία, για έναν σύλλογο που μεγάλωσε μαζί με τον αναμορφωτή του.

image

Από το βενζινάδικο στην κορυφή του κόσμου!

Από την υπογραφή συμβολαίου σε ένα επιεικώς απερίγραπτο πρατήριο βενζίνης τον Νοέμβριο του 1986, ο Φέργκιουσον πέρασε από τόσες και τόσες εποχές, του ποδοσφαίρου και της ζωής. Μα σε όλες, με κάποιον τρόπο προσαρμόστηκε περίφημα. Όταν ανέλαβε τα ηνία, το εσωτερικό του «Ολντ Τράφορντ» ήταν ένα ερείπιο, οι οπαδοί κάθονταν στα τσιμέντα.

Οι μεγάλοι παίκτες της ομάδας ήταν και μεγάλοι πότες στις τοπικές παμπ. Όροι όπως επίσημο κατάστημα, πάρκο αναψυχής, ή χορηγοί του συλλόγου δεν υπήρχαν ούτε ως ιδέα. Χάρη στον Φέργκιουσον και τις μαεστρικές του ικανότητες η Γιουνάιτεντ προοδευτικά άγγιξε την κορυφή σε κάθε σύγχρονο πυλώνα της βιομηχανίας που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Την ημέρα που ανακοίνωσε την απόσυρσή του, η μετοχή της Γιουνάιτεντ έκανε «βουτιά» 5% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε 1.500 παιχνίδια άλλαξε την ιστορία ενός συλλόγου όσο κανένας άλλος. Η σχέση του με τους παίκτες του δεν αλλοιώθηκε με τον χρόνο. Συνδέθηκε με όλους, από τον Πολ ΜακΓκράθ μέχρι τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι, από την πρώτη του ως την 27η σεζόν. Υπάρχει λόγος, άλλωστε, που θεωρείται ως και σήμερα ο μετρ του man management. Εξέλιξε τον όρο του προπονητή σε manager, έγινε Σερ, η ταυτότητα ενός ολόκληρου συλλόγου εντός κι εκτός αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το παλμαρέ του απλά δεν μπορεί να ισοφαριστεί. Συνολικά 37 τίτλοι, περισσότεροι από κάθε άλλον προπονητή στην ιστορία, χωρίς καν να προσμετρούνται τα τρόπαια με την Αμπερντίν.

image

Η Γιουνάιτεντ έχασε τα... πάντα με τη φυγή του Σερ Άλεξ

Με τη φυγή του, η Γιουνάιτεντ έχασε κομμάτι του DNA της και δεν έκανε τίποτα στην ουσία για να το ανανεώσει. Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν απλά μια νοσταλγική επιστροφή.

Η Γιουνάιτεντ γύρισε σελίδα, χωρίς να ανοίξει νέο κεφάλαιο. Η πίεση έφθειρε τους διαδόχους, η διοίκηση δεν ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις της επόμενης ημέρας, παρά μόνο με ημίμετρα. Σπασμωδικές κινήσεις, έλλειψη μακροχρόνιου πλάνου και στοιχειώδους οργάνωσης, αδυναμία εύρεσης νέας, ξεκάθαρης φιλοσοφίας και αγωνιστικής ταυτότητας. Το «ράβε-ξύλωνε» έγινε η δεύτερη φύση του κλαμπ, που για χρόνια έπλεε με τεχνικό διευθυντή έναν τραπεζίτη. Με δεδομένη αυτή την αδιάκοπη πελαγοδρομία, πώς θα ήταν δυνατόν ο σύλλογος να μείνει έστω κοντά στα ίδια επίπεδα επιτυχιών; Επί Σερ Άλεξ η Γιουνάιτεντ κατέκτησε 37 τίτλους σε 27 χρόνια. Μετά τον Σερ Άλεξ το... χάος κι ας λέει ο Τεν Χαγκ πως άλλαξε τη μοίρα.

Κανένας από αυτούς, όμως, στην Premier League ή το Champions League. Ο τίτλος της πιο επιτυχημένης αγγλικής ομάδας στον 21ο αιώνα που εκ του ασφαλούς, δικαιωματικά και περίοπτα κρατούσε στα χέρια της μέχρι το 2013, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει επικίνδυνα. Επί Σερ Άλεξ επίσης, η Γιουνάιτεντ νίκησε το 65% των αγώνων της σε επίπεδο Premier League. Κανείς από τους μεταγενέστερους τεχνικούς της ομάδας δεν ξεπέρασε το 55%. Σχηματικό, απλοϊκό ενδεχομένως, αλλά υπέρ-αρκετό δείγμα του πόσο απέχει η σημερινή Γιουνάιτεντ από αυτό που άφησε πίσω του ο Φέργκιουσον και πόσο δύσκολο μοιάζει να το πλησιάσει ξανά.

image

Ηταν το... τέλος που άξιζε στον Σερ Άλεξ;

Το σχόλιο του Athletic ήταν... «Πιστεύετε ότι θα ξεφορτωθούν και το άγαλμά του»; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκοψε τον ρόλο του πρεσβευτή του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως οι πληροφορίες που φτάνουν μιλούν για ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Ναι, ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ έχει αρχίσει τις περικοπές, αφού 250 υπάλληλοι είναι στην πόρτα της εξόδου. Μάλιστα, ο Σκωτσέζος αισθάνεται θλιμμένος, αφού ανάμεσα τους είναι άνθρωποι που στελέχωσαν τον σύλλογο επί των ημερών του. Να συνεχίσουμε; Η Γιουνάιτεντ επικρίθηκε για την αύξηση του κόστους στάθμευσης για οπαδούς με αναπηρία, ενώ το νέο καθεστώς ακύρωσε τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες.

Ο Σερ Άλεξ θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο «Oλντ Τράφορντ», αλλά όχι με κάποιον τίτλο... Εκ πρώτης όψεως, αν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι αριθμοί σε ένα excelόφυλλο, τότε το δίκιο είναι με το μέρος τους, μιας και βάζουν στην άκρη 2 εκατ. λίρες. Αλλά όταν η περικοπή των δαπανών φτάνει στο σημείο να «τελειώνουν» τον άνθρωπο που εφηύρε τη σύγχρονη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα πρέπει να αναρωτηθούν αν πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ο Φέργκιουσον παρουσίασε στο κοινό της Μάντσεστερ, τους Καντονά, Κιν, Μπέκαμ, Κριστιάνο, Ρούνεϊ και δεκάδες άλλους. Είναι σαν να επέλεξαν να κόψουν μέρος της ψυχής της Γιουνάιτεντ.

Ισως το νέο αφεντικό της Μάντσεστερ ανήκει σ'αυτούς που θεωρούν τη λήθη παράγοντα επιβίωσης, όμως η Γιουνάιτεντ παραμένει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Αγγλίας κι αυτό συνέβη χάρη στον Σερ Άλεξ.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image