ΝΒΑ: Αυτό το δαχτυλίδι, ποιος θα το πάρει;

ΝΒΑ: Αυτό το δαχτυλίδι, ποιος θα το πάρει;

Newsroom

Κείμενα: Νίκος Καρφής, Σπύρος Μαρκεζίνης, Φωτεινός Τριγάζης, Αλέκος Χρυσικόπουλος

«Το μπάσκετ δεν είναι απλό σπορ. Είναι μια τέχνη που πρέπει να κατακτηθεί για να πετύχεις...» Η εν λόγω «ατάκα» ανήκει σ' έναν από τους καλύτερος (πλεόν) μπασκετμπολίστες που έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα παρκέ του NBA. Του Στεφ Κάρι. Και αν μη τι άλλο η έναρξη της σεζόν 2024-25 στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη έρχεται για να μας την υπενθυμίσει. Η στιγμή που όλοι οι μπασκετόφιλοι ανά την Υφήλιο περίμεναν πώς και πώς.

«It's that time of the year» που λένε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με τους πρωταθλητές Μπόστον Σέλτικς να θέλουν να υπερασπιστούν το στέμμα τους. Τους (ακόμα πιο) ενισχυμένους Ντάλας Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς να ψάχνουν για τη μεγάλη ρεβάνς από τους χαμένους τελικούς. Τους Ντένβερ Νάγκετς να «γλυκοκοιτάζουν» την επιστροφή στον θρόνο ύστερα από δύο χρόνια. Τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να περιμένουν στη... γωνία προκειμένου να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε κατάσταση ώστε να κάνουν τη δική τους αντεπίθεση ύστερα από τρία χρόνια εκτός νυμφώνος.

Και όχι μόνο. Σίξερς και Νικς από την Ανατολή ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ μετά τις σημαντικές κινήσεις που έκαναν στην Off Season, ενώ την ίδια ώρα η Δύση άρχισε ήδη να... φλέγεται. Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς του «πεινασμένου» Άντονι Έντουαρντς ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση, αν και υπάρχει μια τριάδα ομάδων όπως είναι οι Σανς, οι Θάντερ και οι Κινγκς που δεν θα αφήσουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Λάβετε θέσεις λοιπόν. Γιατί η νέα σεζόν του NBA αναμένεται πιο συναρπαστική και πιο αμφίρροπη από ποτέ άλλοτε!

image

Η... αντεπίθεση της Ανατολής

Η ανατολική περιφέρεια πριν περίπου μια δεκαετία ήταν η… αδύναμη περιφέρεια του ΝΒΑ, με τη μεγάλη πλειοψηφία των αστέρων της λίγκας να βρίσκονται στοιβαγμένοι στην Δύση. Πλέον η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά.

Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζέισον Τέιτουμ, Τζοέλ Εμπίντ, Πολ Τζορτζ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Τζίμι Μπάτλερ είναι μόλις κάποια από τα ονόματα που «κοσμούν» την περιφέρεια που βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού και θα πρωταγωνιστήσουν με τις ομάδες τους.

Οι «παραδοσιακές δυνάμεις» των τελευταίων ετών, Μπόστον Σέλιτκς, Μιλγουόκι Μπακς και Φιλαδέλφεια 76ερς όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να παραμένουν στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, ενώ όπως πάντα μια ομάδα «έκπληξη» θα καταφέρει να τρυπώσει στις θέσεις που εξασφαλίζουν το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Φυσικά πέραν των θετικών εκπλήξεων θα υπάρξουν και οι αρνητικές. Οι «συνήθεις ύποπτοι» Ντιτρόιτ Πίστονς και Ουάσινγκτον Γουίζαρντς έχουν πιθανότατα «καπαρώσει» τις τελευταίες θέσεις της περιφέρειας, ενώ κάποια ομάδα που πολλοί θα περιμένουν πολλά από αυτή ίσως βρεθεί και αυτή στα χαμηλά κλιμάκια της περιφέρειας.

Παράλληλα, στο ΝΒΑ ίσως έχει χωρέσει περισσότερο ατομικό ταλέντο από ποτέ και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ένας παίκτης «κάτω από τα ραντάρ» να κάνει το… ξεπέταγμα και αυτές οι περιπτώσεις συγκεντρώνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον.

Το τζάμπολ της νέας σεζόν είναι προγραμματισμένο για τις 23/10 και ώρα 2:30 το ξημέρωμα, με τους Σέλτικς να ξεκινούν την υπεράσπιση του 18ου πρωταθλήματος τους κόντρα στους Νικς, με την παραλαβή των δαχτυλιδιών τους και την ανύψωση του περσινού λάβαρου να προηγείται παραδοσιακά πριν την έναρξη του αγώνα.

Ο Γιάννης, η εμφάνιση των Πολ Τζορτζ, Καρλ Άντονι Τάουνς και η έκπληξη των Νετς

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν είδαμε μεγάλες κινήσεις από τις ομάδες. Εξαίρεση αποτελεί η απόκτηση του Πολ Τζορτζ από τη Φιλαδέλφεια. Οι Σίξερς αν παραμείνουν υγιής θα είναι στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας μαζί φυσικά με τους πρωταθλητές Σέλτικς. Στα ψηλά θα βρίσκονται και οι Μπακς με τους Καβαλίερς και τους Πέισερς, ενώ και οι Χιτ θα πλασαριστούν σε καλή θέση. Στον αντίποδα Πίστονς και Γουίζαρντς δύσκολα θα ξεκολλήσουν από τον πυθμένα της βαθμολογίας (όχι ότι δεν το θέλουν), ενώ και οι Ράπτορς θα ακολουθήσουν χαμηλές πτήσεις. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Πολ Τζορτζ και Τζέισον Τέιτουμ θα είναι με σιγουριά στους καλύτερους της περιφέρειας, ενώ και ο «πανούργος» Ντόνοβαν Μίτσελ θα «κουβαλήσει» τους Καβαλίερς.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ

Μετά από χρόνια οι Νιου Γιόρκ Νικς μπορούν να πουν ότι έχουν ένα πλήρες ρόστερ καθώς με την απόκτηση του Καρλ Άντονι Τάουνς πρόσθεσαν τον strech ψηλό που τους έλειπε. Αν συνυπολογιστεί και η τεράστια αναβάθμιση στη γραμμή των φόργουορντ με την προσθήκη του Μικαλ Μπρίτζες, οι Νικς μπορούν να κοντράρουν τους πάντες. Παράλληλα, οι ομάδες των Χιτ, Πέισερς και Καβαλίερς διαθέτουν υλικό που έχει περάσει αρκετές σεζόν μαζί διαθέτοντας την απαραίτητη χημεία, έχουν πρωταγωνιστές και φυσικά την δίψα για διάκριση που τους καθιστά σοβαρούς υποψήφιους για να πραγματοποιήσουν μια εξαιρετική σεζόν.Τέλος, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Πολ Τζορτζ θέλουν να επιστρέψουν στις σεζόν που τους καθιστούσαν φαβορί για τον τίτλο του MVP και φέτος πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να το καταφέρουν.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ

Οι Σικάγο Μπουλς είναι πολύ πιθανό να κάνουν μια σεζόν «πνιγμένη» στη μετριότητα, καθώς παρά την πίεση των οπαδών τους, έχασαν τους ΝτεΡόζαν και Καρούζο, χωρίς ουσιαστικά να τους αντικαταστήσουν και μένει να φανεί κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της περιφέρειας.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙ

Οι Μπρούκλιν Νετς. Παρότι πολλοί τους περιμένουν στις θέσεις 12-13, η ομάδα από τα περίχωρα της Νέας Υόρκης διαθέτει ποιότητα στη ρακέτα (Νικ Κλάξτον), δημιουργία και εκτέλεση από τα γκαρντ (Τόμας, Σρούντερ) και παράλληλα ποιότητα στα «φτερά» (Τζόνσον και Γουίλιαμς). Δεν αποκλείεται να καταφέρουν να χτυπήσουν την πόρτα του «play-in».

Η... ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΞΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

  • Από την πρώτη εξάδα δεν γίνεται να λείπουν οι περσινοί πρωταθλητές, Μπόστον Σέλτικς, οι οποίοι έχουν κρατήσει τον ίδιο κορμό και θέλουν να ξαναφτάσουν στη κορυφή.
  • Στις πρώτες έξι θέσεις χωρίς αμφιβολία θα είναι και οι Σίξερς οι οποίοι με την προσθήκη του Πολ Τζορτζ και με τον Τζοέλ Εμπιντ χωρίς τραυματισμούς μπορούν να φτάσουν ψηλά.
  • Οι Μιλγουόκι Μπακς δεν γίνεται να λείπουν από τις πρώτες θέσεις της περιφέρειας. O Γιάννης Αντετοκούνμπο δείχνει πανέτοιμος για μια σεζόν που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει και πάλι το βραβείο του MVP και με τον Ντέιμ Λίλαρντ στο πλευρό του μπορεί να οδηγήσει τα «ελάφια» στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας.
  • Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα καταλάβουν επίσης μια από τις πρώτες έξι θέσεις που εξασφαλίζουν την παρουσία στα playoffs. Με ηγέτη τον Ντόνοβαν Μίτσελ και τους Μόμπλεϊ και Άλεν να εντυπωσιάζουν στη γραμμή των ψηλών, οι Καβαλίερς μπορούν να κοντράρουν τον οποιοδήποτε. Κομβική η παρουσία και του Ντάριους Γκάρλαντ, ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας.
  • Οι Νικς έχουν καθιερωθεί στην πρώτη εξάδα τα τελευταία χρόνια και μπορούν να το επαναλάβουν. Με τους Καρλ Άντονι Τάουνς και Μικαλ Μπρίτζες πλέον στο δυναμικό τους, αλλά και με φορμαρισμένο από τη περασμένη σεζόν Τζέιλεν Μπράνσον, η ομάδα του Τομ Θίμποντο με «όπλο» την άμυνα θέλει να… ξεπεράσει το ταβάνι της.
  • Στην πρώτη εξάδα μπορούν επίσης να πλασαριστούν οι Μαϊάμι Χιτ. Ομάδα με μέταλλο και χαρακτήρα έχει όλα τα υλικά που χρειάζονται για να φτάσει ψηλά. Ηγέτη (Τζίμι Μπάτλερ), κορυφαίο σέντερ (Μπαμ Αντεμπάγιο), αξιόπιστο σουτέρ (Τάιλερ Χίροου), ίσως τον καλύτερο προπονητή (Έρικ Σπόελστρα) και ακόμα πολλές επιλογές.

ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ PLAY-IN

  • Η έκπληξη της περσινής σεζόν, Ιντιάνα Πέισερς ήρθαν για να μείνουν. Με τον «μαέστρο» Ταϊρίς Χαλιμπέρτον στο «τιμόνι» και ένα εξαιρετικα αθλητικό γκρουπ παικτών γύρω του, το σύνολο του Ρικ Καρλάιλ δείχνει έτοιμο να παρουσιαστεί ακόμα πιο ανταγωνιστικό από πέρυσι και να φτάσει μέχρι τα Playoffs.
  • Η ομάδα του Ορλάντο δύσκολα δεν θα βρίσκεται στις δέκα πρώτες θέσεις της περιφέρειας και μάλιστα με αξιώσεις. Με πρωταγωνιστή τον Πάουλο Μπανκέρο, οι Μάτζικ μπορεί συχνά να μην εντυπωσιάζουν, αλλά αποτελούν από τις πλέον αποτελεσματικές ομάδες της Ανατολής.
  • Οι Ατλάντα Χοκς, παρά τα αμυντικά τους προβλήματα, θα καταφέρουν να μπουν στο play-in. Η ομάδα του Τρέι Γιανγκ είναι εξωφρενικά φρεσκαρισμένη φέτος, με τον Ντεζούντε Μάρεϊ να έχει αποχωρήσει και με το νούμερο ένα του ντραφτ, Ζακαρί Ρισασέ να είναι πλέον το μέλλον της ομάδας και να δηλώνει έτοιμος να εντυπωσιάσει μετά τη Γαλλία και το ΝΒΑ.
  • Αν ο Λαμέλο Μπολ παραμείνει υγιής, οι Σάρλοτ Χόρνετς θα καταφέρουν να «τρυπώσουν» στη πρώτη δεκάδα. Μια ομάδα με ισορροπία ανάμεσα σε εμπειρους και νέους παίκτες, διαθέτει επιλογές, ποιότητα και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί φέτος να κάνει τη διαφορά.
image

Η... Άγρια Δύση θέλει να ξαναπατήσει στον θρόνο

Οι ομάδες της Δύσης θέλουν να ρίξουν από την κορυφή την Ανατολή και τους Σέλτικς. Οι πρωταθλητές του 2023, είναι πάντα στο κάδρο για το πρωτάθλημα με το δίδυμο Γιόκιτς-Μάρεϊ, ενώ στοίχημα είναι η προσθήκη του... τρελού αλλά ποιοτικού Ράσελ Γουέστμπρουκ. Οι Τίμπεργουλβς έδωσαν τον Τάουνς για να πάρουν τον Ραντλ και τον Ντιβιτσέντζο και ελπίζουν πως εκείνοι θα ταιριάξουν περισσότερο με τον ηγέτη Έντουαρντς και τους Γκομπέρ-Ριντ.

Υπολογίσιμη και φέτος είναι η νέα αλλά ωραία Οκλαχόμα με μπροστάρη Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και σωματοφύλακες τους Χόλμγκρεν, Γουίλιαμς και Ντορτ (έφυγε ο Γκίντεϊ). Εξαιρετικοί ήταν στην preseason oι... μπολιασμένοι στον πρωταθλητισμό Γουόριορς. Όσο παίζει ο Κάρι κανείς δεν μπορεί να τους υποτιμήσει. Μάλιστα φέτος πρόσθεσαν στη φαρέτρα τους, άλλον έναν σπουδαίο σουτέρ των τελευταίων ετών στο ΝΒΑ, τον Μπάντι Χιλντ. Οι φιναλίστ του ΝΒΑ, πέρυσι, Μάβερικς στηρίζουν τα πάντα σχεδόν στο φοβερό δίδυμο Ντόντσιτς-Ίρβινγκ, ενώ πρόσθεσαν στο ρόστερ τους, τον 4 φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ, Κλέι Τόμπσον. Μένει να δούμε ποιος... Τόμπσον θα εμφανιστεί γιατί την τελευταία σεζόν ήταν αρκετά πεσμένος.

Το Φοίνιξ συνεχίζει να είναι μια ομάδα με ταλέντο, καθώς συνεχίζουν να βρίσκονται στους Σανς οι Ντουράντ, Μπούκερ και Μπιλ. Αίνιγμα το πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά στα κρίσιμα ματς των play off. Oι Κινκς κράτησαν το δίδυμο Φοξ-Σαμπόνις, ενώ έβαλαν και τρίτο... όπλο, τον μετρ του σουτ μέσης απόστασης, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομάδα του LA. Ο Λέοναρντ θα κρίνει τη σεζόν των Κλίπερς, ενώ οι Λέικερς πρέπει να αφήσουν για λίγο στην άκρη την ωραία ιστορία πατέρα-γιου (ΛεΜπρόν-Μπρόνι) και να γίνουν πάλι ανταγωνιστικοί, ελπίζοντας πως ο Ντέιβις θα μείνει μακριά από τραυματισμούς.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Περιμένουμε πολύ δυνατούς και φέτος τους Νάγκετς, τους Θάντερ και τους Τίμπεργουλβς, αφού κράτησαν τον κορμό τους και έκαναν ορισμένες κινήσεις που μπορούν να τους ανεβάσουν επίπεδο. Επίσης το πως θα ταιριάξει ο φοβερός ΝτεΡόζαν στην επίθεση του Σακραμέντο με τους Φοξ και Σαμπόνις και αν αυτή η τριάδα θα θυμίσει ένδοξες εποχές Μπίμπι-Στογιάκοβιτς-Γουέμπερ-Ντίβατς για τους Κινγκς. Τέλος αναμένουμε άλλη μια μεγάλη σεζόν του σπουδαίου Στεφ Κάρι.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ

Αν οι Σπερς καταφέρουν και μπουν έστω στο play in. Το hype είναι μεγάλο για τον Γουεμπανιάμα που φέτος θέλει να δείξει ακόμα παραπάνω πράγματα και με τη βοήθεια των Βασέλ-Τζόνσον να ζήσουν το άγχος της postseason. Θα μας ενθουσιάσει αν οι εκπληκτικοί Έντουαρντς και Γκίλτζιους-Αλεξάντερ ανέβουν άλλο ένα σκαλί και παλέψουν μέχρι τέλους για το βραβείο του MVP.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ

Θα μας απογοητεύει αν για άλλη μια σεζόν οι Σανς δεν παίξουν σύμφωνα με τις προσδοκίες και το ταλέντο τους που υπάρχει στην επίθεση και φύγουν νωρίς εκτός συνέχειας play off. Θα είναι απογοήτευση για τους Γουόριορς αν δεν μπουν play off και δεν είναι ανταγωνιστικοί εκεί. Θα είναι κρίμα για τον τεράστιο Κάρι που σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, κουβαλά σχεδόν μόνος του ολόκληρη την ομάδα.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙ

Αν οι Λέικερς θυμίσουν και πάλι κανονική ομάδα και κάνουν μια καλή πορεία στα play off. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις και έχει ενδιαφέρον να δούμε μέχρι πότε ο αγέραστος ΛεΜπρόν θα έχει 25 πόντους μ.ο. Θα είναι έκπληξη να φτάσουν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ και φέτος οι Μάβερικς, αφού Νάγκετς, Τίμπεργουλβς και Θάντερ είναι εξαιρετικές ομάδες.

Η... ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΞΑΔΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

  • Οι Ντένβερ Νάγκετς αποτελούν μία από τις «σταθερές» της λίγκας τα τελευταία έξι χρόνια έχοντας να επιδείξουν φυσικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2023. Μετά τον Μπρους Μπράουν πέρυσι, έχασαν και τον Κάλντγουελ-Πόουπ, έναν ακόμα παίκτη-γρανάζι του πρωταθλήματος ωστόσο δεν κινδυνεύει η παρουσία τους στην πρώτη εξάδα.
  • Για πολλούς οι Ντάλας Μάβερικς είναι και από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν το φετινό πρωτάθλημα. Μετά και την προσθήκη του Κλέι Τόμπσον, οι Μαβς έχουν ισχυροποιηθεί στην περιφέρεια με δεδομένη και την παρουσία των Ντόντσιτς-Ίρβινγκ και εκτός απρόοπτου, αναμένεται να τερματίσουν πολύ ψηλά στο τέλος της regular season.
  • Οι Σακραμέντο Κινγκς παρουσιάζουν σταθερότητα τα τελευταία χρόνια ενώ πρόσθεσαν στο ρόστερ τους και τον Ντεμάρ ΝτεΡόζαν. Αν μη τι άλλο ενισχύθηκαν σημαντικά και αναμένεται να στηριχθούν πολύ στην επίθεσή τους και στις πολλές κατοχές ώστε να πετύχουν το στόχο τους (τουλάχιστον) στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.
  • Οι Φοίνιξ Σανς προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή, με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο με τους Μπας το 2021 να παίρνει τη θέση του Φρανκ Βόγκελ. Η ομάδα της Αριζόνα διαθέτει τα υλικά και το «βάθος» ώστε να πραγματοποιήσει πολύ καλή σεζόν αφήνοντας πίσω την τραυματική εμπειρία της «σκούπας» από τον α' γύρο των περσινών playoffs.
  • Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς είχαν μάθει τόσα χρόνια να παίζουν με τον Καρλ Άντονι-Τάουνς στο ρόστερ τους αλλά από τη στιγμή που ο «ΚΑΤ» μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, είναι απορίας άξιο να δούμε το νέο look των «Λύκων» με Ραντλ και ΝτιΒιτσέντζο δίπλα στον Έντουαρντς. Θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν δεν είναι μέσα στις έξι πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος.
  • Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Μάβερικς στον δεύτερο γύρο των περσινών playoffs και θα αναζητήσουν ακόμα καλύτερη σεζόν φέτος. Είναι από τις «love to watch» ομάδες του ΝΒΑ ενώ προχώρησαν σε προσεγμένες κινήσεις στην Off Season «θυσιάζοντας» τον Γκίντεϊ για ουσιαστικές κινήσεις όπως αυτές με τον Καρούσο και τον Χάρτενσταϊν.

ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ PLAY-IN

  • Η πρώτη ομάδα που θα μπει σίγουρα στο play in θα είναι οι Γουόριορς. Ο Κάρι θα κουβαλήσει ξανά, Γκριν-Γουίγκινς-Κουμίνγκα-Χιλντ θα σιγοντάρουν, ενώ υπάρχει και η σιγουριά του Κερ στην άκρη του πάγκου. Δύσκολα να χάσουν το «τρένο» της δεύτερης ευκαιρίας οι «Πολεμιστές».
  • Σταθεροί και φέτος για να μπουν στα play-in θα είναι οι Πέλικανς με Ίνγκραμ-ΜακΚόλουμ και Ζάιον. Αν δεν αντιμετωπίσει η ομάδα από τη Νέα Ορλεάνη προβλήματα τραυματισμών είναι από τις υποψήφιες για να βρεθούν μεταξύ της 7ης και της 10ης θέσης.
  • Οι Σπερς είναι ένα ελπιδοφόρο project με Γουεμπανιάμα-Βασέλ, ενώ πρόσθεσαν στο ρόστερ και τον πολύπειρο Κρις Πολ. Ήταν η «πινελιά» που έλειπε από την ομάδα του Σαν Αντόνιο ώστε να προσπαθήσει να επιστρέψει στην post season μέσω του play-in; Οψόμεθα!
  • Στην πρώτη 10άδα του φετινού NBA λογικά θα μπουν και οι Ρόκετς που επίσης διαθέτουν μπόλικο ταλέντο με Σενγκούν, Γκριν, Σμιθ, αλλά και τους έμπειρους Μπρουκς και ΒανΒλίτ.

Το «hype» με Σπερς και οι... υποψήφιοι MVP, Έντουαρντς και Γκίλτζιους Αλεξάντερ

image

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ορίζει και φέτος την παρουσία των Μπακς στο NBA

Οι Μιλγουόκι Μπακς την περασμένη σεζόν κατάφεραν να τερματίσουν την κανονική διάρκεια του NBA στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης στην ανατολική περιφέρεια έχοντας συγκεντρώσει 49 νίκες με 33 ήττες. Στη συνέχεια και τη φάση των Play Offs, τα «ελάφια» ήρθαν αντιμέτωπα στον πρώτο γύρο με τους εντυπωσιακούς Ιντιάνα Πέισερς.

Η ομάδα του Ντοκ Ρίβερς μπορεί να πήρε τη νίκη στο πρώτο Game της σειράς, ωστόσο στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να καταβάλουν αντίσταση με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν 3 σερί ήττες. Τελικά οι Μπακς μείωσαν στο Game 5 αλλά οι Πέισερς ήταν πιο δυνατοί και άφησαν από νωρίς εκτός συνέχειας την ομάδα από το Μιλγουόκι.

Μέσα στη χρονιά υπήρξε και η πρώτη φορά όπου πραγματοποιήθηκε το In Season Tournament. Εκεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του έκαναν το 4/4 στη φάση των ομίλων, τερματίζοντας στην πρώτη θέση. Στη συνέχεια οι Μπακς νίκησαν τους Νιου Γιορκ Νικς στα προημιτελικά με 146-122, ωστόσο ηττήθηκαν στα ημιτελικά από τους Ιντιάνα Πέισερς στο Λας Βέγκας.

ΤΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΘΑ «ΓΡΑΨΕΙ» Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Την περασμένη σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο πρώτος σκόρερ των Μιλγουόκι Μπακς καθώς μετρούσε στη regular season κατά μέσο όρο από 30,4 πόντους ενώ παράλληλα είχε 11,5 ριμπάουντ και 6,5 ασίστ. Τη νέα σεζόν, ο Greek Freak θα συνεχίσει να έχει κινείται γύρω στους 30 πόντους ενώ και τα ριμπάουντ θα είναι κοντά στα 11 με 12.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

Το τρίποντο αποτελεί εδώ και αρκετές σεζόν η… Αχίλλειος πτέρνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα να έχει σταθερά ποσοστό κάτω από τη μονάδα (0,5 και 0,7 αντίστοιχα).

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι για μία ακόμη σεζόν «διψασμένος» για τη νίκη και την κορυφή. Θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη νίκη των «Ελαφιών».

ΟΙ ΜΠΑΚΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ PLAY OFF, ΑΡΚΕΙ ΝΑ....

Τα «Ελάφια» θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους και τη δυναμική του διδύμου ανάμεσα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και τον Ντέμιαν Λίλαρντ, οι οποίοι αποτέλεσαν και την περασμένη σεζόν τα δύο βασικά «γρανάζια» της επίθεσης.

ΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΚΣ ΑΠΟ ΤΑ PLAY OFF ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ...

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, μία πιθανή μακροχρόνια απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο μπορεί να κριθεί ικανή ώστε να αλλάξει κατά πολύ τις ισορροπίες κόντρα στους άμεσους αντιπάλους των «ελαφιών». Κάτι που σημαίνει ότι στο Μιλγουόκι θα εύχονται σε πρώτη φάση να είναι υγιέστατος ο Έλληνας σούπερ σταρ και από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν.

ΟΙ ΜΠΑΚΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ...

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Ντέμιαν Λίλαρντ έχουν μεγάλη «δίψα» για την κορυφή και όπως απέδειξαν και πέρυσι είναι ικανοί να ωθήσουν και τους υπόλοιπους παίκτες των Μιλγουόκι Μπακς ώστε να αποδώσουν καλύτερα. Ο «Greek Freak» μάλιστα πριν από μερικά χρόνια είχε καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή οπότε και έχει την εμπειρία που χρειάζονται οι κρίσιμοι αγώνες των Play Offs.

image

Με 40.474 πόντους, 11.185 ριμπάουντ, 11.009 ασίστ, τέσσερα Regural Season MVP, Finals MVP και ακόμα τέσσερα πρωταθλήματα με τρεις διαφορετικές ομάδες, με την πρωτιά του πρώτου σκόρερ στα χρονικά σε κανονική περίοδο και Playoffs, με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με πιο πρόσφατο εκείνο του Παρισιού πριν δυόμιση μήνες, τι άλλο έχει μείνει προκειμένου ο Λεμπρόν Τζέιμς να ολοκληρώσει τον μύθο του;

Κατακτώντας την μια κορυφή μετά την άλλη ο «Μπρον» είχε μπροστά του έναν ακόμα μεγάλο στόχο προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα μπασκετικά του όνειρα και τον οποίο είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτός ο στόχος αφορούσε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ταυτόχρονα με τον γιο του, Μπρόνι, όχι απλά στην ίδια λίγκα αλλά στην ίδια ομάδα ως συμπαίκτες. Πριν καιρό πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο αλλά εν τέλει όπερ και συνέβη: Στις 27 Ιουνίου του 2024 οι Λος Άντζελες Λέικερς επέλεξαν στο Νο.55 του NBA Draft τον Μπρόνι Τζέιμς, με τον νεαρό γκαρντ να υπογραφεί συμβόλαιο με την ομάδα του Λεμπρόν και οι δυο τους να αποτελούν το πρώτο δίδυμο συμπαικτών πατέρα – γιου στην ιστορία του παγκόσμιου επαγγελματικού μπάσκετ.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για αυτό το εγχείρημα. Όσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται για τον αειθαλή Λεμπρόν Τζέιμς να προλαβαίνει τον γιο του στα παρκέ την ίδια στιγμή, δεν είναι και λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν για την αξία του Μπρόνι Τζέιμς να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Με μια μόνο χρονιά (one and done όπως λένε οι Αμερικάνοι) στο κολέγιο με τη φανέλα του USC, με αριθμούς που δεν εντυπωσιάζουν σε καμία περίπτωση (4.8 πόντοι, 37% στα σουτ εντός πεδιάς, 27% στο τρίποντο, 67% στις βολές, 2.8 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 0.8 κλεψίματα σε 19’ και 25 παιχνίδια) με μέτριες εμφανίσεις στην preseason και το Summer League, ο Τζέιμς Τζούνιορ δεν έχει κάποιο λαμπερό βιογραφικό σε σύγκριση άλλους πρωτοετείς.

Λίγο η σχέση με τον πατέρα του το οποίο είναι το απόλυτο πρόσωπο του Λ.Α., ακόμα και του NBA, λίγο ο νέος προπονητής των Λέικερς και πρώην σπουδαίος σουτέρ της λίγκας, Τζέι Τζέι Ρέντικ (πολύ καλός φίλος του Λεμπρόν), λίγο η ανυπομονησία του φιλάθλου κοινού να δει τον «βασιλιά» να παίζει τον γιο του για να αποδειχθεί ότι συνεχίζει να νικά το χρόνο… Όλα αυτά λειτούργησαν υπέρ του Μπρόνι προκειμένου να πάρει αμέσως μια ευκαιρία στο κορυφαίο πρωτάθλημα, την ώρα που πολλοί ρούκι βρίσκουν κλειστές πόρτες. Ωστόσο πλέον, ο 20χρονος κόμπο-γκαρντ θα κληθεί να αποδείξει και αγωνιστικά ότι ανήκει σε αυτό το επίπεδο και θα πρέπει να το κάνει φέροντας στην πλάτη του ένα όνομα και μια κληρονομιά βαριά σαν… ιστορία.

Θα μπορέσει ο Μπρόνι να γράψει τη δική του ιστορία ή θα αποτελέσει απλά μέρος της ιστορίας του πατέρα του προκειμένου αυτός να πραγματοποιήσει το τελευταίο μπασκετικό του όνειρο; Θα συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις ο -προσεχώς- 40χρονος σταρ με στόχο τη διεκδίκηση μιας ακόμα διάκρισης με τους Λέικερς ή τα κίνητρά του θα τελειώσουν με το που πατήσει στο παρκέ με τον γιο του; Ο χρόνος και η νέα σεζόν θα μας δώσουν τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Το «κύκνειο άσμα» του Λεμπρόν μετά το όνειρο ζωής να παίξει με τον Μπρόνι;

@Photo credits: NBA/Getty Images