Ο Βινίσιους παίζει... Χρυσή Μπάλα, σαν έτοιμος από καιρό για να την κατακτήσει

Ο Βινίσιους παίζει... Χρυσή Μπάλα, σαν έτοιμος από καιρό για να την κατακτήσει

Οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν πιθανότατα διαγράψει από τη μνήμη τους τη σεζόν 2018/19. Πιθανότατα λόγω των επιτυχιών που ακολούθησαν, ίσως πάλι απλά δεν... θέλουν να τη θυμούνται. Ήταν τότε που η Βασίλισσα άλλαξε τρεις προπονητές, τερμάτισε τρίτη στη La Liga κι έπεσε θύμα σοκαριστικού αποκλεισμού από τον Άγιαξ μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» από τους «16» κιόλας του Champions League. Ήταν τότε που το όνομα Βινίσιους Ζούνιορ προκαλούσε αποστροφή και πηγαία ανάγκη για γέλια ή... βρομόλογα.

bwin sponsored

Ήταν τότε που ο ένας εκ των τριών προπονητών που κάθισαν στον πάγκο των Μερένγκες, ο Σαντιάγο Σολάρι είχε ξεκαθαρίσει στους επίμονους οπαδούς και στα media τις δύο έννοιες-κλειδί που θα ξεκλείδωναν το ακατέργαστο ακόμα ταλέντο του.

«Για μένα, η κατάσταση του Βινίσιους είναι απλή: θέλει χρόνο και αγώνες».

Ο χρόνος πέρασε. Οι αγώνες δόθηκαν και με το παραπάνω. Μετά από έξι σεζόν και 278 παιχνίδια, το αστέρι του «Βίνι» λάμπει πιο εκθαμβωτικά από ποτέ. Η εξέλιξή του δικαίωσε τον Αργεντινό τεχνικό, ευεργέτησε τη Βασίλισσα με έναν πραγματικό εκφραστή του DNA της και της γραμμής κρούσης της στη μετά Κριστιάνο και Μπενζεμά εποχή, φτάνοντας πλέον στο... κατώφλι της Χρυσής Μπάλας.

Ο «χρυσός» Βινίσιους, όπως τον αποκάλεσε η «Marca» ενόψει της σχεδόν σίγουρης βράβευσής του στο «Théâtre du Châtelet» του Παρισιού, κατέγραψε το πρώτο του χατ-τρικ στο Champions League υφαίνοντας τη νέα μυθική ανατροπή της Ρεάλ με 5-2 επί της δύσμοιρης Ντόρτμουντ που δεν έχει φύγει ποτέ χαμογελώντας από τη Μαδρίτη. Επιβεβαιώνοντας πως στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» όλα είναι πιθανά και κάνοντας όλους τους φίλους της ομάδας που τον «έκραζαν» το 2018 με τα ανελέητα memes στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης να τα θυμούνται και να γελούν από... ενοχή!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η εμφάνιση-δήλωση και το debate για τη Χρυσή Μπάλα

Στην Ισπανία και τη Μαδρίτη μοιάζει να γνωρίζουν από καιρό το αποτέλεσμα της φετινής ψηφοφορίας του «France Football». Τα ισπανικά ΜΜΕ πρώτα αναπαρήγαγαν πως ο Βινίσιους ξέρει ήδη ότι θα είναι ο νέος κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, ο τρίτος κατά σειρά παίκτης της Ρεάλ που «σπάει» την πρωτοκαθεδρία των Μέσι-Κριστιάνο μετά τους Μόντριτς (2018) και Μπενζεμά (2022).

Πιθανότατα έτσι έχουν τα πράγματα. Ακόμα όμως κι αν αυτό δεν ισχύει, ο Βινίσιους το βράδυ της Τρίτης συμπεριφέρθηκε σαν η βράβευσή του να εξαρτιόταν από αυτό το ματς.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το χατ-τρικ μέσα σε 31 λεπτά ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ο Βίνι άγγιξε το τέλειο, με ή χωρίς τα γκολ, ενσαρκώνοντας τις αλλαγές που ήθελε να δει στο παιχνίδι του ο Κάρλο Αντσελότι μετά το καταστροφικό πρώτο ημίχρονο. Πάθος, πίεση, αυταπάρνηση, «σκύλιασμα».

Με το σκορ ακόμα στο 0-2, κυνηγούσε τις φάσεις και τους αντιπάλους του σαν να μην υπήρχε αύριο. Ζούσε για την κάθε μπάλα, πανηγύριζε με το κερδισμένο πλάγιο, μετέδιδε τη φλόγα που άναψε ο ίδιος στην εξέδρα και τους συμπαίκτες του.

Κι όταν μπαίνει σε τέτοιον ρυθμό, όταν η συγκέντρωση και η ψυχραιμία παντρεύονται με τη μοναδική του ικανότητα να προσπερνά οποιονδήποτε στο σπριντ με την μπάλα στα πόδια, μοιάζει απλά ασταμάτητος.

Όπως στη φάση του δεύτερου από τα τρία του γκολ. Με το σκορ ήδη στο 3-2 και το ρολόι στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Βινίσιους όχι απλά δεν αφήνει το πόδι απο το γκάζι, αλλά δίνει την εικόνα παίκτη που έχει μπει μόλις στο γήπεδο. Η προβολή του Μπέλινγκχαμ στα όρια της περιοχής των Μερένγκες τού δείχνει σήμανση για να φύγει στο... ξέφωτο. Μέσα σε 10'' διένυσε σχεδόν όλο το γήπεδο μαζί με την μπάλα, έφτασε έξω από την περιοχή του Κόμπελ, τον πλάσαρε ιδανικά. Αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου, ζήτημα στιγμών, ενστίκτου, στόφας.

Το ταλέντο το είχε πάντα, αλλά αυτά που κάνει για τη Ρεάλ από τη σεζόν 2021/22, τη χρονιά του 14ου ευρωπαϊκού είναι που τον έχουν αναγάγει σε πραγματικό world-class παίκτη και πιθανό νικητή του πλέον περίβλεπτου ατομικού τίτλου στον πλανήτη ποδόσφαιρο. Στον παίκτη που έχει υποχρεώσει ακόμα και τον πολυδιαφημισμένο Κιλιάν Μπαπέ να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα στον αστερισμό των Μπλάνκος.

Φυσικά, η εμφάνιση κόντρα στην Ντόρτμουντ δεν... προσμετράται για την περασμένη σεζόν που καθόρισε τα φαβορί της Χρυσής Μπάλας. Και υπάρχουν πάντα εκείνοι που δεν συμμερίζονται το καθ' όπως φαίνεται σίγουρο αποτέλεσμα στην τελετή της 28ης Οκτωβρίου. Η επιλογή του Ρόδρι ανέβηκε στην επιφάνεια της κοινής γνώμης μετά το τρομερό του Euro, το οποίο απλά επισφράγισε ότι είναι ο καλύτερος μέσος στον πλανήτη με τους αριθμούς και τη σημασία του στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, να το αποδεικνύουν.

Ο Βινίσιους, όμως, σάρωσε επίσης και την περσινή σεζόν. Με 24 γκολ και 11 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, MVP της πρωταθληματικής χρονιάς στη La Liga, με κομβικό ρόλο στις μεγάλες βραδιές της Ρεάλ στο Champions League που την οδήγησαν στον τελικό, με γκολ στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Ντόρτμουντ. Τόσο ατομικά όσο κι ομαδικά, η χρονιά του τα είχε όλα και ελλείψει ανταγωνισμού στην πάντα πριμοδοτούμενη θέση του επιθετικού, ήταν αναπόφευκτο πως θα γινόταν το μεγάλο φαβορί στην κούρσα.

image

Οι έπαινοι του Αντσελότι και το «για πάντα εδώ»

Στο πρόσωπο του Βινίσιους ο Κάρλο Αντσελότι έχει βρει τον παίκτη που μπορεί να μεταφράσει καλύτερα από τον καθένα τα «θέλω» του. Ακόμα και για τον ίδιο τον «Καρλέτο», αυτά που έκανε ο Βραζιλιάνος στο δεύτερο ημίχρονο με την Ντόρτμουντ ήταν αφύσικα.

«Είναι τόσο σπάνιο να βλέπεις έναν παίκτη να κάνει το δεύτερο ημίχρονο που κάνει ο Βινίσιους. Και δεν έχει να κάνει με τα τρία γκολ, αλλά με τον χαρακτήρα του. Είναι εκπληκτικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός, με τον παλαίμαχο θρύλο Εμίλιο Μπουτραγκένιο να συγκρίνει τον Βίνι με τον Πελέ με αφορμή το τρομερό του β' μέρος.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο χαρακτήρας του, άλλωστε, αυτός για τον οποίο συνιστά έναν από τους πιο αντιπαθείς παίκτες για τους αντιπάλους του και συχνά την αφορμή για «οχετούς» από τους θερμόαιμους Ισπανούς οπαδούς στα γήπεδα που επισκέπτεται η Ρεάλ, είναι το στοιχείο που τον καθιστά πλέον τον πιο σημαντικό παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης. Πάνω από τον νεοφερμένο Μπαπέ, πάνω κι από τον Μπέλινγκχαμ, ίσως στα ίσα με τον πάντοτε απαραίτητο Τιμπό Κουρτουά.

Πολύ απλά γιατί ο χαρακτήρας του είναι που του δίνει την ώθηση για το κάτι παραπάνω στα μεγάλα παιχνίδια ή στις δύσκολες ώρες. Ο Βίνι ζει για τις μεγάλες παραστάσεις, για να βγάζει την ομάδα του από τα «σχοινιά», για να πανηγυρίζει τα πιο κρίσιμα γκολ. Σκόραρε στους δύο τελικούς Champions League που έδωσε το παρών, πέτυχε «ντοπιέτα» κόντρα στη Λίβερπουλ μέσα στο «Άνφιλντ» τον Φλεβάρη του 2023 όταν η ομάδα του ήταν πίσω στο σκορ με 2-0, βοηθώντας να ανατραπεί το σκορ σε... 2-5. Έτσι ακριβώς όπως συνέβη και με την Ντόρτμουντ 20 μήνες αργότερα, με τη διαφορά ότι πέτυχε τρία γκολ. Θυμίζεται ότι χατ-τρικ είχε πετύχει ξανά μέσα στο 2024 και ήταν στον τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στην Μπαρτσελόνα! Την οποία η Ρεάλ ετοιμάζεται να βρει αντιμέτωπη, με στόχο να της σπάσει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αήττητο σερί στη La Liga.

Μοιάζει να είναι η ιδανική περίσταση για άλλη μια σούπερ παράσταση, λίγες ώρες πριν την πιθανή παραλαβή της πρώτης του Χρυσής Μπάλας. Το σημαντικότερο νέο για τους φίλους της Ρεάλ, όμως, ίσως να είναι το δέσιμο, οι δηλώσεις πίστης, η σύνδεση που φαίνεται να έχει ο Βίνι με το κλαμπ.

Το κλαμπ που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο, που τον περίμενε μέχρι να αρχίσει να γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του κι αυτή που όλοι οραματίζονταν όταν τον αποκτούσαν από τη Βραζιλία. Το κλαμπ με το οποίο μετράει ήδη στα 24 του δύο κούπες με τα μεγάλα αυτιά και που του δίνει το βήμα να κατακτήσει το βραβείο που ισοδυναμεί με την παγκόσμια καταξίωση. Ή όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος του ματς με την Μπορούσια:

«Θέλω να μείνω εδώ για πάντα και να να δώσω πολλά σε αυτή την ομάδα που μου έχει δώσει τα πάντα».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image