Κλοπ: Οργή λαού για τον σύγχρονο «Φάουστ»

Κλοπ: Οργή λαού για τον σύγχρονο «Φάουστ»

Νίκος Κικίδης

«Όταν έφυγα από τη Ντόρτμουντ είπα ότι δεν είναι σημαντικό τί πιστεύουν οι άνθρωποι όταν πηγαίνεις, αλλά όταν φεύγεις» ήταν μια από τις πιο περίφημες ατάκες του. Και η τελευταία επιβεβαίωση προέκυψε πρόσφατα τη στιγμή της επιστροφής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γιούργκεν Κλοπ έκατσε ξανά στον πάγκο της Ντόρτμουντ στα πλαίσια φιλικής αναμέτρησης και η αγάπη του κόσμου έσφυζε σε κάθε γωνιά του «Signal Iduna Park».

Το Κίτρινο Τείχος υψώθηκε ξανά για χάρη του, ο κόσμος ζητωκραύγαζε το όνομά του, καθώς ο ίδιος χαμογελούσε όπως την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε μπροστά στους Κιτρινόμαυρους ως αυτός ο αντισυμβατικός, μέταλ τύπος που κατέφτασε για να σπάσει τη μονοτονία της Μπάγερν. Μερικές εβδομάδες αργότερα ωστόσο και ο «ήρωας» του Ντόρτμουντ έχει μετατραπεί σε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα.

Ο καθολικός θαυμασμός στις συζητήσεις των οπαδών της Ντόρτμουντ έχει υποχωρήσει σε πόλωση, με τη Γερμανία να αναρωτιέται αν εκείνος ο αδέκαστος χαρακτήρας «πούλησε» τελικά την ψυχή του. «Υποκριτής, αλαζόνας, τρελός» ήταν μόνο μερικές από τις επιθέσεις προς τον Γιούργκεν Κλοπ από φίλους των πρώην ομάδων του στη Γερμανία κι όλα αυτά εξαιτίας μιας υπογραφής συμβολαίου.

Η απόφαση του πρώην προπονητή της Λίβερπουλ να αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του ποδοσφαιρικού πρότζεκτ της Red Bull έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή πτώση της υστεροφημίας του, σε μια από τις πιο διχαστικές και απροσδόκητες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο της Γερμανίας.

image

Red Bull και Κλοπ, δυο αντίρροπα σύμβολα

Οι ιδεολογίες άλλωστε που αντιπροσωπεύουν οι δυο πλευρές για το ποδόσφαιρο της Γερμανίας είναι τελείως αντίθετες μεταξύ τους. Από τη στιγμή που ανελίχθηκε στη Bundesliga ως προπονητής της Μάιντς, ο Κλοπ κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της Γερμανίας, όχι μόνο για το heavy metal ποδόσφαιρο που έπαιζε, αλλά και για τις ιδέες που πρέσβευε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Όταν συστήθηκε ως «Normal One» στην παρουσίασή του ως προπονητής της Λίβερπουλ είχε φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να χτίσει την εικόνα του χαμογελαστού, ασυμβίβαστου προπονητή που είχε πάντα μια στενή σύνδεση με τον κόσμο. «Το είπα πολλές και θα το ξαναπώ. Πραγματικά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να διασκεδάζουμε τον κόσμο, γιατί είναι μόνο ποδόσφαιρο. Δεν είναι τίποτα άλλο».

Για εκείνον τα χαμόγελα στις εξέδρες ήταν ανέκαθεν ο Νο.1 στόχος και το πετύχαινε με τρόπους που μόνο εκείνος μπορούσε. Είτε με τον εντυπωσιακό ρυθμό που έδινε στον αγώνα, είτε μετά το φινάλε του, όταν πήγαινε στην εξέδρα και με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα έδινε ρυθμό και στα συνθήματα της κερκίδας. Η απέχθειά του προς το modern football θεμελιώθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας του, όμως η σύνδεσή του με τη Red Bull τινάζει τα πάντα στον αέρα....

Ο κολοσσός της Αυστρίας άλλωστε δεν αποτελεί απλώς ακόμα μια ψυχρή εταιρεία που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους οπαδούς. Στη Γερμανία αποτελεί το σύμβολο που πάει κόντρα στις παραδόσεις του ποδοσφαίρου τους. Το 2009 εξαγόρασε τη Λειψία και τη μετέτρεψε σε ένα επιτυχημένο, αλλά «πλαστικό» κλαμπ που λειτουργεί πολύ μακριά από τη λογική των υπόλοιπων ομάδων.

Στο γερμανικό ποδοσφαιρικό μοντέλο, τα μέλη - οι οπαδοί - είχαν ανέκαθεν ένα ισχυρό λόγο στη «ζωή» του κλαμπ, όμως η Λειψία λειτουργεί καθαρά σαν παρακλάδι της Red Bull. Σαν μια ακόμα χορηγία που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο της χώρας, «μεταμφιεσμένη» σε ποδοσφαιρικό κλαμπ. Η ένωση δυο διαφορετικών κόσμων αναμενόμενα δίχασε τη Γερμανία και οι αντιδράσεις ήρθαν εκ των έσω.

image

Αντιδράσεις για τον «Φάουστ» της Γερμανίας

Στον περιβόητο γερμανικό θρύλο του Φάουστ, ο πρωταγωνιστής πουλάει την ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα την απεριόριστη γνώση και τις απολαύσεις της ζωής. Στην περίπτωση του Κλοπ, ο... διάβολος είναι η Red Bull και το αντάλλαγμα το παχυλό συμβόλαιο σε συνάρτηση με την τέλεια ισορροπία της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο, δίχως ωστόσο την... τρέλα και την κούραση που φέρνει μαζί του ο ρόλος του προπονητή.

Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, ο ετήσιος μισθός του για να διευθύνει το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ θα κυμαίνεται μεταξύ 10-12 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό μικρότερο από εκείνο που λάμβανε ως προπονητής της Λίβερπουλ, αλλά αρκετό για να τον πείσει να βάλει την υπογραφή του. Λίγο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, ακολούθησαν και οι αντιδράσεις του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Οι οπαδοί κάθε χρώματος κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, έκπληκτοι με την απόφαση του Γερμανού. «Πούλησε την ψυχή του», «κατέστρεψε τη φήμη του σε δευτερόλεπτα» ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια φιλάθλων της Ντόρτμουντ, οι οποίοι από πιστοί οπαδοί μετατράπηκαν σε επικριτές του. Ακόμα πιο «φαρμακερή» ήταν η αντίδραση των οπαδών της Μάιντς, της ομάδας από την οποία ξεκίνησε το μυθικό ταξίδι του Κλοπ προς την ελίτ.

«Ξέχασες όλα όσα σε κάναμε να γίνεις; Είσαι τρελός;» έγραφε ένα πανό που ανέβασαν στο γήπεδο οι φίλαθλοί της κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης απέναντι στη... Λειψία. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, όπως και η στάση του κόσμου.

image

«Αμαρτία» και συγχώρεση

Η οργή του κόσμου στη Γερμανία μπορεί να είναι έντονη, όμως δεν σημαίνει πως θα είναι και παντοτινή. Ήδη ο Γερμανός τεχνικός έχει αρχίσει να δέχεται... υπεράσπιση, ακόμα κι αν αυτή δεν ήταν τόσο ισχυρή εντός των συνόρων. Καλύτερο παράδειγμα τα λόγια του Τζέιμι Κάραγχερ, ο οποίος στάθηκε «ιππότης» στο πλευρό του και ύψωσε ασπίδα προστασίας.

«Eίναι ανοησίες. Ο Κλοπ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος προπονητή. Είναι ένας άνθρωπος του λαού. Καταλαβαίνω την αίσθηση που επικρατεί στη Γερμανία, αλλά αυτό με την Red Bull είναι εντελώς διαφορετικό. Η ιδέα είναι ότι ο Κλοπ πρέπει να μείνει πιστός στα ιδανικά των οπαδών της Μάιντς και της Ντόρτμουντ; Όλοι είμαστε υποκριτές για να είμαι ειλικρινής, όλοι έχουμε απόψεις για ορισμένα πράγματα, αλλά εάν κάποιος μας προσφέρει αρκετά χρήματα, θα το κάναμε.

Ο Κλοπ δεν είναι ο μάνατζερ της Red Bull, αλλά επιβλέπει. Μιλάει σε ανθρώπους, πηγαίνει σε συναντήσεις και στο γήπεδο και πιθανώς πληρώνεται αρκετά καλά. Αν είναι τόσο πολύ εναντίον του μοντέλου της Red Bull, τότε γιατί η Ντόρτμουντ αγόρασε τον Χάαλαντ; Αν είστε τόσο εναντίον του μοντέλου τους, τότε μην αγοράζετε ή πουλάτε παίκτες μαζί τους.

Εγώ συμπαθώ τον τρόπο με τον οποίο κινεί τα πράγματα η Red Bull, δίνει μια ευκαιρία σε νέους παίκτες, παίρνουν ακατέργαστα διαμάντια, τα γυαλίζουν και τα πουλάνε σαν διαμάντια. Νομίζω ότι είναι ένα σπουδαίο μοντέλο που πολλοί σύλλογοι προσπαθούν να αντιγράψουν» έσπευσε να τονίσει ο παλαίμαχος αμυντικός στη Λίβερπουλ.

Και μπορεί ακόμα τα δικά του λόγια να μην έχουν μεγάλη απήχηση προς το γερμανικό κοινό, όμως όπως το έθεσε καλύτερα και ο Γερμανός δημοσιογράφος της «BILD», Κρίστιαν Φαλκ: «Μέχρι το τέλος του μήνα η οργή θα έχει εξασθενήσει. Η αγάπη του κόσμου σε αυτή τη χώρα για τον Γιούργκεν Κλοπ σημαίνει πως μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι θελήσει...».

Τα Sunday Stories του Gazzetta

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image