Οι 5 σεζόν-ορόσημο στην ιστορία του «άλλου πλανήτη»!

Οι 5 σεζόν-ορόσημο στην ιστορία του «άλλου πλανήτη»!

Συμπληρώσαμε έναν μήνα στην κανονική περίοδο της 79ης σεζόν στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο και από ‘κει που περιμέναμε ότι η εφετινή χρονιά θα εξελιχθεί «περίπατο» των πρωταθλητών (δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι οι Σέλτικς θα καταρρίψουν το ιστορικό 73-9 των Γουόριορς) και μέχρι στιγμής, όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες βλέπουν την πλάτη των εκπληκτικών Καβαλίερς.

Οι «ιππότες» από το Κλίβελαντ με ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ και ταλαντούχα ρόστερ, έχουν κυριαρχήσει πλήρως μέχρι στιγμής και παρ' ότι στην Βοστόνη γνώρισαν την πρώτη εφετινή τους ήττα, έχουν ήδη μπει στα βιβλία.

Οι 15 συνεχόμενες νίκες, με τις οποίες άρχισαν την σεζόν, έχουν επιτευχθεί από άλλες τέσσερις ομάδες και αποτελούν το 2ο καλύτερο ξεκίνημα όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Η πρωτοκαθεδρία για την καλύτερη αρχή ανήκει στους «πολεμιστές» από την σεζόν 2015-2016 με 24/24 από την έναρξη της σεζόν και ευθύς εξαρχής ήταν κομματάκι δύσκολο να απειληθεί, ωστόσο, ήδη η ομάδα που έφτιαξε το καλοκαίρι ο νεοφερμένος Κένι Άτκινσον, έχει μπει για τα καλά στο group των διεκδικητών του εφετινού τίτλου.

Από τις έως τώρα αρνητικές εκπλήξεις της τρέχουσας σεζόν, είναι οι Μπακς και οι Σίξερς από την Ανατολή, μαζί με τους Μάβερικς και τους Πέλικανς στην Δύση, όπου λάμπει το άστρο των Θάντερ, το ανανεωμένο Γκόλντεν Στέιτ και οι Λέικερς του ΛεΜπρον, ο οποίος έχει βαλθεί να σπάσει τα κοντέρ.

Η συνέχεια αναμένεται άκρως συγκλονιστική και το Gazzetta θα βρεθεί επί αμερικανικού εδάφους, θα σας βάλει στον παλμό επτά αγώνων από το Μιλγουόκι και την Σάρλοτ αντίστοιχα και μεταξύ άλλων, θα καταγράψει και την ταχύρρυθμα αυξανόμενη επίδραση των Ευρωπαίων στο πρωτάθλημα.

Μέχρι τότε, με την βοήθεια της Novibet, του πρώτου Οfficial Betting Partner του ΝΒΑ σε Ελλάδα και Κύπρο, ας θυμηθούμε μαζί τις πέντε καλύτερες και ιστορικότερες χρονιές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

image

1979-1980: Ο “rookie” σέντερ Μάτζικ και η αρχή του “show time”

Μπορεί οι «λιμνάνθρωποι» να τιμούν φέτος στο έπακρο την ιστορία τους και πέραν της πρωτοποριακής – στα χρονικά του ΝΒΑ – συνύπαρξης του ΛεΜπρόν Τζέιμς με τον πρωτότοκο γιο του Μπρόνι, να έχουν ξεκινήσει πολύ δυναμικά την σεζόν και να αφήνουν υποσχέσεις για να φτάσουν μέχρι τέλους, το “show time”, όμως με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι σαν οργανισμός, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην χαραυγή της δεκαετίας του ’80!

Τότε που το front office επέλεξε στο νο1 του draft τον Μάτζικ Τζόνσον, μετά από δύο χρόνια στο κολέγιο του Μίσιγκαν Στέιτ και το πρωτάθλημα του 1979! Στην ομάδα προϋπήρχε ο μεγάλος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που είχε ή πάρει ένα δαχτυλίδι μαζί με τον Όσκαρ Ρόμπερτσον στο Μιλγουόκι, αλλά στο L.A., παρ’ότι κατέγραφε επί χρόνια μέσους όρους 30 πόντων και 15 ριμπάουντ, δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην κορυφή!

Η έλευση του Μάτζικ, όμως, που ήταν ένας σωματώδης point guard με ύψος 2,06, ο οποίος έτρεχε απίστευτα το γήπεδο, αποδείχτηκε καταλυτική και τα ταχυδακτυλουργικά του κόλπα με την μπάλα και οι “no look” πάσες που έκανε στους συμπαίκτες του, καθιέρωσαν τον όρο “show time” για τα παιχνίδια των Λέικερς.

Με προπονητή τον αρχικά υπηρεσιακό, Πολ Ουέστχεντ, η ομάδα έφτασε σχετικά εύκολα στους τελικούς κι εκεί κατατρόπωσε τους Σίξερς με 4-2 στις νίκες με τον Έρβιν Τζόνσον (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), να παίζει σέντερ στο Game 6 αντί του τραυματία Τζαμπάρ και να αναδεικνύεται MVP με 42 πόντους, 15 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Ήταν η απαρχή της πιο επιτυχημένης εποχής των Λέικερς με 5 πρωταθλήματα σε 9 χρόνια στην δεκαετία του ’80 (και συνολικά 17), τέσσερα εκ των οποίων κατακτήθηκαν με τον Πατ Ράιλι, του οποίου το άγαλμα σε λίγο καιρό θα κοσμεί τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο της “Crypto.com Arena”.

image

1995-1996: Η επιβεβαίωση της διαχρονικής ατάκας “never underestimate the heart of a champion”

H πρώτη απόσυρση του Μάικλ Τζόρνταν από τα παρκέ (1993), αμέσως μετά το πρώτο threepeat για να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ, αλλά επί της ουσίας λόγω της δολοφονίας του πατέρα του και των μπλεξιμάτων που φέρεται να είχε ο “Air” με ανθρώπους του υποκόσμου (λόγω του εθισμού στον τζόγο), δεν κράτησε περισσότερο από 1,5 χρόνο (18 Μαρτίου του 1995).

Λίγες εβδομάδες, μετά το πιο φημισμένο “I am back” σε όλη την υφήλιο και με ελάχιστη προετοιμασία, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του κόσμου σκόραρε 55 πόντους στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» κόντρα στους Νικς μόλις στο 5ο του παιχνίδι.

Ο αποκλεισμός των «ταύρων» από τους Μάτζικ στα ημιτελικά της Ανατολής, απογείωσε το κίνητρό του και η επόμενη σεζόν έμελλε να είναι η κορυφαία της καριέρας του, όσον αφορά στο συνδυασμό της ατομικής του κυριαρχίας και της αξιοποίησης των συμπαικτών του.

Μετά τους back to back τίτλους των Ρόκετς και το «Ολάζουον effect» (1994-1995), οι Μπουλς επανέκτησαν τα ηνία στο ΝBA, θέτοντας τις βάσεις από την κανονική περίοδο. Οι παίκτες του Φιλ Τζάκσον έσπασαν όλα τα μέχρι τότε ρεκόρ, τελειώνοντας την κανονική περίοδο με 72 νίκες και μόλις 10 ήττες, έχοντας τον Τζόρνταν σε ρόλο μαέστρου και τους Πίπεν, Κούκοτς και Ρόντμαν ως σολίστ.

Το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε στην post season, όπου το Σικάγο ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τα εμπόδια των Χιτ (3-0 στις νίκες), Νικς (4-1), Μάτζικ (4-0) και Σουπερσόνικς στους τελικούς (4-2) και θρονιάστηκαν και πάλι στην κορυφή του κόσμου!

Η «αυτού μεγαλειότης» σάρωσε τα βραβεία (MVP της κανονικής περιόδου, των τελικών αλλά και του All Star Game, καθώς επίσης και πρώτος σκόρερ), ο Κούκοτς αναδείχτηκε καλύτερος 6ος παίκτης, ο Τζάκσον προπονητής της χρονιάς και ο συγχωρεμένος Τζέρι Κράουσε κορυφαίος παράγοντας της σεζόν.

image

2015-2016: Η εξιλέωση του ΛεΜπρόν στο Κλίβελαντ μετά το 73-9 των Γουόριορς

Καλύτερος τρόπος για να επανακτήσει την εκτίμηση και και την αποδοχή της φίλαθλης κοινής γνώμης του Κλίβελαντ και κατ' επέκταση της Πολιτείας του Οχάιο, ίσως να μην υπήρχε.

Ο λόγος για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που το 2010, μετά από 7 χρόνια στους Καβς κι ένα «ταξίδι» στους τελικούς του 2007 (ηττήθηκαν με «σκούπα» από τους Σπερς), αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην free agency και τελικά να πάει τα ταλέντα του στο Μαϊάμι και τους Χιτ για να αυξήσει τις πιθανότητές του για ένα πρωτάθλημα.

Η είδηση της αποχώρησής του που έγινε γνωστή μέσα από έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή που ονομάστηκε «Η Απόφαση», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην πόλη και δεν ήταν λίγοι οι φίλοι της ομάδας που επέλεξαν να βγουν στους δρόμους και να «καίνε» τις φανέλες του.

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Ο «βασιλιάς» κατέκτησε τα δύο πρώτα του δαχτυλίδια ως μέλος των Χιτ (2012 & 2013) και το 2014 επέλεξε να επιστρέψει εκεί που πρωτοέπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ για να κάνει πραγματικότητα αυτό που δεν είχε καταφέρει στην επταετία 2003-2010.

Η αποκαθήλωση της σχέσης μίσους του “King James” με την μεγάλη μερίδα των φιλάθλων του Κλίβελαντ επετεύχθη μετά το πιο απρόσμενο πρωτάθλημα της σύγχρονης ιστορίας του ΝΒΑ, απέναντι στους Γουόριορς που κατέγραψαν την καλύτερη πορεία όλων των εποχών στην regular season με το σχεδόν ακατάρριπτο ρεκόρ 73-9.

Ο πρώτος και μοναδικός τίτλος στην ιστορία των Καβαλίερς, επετεύχθη με την ομάδα του Τάιρον Λου να γίνεται η πρώτη που επιστρέφει από το 1-3 στους τελικούς! Τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί, αν ο Ντρέιμοντ Γκριν δεν τιμωρούνταν με αποκλεισμό ενός αγώνα και δεν είχε λείψει από το Game 5 και αν ο πρώτος «παμψηφεί» MVP στην ιστορία, δεν αποβαλλόταν από το Game 6!

image

2016-2017: Η απάντηση των Γουόριορς με 16-1 στα playoff και η εδραίωση της εποχής των Dubs

Η ρεβάνς των «πολεμιστών» ήρθε την αμέσως επόμενη σεζόν, με το πάθημα του «πατημένου γκαζιού» και του ρεκόρ που πέρασε ανεκμετάλλευτο, να γίνεται μάθημα. Οι Γουόριορς κατέβασαν αρκετά την ένταση μετά τα μέσα της σεζόν και έκλεισαν την κανονική περίοδο με 6 νίκες λιγότερες, (67-15).

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν είχε να κάνει με την προσθήκη του Κέβιν Ντουράντ στο ρόστερ, ο οποίος είχε «σανιδώσει» την αυτοπεποίθησή τους και τους είχε μετατρέψει σε «άτρωτους». Ποιος άλλος διεκδικητής είχε 4 παίκτες (Κάρι, Τόμπσον, Γκριν και KD) που είχαν επιλεγεί τουλάχιστον μία φορά σε κάποια από τις 3 καλύτερες πεντάδες του πρωταθλήματος;

Τα ατομικά ρεκόρ που καταγράφηκαν στην διάρκεια εκείνης της σεζόν αποτέλεσαν προπομπό για την πιο κυρίαρχη πορεία στα playoff με 16 νίκες και μόλις μία ήττα (το κορυφαίο νικηφόρο ποσοστό νικών-ηττών στην post season με 94,1%).

Ο Κλέι Τόμπσον έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σκόραρε 60 πόντους σε λιγότερο από 30 λεπτά συμμετοχής (και με ελάχιστες ντρίμπλες), ενώ ο Ντρέιμοντ Γκριν πήρε την πρωτιά του NBAer που έκανε triple double (12 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κλεψίματα) χωρίς διψήφιο αριθμό πόντων!

Ήταν ουσιαστικά η απαρχή της δυναστείας των “Dubs” που συνδυάστηκε με την άρνησή τους να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και την ανάκληση της σχετικής πρόσκλησης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

image

Διαλέγετε και παίρνετε: 2010-11 ή 2020-21 Γερμανό ή Έλληνα MVP των τελικών!

Για την 5η και τελευταία αξέχαστη σεζόν, σας δίνουμε την ευκαιρία να αποφασίσετε εσείς, επιλέγοντας τον δικό σας Ευρωπαίο πρωταγωνιστή. Και τα δύο κατορθώματα έχουν μείνει στην ιστορία με τον Ντιρκ Νοβίτσκι να γίνεται ο δεύτερος στην σειρά που κατακτά το βραβείο του MVP των τελικών και οδηγεί την ομάδα του (Μάβερικς) στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (2011) και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (το 2021 με τους Μπακς) ο τρίτος εκ των τεσσάρων συνολικά (ο πρώτος ήταν ο Τόνι Πάρκερ το 2007 με τους Σπερς και ο τελευταίος ο Νίκολα Γιόκιτς το 2023 με τους Νάγκετς).

Επιλέξαμε τις διαδρομές του “Big German” και του “Greek Freak”, γιατί τόσο το Ντάλας όσο και το Μιλγουόκι ανέτρεψαν πλεονέκτημα έδρας και δεν ήταν το φαβορί, σε αντίθεση με το Ντένβερ αλλά και με το ότι ο “TP” δεν ήταν το πρώτο «βιολί» στο Σαν Αντόνιο!

Πιο συγκεκριμένα, απέναντι στους “Big Three” του Μαϊάμι, η ομάδα του Ρικ Καρλάιλ είχε να αντιπαρατάξει μόνο τον Γερμανό που περιβαλλόταν από μία σειρά από καλούς αλλά όχι πρωτοκλασάτους παίκτες.

Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τα “break” στα πρώτα τέσσερα ματς, αλλά οι Μάβερικς πήραν τα δύο επόμενα με τον Νοβίτσκι να τελειώνει τους τελικούς με μ.ο. 26,0 πόντους και να αποτινάσσει από πάνω του την ετικέτα του soft!

Όσον αφορά στα «ελάφια», κατέκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορία τους, 50 χρόνια μετά το πρώτο (1971) που είχε την διπλή σφραγίδα του Τζαμπάρ και του Ρόμπερτσον, με τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο να ξεπερνάει τον εαυτό του.

Μετά από έναν πρώτο γύρο στον οποίο δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά κόντρα στους Χιτ (4-0), ο “Greek Freak” είχε μ.ο. σχεδόν 32 πόντους και 13 ριμπάουντ στο 4-3 κόντρα στους Μπρούκλιν Νετς και χρειάστηκε να πατήσει την γραμμή του τριπόντου ο Κέβιν Ντουράντ σε ένα Game 7, που κρίθηκε στην παράταση!

Στους τελικούς της Ανατολής, ο Γιάννης έπαιξε μόνο στα τέσσερα πρώτα ματς (2-2) και η υπερέκταση γονάτου που υπέστη στο Game 4 της Ατλάντα, φάνηκε ότι θα τον θέσει νοκ-άουτ για μήνες. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνο γύρισε μέσα σε 10 μέρες και έπαιξε σε όλους τους τελικούς, αλλά ήταν ο άνθρωπος που πήρε το Μιλγουόκι από το χέρι από το 0-2 και το οδήγησε στην κορυφή του 4-2, με την αδιανόητη εμφάνιση των 50 πόντων (με 14 ριμπάουντ, 5 κοψίματα και 17/19 βολές) να μένει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη επίδοση σκοραρίσματος σε αγώνα που έκρινε τίτλο!

Υγ.: Μη νομίζετε ότι ξεχάσαμε τους Σπερς των πρωταθλημάτων σε διάστημα 15 ετών ή τους πολυνίκεις με 18 τίτλους, Σέλτικς, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις επτά από τις οκτώ δεκαετίες στην ιστορία του ΝΒΑ και ούτε φυσικά τους Χιτ των τριών δαχτυλιδιών στην επταετία 2006-2013... Απλά στο παραπάνω άρθρο μνημονεύονται οι μεμονωμένες σεζόν που έμειναν αξέχαστες και ο περιορισμός στις πέντε, δυσκόλεψε πολύ την επιλογή!

Στη Novibet η εμπειρία σου γύρω από το στοίχημα αναβαθμίζεται με νέες δυνατότητες και λειτουργίες, όπως το κορυφαίο Acca Boost και το Bet Builder Combo. Ειδικές αγορές για παίκτες και μοναδικές προσφορές* παίζουν εδώ για όλους!

Ανακάλυψε περισσότερα για το στοίχημα στο NBA με κορυφαίες αποδόσεις σε δεκάδες αγορές.

* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις