Μαραντόνα: Τα ερωτήματα για τον θάνατο ή τη δολοφονία του
Μια καρδιά που σταμάτησε να χτυπά ξαφνικά και δισεκατομμύρια ακόμα που «ράγισαν» ανεπανόρθωτα. Ακριβώς επειδή αυτή η πρώτη καρδιά δεν άνηκε σε οποιονδήποτε, αλλά στον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Dios άφησε την τελευταία του πνοή πριν τέσσερα χρόνια και βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, που έχασε την πιο εμβληματική του φιγούρα, τον τύπο που ξεπέρασε το ίδιο το παιχνίδι και σφηνώθηκε αιώνια στις πιο πανέμορφες αναμνήσεις αμέτρητων πιστών του. Μα όταν το πέπλο του πένθους σκίστηκε, η καχυποψία, οι κατηγορίες και τα ερωτηματικά έκαναν την εμφάνισή τους.
«Diego no murio. Lo Mataron» ή αλλιώς «Ο Ντιέγκο δεν πέθανε. Τον δολοφόνησαν», ήταν το μότο χιλιάδων ποδοσφαιρόφιλων που λίγο μετά το «αντίο» του διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και απαίτησαν δικαιοσύνη για τον ήρωά τους. Μέχρι σήμερα βέβαια, η αλήθεια δεν έχει λάμψει. Οι συνθήκες θανάτου του Μαραντόνα, οι ευθύνες των οκτώ γιατρών που διώκονται ποινικά, το αν θα μπορούσε ο Dios να έχει σωθεί. Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά. Και μια δίκη περιμένει...
Μαραντόνα: Η τελευταία εμφάνιση, η τελευταία πνοή
Ήταν 30 Οκτωβρίου του 2020. Δεν το ήξερε κανείς, μα ο Ντιεγκίτο εμφανιζόταν δημόσια για τελευταία φορά στη ζωή του, γιορτάζοντας τα γενέθλιά του στο γήπεδο της αργεντίνικης Χιμνάσια, της τελευταίας ομάδας την οποία προπόνησε. Είχε μόλις γίνει 60. Φανερά αποδυναμωμένος, υποβασταζόμενος από δύο άτομα, σχεδόν αποσυνδεδεμένος από το περιβάλλον.
Τρεις μέρες μετά ανακοινώθηκε πως ήταν ανάγκη να χειρουργηθεί για την αφαίρεση ενός υποσκληρίδιου αιματώματος στον εγκέφαλό του, ενώ την ίδια περίοδο βρισκόταν σε θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ. Στις 12 Νοεμβρίου εμφανίστηκε χαμογελαστός δίπλα στον γιατρό του, Λεοπόλδο Λούκε, μετά την επιτυχημένη επέμβαση, αλλά σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα θα άφηνε την τελευταία του πνοή. «Καρδιακή ανακοπή», έγραψε η πρώτη νεκροψία, αφού ο Μαραντόνα είχε φύγει από τη ζωή στον ύπνο του στο σπίτι που βρισκόταν στο Τίγκρε, λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες, υπό μόνιμη ιατρική παρακολούθηση. Διαγνώστηκε επίσης με καρδιομυοπάθεια, διόγκωση δηλαδή του καρδιακού μυ, που δυσχεραίνει την ικανοποιητική προώθηση αίματος στο σώμα.
Οι γιατροί επιχείρησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή με ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή αλλά δεν τα κατάφεραν και ο Λεοπόλδο Λούκε, ο επικεφαλής γιατρός του, έσπευσε να βρει τον ασθενή του. «Ναι ρε μ@λ@κ@, φαίνεται πως ήταν καρδιακή ανακοπή και έχει πεθάνει. Θα χεστεί πεθαίνοντας ο χοντρός, δεν έχω ιδέα τι συνέβη. Πάω προς τα εκεί», ακούστηκε να λέει σε ηχητικά ντοκουμέντα που ανακτήθηκαν από τις συνομιλίες του με την ψυχίατρο του Μαραντόνα, Αγουστίνα Κοσάτσοφ την 25η Νοεμβρίου του 2020... Και αυτό ήταν ακόμα ένα στοιχείο που πυροδότησε τις αντιδράσεις και γιγάντωσε τα γκρίζα σύννεφα πάνω από την αλήθεια για τον θάνατο του Ντιέγκο.
Η σοκαριστική ιατρική έκθεση και οι «συνθήκες εγκατάλειψης»
Η ιατρικό-νομική έκθεση που συντάχθηκε για τα αίτια του θανάτου του Dios λίγους μήνες μετά την τελευταία του πνοή δεν άφησε περιθώρια. Σε 70 σελίδες η πολυμελής ιατρική επιτροπή που ανέλαβε τη σύνταξή της μετά από νομική εντολή παρουσίασε τα σοκαριστικά της συμπεράσματα τον Μάιο του 2021. Οι δύο του κόρες, που πήραν την πρωτοβουλία, να κινηθούν νομικά φάνηκε να είχαν τους λόγους τους. Άλλωστε, οι οκτώ γιατροί που είχαν αναλάβει την παρακολούθηση κατηγορήθηκαν εν τέλει για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενη πρόθεση.
Συγκεκριμένα αντιμετώπισαν κατηγορίες για την «ελλιπή, ανεπαρκή και ακατάλληλη φροντίδα» του Μαραντόνα, όσο ανάρρωνε από την εγχείρησή του στον εγκέφαλο. Η ιατρική επιτροπή κατέδειξε πως «ο ασθενής άρχισε να πεθαίνει 12 ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή», ισχυριζόμενη πως η κατάστασή του έχρηζε παρέμβασης πολύ πριν τον θάνατό του. Έκανε επίσης λόγο για «συνθήκες εγκατάλειψης» και για γιατρούς που «άφησαν τον ασθενή στα χέρια της μοίρας, αγνοώντας συστηματικά συμπτώματα και σημάδια ενδεχόμενης καρδιακής ανεπάρκειας». Σημειώθηκε επίσης ότι ο Μαραντόνα θα είχε αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης αν νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και όχι στο σπίτι, απόφαση που ελήφθη από τους συγκεκριμένους γιατρούς, ενώ τονίστηκε και η έλλειψη ψυχολογικής φροντίδας μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.
Όπως κατέληξε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι «ήταν οι πρωταγωνιστές μιας άνευ προηγουμένου, εντελώς ελλιπούς και απερίσκεπτης νοσηλείας στο σπίτι» και παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι για «σειρά αυτοσχεδιασμών, διαχειριστικές αστοχίες και ελλείψεις», προκαλώντας σεισμό στον κόσμο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
«Του συμπεριφέρονταν άθλια, τον κρατούσαν μεθυσμένο»
Από τη μεριά του, ο Λεοπόλδο Λούκε αρνήθηκε τα πάντα. «Θέλετε να μάθετε για τι πράγμα είμαι υπεύθυνος; Για το ότι τον αγαπούσα, τον φρόντισα, επέκτεινα τη ζωή του και στο τέλος τη βελτίωσα. Έκανα τα πάντα, μέχρι το όριο του αδυνάτου», είπε.
Όμως, εκτός από την έκθεση της ιατρικής επιτροπής, και τα λόγια του Μαριάνο Ισραέλιτ παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Ο Ισραέλιτ υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν τρομερά κοντά στον Μαραντόνα. Ήταν επιστήθιοι φίλοι από τη δεκαετία του '80 μέχρι και την τελευταία του πνοή και έζησε από κοντά κάποιες από τις τελευταίες του μέρες.
«Του συμπεριφέρονταν άθλια και είναι χειρότερο το να συνειδητοποιείς ότι δάγκωναν το χέρι που τους τάιζε. Ήταν υπάλληλοί του. Τον κρατούσαν μεθυσμένο, τού έδιναν μπίρες χωρίς να τις ζητάει. Έκρυβαν το κινητό του, τον έβαζαν νωρίς για ύπνο και κρατούσαν τις κόρες του μακριά του όταν τον επισκέπτονταν. Αυτά δεν μου τα έχει πει κάποιος, είναι πράγματα που έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια», δήλωσε στην Buenos Aires Herald.
Ο Ισραέλιτ επίσης κατήγγειλε πως το δωμάτιο στο οποίο έμενε ο Μαραντόνα «διαλυόταν» και πως «στην αποθήκη υπήρχε περισσότερη μπίρα και κρασί, παρά νερό». Η κατάθεσή του για την έρευνα διήρκησε εννέα ώρες και μιλώντας στο ίδιο Μέσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά στη δικαίωση του Ντιέγκο, ισχυριζόμενος ότι τρεις κατήγοροι προειδοποίησαν ο ένας τον άλλον να μην του κάνουν «τις λάθος ερωτήσεις, επειδή ξέρει πάρα πολλά».
Η ανατροπή και ο νέος ορισμός της δίκης
Η έρευνα συνεχίστηκε, ωστόσο, όπως αναμενόταν, τα πράγματα κυλούσαν με μεγάλη καθυστέρηση, μπαίνοντας ουσιαστικά στον «πάγο» μέχρι και λίγους μήνες πριν, όταν έκανε την εμφάνισή της η πρώτη ανατροπή στην υπόθεση.
Τον περασμένο Απρίλιο συντάχθηκε μια νέα αναφορά για τις συνθήκες θανάτου του Μαραντόνα, όταν ήδη οι ακροάσεις είχαν εκκινήσει. Ο Πάμπλο Φεράρι, ιατρικός εξεταστής στο Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες, τη συνέταξε και έφερε νέα δεδομένα στο τραπέζι.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η οξεία κοιλιακή αρρυθμία οργανικής προέλευσης ή η εξωτερική δράση ενός αφύσικου στοιχείου και η παρουσία τοξίνης που δεν σχετίζεται με θεραπευτικά φάρμακα στον οργανισμό», έγραψε ο Φεράρι, τονίζοντας το ιστορικό χρήσης ναρκωτικών από τον Μαραντόνα. Πάντως, δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την υπόθεσή του για παρουσία τοξίνης άσχετης με τα φάρμακά του στον οργανισμό του θανόντος, εξαιτίας ενός φερόμενου «απρόοπτου περιστατικού στη διαδικασία συντήρησης του δείγματος ούρων».
Η ίδια έκθεση αρνήθηκε επίσης πως ο θάνατος του Αργεντινού θρύλου είχε ξεκινήσει ώρες πριν την τελευταία του πνοή: «Επρόκειτο για ένα σύντομο καρδιακό επεισόδιο υψηλής έντασης, που διήρκησε κάποια λεπτά».
Η απάντηση της νομικής πλευράς της οικογένειας του Μαραντόνα ήταν σαφής. Ξεκαθάρισε πως στο δικαστήριο θα αντικρούσει την αναφορά που «έχει έλλειψη λογικής βάσης». Το θέμα βέβαια είναι το πότε θα φτάσει πραγματικά η υπόθεση στο δικαστήριο.
Στον προβληματικό δικαστικό κόσμο της Αργεντινής, ακόμα και μια υπόθεση με αυτή την τεράστια σημασία έχει... μείνει πίσω. Για την ακρίβεια, κινείται από παράταση σε παράταση.
Αρχικά η δίκη για τους οκτώ κατηγορούμενους γιατρούς και την ενδεχόμενη ευθύνη τους στον θάνατο του Μαραντόνα ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 Ιουνίου 2024. Η πρώτη παράταση τη μετέφερε για την 1η Οκτωβρίου 2024 και η νέα παράταση, που ήρθε πριν λίγο καιρό, την όρισε για τις 11 Μαρτίου 2025. Τότε, αν όλα πάνε καλά, θα εκδικαστεί η υπόθεση του θανάτου του Ντιέγκο. Και όλοι ελπίζουν η αλήθεια να βγει στο «φως» και φυσικά - αν χρειάζεται - να υπάρξει δικαίωση.