Sunday Stories - Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία στη... σέντρα!

Sunday Stories - Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία στη... σέντρα!

Οι καιροί αλλάζουν, το ποδόσφαιρο αλλάζει και η Σαουδική Αραβία προσελκύει τους κορυφαίους του αθλήματος. Πριν λίγα χρόνια στο αεροδρόμιο της Τζέντα και στις ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων, αλλά και στην παραλαβή αποσκευών, έβλεπες ντυμένους με απλές λευκές ρόμπες, να κατευθύνοντα κάποιες δεκάδες μίλια ανατολικά της Τζέντα προς τη Μέκκα. Οι ρόμπες είναι ένας τρόπος για να αφαιρέσουν την απόσπαση της προσοχής και την κοινωνική θέση. Τα τελευταία καλοκαίρια θα δεις Gucci, Fendi και Louis Vuitton να κάνουν την εμφάνισή τους. Δεν είναι επιχειρηματίες, αλλά τα νέα αστέρια της Saudi Pro League (SPL), μιας Λίγκας που άρχισε το 1976, αλλά ανανεώνεται, ώστε το 2030 να συγκαταλέγεται στα κορυφαία πρωταθλήματα ου πλανήτη.

To «Vision 2030», το τεράστιο εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να οραματίζεται μια «νέα Ευρώπη» στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Mε το βλέμμα στο μέλλον οι Σαουδάραβες κάνουν την αντεπίθεσή τους και το ποδόσφαιρο είναι αρχηγός. Πριν λίγες ημέρες ο Τζιάνι Ινφαντίνο έκανε το όνειρο τους πραγματικότητα, αφού το Μουντιάλ του 2034 θα διεξαχθεί εκεί. Μη ρωτήσετε αν θα γίνει χειμώνα, καλοκαίρι, αφού ο φάκελος της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε χρονοδιάγραμμα, παρά το γεγονός πως χαρακτηρίστηκε άψογος από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Οι πρέσβεις της χώρας, Κριστιάνο, Μέσι, και άλλοι εκατοντάδες άλλοι αθλητές έσπευσαν να αποθεώσουν αυτό το επίτευγμα των Ασιατών, την ώρα που ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την καταλληλότητα της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Οι ανησυχίες αυτές περιλαμβάνουν τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο δημοσίων σχέσεων για την προσέγγιση του κοινού», έγραφε για το ποδόσφαιρο ο σπουδαίος Εδουάρδο Γκαλεάνο. Sunday Stories με θέμα την ισχυρότερη υποψηφιότητα που υπήρξε ποτέ, την οργή των ακτιβιστών, τα απίθανα σκηνικά που θα αντικρίσει ο κόσμος σε μια δεκαετία. «Επικεντρωθείτε στο ποδόσφαιρο» διατυμπάνιζε η FIFA στο Μουντιάλ του Κατάρ, το ίδιο κάνει και τώρα…

image

Το... όνειρο του Ινφαντίνο έγινε πραγματικότητα

Το Μουντιάλ 2034 στη Σαουδική Αραβία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο (αλλά και της FIFA εδώ και 5 χρόνια), για το άνοιγμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας προς τις αραβικές χώρες. Μετά τις απόπειρες των Σαουδαράβων για να φιλοξενήσουν μαζί με άλλες χώρες τις διοργανώσεις του 2022 και του 2030 έγιναν οι κινήσεις για να βρεθεί ο θεσμός του 2034 σε μία χώρα που έχει απόλυτη μοναρχία. Σε ένα κράτος που δεν επιτρέπονται κόμματα ή πολιτικές δράσεις και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2030 η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο. Η Σαουδική Αραβία από την άλλη θα φιλοξενήσει ένα τουρνουά 48 ομάδων τέσσερα χρόνια μετά και θα είναι η μόνη διοργανώτρια. Η απόφαση ολοκληρώθηκε με χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους και όχι με ψηφοφορία στην πιθανότατα πιο σημαντική απόφαση της δεκαετίας σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Η διαδικασία της επιλογής των χωρών για τις μεγάλες διοργανώσεις έχει αμφισβητηθεί από αρκετούς ανθρώπους. Το έχει κάνει και ο άλλοτε Γενικός Γραμματέας της UEFA, Λαρς - Κρίστερ Όλσον που τόνισε πώς φοβάται ότι η FIFA έχει γυρίσει στις παλιές κακές πρακτικές της.

Το timeline του Μουντιάλ 2034

17 Δεκεμβρίου του 2017: Ο Ινφαντίνο κάνει συνάντηση με τον Βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ στο Ριάντ για το ενδεχόμενο συνεργασίας της FIFA με τη Σαουδική Αραβία. Παρών είναι και ο Υπουργός Αθλητισμού, Τουρκί Αλ Σεϊχ.

27 Δεκεμβρίου του 2017: Το site της Κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει πώς ο Ινφαντίνο έκανε ξανά συνάντηση στο Ριάντ. Αυτή τη φορά με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Μάρτιος 2018: Ο Ινφαντίνο προτείνει στο συμβούλιο της FIFA ένα πλάνο για να συγκεντρώσει 25 δις από επενδυτές για ένα Παγκόσμιο Συλλόγων με 24 ομάδες και ένα παγκόσμιο Nations League. Οι επενδυτές είχαν τη στήριξη της SoftBank, ιαπωνικής τράπεζας (που είχε τη στήριξη χρημάτων των Σαουδαράβων).

25 Μαΐου του 2018: Ο Ινφαντίνο συναντά τον Πρίγκιπα και τον Αλ Σεϊχ στη Τζέντα.

29 Μαΐου του 2018: Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας ξεκινά τη λειτουργία του site της με τον Ινφαντίνο παρόντα.

14 Ιουνίου του 2018: Ο Ινφαντίνο κάθεται δίπλα στον Μπιλ Σαλμάν και στον Πούτιν στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου του 2018 στη Μόσχα.

21 Ιουνίου του 2018: Ο Αλ Σεΐχ επαινεί τον Ινφαντίνο και σχολιάζει πώς είναι «ένας αγαπητός φίλος και τον αντιμετωπίζω με μεγάλο σεβασμό».

5 Οκτωβρίου 2018: Ο Αλ Σεΐχ, που είναι και πρόεδρος της αραβικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνει τη στήριξη του Ινφαντίνο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, από πράκτορες της Κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Μάρτιος 2019: Η FIFA εξετάζει το πώς θα επεκτείνει το Μουντιάλ του Κατάρ ως προς τον αριθμό των ομάδων από 32 σε 48 με γειτονικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία να έχουν ρόλο συνδιοργανωτή. Το Κατάρ διαφωνεί και στη συνέχεια βιώνει οικονομικό αποκλεισμό από τις γειτονικές του χώρες.

9 Σεπτεμβρίου 2020: Ο Ινφαντίνο προτείνει στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε, να ενταχθεί στην προσπάθεια για συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου του 2030 μαζί με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

6 Ιανουαρίου 2021: Ο Ινφαντίνο κάνει επίσκεψη δυο ημερών στη Σαουδική Αραβία και συναντάται και με τους Μπιν Σαλμάν και Αλ Σεΐχ.

8 Ιανουαρίου 2021: Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί κριτική στον Ινφαντίνο που εμφανίστηκε σε promo video για την Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

21 Μαΐου 2021:: Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας προτείνει στη FIFA να γίνεται το Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια αντί για 4 έτη. Γίνεται προσπάθεια να περάσει αυτό το σχέδιο αλλά δίχως αντίκρισμα.

8 Μαρτίου 2022: Ο Ινφαντίνο κάνει συνάντηση με τους Μπιν Σαλμάν και Αλ Σεΐχ στο Ριάντ.

20 Αυγούστου 2022: Ο Ινφαντίνο μοιράζεται σουίτα με τον Μπιν Σαλμάν στον αγώνα μποξ στη Τζέντα με τους Τζόσουα και Ούσικ.

22 Αυγούστου 2022: Ο Ινφαντίνο συναντά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κατάρ και στις αρχές Σεπτεμβρίου φέρεται να μιλά με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο. Φήμες μιλούσαν για προσπάθεια ώστε να προκύψει συνδιοργάνωση των Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας για το Μουντιάλ του 2030.

20 Νοεμβρίου 2022: Ο Ινφαντίνο κάθεται δίπλα στον Μπιν Σαλμάν στην εναρκτήρια τελετή του Μουντιάλ του Κατάρ.

14 Φεβρουαρίου 2023: Από το συμβούλιο της FIFA επιβεβαιώνεται πώς η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συλλόγων του 2023.

31 Αυγούστου 2023: Οι Times μεταδίδουν πώς η Σαουδική Αραβία αναζητά στήριξη για το Μουντιάλ του 2034.

5 Σεπτεμβρίου 2023: Ο πρόεδρος της FIFA παραβρίσκεται στη Τζέντα για την κλήρωση του Παγκοσμίου Συλλόγων.

16 Σεπτεμβρίου 2023: Ο Ινφαντίνο ποστάρει στο Instagram του ότι είναι πολύ περήφανος για την πρόοδο της Εθνικής γυναικών της Σαουδικής Αραβίας.

4 Οκτωβρίου 2023: Η FIFA προχωρά σε ανακοινώσεις για τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων των διοργανώσεων των 2030 και 2034. Η σχετική διαδικασία θα 'έτρεχε' παράλληλα. Μέσα σε λίγα λεπτά ο Μπιν Σαλμάν ανακοινώνει την υποψηφιότητα των Σαουδαράβων. Η υποψηφιότητα των Αυστραλών που θα ήταν κοινή με τις Ινδονησία και Μαλαισία δεν προχωρά.

23 Οκτωβρίου 2023: Ο Ινφαντίνο ταξιδεύει στο Ριάντ για το νέο παγκόσμιο αθλητικό συνέδριο.

31 Οκτωβρίου 2023: Ο Ινφαντίνο επιβεβαιώνει στο Instagram του ότι η διοργάνωση του 2034 θα γίνει στη Σαουδική Αραβία αφού δεν υπήρξε... αντίπαλος.

17 Δεκεμβρίου 2023: Το συμβούλιο της FIFA γίνεται στη Τζέντα.

22 Δεκεμβρίου 2023: Ο Ινφαντίνο ποστάρει πώς δίνει το παρών σε ένα σημαντικό meeting με την Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας και το Υπουργείο Αθλητισμού της.

25 Απριλίου 2024: Η FIFA ανακοινώνει τη χορηγική της συμφωνία με την Aramco, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Η συνεργασία έχει την 'ετικέτα' της παγκόσμιας συνεργασίας και το ποσό του deal είναι 100 εκατ. τον χρόνο.

28 Ιουλίου 2024: Ο Ινφαντίνο κάνει ραντεβού με τον Υπουργό Αθλητισμού, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

27 Αυγούστου 2024: Ο Ινφαντίνο βρίσκεται στο Παγκόσμιο του Esports με τον Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ.

29 Νοεμβρίου 2024: Η FIFA ανακοινώνει την αξιολόγησή της για το Παγκόσμιο του 2034 με τη Σαουδική Αραβία να λαμβάνει το πιο μεγάλο σκορ ever. Και αυτό παρότι είχαν χτιστεί μόλις δυο από τα 15 στάδια που έπρεπε και δεν υπήρχε σαφήνεια στο χρονοδιάγραμμα.

4 Δεκεμβρίου 2024: Η FIFA ανακοινώνει συμφωνία για τα δικαιώματα της μετάδοσης του Παγκοσμίου Συλλόγων με την διαδικτυακή πλατφόρμα DAZN αξίας 1 δις. Το Reuters μετέδωσε πώς το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας θα επενδύσει 1 δις στο DAZN. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα διευκρίνισε πώς οποιαδήποτε επένδυση δεν είχε να κάνει σε τίποτα με αυτό το deal.

image

Τα 910 παγκόσμια συμβόλαια που βγάζουν... λάδι τη Σαουδική Αραβία

Toν Ιούνιο του 2023, η Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της ανακοίνωσαν ένα τολμηρό σχέδιο για να μεταμορφώσουν το παιχνίδι στο Βασίλειο της Αραβικής Χερσονήσου: το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, θα έπαιρνε τον έλεγχο τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Σαουδικής Αραβίας και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια θα διοχετεύονταν στην αγορά για την αγορά των κορυφαίων του παιχνιδιού. Και εκείνη τη στιγμή, πριν ακόμα κοπούν οι πρώτες επιταγές, η Pro League έγινε ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Ακριβώς όπως με τις παρεμβάσεις της στο γκολφ, την πυγμαχία και μια σειρά από άλλα αθλήματα, το σκεπτικό που πρόσφεραν οι Σαουδάραβες επικεντρώθηκε στα οφέλη της δημόσιας υγείας, στην ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας της χώρας, στην επιθυμία να την βοηθήσει να απογαλακτιστεί από την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Εκτός συνόρων επικρατεί μια πιο κυνική άποψη: Αυτή ήταν απλώς μια άλλη προσπάθεια των αυταρχικών ηγετών της χώρας να κρύψουν το απύθμενο ρεκόρ καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίσω από τον λαμπερό χώρο του αθλητισμού.

Ακόμα κι οι δεκάδες μεταγραφές εκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο που έχουν αναγκάσει σπουδαία ονόματα να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, στην πραγματικότητα δεν αποκαλύπτουν την πλήρη κλίμακα του σχεδίου που έχουν εκπονήσει οι Άραβες. Κάθε μέρα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πανίσχυρης PIF γεμίζει με μηνύματα από πρωταθλήματα και Ομοσπονδίες, όπως η Formula E, το WWE και το World Nineball Tour, με απώτερο στόχο μια επένδυση ή συνεργασία.

Η Σαουδική Αραβία, έχει φέτος τουλάχιστον 910 αθλητικές εμπορικές συμφωνίες - χορηγίες, αγορές ή διοργάνωση τουρνουά - σε όλο τον πλανήτη αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή εικόνα προς τα έξω. Πρόκειται για μια τεράστια λειτουργία του sportswashing, μια γεωπολιτική στρατηγική με την οποία η απόλυτη μοναρχία των Σαούντ με σύμμαχο τον αθλητισμό προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την εξωτερική εικόνα του βασιλείου.

Ο περίπλοκος χάρτης των επιχειρηματικών, πολιτικών και αθλητικών σχέσεων βοηθά το Ριάντ να προωθήσει το «Vision 2030» μέσω του sportswashing, τον οδικό χάρτη για το μέλλον του κράτους. Αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό της σχεδόν απόλυτης εξάρτησης από το πετρέλαιο στην οικονομία της και την προσέλκυση επενδύσεων και τουριστών στη χώρα παρά τη φήμη της ως δικτατορίας που καταστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το άθλημα στο οποίο η Σαουδική Αραβία επενδύει τα περισσότερα χρήματα είναι το ποδόσφαιρο. Το κάνει, πάνω απ' όλα, μέσω δύο εταιρειών: του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), του ισχυρού κρατικού ταμείου της χώρας, και της Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο η οποία και αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους. Η πρώτη έχει 346 συμβόλαια —όχι μόνο στο ποδόσφαιρο— ενώ η ενεργειακή εταιρεία 71.

Ένα άλλο άθλημα στο οποίο το Ριάντ έχει αποκτήσει επιρροή τα τελευταία χρόνια είναι το τένις. Πριν από ένα μήνα περίπου, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία General Entertainment Authority (GEA) διοργάνωσε το «Six Kings Slam». Το τουρνουά, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας τον Οκτώβριο, συγκέντρωσε τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Το τουρνουά έδωσε στον καθένα από 1,3 εκατομμύρια ευρώ μόνο για να παρουσιαστεί στο γήπεδο και ο Σίνερ πήρε περίπου 5,5 εκατομμύρια για τη νίκη στον τελικό, έπαθλο αρκετά μεγαλύτερο από αυτά που δίνονται στα Grand Slam. Παράλληλα, ο Ράφα Ναδάλ, υπέγραψε συμβόλαιο με την Ομοσπονδία Τένις της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Ιανουάριο για να γίνει πρεσβευτής της...

Πριν λίγους μήνες η Σαουδική Αραβία, συμφώνησε με τον Λιονέλ Μέσι για την προώθηση του «vision 2030», ο οποίος φιγουράρει στη σελίδα "visit Saudi", ενώ πρεσβευτής της χώρας είναι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Πέραν όμως των επιδοτούμενων διακοπών και του influencing, ο Λιονέλ Μέσι έχει έναν ακόμα σημαντικό όρο στο συμβόλαιό του: Δεν μπορεί να εκφράσει δημόσια τίποτα που να αμαυρώνει την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας δηλαδή που βρίσκεται στην 127η θέση σε σύνολο 146 χωρών στη φετινή έκθεση για την έλλειψη ισότητας των φύλων.

image

Γήπεδα... από το μέλλον προκαλούν δέος - Πρόγραμμα χωρίς απάντηση

Η έκθεση αξιολόγησης της προσφοράς της FIFA δεν άφησε καμία αμφιβολία: η Σαουδική Αραβία είχε συγκεντρώσει το πιο πειστικό πακέτο όλων των εποχών με τα υψηλότερα σκορ. Παραδόξως, το γεγονός ότι 11 από τα 15 γήπεδα δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, αποτελεί μικρό εμπόδιο. Ούτε το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμα γνωστό. Πολλοί από τους νέους χώρους έχουν σχεδιαστεί από την αμερικανική εταιρεία Populous, η οποία έχει επίσης έδρα στο Λονδίνο. Το έργο της περιλαμβάνει την έδρα της Τότεναμ και το «Lusail Stadium», το οποίο φιλοξένησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Τα γραφικά είναι σοκαριστικά… ελκυστική και η φιλοδοξία σαρωτική: Το στάδιο «King Salman» στο Ριάντ θα έχει χωρητικότητα 92.000 θεατές, φιλοξενώντας τον εναρκτήριο αγώνα και τον τελικό. Το «Prince Mohammed bin Salman Stadium», μια άλλη έδρα στο Ριάντ, είναι ίσως ο πιο δημοφιλής χώρος με τον φουτουριστικό σχεδιασμό και την ανοιχτή του πλευρά που βλέπει πάνω από βράχους. Έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις σχετικά με τις κληρονομιές μετά το τουρνουά και τις προοπτικές βιωσιμότητας των γηπέδων. Ειδικότερα, από τα 15 γήπεδα, μόλις τέσσερα έχουν ήδη κατασκευαστεί, οκτώ έχουν προγραμματιστεί και τρία είναι υπό κατασκευή και θα φιλοξενήσουν το AFC Κύπελλο Ασίας το 2027.

Η βαθμολογία ρεκόρ της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας είναι ακόμη πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι μία από τις τέσσερις πόλεις υποδοχής, η Neom, δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί και πιστεύεται ότι έχει μειωθεί σε έκταση. Η FIFA έχει παραδεχτεί ότι θα απαιτείται στενή παρακολούθηση τέτοιων έργων. Το Ριάντ και η Τζέντα είναι τουλάχιστον εξοικειωμένα με τους διεθνείς επισκέπτες, αν και σε μεγάλο βαθμό για επαγγελματικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Η τελευταία φιλοξένησε το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με επιτυχία, αν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσαν οργή. Μια ασυνήθιστη καταιγίδα προκάλεσε χάος τις ώρες μετά τον τελικό.

Οι βελτιωμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις είναι επίσης απαραίτητες. Μια νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας είναι μεταξύ των εγχειρημάτων που υποσχέθηκαν για την Τζέντα, ενώ το νέο σύστημα μετρό του Ριάντ άνοιξε στα τέλη Νοεμβρίου. Τα ταξίδια με τρένο μεταξύ των πόλεων θα πρέπει να είναι σχετικά απλά, αλλά η διαμονή μπορεί να αποδειχθεί ένα πρόβλημα.

Το Κατάρ επέλεξε τη χειμερινή περίοδο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της χώρας τις άλλες εποχές του χρόνου. Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, επομένως δείχνει πως είναι σε θέση να παίξει το Παγκόσμιο Κύπελλο ακόμη και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. «Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στα γήπεδα να ψύχονται ή να κλιματίζονται, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλές πόλεις στο βασίλειο απολαμβάνουν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα το καλοκαίρι. Είμαστε έτοιμοι…» τονίζουν οι Σαουδάραβες.

image

Αίμα, καταπίεση και... σιωπή

Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει να προμοτάρει το όραμά του για το project του για το 2030. Το καθεστώς αυτό μπορεί να... καθαρίσει το όνομά του και θα φανεί ότι τα κάνει όλα σωστά. Ένα καθεστώς που έχει παραβιάσει με κάθε τρόπο όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με πολιτικές διώξεις, με κάκιστη αντιμετώπιση απέναντι στην LGBTQ κοινότητα, αλλά και καταπιεστικές συμπεριφορές στις γυναίκες.

Παρότι έγιναν με τα χρόνια κάποια βήματα προς τα εμπρός για τη χειραφέτηση της γυναίκας, το Ριάντ βρίσκεται ακόμα πίσω σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέτος, υπήρξε ρεκόρ σε εκτελέσεις ή θανατικές καταδίκες. Στους πρώτους εννέα μήνες ξεπέρασαν τις 200, περισσότερες σε έναν χρόνο απ' ότι στις τελευταίες τρεις δεκαετίες με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το «Vision 2030» και φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα στηριχθεί σε τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν 13,4 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες στη Σαουδική Αραβία, που αντιστοιχούν περίπου στο 42% του πληθυσμού. Οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τα δικαιώματά τους, με ισχυρισμούς για παράνομες αμοιβές πρόσληψης, έκθεση σε ακραία ζέστη, κλοπή μισθών και ανεξιχνίαστες κλοπές είναι πολλές. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 884 εργάτες από το Μπαγκλαντές πέθαναν στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Το 80% αυτών των θανάτων αποδόθηκαν σε… φυσικά αίτια.

«Η ανθρώπινη μηχανή που τροφοδοτεί την κατασκευή των έργων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας είναι το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό, το οποίο αντιμετωπίζει εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία χωρίς καμία προσφυγή», δήλωσε ο Μάικλ Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Από την πλευρά της, η αξιολόγηση της υποψηφιότητας της FIFA διατυπώνει τολμηρούς ισχυρισμούς σχετικά με τις εγγυήσεις της Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι η υποψηφιότητα ανέλαβε δεσμεύσεις σχετικά με τον «σεβασμό, την προστασία και την εκπλήρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπεριλαμβανομένων των τομέων της «ασφάλειας και προστασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων, των δικαιωμάτων των παιδιών, της ισότητας των φύλων και της μη διάκρισης, καθώς και της ελευθερίας της έκφρασης (συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου)».

Οσον αφορά τις γυναίκες, οι διοργανωτές και η FIFA λένε ότι το τουρνουά του 2034 θα ωφελήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας στην αξιολόγηση της υποψηφιότητας ότι η χώρα «έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών από τη βάση... σε επίπεδο ελίτ, έχει δημιουργήσει δύο πρωταθλήματα, έχει εγγράψει περισσότερες από 1.000 παίκτριες και έχει δει τη γυναικεία ομάδα της να κάνει τις πρώτες της επιτυχίες». Δεν υπάρχει καμία αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών, εκτός από την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα.

Τι γίνεται όμως με τη LGBTQ κοινότητα; Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομη στη Σαουδική Αραβία βάσει του νόμου της Σαρία. Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι η θανατική ποινή.

Τον Μάιο του 2023, η επίσημη καθοδήγηση από την Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε την απάντησή της σε μια ερώτηση με τίτλο «Είναι ευπρόσδεκτοι οι LGBTQ επισκέπτες να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία;» και διατύπωσε το εξής κείμενο: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία και οι επισκέπτες δεν καλούνται να αποκαλύψουν τέτοια προσωπικά στοιχεία». Δεν δίνονται διαβεβαιώσεις σχετικά με το αν θα συλληφθούν άτομα για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα του ίδιου φύλου…

image

Πώς θα είναι το Μουντιάλ του 2034;

Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι το διεθνές ποδόσφαιρο το 2034. Η Σαουδική Αραβία, σε υπερβολικό βαθμό, ποντάρει στο ότι το ενδιαφέρον για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα παραμείνει όσο ποτέ άλλοτε υψηλό. Αλλά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα των συλλόγων θα συνεχίσει να επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές. Κανείς δεν ξέρει αν η νέα μορφή των 48 ομάδων θα εντυπωσιάσει τους φιλάθλους στα δύο επόμενα τουρνουά ή θα τους κουράσει. Αν οι διοργανώσεις του 2026 και του 2030, σε πολύ πιο επισκέψιμες τοποθεσίες, δεν φέρουν οπαδούς στους πολλούς αγώνες χαμηλότερου προφίλ, τότε πώς θα το κάνει η Σαουδική Αραβία;

Οι Σαουδάραβες μπορούν τουλάχιστον να δείξουν μια γνήσια, βαθιά ριζωμένη ποδοσφαιρική κουλτούρα και οι αγώνες της διοργανώτριας χώρας θα πρέπει να είναι ζωντανές εκδηλώσεις. Έτσι, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη να επαναληφθεί το Κατάρ στη μεταφορά… εκπαιδευμένων οπαδών από κοντινές χώρες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επενδυθούν πολλά στο θέαμα. Η Σαουδική Αραβία βαδίζει με το βλέμμα στο μέλλον, αναφορικά με το τεχνολογικό κομμάτι και σίγουρα αυτά που θα αντικρίσουν οι οπαδοί δύσκολα θα τα έχουν συναντήσει σε κάποιο άλλο μέρος του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Τι γίνεται όμως με το αλκοόλ; Ένα από τα κύρια ερωτήματα σχετικά με τη Σαουδική Αραβία 2034 για τους φιλάθλους θα αφορά τα αλκοολούχα ποτά.

Στο Κατάρ, μόλις δύο μέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η FIFA επιβεβαίωσε ότι δεν θα πωλούνταν αλκοόλ σε κανένα από τα γήπεδα.Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της Σαουδικής Αραβίας, τα άτομα μπορούν να τιμωρηθούν για κατανάλωση ή απλώς κατοχή αλκοόλ με ποινές που περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση, δημόσιο μαστίγωμα και απέλαση για μη εξουσιοδοτημένους αλλοδαπούς. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η πολιτική μπορεί να απελευθερώνεται αργά, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερο ξένο τουρισμό.

Τον Ιανουάριο, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξει ένα κατάστημα στο Ριάντ που θα πουλά αλκοόλ στο διπλωματικό προσωπικό, το πρώτο τέτοιο κατάστημα εδώ και 70 χρόνια — αν και υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα, ενώ μόνο οι μη μουσουλμάνοι θα επιτρέπεται να εγγραφούν.

Τα Sunday Stories του Gazzetta