Παναθηναϊκός, Ρουί Βιτόρια: V for Vi(c)toria
Η χθεσινή αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό, όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 χωρίς να εντυπωσιάσει, ήταν η 10η φορά που ο Ρουί Βιτόρια έκατσε στον πάγκο του «τριφυλλιού» από τότε που ήρθε στην ομάδα εδώ και ενάμιση μήνα.
Ο Πορτογάλος τεχνικός ήρθε σαν την ηρεμία που ακολουθεί μετά την καταιγίδα και μπόρεσε κάνοντας απλά πράγματα και δουλεύοντας συστηματικά να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατούσε στους «πράσινους».
Χωρίς βαρύγδουπες υποσχέσεις, πήρε ένα σύνολο που βρισκόταν σε σύγχυση από τις συνεχείς αλλαγές προπονητών, ένα σύνολο που είχε χάσει την σχέση του με τον κόσμο, που το χαρακτήριζε στην εποχή του Γιοβάνοβιτς και ξεκίνησε την διαδικασία για να το φέρει εκεί που βρισκόταν, προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Αυτή η δύσκολη διαδικασία, που δείχνει όμως να έχει πάρει τον δρόμο της, είναι το πρώτο βήμα για να καταφέρει μετά και ο ίδιος να αποκτήσει τις βάσεις για να εμφυσήσει και τις δικές του ιδέες στο σύνολο με περισσότερη λεπτομέρεια.
Για να πετύχει την πρόοδο αυτή ο Πορτογάλος τεχνικός δούλεψε σε τρία επίπεδα. Στο τακτικό, όπου αρχικά ασχολήθηκε με το να διορθώσει κάποιες ανορθογραφίες, βάζοντας ταυτόχρονα και κάποιες δικές του γενικές ιδέες. Στον ψυχολογικό κομμάτι και στην νοοτροπία, όπου βοήθησε το σύνολο να αρχίσει να νιώθει ξανά πως μπορεί να κερδίζει, όποιο εμπόδιο κι αν παρουσιαστεί στον δρόμο του. Αλλά και σε κείνο της σχέσης της ομάδας με τον κόσμο, η οποία είχε φτάσει σε οριακό σημείο, μετά τα όσα είχαν γίνει στο μεσοδιάστημα από την απόλυση του Γιοβάνοβιτς μέχρι τον ερχομό του.
Προφανώς για να τα καταφέρει σε όλα αυτά μέσα σε τόσο μικρό διάστημα τον βοήθησε και το πρόγραμμα, όπου στην πρώτη αυτή δεκάδα των αγώνων του δεν υπήρχε μεγάλο παιχνίδι. Και δεν υπάρχει μέχρι και την διακοπή, αφού ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Ντινάμο Μινσκ και την Athens Kallithea μέχρι τότε. Στην επιστροφή απ' αυτήν έρχεται το πρώτο μεγάλο τεστ για το σύνολο του Πορτογάλου τεχνικού, το ματς με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Τεστ στα οποία η ομάδα δεν τα πήγε καλά στον πρώτο γύρο έχοντας τρεις ισοπαλίες (Άρης, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) και μία ήττα (ΑΕΚ).
Οι διορθώσεις και η εισαγωγή στην φιλοσοφία του
Ο Ρουί Βιτόρια είχε ξεκαθαρίσει από την παρουσίασή του κιόλας πως δεν πρόκειται ευθύς εξ' αρχής να προχωρήσει σε ιδιαίτερες αλλαγές στο τακτικό κομμάτι, αφού δεν ήθελε να φορτώσει με πληροφορίες τους παίκτες και να τους μπερδέψει, μιας και η δική του φιλοσοφία ήταν πολύ διαφορετική από κείνη του προκατόχου του.
Ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκίνησε κάνοντας κάποιες διαφοροποιήσεις αναφορικά με την τακτική συμπεριφορά των παικτών του. Έδωσε μεγάλη σημασία στις τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών του, τόσο όταν η ομάδα είχε την μπάλα όσο και όταν δεν είναι κάτοχός της, κάτι που αποτελούσε ένα από τα μεγάλα προβλήματα επί Αλόνσο κι έναν από τους βασικούς λόγους που η ομάδα δεχόταν τόσες άμεσες επιθέσεις.
Με τον τρόπο αυτό βελτίωσε και το build up της ομάδας, τομέας που εκείνη αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα πριν την έλευσή του. Βρήκε ρόλους στους περισσότερους παίκτες του, γι' αυτό και στο ξεκίνημά του διατήρησε αρκετά κλειστό ροτέισον, ώστε να προλάβει να σχηματίσει ένα βασικό κορμό και να γνωρίσει καλύτερα τα χαρακτηριστικά των παικτών που τον αποτελούσαν. Μ' αυτό τον τρόπο θα ήταν πιο εύκολο μετέπειτα να τους δώσει τους κατάλληλους ρόλους ή έστω τους πιο ταιριαστούς.
Μπορεί αυτά να φαντάζουν βασικά, ήταν όμως αναγκαία. Κι έκαναν σημαντική διαφορά. Στα εννέα παιχνίδια που έχει οδηγήσει την ομάδα (η πλατφόρμα του Wyscout δεν έχει στοιχεία για τον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο), η απειλή του Παναθηναϊκού έχει φτάσει στο 1,96xG ανά παιχνίδι, όταν με τον Αλόνσο ήταν στο 1,4 ενώ η αξία των ευκαιριών που δέχεται η ομάδα (xGa) έχει πέσει στο 0,87 από το 1,46 της εποχής του Ουρουγουανού.
Αν κοιτάξουμε το xGoalDifference ανάμεσα στις δύο εποχές, την διαφορά δηλαδή που βγαίνει αφαιρώντας από την επιθετική απειλή μιας ομάδας, εκείνη που δέχεται, βλέπουμε ότι το «τριφύλλι» πήγε από το τραγικό, για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, -0,06 στο +1,09. Η διαφορά είναι χαώδης.
Σίγουρα παίζει ρόλο το πρόγραμμα, που ήταν πιο εύκολο, αφού δεν είχε ντέρμπι στο διάστημα αυτό ή ότι κάποιες φορές οι αντίπαλοί του έπαιζαν με παίκτη λιγότερο λόγω κερδισμένων αποβολών, όμως η διαφορά αυτή παραμένει σημαντική.
Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως δεν έχει προλάβει ακόμη να δουλέψει αρκετά το παιχνίδι στο επιθετικό τρίτο, μιας και το πρώτο μέλημά του ήταν να διορθώσει την ανασταλτική της λειτουργία, που ήταν και η πιο προβληματική.
Ο Βιτόρια έφερε ξανά νοοτροπία νικητή στον Παναθηναϊκό
Όταν ήρθε στην ομάδα ο Ρουί Βιτόρια, βρήκε ένα σύνολο που δυσκολεύοταν να κερδίσει ακόμα και ματς που ήταν καλύτερο από τον αντίπαλό του. Τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα που ακολούθησαν μετά την πρόκριση επί της Λανς και η αδυναμία δημιουργίας ενός σερί, προξένησε τεράστιο ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα, το οποίο φαινόταν και στο γήπεδο.
Στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είχαν πάψει να έχουν την αυτοπεποίθηση πως αν πάνε σ' ένα ματς και κάνουν το παιχνίδι στο τέλος θα επικρατήσουν, ό,τι κι αν τους φέρει η μοίρα στον δρόμο τους. Μία νοοτροπία εξέπεμπε η ομάδα στο καλό της διάστημα τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό πως η νίκη με την Λιβαδειά χθες ήταν η τέταρτη σερί για τους «πράσινους» σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που πετυχαίνουν για πρώτη φορά φέτος ενώ έχουμε φτάσει πια στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Πορτογάλος τεχνικός το πέτυχε αυτό με κόπο και δυσκολίες αλλά τα κατάφερε. Χρειάστηκε να δει πρώτα την Τζουργκάρντεν να γυρνάει το παιχνίδι στην Σουηδία σ' ένα ημίχρονο και τον Ατρόμητο να τον σοκάρει στο 90ο λεπτό στο ΟΑΚΑ.
Η απάντηση σ' αυτές τις κατραπακιές ήταν οι νίκες με buzzer beater με Παναιτωλικό και Αστέρα, αλλά και οι οριακές νίκες με 1-0 (το αγαπημένο του σκορ, πέντε φορές σε δέκα ματς) κόντρα σε Βόλο, Λαμία, Ελσίνκι και Λεβαδειακό.
Κι όλα αυτά ενώ η ομάδα διανύει ένα πρωτοφανές διάστημα επιθετικής δυστοκίας έχοντας σκοράρει μόλις 15 γκολ στο πρωτάθλημα, όταν ο αναμενόμενος αριθμός βάσει των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει είναι 24,02. Ναι σωστά αντιληφθήκατε, έχει σημειώσει 9,02 λιγότερα, διαφορά σοκαριστικά μεγάλη.
Κι όμως ο Βιτόρια έχει καταφέρει να κερδίσει οκτώ από τους δέκα αγώνες που έχει δώσει, έχοντας ακόμη μία ισοπαλία (κι σ' αυτή δέχθηκε γκολ στο 90ολεπτό με τον Ατρόμητο) και μία ήττα από την Τζουργκάρντεν. Μάλιστα στις οκτώ αυτές νίκες έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία του έξι φορές, με τα γκολ να είναι συνολικά 13-5 υπέρ του.
Τέλος, όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακουστεί σε κάποιον, ρόλο στην αλλαγή αυτή της νοοτροπίας-ψυχολογίας, έχει παίξει σίγουρα κι αυτό το νέο δεδομένο που έχει εισάγει με τις ομιλίες που γίνονται στο γήπεδο μετά την λήξη του αγώνα. Τότε που τα πνεύματα είναι ακόμα οξυμένα, που το αίμα βράζει από το ματς κι εκείνος τονώνει ακόμη περισσότερο την ομάδα με τους λόγους που βγάζει.
«Πηγαίνετε στον κόσμο»
Κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Ίσως το πιο σοβαρό εξωαγωνιστικό πρόβλημα που προξένησε το κακό φετινό ξεκίνημα ήταν το στραπατσάρισμα της σχέσης του κόσμου με τους παίκτες.
Η προβληματική εικόνα της ομάδας μετά από τόσες αλλαγές προπονητών δεν μπορούσε να αφήσει στο απυρόβλητο τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργήσει μία εξαιρετική σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης με τους φιλάθλους του κλαμπ.
Κάποιες από τις τραγικές εμφανίσεις στο ξεκίνημα (π.χ. με την Athens Kallithea ή με την Τσέλσι) και οι έντονες αποδοκιμασίες και η κριτική που αυτές επέφεραν προκάλεσαν ρωγμές στην σχέση αυτή.
Παίκτες σύμβολα για το σύνολο αυτό, όπως ο Ιωαννίδης ή ο Μπακασέτας, έφτασαν να δέχονται δριμεία κριτική, ακόμη και να «αποδομούνται». Οι ποδοσφαιριστές έπαψαν να πηγαίνουν στον κόσμο μετά το τέλος των αγώνων, επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
Ο Ρουί Βιτόρια το αντιλήφθηκε γρήγορα αυτό, αφού έχοντας δει παιχνίδια και από την περσινή σεζόν, όπως είχε ομολογήσει στην παρουσίασή του, είχε παρατηρήσει το διαφορετικό κλίμα που υπήρχε. Και θέλησε αυτό να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξει.
Έκανε υπομονή να έρθουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ώστε να δώσει το κλαμπ δείγματα στον κόσμο του πως η ομάδα αρχίζει και αλλάζει και στην συνέχεια έσπευσε να τα εκμεταλλευτεί.
Πρώτη φορά στην Τρίπολη, σ' ένα ματς με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, τον έπιασε η παρακάμερα του PAO TV να προτρέπει τους παίκτες, μετά το τέλος της ομιλίας του, να πάνε στον κόσμο τους, όπως και έπραξαν. Στην Ουαλία ήρθαν και οι πρώτες εικόνες από τα παλιά με τον κόσμο και τους παίκτες να γίνονται ένα και τραγουδάνε, όπως συνέβη και χθες στην Λιβαδειά.
Η «επιχείρηση» του Πορτογάλου τεχνικού έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα και θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσει η σχέση των δύο στο σημείο που ήταν κάποτε, αφού όπως ξεκαθάρισε και χθες εκείνος: «Θέλω να αναφερθώ στην πολύ σημαντική σχέση με τους φιλάθλους, ήρθαν εδώ, μας στήριξαν, μας ώθησαν στη νίκη. Το κρατάμε και θέλουμε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη σχέση».