4+1 αξέχαστες νοκ-άουτ «μάχες» που η παράταση έφερε… πέναλτι
Συνήθως στην καθημερινή μας ζωή και τις διάφορες υποχρεώσεις μας, η παράταση είναι το νέο που θέλουμε να ακούσουμε. Είτε στη δουλειά για κάποια προθεσμία παράδοσης, είτε στις πληρωμές μας για μια έγκαιρη καταβολή. Γενικότερα όπου ‘’παράταση’’, ένας θετικός οιωνός.
Για τους φίλους της στρογγυλής θεάς, ο όρος παράταση ηχεί εξίσου ιδανικά. Τουλάχιστον για τους ουδέτερους που αναζητούν το σασπένς, γιατί αν η ομάδα σου παίζει νοκ-άουτ παιχνίδι και το ματς συνεχίζεται μετά τα 90’, μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα κλισέ περί… καρδιακών.
Και η αλήθεια είναι ότι η ποδοσφαιρική ιστορία έχει χαρίσει δεκάδες κλασικά, πλέον, ματς, που έκριναν τίτλους, Ευρωπαϊκά, Μουντιάλ μέσω του έξτρα χρόνου ή και της ψυχοφθόρας διαδικασίας των πέναλτι.
Για τη φετινή χρονιά, κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα ζήσουμε εποποιίες με ένα γκολ στο 120’ ή μια χρυσή απόκρουση στη «ρώσικη ρουλέτα». Αυτό που όμως μας αφορά όλους και ξέρουμε με βεβαιότητα, είναι ότι δεν θα υπάρξει παράταση για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.
Η πλατφόρμα έχει ανοίξει όπως κάθε χρόνο, τα ποσά είναι ίδια, ωστόσο η σημαντική αλλαγή της φετινής διαδικασίας είναι πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή παράταση στις προθεσμίες όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Οι οδηγοί, λοιπόν, καλούνται να χωρέσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσα στα έξοδα του Δεκεμβρίου, μαζί με όλα τα ανελαστικά και έκτακτα έξοδα των γιορτών, αφού από 1/1/2025 θα υπάρχει επιβάρυνση.
Ξέρουμε, ακούγεται σίγουρα πιο αγχωτικό από ποτέ. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει λύση. Αλλά ας θυμηθούμε πρώτα πέντε λαμπρά παραδείγματα αξέχαστων αναμετρήσεων που ο ηττημένος αποδείχτηκε ότι έπρεπε να έχει «καθαρίσει» το ματσάκι από τα 90’.
Τελικός Champions League 2005| Μίλαν – Λίβερπουλ 3-3 κ.α., 2-3 πεν.
Το ματς-επιτομή του ‘’πίστευε στα θαύματα’’. Γιατί καμιά φορά βγαίνουν αληθινά. Και οι φίλοι της Λίβερπουλ το ξέρουν πολύ καλά εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, έχοντας ζήσει μια βραδιά που το απίθανο έγινε πιθανό, μέσα σε χρόνο… ρεκόρ.
Το σύνολο του Ράφα Μπενίτεθ και του μεγάλου αρχηγού, Στίβεν Τζέραρντ πήγε στο ημίχρονο με τρία γκολ στις πλάτες του, από την κραταιά Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι που επί ένα ημίχρονο σκόραρε όπως ήθελε, δείχνοντας ότι θα πάρει το πιο εύκολο Champions League της τότε ιστορίας. Αμ δε. Οι Reds με ένα επικό ξέσπασμα στο β’ μέρος κατάφεραν να ισορροπήσουν την κατάσταση μέχρι το 61ο λεπτό, οδηγώντας το ματς στην παράταση.
Το ψυχολογικό αβαντάζ ήταν ασφαλώς με τη μεριά των Κόκκινων του Μέρσεϊσαϊντ, οι οποίοι είχαν «κέρβερο» κάτω από τα δοκάρια τον Γέρζι Ντούντεκ ο οποίος κατέβασε ρολά αποκρούοντας τα… άπιαστα από τον Αντρέι Σεβτσένκο και φρόντισε να δώσει τη χαριστική βολή στη διαδικασία των πέναλτι.
Ο Πολωνός με τρεις αποκρούσεις χρίστηκε ήρωας για τη Λίβερπουλ που πρόσθεσε το 5ο αστέρι στη φανέλα της κι έκανε τη Μίλαν να βλέπει… εφιάλτες μέχρι δύο χρόνια αργότερα, όταν και πήρε τη ρεβάνς στην Αθήνα και στο ΟΑΚΑ. Ηθικό δίδαγμα: Μην αφήσεις ματς που είναι στο 3-0 να πάει στην παράταση γιατί ουσιαστικά… δεν θα την έχεις. Κάτι όπως τα φετινά τέλη κυκλοφορίας ένα πράγμα.
Τελικός Champions League 2012 | Μπάγερν – Τσέλσι 1-1 κ.α., 3-4 πεν.
«Από το πουθενά», «κουφή», αδιανόητη. Όπως θέλετε μπορείτε να χαρακτηρίσετε την κατάκτηση του Champions League από την Τσέλσι το 2012, πάντως όχι λογική ή αναμενόμενη. Σε μια από τις χειρότερες και πιο αλλοπρόσαλλες σεζόν της τότε σύγχρονης ιστορίας τους που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήθελαν μια για πάντα να ξεχάσουν, οι Λονδρέζοι έπεσαν από την Ακρόπολη και βρήκαν… την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, μέσα στην «Allianz Arena» απέναντι στην οικοδέσποινα Μπάγερν Μονάχου!
Με το «τρένο» για τις θέσεις της Ευρώπης να έχει χαθεί στο πρωτάθλημα και τον παντελώς άπειρο Ρομπέρτο Ντι Ματέο ως υπηρεσιακό, η Τσέλσι των σπουδαίων Ντιντιέ Ντρογκμπά και Φρανκ Λάμπαρντ έκανε το εκ πρώτης όψεως ακατόρθωτο, αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα στα ημιτελικά και στον τελικό του Μονάχου επιβεβαίωσε πως είχε το… κοκκαλάκι της νυχτερίδας.
Εκεί που μόνο οι προσευχές μπορούσαν να λειτουργήσουν, με το σκορ στο 0-1 και προσεγγίζοντα τα 90 λεπτά, ο Ντρογκμπά πήρε την κατάσταση στα χέρια του με… καρφωτή κεφαλιά, στέλνοντας στο φινάλε το ματς στην παράταση.
Βάλτε και τον «Άγιο» Πετρ Τσεχ στην εξίσωση που έπιασε πέναλτι στη διάρκεια του έξτρα χρόνου και άλλα δύο στη διαδικασία, κι έχετε ένα δραματικό, ανέλπιστο μα πέρα για πέρα ιστορικό κατόρθωμα που αποτέλεσε το πρώτο Champions League στην ιστορία των Μπλε του Λονδίνου: Ηθικό δίδαγμα: Μην αφήσεις το ματς που προηγείσαι μέχρι το 90’ να πάει στην παράταση, γιατί μετά θα έχει… πέναλτι (τιμωρία, το πιάσατε ε;).
Τελικός Euro 2020 | Ιταλία – Αγγλία 1-1 κ.α., 3-2 πεν.
Ακόμα μια ιστορία… πίκρας για την ομάδα που έπαιζε τελικό εντός έδρας. Τέτοια ήταν η Αγγλία στο Euro του 2020 που διεξήχθη το 2021 λόγω της πανδημίας, έχοντας ακόμα έναν σύμμαχο στην προσπάθειά της να ξορκίσει τον δαίμονα και να κάνει πράξη το περιβόητο «It’s Coming Home».
Και η αλήθεια είναι, δεν θα μπορούσε να φτάσει πιο κοντά. Ωστόσο, η καλύτερη Ιταλία της μετά 2006 εποχής δεν την άφησε να γευτεί τη λύτρωση, πανηγυρίζοντας το τρόπαιο που άξιζε βάσει της εικόνας της σε όλο το τουρνουά, έστω και με οριακό τρόπο. Στα πέναλτι, χάρη στον συγκλονιστικό Τζίτζι Ντοναρούμα.
Ο Ιταλός κίπερ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε ένα ματς που η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι κατάφερε να ισοφαρίσει στο 67’ το γκολ του Σο από το 2ο λεπτό της αναμέτρησης κι εν τέλει κατέληξε στην παράταση και κατόπιν στα πέναλτι.
Με δύο αποκρούσεις και μια ευγενική χορηγία του Μάρκους Ράσφορντ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο νεαρός κίπερ σφράγισε την επιστροφή των Ατζούρι στην κορυφή της Ευρώπης και άλλη μια εφιαλτική αποτυχία για τους Άγγλους που δεν μπόρεσαν να ξεπλύνουν ούτε στο επόμενο Euro (2024), χάνοντας τον τίτλο από την Ισπανία. Ηθικό δίδαγμα: Μην αφήνεις έναν τελικό εντός έδρας να πάει στα πέναλτι, γιατί θα το πληρώσεις. Ακριβά ή λιγότερο ακριβά θα φανεί μετά την εκπνοή της προθεσμίας, όπως συμβαίνει με τα τέλη κυκλοφορίας.
Τελικός Μουντιάλ 2022 | Αργεντινή – Γαλλία 2-2 κ.α., 3-3 παρ., 4-2 πεν.
Ίσως το καλύτερο ματς της ιστορίας. Δεν το λέμε (μόνο) εμείς, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των φιλάθλων που κάθισαν να παρακολουθήσουν αυτή τη ραψωδία στις οθόνες τους, τέτοιες μέρες πριν δύο χρόνια.
Το διακύβευμα ήταν ήδη… block-buster. Θα πάρει ο Μέσι το πρώτο του Μουντιάλ ή ο ποδοσφαιρικός του μύθος θα έχει για πάντα ένα ανεκπλήρωτο what if, έναν ενοχλητικό αστερίσκο;
Όλα έμοιαζαν να δείχνουν πως θα συμβεί το πρώτο και μάλιστα με εντελώς… anti-climactic τρόπο, αφού για περίπου 80 λεπτά όλα έδειχναν να παραείναι εύκολα για την Αλμπισελέστε που προηγούνταν με 2-0 σε ματς χωρίς ιδιαίτερη ένταση.
Εκεί που η Γαλλία φαινόταν να μην έχει τον παραμικρό σφυγμό, όμως, ο Κιλιάν Μπαπέ έδωσε το σύνθημα της δραματικής αντεπίθεσης. Δύο γκολ μέσα σε δύο λεπτά, ένα πέναλτι κι ένα αριστουργηματικό πλασέ στο κατέβασμα της μπάλας με το κορμί του σχεδόν να εφάπτεται με το έδαφος και ο τελικός μόλις… ξεκίνησε. Το 2-2 έφερε ξαφνικά μνήμες 2014 στον Λέο και την παρέα του που έχοντας μείνει από δυνάμεις μαρτυρούσαν την εικόνα πως η παράταση σε έναν τέτοιο τελικό θα ήταν το… τελειωτικό χτύπημα.
Αυτή η παράταση, όμως, ήταν μια πραγματική συνέχεια της πιο τρελής και αμφίρροπης αναμέτρησης στα χρονικά. Γκολ από τον Μέσι (Νο2) για την κουρασμένη Αργεντινή και 3-2 στο 108, απάντηση από τη Γαλλία με χατ-τρικ του Μπαπέ και πάλι με πέναλτι στο 118’ και στο 120’ περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έμειναν ταυτόχρονα με το στόμα ανοιχτό και την ανάσα κομμένη. Τετ-α-τετ ο Κολό Μουανί στην τελευταία φάση του αγώνα, απέναντι στον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ένα πλασέ απόσταση από το να χαλάσει με τον πιο σκληρό τρόπο το ματς της ζωής του Λιονέλ Μέσι. Η ιστορία, όμως, δεν μπορούσε να παίξει τέτοιο τερτίπι στον σπουδαίο Pulga και ο Μαρτίνες με μια μυθική απόκρουση κράτησε το 3-3, στέλνοντας το ματς στα πέναλτι.
Δύο ακόμα αποκρούσεις και το απόλυτο των εκτελέσεων από τους Αργεντίνους έγραψαν μια από τις πιο χρυσές σελίδες ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ηθικό δίδαγμα: Μερικές φορές ό,τι κι αν συμβεί, είναι γραφτό να τα καταφέρεις.
Bonus: Ημιτελικός Euro 2004 | Ελλάδα – Τσεχία 1-0 παρ.
Για bonus, ένα ματς ειδικών περιστάσεων που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τραϊανέ, από 'δω οι Τσέχοι, Τσέχοι από 'δω ο Τραϊανός.
Για τους λάτρεις της στατιστικής, το Ελλάδα-Τσεχία εκτός από τον προθάλαμο της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία των EURO, υπήρξε και η πρώτη και τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ο κανόνας του «ασημένιου» γκολ σε επίσημο νοκ-άουτ παιχνίδι.
Το γκολ του Τραϊανού Δέλλα, αυτή η κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι που έχει... χορογραφηθεί στα μυαλά όλων των Ελλήνων, έβγαλε κυριολεκτικά... νοκ-άουτ την εξαιρετική εκείνη Τσεχία που είχε φορτώσει με ευκαιρίες στην κανονική διάρκεια την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη, αλλά η Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχε ήδη επιβιώσει μέχρι τους «4» έχοντας παίξει με Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία. Φυσικά, θα επιβίωνε ξανά.
Το γκολ σήμανε αυτόματα την πρόκριση αφού ήταν η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης κι έτσι δεν χρειάστηκε να δοθεί συνέχεια. Κάποιες φορές είναι καλό να καλύπτεις τις υποχρεώσεις σου όσο είναι νωρίς.
Το wallet+ της Hellas Direct σου δίνει τη λύση
Εντάξει, θυμηθήκατε, αναπολήσατε και μάλλον καταλάβατε ότι παράταση και πέναλτι λήγουν με... happy end μόνο στο ποδόσφαιρο. Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας; Η απουσία παράτασης που ισχύει φέτος δεν πρέπει να σας αγχώνει, αφού είναι εδώ για εσάς η Hellas Direct.
Μέσω του wallet+ της Hellas Direct, μπορείτε να πληρώσετε τη δαπάνη με δόσεις και χωρίς πιστωτική (BNPL με 4 δόσεις και 0% επιτόκιο για ποσά έως 500 ευρώ. Από 501 ευρώ έως 2.000€ 6 ή 12 δόσεις και σταθερό επιτόκιο), τακτοποιώντας έτσι την εκκρεμότητα χωρίς να ανησυχείτε για την καταβολή ολόκληρου του ποσού εφάπαξ και έγκαιρα που είναι κι αυτό που προβληματίζει τον περισσότερο κόσμο.
Η υπηρεσία αφορά όλους, είτε έχουν κάνει ασφάλεια αυτοκινήτου online στην Hellas Direct είτε μέσω ασφαλιστή είτε έχουν ασφαλίσει το όχημά τους σε οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική.