Βαλένθια και Πίτερ Λιμ: Ένα εγχειρίδιο αυτοκαταστροφής

Βαλένθια και Πίτερ Λιμ: Ένα εγχειρίδιο αυτοκαταστροφής

Ιάσονας Θεριός

Ο μήνας του μέλιτος για τον Ντάνι Κουέστα και τη σύντροφο του δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν. Άλλωστε, πιθανότατα φαντάζονταν τους εαυτούς τους να περνούν χρόνο σε κάποια από τις παραλίες της Σιγκαπούρης και όχι σε ένα κελί των φυλακών της. Εκεί βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, όταν πριν λίγο καιρό αποφάσισαν - μεταξύ σοβαρού και αστείου - να «ταξιδέψουν» τη διαμαρτυρία τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους στην Ισπανία. «Έξω ο Λιμ», έγραψε σε ένα αυτοκόλλητο που κόλλησε στην μπλούζα του ο Ντάνι. Το μότο γνωστό. Συνήθως βέβαια εκφραζόταν στο «Μεστάγια» και όχι στη Σιγκαπούρη, στην πατρίδα του παντοδύναμου Πίτερ Λιμ, του αμφιλεγόμενου ιδιοκτήτη της Βαλένθια. Και αυτό οδήγησε στη σύλληψή τους.

Πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ό,τι τους οδήγησε να διαμαρτυρηθούν στην άλλη άκρη του κόσμου για αυτόν. Η - επιεικώς - τραγική δηλαδή διαχείριση ενός εκ των πιο ιστορικών συλλόγων της Ευρώπης. Αυτό είναι το εγχειρίδιο αυτοκαταστροφής του Πίτερ Λιμ και της Βαλένθια, που κατρακυλά με γοργούς ρυθμούς και φέτος φλερτάρει πιο έντονα από ποτέ με τον υποβιβασμό, όσο οι οπαδοί της προσπαθούν να διώξουν τον άνθρωπο που τους οδήγησε στο χείλος του γκρεμού.

image

«Είχε τα πάντα και τα κατέστρεψε»

Η ιστορία ωστόσο άρχισε πολύ διαφορετικά. Ο Πίτερ Λιμ προσγειώθηκε στη Βαλένθια σαν Μεσσίας και 40.000 οπαδοί της τον υποδέχθηκαν ως τέτοιο στο «Μεστάγια», με την ελπίδα πως θα τους οδηγούσε στην έξοδο του τούνελ τους. Οι εποχές των πρωταθλημάτων, της συνεπούς παρουσίας της στην Ευρώπη ήταν πλέον παρελθόν και τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου τον ανάγκαζαν να… παρακαλάει για τις πωλήσεις των καλύτερών του παικτών, όπως ο Βίγια, ο Νταβίντ Σίλβα, ο Μάτα. Το club διψούσε για οικονομική επένδυση και ο δισεκατομμυριούχος από τη Σιγκαπούρη, που συνεργαζόταν στενά με τον βασιλιά των ατζέντηδων, Ζόρζε Μέντες, μπορούσε να της χαρίσει σημαντική ανάσα ρευστότητας. Πράγματι το 2014 ο Λιμ εν μέσω ενθουσιασμού αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του συλλόγου. Όμως θέλησε να γίνει κάτι παραπάνω από επενδυτής δίχως να έχει τις γνώσεις και αυτό δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί καλά. «Είχε τα πάντα για να πετύχει. Τα πάντα. Μια καλή ομάδα, καλά στελέχη που γνώριζαν το ποδόσφαιρο και απέπνεαν σεβασμό. Οι οπαδοί ήταν μαζί του. Είχε τα πάντα και τα κατέστρεψε όλα», δήλωσε πριν μερικά χρονιά στο Athletic ένα πρώην στέλεχος της Βαλένθια.

Από την πρώτη στιγμή, ο Λιμ άρχισε να ενεργεί σαν η Βαλένθια να ήταν το επιτραπέζιό του, μετακινώντας τα πιόνια κατά βούληση, δίχως λογική, αλλά με συμφέρον. Γρήγορα, ξέσπασαν οι πρώτες φήμες, που τον ήθελαν να συνεργάζεται με τον Μέντες ώστε αυτός να προωθεί πελάτες του, παίκτες και προπονητές, και μαζί να πλουτίζουν. Έτσι έγινε με τον Ροντρίγκο Μορένο, τον Αντρέ Γκόμες και τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, που τουλάχιστον διατήρησε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, στην Ευρώπη.

Η επόμενη απόφαση του Λιμ ωστόσο, θα φανέρωνε το ποιόν του και θα έβαζε τις Νυχτερίδες για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Προσέλαβε τον Γκάρι Νέβιλ ως προπονητή, παρ’ότι ο Άγγλος θρύλος δεν είχε την παραμικρή σχετική εμπειρία! Το ότι ήταν συνιδιοκτήτης του Λιμ στην αγγλική Σάλφορντ και το ότι διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις ήταν αρκετό πάντως ώστε ο μεγιστάνας από τη Σιγκαπούρη να πειστεί και να του δώσει το χρίσμα. Η εικόνα και τα αποτελέσματα της Βαλένθια πάντως ήταν τόσο άσχημα που μέχρι και ο Λιμ αναγκάστηκε να συνειδητοποιήσει πως ο Νέβιλ δεν μπορούσε να συνεχίσει να κάθεται στον πάγκο της. Ο Άγγλος αποτέλεσε παρελθόν μετά από μερικούς μήνες και έδωσε το έναυσμα του… χορού αλλαγών προπονητών που θα όριζε όλη την πορεία των Νυχτερίδων με τον Σιγκαπουριανό στο τιμόνι τους. Στα δέκα χρόνια του στον σύλλογο, ο Λιμ έχει προσλάβει δέκα διαφορετικούς προπονητές, πάντα με άγνωστα ή αμφιλεγόμενα κριτήρια στις απολύσεις τους, πάντα χωρίς ποδοσφαιρική λογική. Καμία απόφασή του πάντως δεν σήκωσε μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων από αυτή που πήρε το 2019, όταν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τους οπαδούς της Βαλένθια.

image

Η διάλυση της πιο επιτυχημένης Βαλένθια, η κατηφόρα και οι διαμαρτυρίες

Ο Ντάνι Παρέχο σήκωνε το τρόπαιο στον ουρανό, χιλιάδες οπαδοί της Βαλένθια πανηγύριζαν ευτυχισμένοι. Άλλωστε, οι Νυχτερίδες είχαν μόλις νικήσει την Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι στον τελικό του Copa Del Rey του 2019. Κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο μετά από 11 χρόνια, ενώ παράλληλα τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα της La Liga. Άπαντες, ο κόσμος, ο Μαρθελίνο και οι ποδοσφαιριστές του είχαν κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένοι. Μα δεν ένιωθαν όλοι έτσι. Ο Πίτερ Λιμ σίγουρα δεν ήταν ευτυχισμένος, μάλλον αδιάφορος. Ποτέ του δεν πατούσε στο «Μεστάγια», αλλά κανείς θα περίμενε πως τώρα, στο πρώτο τρόπαιο της θητείας του, θα έδινε το «παρών» στους πανηγυρισμούς. Μόνο που αυτοί μάλλον είχαν διαφορετική αίσθηση για εκείνον, γιατί ήξερε πως η επιτυχία δεν ήταν δική του.

Με τον Ματέου Αλεμάνι στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή και τον Μαρθελίνο στον πάγκο οι Νυχτερίδες βρήκαν ξανά τα πατήματά τους και με το παραπάνω. Ο πρώτος αποτέλεσε υπόδειξη του προέδρου της La Liga, Χαβιέ Τέμπας, με τον οποίο ο Λιμ ήθελε να διατηρεί καλές σχέσεις, και ο δεύτερος σαφής επιλογή του πρώτου. Μέχρι η Βαλένθια του Μαρθελίνο μάλιστα να αρχίσει να ρολάρει, ο Αλεμάνι είχε αναγκαστεί να παλέψει με νύχια και με δόντια για να πείσει τον Σιγκαπουριανό να μην τον απολύσει κι αυτόν! Και όταν εν τέλει, η ομάδα που οι δυο τους έχτισαν έγινε η καλύτερη και πιο επιτυχημένη έκδοση της Βαλένθια, ο Λιμ την γκρέμισε λες και… φθονούσε αυτούς που τη δημιούργησαν. Εκεί που όλα έδειχναν να μπαίνουν ξανά σε μια σειρά, σε κάθε επίπεδο, εκείνος τους έδωσε μια και τα διέλυσε. Λίγο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου και το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα, η Βαλένθια ανακοίνωσε την ταυτόχρονη απομάκρυνση των Αλεμάνι και Μαρθελίνο λόγω «διαφωνιών με τη διοίκηση όσον αφορά στην πολιτική του συλλόγου» και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Λιμ είχε κάνει ήδη αρκετά για να μην έχει τη συμπάθεια των οπαδών, αλλά αυτό τους εξαγρίωσε.

Οι Νυχτερίδες πλέον είχαν αρχίσει να απομακρύνονται επικίνδυνα από τις αρχές τους, είχαν γίνει η πλατφόρμα έκφρασης των προσωπικών στοιχημάτων του ιδιοκτήτη τους, η εικόνα και τα αποτελέσματα στο γήπεδο έσφυζαν ασυνέπειας και προβληματισμού και η απουσία αγωνιστικών φιλοδοξιών ήταν εμφανής. Η Βαλένθια άρχισε να κατρακυλά, να αποχαιρετά παίκτες-σύμβολα τζάμπα, όπως ο Παρέχο, να πουλάει ξανά τις σπουδαιότερες μονάδες της, όπως ο Γκέδες και ο Σολέρ, για να ικανοποιήσει τον Μέντες, να πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Όλα αυτά ανάγκασαν τους οπαδούς τους να επιχειρήσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αρχίσουν μια μάχη που μαίνεται μέχρι σήμερα. Ο σύνδεσμος «Libertad VCF» δημιουργήθηκε περίπου τότε και είναι υπεύθυνος για τις αμέτρητες διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στο «Μεστάγια». Ταμπέλες και συνθήματα, «Λιμ πήγαινε σπίτι σου», «Λιμ πέθανε», «Η Βαλένθια είμαστε εμείς», αποδοκιμασίες, πορείες. Όλα αυτά έχουν γίνει κανονικότητα για τους οπαδούς του συλλόγου που χρόνια προσπαθούν να τον «φέρουν ξανά στη ζωή», όπως λένε, και να απομακρύνουν τον άνθρωπο που με τις αποφάσεις του έχει κάνει την ομάδα τους να μη θυμίζει σε τίποτα τον καλό της εαυτό και να βρίσκεται σε κάκιστη οικονομική κατάσταση.

image

Το γήπεδο, ο Κορμπεράν και η ελπίδα

Μέχρι τώρα βέβαια, παρά την τόση αγανάκτηση, το μίσος που έχει εισπράξει, ο Πίτερ Λιμ, δεν έχει δείξει πως σκέφτεται όντως να απεμπλακεί από τη Βαλένθια. Και κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα γίνει αυτό. Όσο εξακολουθούν να υψώνουν τη φωνή τους για την ομάδα που αγαπούν πάντως, οι οπαδοί των Νυχτερίδων έχουν τους λόγους τους να ελπίζουν σε ένα καλύτερο «αύριο». Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή, είναι ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό στη Segunda Divsion.

Αρχικά γιατί οι πρώτες μέρες του 2025 θα γεννήσουν μια τεράστιας σημασίας στιγμή, τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του νέου τους «σπιτιού», του «Νέου Μεστάγια». Για χρόνια, αυτή ήταν μια ακόμα τεράστια, ανοιχτή πληγή στο κορμί του συλλόγου. Το 2006, η Βαλένθια παρουσίασε τα εντυπωσιακά σχέδια κατασκευής του νέου της σταδίου, που, θεωρητικά, θα ήταν έτοιμο το 2009. Οι Νυχτερίδες ωστόσο βυθίστηκαν στα οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκαν να πατήσουν «παύση» στις εργασίες κατασκευής. Μια παύση που διήρκεσε 16 ολόκληρα χρόνια, με ένα γήπεδο που έδειχνε σαν φάντασμα, μισοτελειωμένα, όλο αυτόν τον καιρό.

Πριν λίγους καίριο όμως, έγινε γνωστό πως το club εξασφάλισε την πώληση του παραδοσιακού «Μεστάγια» και βρήκε τον τρόπο να συνεχίσει το χτίσιμο του νέου, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση. Και ακριβώς αυτή είναι η ελπίδα, ότι ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο θα μπορέσει να δώσει οικονομικό οξυγόνο στη Βαλένθια στο μέλλον. Ίσως και να βοηθήσει τον Λιμ να πουλήσει το μερίδιό του στον σύλλογο.

Όσον αφορά τώρα στην εντός των τεσσάρων γραμμών ελπίδα, αυτή ακούει σε ένα και μόνο όνομα, σε αυτό του Κάρλος Κορμπεράν. Ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού ανακοινώθηκε πρόσφατα από τις Νυχτερίδες και αντικατέστησε τον Ντάνι Μπαράχα τον οποίο ο Λιμ… τσιγκουνευόταν να απολύσει εξαιτίας της αποζημίωσής του, παρά την κάκιστη εικόνα της ομάδας εδώ καιρό. Ο Κορμπεράν εντυπωσίασε με τη δουλειά του στη Γουέστ Μπρομ, όπου με πολύ μικρό μπάτζετ και οικονομικούς περιορισμούς κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα που έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και φλέρταρε απροσδόκητα με την άνοδό της στην Premier League. Και κλήθηκε να αναλάβει τη - σχεδόν - αδύνατη αποστολή της Βαλένθια για να καταφέρει κάτι παρόμοιο και ίσως να δώσει στον κόσμο της λίγη από τη χαρά που αξίζει για όλα όσα υπομένει τα τελευταία χρόνια. Όσο ο αγώνας για την «ελευθερία» του συλλόγου συνεχίζεται…

Τα Sunday Stories του Gazzetta

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Ευαγγελία Λώλου