Στίβος: Καινοτομία με LED οθόνη σε στάδιο, το κυνήγι του φωτός συνεχίζεται
Μια καινοτομία παρουσιάστηκε σε στάδιο στην Κίνα και την πόλη Τσόνκινγκ, όπου οι αρμόδιοι τοποθέτησαν μία διαδραστική οθόνη LED δίπλα στους διαδρόμους του στίβου.
Ουσιαστικά η οθόνη «βλέπει» το άτομο που τρέχει κοντά της, δημιουργεί το avatar του ατόμου (προσομοίωση της εικόνας του) και τρέχει μαζί του. Όσο το άτομο τρέχει, παράλληλα τρέχει και το avatar πάνω στο οποίο αναγράφεται η ταχύτητα με την οποία τρέχει το άτομο. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, μπορεί κανείς είτε να ανταγωνιστεί το avatar του είτε να τρέξει με πραγματικό αντίπαλο, όσο τα avatar και των δύο θα τρέχουν παράλληλα και θα παρουσιάζουν την αλλαγή στην ταχύτητά τους αλλά και στις θέσεις.
In Chongqing, this interactive LED screen was placed next to an athletics track to race against your own avatar and know your speed. pic.twitter.com/Pjbn1jupl6
— Tansu YEĞEN (@TansuYegen) April 4, 2023
Το ότι κάτι τόσο καινούργιο δημιουργήθηκε στην Κίνα δεν μας προκαλεί εντύπωση αφού στη χώρα, και ειδικά τη συγκεκριμένη πόλη, έχουμε δει LED οθόνες σε οροφές και ταβάνια ακόμη και να καλύπτουν προσόψεις ολόκληρων κτηρίων, τα οποία ήταν ντυμμένα με οθόνες που πρόβαλαν video games και αποτελούσαν το happy place κάθε gamer.
Η σκέψη αλλά και η υλοποίησή της φαίνονται εξαιρετικά δημιουργικές και χρήσιμες για το άθλημα και μάλλον είναι η εξέλιξη της αρχικής ιδέας των Ολλαδών: τα wavelights.
Στο κυνήγι του φωτός
Στο ατελείωτο κυνήγι των μεγάλων επιδόσεων και των παγκόσμιων ρεκόρ αλλά και των τηλεοπτικών συμβολαίων, αρκετές ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι για το πως μπορεί ένας αγώνας να γίνει πιο ελκυστικός, από πολλές απόψεις. Μία από αυτές τις προτάσεις ήταν το… κυνήγι του φωτός. Οτιδήποτε νέο ανοίγει συζητήσεις, όπως έγινε και με τη συγεκριμένη τεχνολογία.
Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που είδαμε σε αγώνα μικρά φωτάκια LED τοποθετημένα περιμετρικά του χόρτου και δίπλα στην εσωτερική διαδρομή του στίβου, τα οποία αναβόσβηναν στον χρόνο του ρεκόρ που ήθελαν να καταρρίψουν οι αθλητές/–τριες. Οπότε, αν ο βηματισμός του/της δρομέα βρισκόταν πίσω από τα φωτάκια σήμαινε πως δεν θα έκανε το ρεκόρ και έτσι επιτάχυνε κυνηγώντας… το φως.
Το 2018 στα FBG Games είδαμε την εν λόγω τεχνολογία και έκτοτε οι Ολλανδοί έχουν βοηθήσει αρκετούς διοργανωτές να φέρουν αυτή την καινοτομία στα στάδιά τους. Τα Impossible Games του 2020 στο Όσλο έκαναν το «μπαμ» στη διεθνή σκηνή, τοποθετώντας την τεχνολογία σε ένα μεγάλο μίτινγκ ενώ ακολούθησε και το μίτινγκ του Diamond League των Βρυξελλών, την ίδια χρονιά.
Πολλοί τότε έκαναν λόγο για μη θεμιτή βοήθεια, για αδικία προς τα υπόλοιπα αγωνίσματα που δεν υπήρχε κανένα ανάλογο σύστημα και έφεραν στο προσκήνιο τον όρο «μηχανικό ντόπινγκ». Άλλοι είχαν ταχθεί και υπέρ, εξηγώντας πως αφού η τεχνολογία εξελίσσεται οφείλουμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές μιας και ζούμε στη νέα εποχή του αθλητισμού. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βοήθησε πράγματι τους αθλητές και τις αθλήτριες να κάνουν ατομικά ρεκόρ, να πιάσουν όρια για μεγάλες διοργανώσεις αλλά και να καταρρίψουν παγκόσμια ρεκόρ με τρανταχτά παραδείγματα τα παγκόσμια ρεκόρ μίας ώρας του Μο Φάρα και της Σίφαν Χασάν. Τότε, η World Athletics είχε δει μία ευκαιρία να προσφέρει έναν ίσως και ανίκητο «λαγό» αλλά και έξτρα θέαμα στο κοινό.
Βέβαια, η καινοτομία των Κινέζων δύσκολα θα μπορέσει να ενταχθεί σε έναν κανονικό αγώνα όμως θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την προπόνηση.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.