Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Η διαδρομή των 42.195 μέτρων που έμεινε στην ιστορία
- Γιατί ο μαραθώνιος είναι 42.195 μέτρα ακριβώς;
- Η διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας 2023: Από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο
Η μεγαλύτερη κούρσα των Ολυμπιακών Αγώνων, με την περίεργα συγκεκριμένη απόσταση των 42.195 μέτρων, που φέρει όνομα ελληνικό και -βέβαια- ιστορία ελληνική. Ο μαραθώνιος όσο δύσκολο και επίπονο αγώνισμα κι αν είναι παραμένει πόλος έλξης και μία μεγάλη πρόκληση για πλήθος δρομέων και απλών αθλούμενων. Η Αυθεντική διαδρομή της Αθήνας, μάλιστα, αποτελεί μία από τις δυσκολότερες του κόσμου όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο πλάνο πολλών να την τρέξουν.
Κανείς θα απορήσει γιατί η διαδρομή είναι 42.195 μέτρα ακριβώς και όχι 42χλμ ή 43χλμ; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του αγωνίσματος, στα γεγονότα που την έκαναν σήμερα να είναι τόσο εντυπωσιακή και που κάνει όποιον την τερματίζει περήφανο.
Γιατί ο μαραθώνιος είναι 42.195 μέτρα ακριβώς;
Όπως μαρτυρά και το όνομα του αγωνίσματος, ο μαραθώνιος προέκυψε από την ελληνική ιστορία και από τη στιγμή που ο Φειδιππίδης φεύγει από τη μάχη του Μαραθώνα, μετά τη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών, τρέχει γυμνός ως τη Βουλή της Αθήνας για να φέρει την είδηση της νίκης με την ιστορική κουβέντα «Νενικήκαμεν» και αφού μεταφέρει την είδηση, ξεψυχά μπροστά στο συμβούλιο. Η διαδρομή που διέσχισε ο Φειδιππίδης ήταν γύρω στα 41 χιλιόμετρα και η πιο προφανής διαδρομή που ακολούθησε ταιριάζει με τη σημερινή.
Ο Έλληνας Σπύρος Λούης (1873 - 1940) νικητής του μαραθωνίου μαζί με τον Βασιλιά Γεώργιο Α, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 (Photo by HultonArchive/Illustrated London News/Getty Images)
Στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς στην Αθήνα το 1896, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο μαραθώνιος ως Ολυμπιακό αγώνισμα και τότε οι δρομείς (μόνο άνδρες) είχαν τρέξει τη διαδρομή που κατά πάσα πιθανότητα είχε τρέξει και ο Φειδιππίδης το 490π.Χ.. Ο Σπύρος Λούης είχε τερματίσει πρώτος σε 2:58:50.
Έως και τους Ολυμπιακούς του 1908, όμως, η απόσταση του μαραθωνίου δεν ήταν συγκεκριμένη (μεταξύ 40 και 42 χιλιομέτρων) και ποίκιλε ανάλογα με τη διοργάνωση. Στο Λονδίνο το 1908, η Βασίλισσα Αλεξάνδρα ζήτησε συγκεκριμένα ο μαραθώνιος να ξεκινήσει από το Κάστρο του Ουίνσδορ, ώστε τα νεαρά μέλη της βασιλικής οικογένειας να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκκίνηση, και να τερματίσει ακριβώς μπροστά από το θεωρείο των Επισήμων (της Βασιλικής οικογένειας) στο White City Stadium. Αυτή η απόσταση ήταν ακριβώς 42.195 μέτρα και η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε αργότερα πως αυτή η απόσταση ακριβώς θα είναι η ίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Έτσι, προέκυψε αυτός ο παράδοξος αλλά διάσημος αριθμός.
Η διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας 2023: Από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο
Η Αυθεντική διαδρομή είναι δύσκολη, με αρκετές ανηφόρες και σημεία με απότομη κλίση. Αυτό είναι και ένα στοιχείο που κάνει την πρόκληση των δρομέων μεγαλύτερη.
Η εκκίνηση γίνεται στον Μαραθώνα και οι δρομείς βγαίνουν στη Λεωφόρο Μαραθώνος ενώ έπειτα βγαίνουν στην περιοχή του Τύμβου και ακολουθούν περίπου κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη του Μαραθώνα (Τύμβος). Η διαδρομή είναι περιμετρικά της Πεντέλης, όπως ήταν λογικά και η διαδρομή που ακολούθησε ο Φειδιππίδης.
Μέχρι και περίπου το 10ο χιλιόμετρο, στη Νέα Μάκρη, η διαδρομή είναι επίπεδη και μάλλον ξεγελάει τους δρομείς καθώς νωρίτερα έχουν προηγηθεί και μερικές κατηφόρες. Από το 12ο περίπου χιλιόμετρο, μετά τη διασταύρωση της Ραφήνας, υπάρχει μία κατηφόρα με απότομη κλίση ενώ έπειτα ξεκινούν οι ανηφόρες και ο συντελεστής δυσκολίας αυξάνεται.
Από το 20ό μέχρι και το 25ο χιλιόμετρο, διασχίζοντας το Πικέρμι, υπάρχουν αρκετές ανηφόρες με πιο δύσκολη αυτή του 25ου χιλιομέτρου λόγω του ότι είναι αρκετά μεγάλη. Με ανηφόρα συνεχίζεται η διαδρομή και στο πέρασμα από την Παλλήνη ενώ το δυσκολότερο ίσως σημείο βρίσκεται στον Γέρακα, γύρω στο 30ό χιλιόμετρο, λόγω του ανισόπεδου κόμβου. Την ανηφόρα διαδέχεται μία απότομη κατηφόρα που φτάνει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με τους δρομείς να έχουν ακόμη μπροστά τους περίπου 10 χιλιόμετρα ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ακολουθεί πορεία επί της Λεωφόρου Μεσογείων, που κυριαρχούν επίπεδα και κατηφορικά τμήματα, και οι δρομείς περνούν από το Χαλάνδρι και τον χολαργό. Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι και τον κόμβο της Κατεχάκη υπάρχει μία μεγάλη κατηφόρα, κάτω από τη γέφυρα.
Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χιλιόμετρο βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας και το 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.
Στο ύψος του ξενοδοχείου (πρώην) HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.
Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41.2χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Αφού εισέλθουν στο Στάδιο, απομένουν μόνο 170 μέτρα ως τηξν αψίδα του τερματισμο, που γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου και πάνω σε διάδρομο με ταρτάν (ελαστικό τάπητα).
Η στιγμή του τερματισμού, μέσα σε κλίμα πανηγυρικό, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο λυτρώνει τους δρομείς και τους αποδεικνύει πως όλος ο κόπος τους για να φτάσουν ως εκεί άξιζε.
Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 40ο αγώνα στην ιστορία
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.