Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ο «master» της διαδρομής, Νίκος Πολιάς και το απλησίαστο ρεκόρ
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται παράλληλα με το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου.
Εναν αγώνα που έχουν αφήσει την «σφραγίδα» τους σπουδαίοι δρομείς. Ενας όμως έχει ένα… απλησίαστο, προς το παρόν, ρεκόρ και δικαιολογημένα θεωρείται ο κορυφαίος που έχει αναδείξει η χώρα στο αγώνισμα.
Ο λόγος για τον Νίκο Πολιά, τον άνθρωπο που έχει κερδίσει επτά φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα (1993, 1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2003), ρεκόρ που μόνο στις γυναίκες έχει ισοφαρίσει η Γεωργία Αμπατζίδου, ενώ παράλληλα έχει κερδίσει και τέσσερις φορές τον διεθνή αγώνα (1993, 1995, 1998, 2000).
Ο 52χρονος πλέον πρώην δρομέας, είχε κάνει αισθητή την παρουσία του για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου του 1993. Μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο κι έκανε την πρώτη του γνωριμία με όσους δεν τον ήξεραν. Έκανε την εμφάνιση που έμελλε τα επόμενα χρόνια να γίνει οδηγός μιας σπουδαίας καριέρας, με αξιοσημειωτη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς κι κορυφαίες επιδόσεις.
Ενας μεθοδικός δρομέας που έτρεξε συνολικά σε 32 μαραθώνιους υψηλού επιπέδου και που ποτέ, ούτε μία φορά στην καριέρα του, δεν εγκατέλειψε κούρσα.
«Δεν έδινα ποτέ στον εαυτό μου την επιλογή του να σταματήσω. Αυτό έχει ένα κόστος βέβαια. Πίστευα πως δεν έπρεπε να τα παρατάω. Δεν είναι πάντα καλό, ωστόσο σε βοηθάει να έχεις μια διάρκεια και μια συνέχεια. Έχω δει παραδείγματα αθλητών που αφού τα παράτησαν μία φορά τους ήταν εύκολο να το κάνουν ξανά και ξανά κι έτσι δημιουργείς ένα κακό προηγούμενο, οπότε δε σταμάτησα ποτέ. Πέρυσι αποφάσισα να πάω παρέα με την ομάδα που προπονώ και να τρέξω στον μαραθώνιο του Παρισιού, έκανα μια υποτυπώδης προετοιμασία. Ήταν όμορφο να τρέχουμε παρέα σε μια όμορφη πόλη δίχως άγχος. Τερμάτισα και μάλιστα το ευχαριστήθηκα πολύ, παρόλο που στα τελευταία 5 χιλιόμετρα περπάτησα. Έχω να λέω πως στο Παρίσι έκανα τον πιο γρήγορο και πιο αργό μου χρόνο» είπε πρόσφατα ο Πολιάς στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ.
Ο Πολιάς το 2003 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι, έκανε ατομικό ρεκόρ με 2:13.53. Την επόμενη χρονιά, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, έκανε ρεκόρ διαδρομής για Ελληνα με 2:17.56, στον σημαντικότερο αγώνα της καριέρας του.
Ακόμη αναζητείται αυτός που θα πλησιάσει τα επιτεύγματά του…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.