Ερμίας Αγιέλε, ο ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος: «Οι πατούσες μετά από κάθε αγώνα ήταν μέσα στο αίμα»

Άκης Κατσούδας
Ο ξυπόληπος μαραθωνοδρόμος που θα τρέξει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

bet365

Το Gazzetta συνάντησε τον δρομέα δύο μέρες πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και μίλησε μαζί του για την απόφασή να τον τρέξει χωρίς παπούτσια, τον θρύλο Αμπέμπε Μπικίλα και τη στενή σχέση Αιθιοπίας και Ελλάδας.

Το 1960 συνέβη μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού. Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, Αμπέμπε Μπικίλα, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Το εντυπωσιακό, όμως, στην περίπτωσή του ήταν το γεγονός ότι έτρεξε όλα αυτά τα 42,195 χιλιόμετρα ξυπόλητος, καθώς τα δύο ζευγάρια παπούτσια που είχε κουβαλήσει από την Αιθιοπία είχαν διαλυθεί πριν ακόμη ξεκινήσει ο αγώνας. Το όνομά του έγινε αμέσως γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ για τους συμπατριώτες του έγινε αμέσως θρύλος.

63 χρόνια μετά, λοιπόν, ένας άλλος Αιθίοπας δρομέας, ο Ερμίας Αγιέλε, πρόκειται να κάνει ακριβώς το ίδιο: να τρέξει ξυπόλητος τον Μαραθώνιο. Όχι της Ρώμης, βέβαια, αλλά της Αθήνας. Τον Αυθεντικό.

Μαραθώνιος: Ο πόνος, οι ματωμένες πατούσες και η μεγάλη πρόκληση

Τα χέρια του Αιθίοπα μαραθωνοδρόμου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο σκοπός του δεν είναι να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο αλλά να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τον Αμπέμπε Μπικίλα. «Είναι ένας πραγματικός θρύλος για όλους εμάς τους Αιθίοπες. Ήρωας, πατέρας μας. Πρόβαλε τη χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη και έδειξε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας» σημειώνει, μετά τη λήξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για χάρη του στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών.

Το εντυπωσιακό βέβαια με την περίπτωση του είναι ότι δεν συνήθιζε να κινείται ποτέ ξυπόλητος, πριν ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τον μαραθώνιο. «Υπάρχουν πολλά παιδιά στην Αιθιοπία που περπατούν χωρίς παπούτσια. Αυτό είναι, όμως, κάτι που συμβαίνει κυρίως στα χωριά και την επαρχία, όχι τόσο στην πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα. Εγώ, να φανταστείς, δεν το έκανα ούτε μέσα στο σπίτι μου. Πήρα, ωστόσο, την απόφαση και σήμερα είμαι εδώ» προσθέτει.

Στην αρχή, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Οι πόνοι και οι τραυματισμοί στην πατούσα ήταν τόσο ισχυροί που τον έφτασαν μια στιγμή από το να τα παρατήσει. «Ήταν πολύ οδυνηρό για μένα. Δεν μπορείς να αισθανθείς τι πόνο μπορεί να σου προκαλέσει ακόμη κι αν πατήσεις μια μικρή πετρούλα στην άσφαλτο. Οι πατούσες μετά από κάθε αγώνα ήταν μέσα στο αίμα».

Μετά από ατελείωτες ώρες προπόνησης, οι πατούσες του πια έχουν γίνει τόσο σκληρές που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Και το μόνο που μένει είναι αυτό το αίσθημα της γείωσης με το έδαφος. «Δεν μπορείς να καταλάβεις την αίσθηση αν δεν το κάνεις. Δίνεις ενέργεια στο έδαφος και αυτό σου την επιστρέφει» λέει.

Οι υπόλοιποι δρομείς εντυπωσιάζονται όταν τον βλέπουν στην εκκίνηση. Δεν μπορούν να πιστέψουν πώς το κάνει. Όπως εξηγεί ο ίδιος, όμως, δεν είναι κάτι το σπουδαίο. «Όλοι μπορούν να το κάνουν. Απλά πρέπει να το πάρουν απόφαση».

«Αν δεν το δεις από κοντά, δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο δύσκολος είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας»

Είναι η πρώτη φορά που τρέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τον Μάρτιο του 2023 είχε συμμετάσχει στον αντίστοιχο της Ρώμης, ακολουθώντας τα βήματα του «ξυπόλητου πρίγκηπα», όπως έχει ονομαστεί, Αμπέμπε Μπικίλα. Τον τερμάτισε σε 4 ώρες και 26 λεπτά.

Στόχος του τώρα είναι να πέσει κάτω από τις 4 ώρες. Πριν από μερικές μέρες έκανε τη διαδρομή με αυτοκίνητο και έμεινε έκπληκτος με τη φύση της. «Είχα ακούσει ότι πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους και πιο σκληρούς μαραθώνιους στον κόσμο. Αν δεν το δεις, όμως, από κοντά δεν μπορείς να πιστέψεις. Περνούσα από όλους αυτούς τους λόφους με το αμάξι και είπα από μέσα μου: “καλά εγώ τώρα πρέπει να ανέβω και να κατέβω όλες αυτές τις ανηφόρες και κατηφόρες;”» λέει γελώντας.

Αυτό που του έκανε, όμως, μεγαλύτερη εντύπωση είναι το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα. «Με ενέπνευσε πολύ ο χώρος γιατί είδα από κοντά πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος αγώνας για τους Έλληνες». Αυτό θεωρεί ότι είναι από τα πολλά κοινά των Ελλήνων με τους Αιθίοπες.

«Όλοι μας στην Αιθιοπία ζούμε για τον μαραθώνιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τρέχουν. Μόνο που εκεί είναι πιο δύσκολα εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου. Εδώ είναι φανταστικά να τρέχεις και έχεις δίπλα σου τη θάλασσα. Η αύρα της είναι φοβερή» σημειώνει ο Ερμίας Αγιέλε.

Στην Αντίς Αμπέμπα η αντίστοιχη εκδήλωση είναι ο Great Ethiopian Marathon. Όπως καταλήγει, αυτός είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα. «Δεν είναι απλά ένας μαραθώνιος. Είναι κάτι σαν ένα μεγάλο καρναβάλι. Με χρώματα, χορούς, μουσικές».

Για την ώρα, όμως, στο μυαλό του στριφογυρίζει μόνο ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Η προπόνηση για εκείνον έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για ξεκούραση και πολύ καφέ. Κι όπως καταλήγει, τόσο η Ελλάδα όσο και η Αιθιοπία έχουν εξαιρετικό.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα