Στίβος: Οι κορυφαίες 10 στιγμές που θα μας μείνουν στο μυαλό από το 2023 (vids)

Κώστας Ευθυμιάδης
O Τεντόγλου με το μετάλλιο στο στήθος στη Βουδαπέστη

bet365

Το 2023 φεύγει και στον κλασικό αθλητισμό πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις.

Ο «βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων», ο στίβος, μας έδωσε μία καλή… πρόγευση το 2023, για το τι να περιμένουμε στην επόμενη, Ολυμπιακή χρονιά.

Ανατροπές, δράμα, αλλά και υπέροχες στιγμές από τα δικά μας παιδιά, ήρθαν να κλείσουν μία αναμφίβολα εξαιρετική χρονιά, που δείχνει πως ο κλασικός αθλητισμός κερδίζει ξανά, σταδιακά, την αίγλη του, που στην μετά-Μπολτ εποχή, είχε αρχίσει να φθίνει.

Το Gazzetta συγκέντρωσε τις 10 στιγμές που σίγουρα δεν θα ξεχάσουν οι φαν του κλασικού αθλητισμού, από την χρονιά που φεύγει.

 

10. Ο Καναδάς... παγκόσμια δύναμη

Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη της χρονιάς, ήρθε από τον Καναδά. Μια χώρα που σε ομαδικό επίπεδο… σάρωσε στο τένις, κατάφερε από το πουθενά να… σαρώσει και στον στίβο και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Βρέθηκε στην δεύτερη θέση του πίνακα μεταλλίων πίσω από τις ΗΠΑ, με 4 χρυσά και δύο αργυρά, με κάποια από τα μετάλλια να… σοκάρουν αφού κανείς δεν τους περίμενε.
Στα 800 μέτρα ο Μάρκο Αροπ κέρδισε τον Κενυάτη Γουαιόνι που ήταν το φαβορί για το χρυσό, ενώ έκαναν νταμπλ στην σφυροβολία με τον Ιθαν Κατζμπεργκ και την Κάμριν Ρότζερς, δύο αθλητές που κανείς δεν υπολόγιζε. Λίγο έλειψε να πάρουν χρυσό και στην σφαίρα με την Μίλτον να είναι τελικά δεύτερη. Το 1-2 στο δέκαθλο με τους ΛεΠαζ και Γουόρνερ ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που ο Γάλλος Μαγιέρ εγκατέλειψε τραυματίας τον αγώνα.

9. Η… μοιρασιά του χρυσού στο επί κοντώ γυναικών

Αν κάποιος θυμάται την εικόνα με τους Μπαρσίμ και Ταμπέρι να μοιράζονται μια αγκαλιά όταν ο πρώτος αποφάσισε να μοιραστούν το χρυσό στο Τόκιο, η εικόνα των Μουν και Κένεντι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα τους ήταν γνώριμη. Οι δύο επίκοντιστριες είχαν τα ίδια άλματα και έκαναν τρία άκυρα στα 4,95μ. Προκειμένου να αποφύγουν το μπαράζ, η Μουν ρώτησε τον κριτή αν μπορούν να μοιραστούν το χρυσό μετάλλιο κι εκείνος την… παρέπεμψε στην Κένεντι, η οποία θα έπρεπε να συμφωνήσει. Ετσι κι έγινε και οι δυο τους αγκαλιάστηκαν, με την Κένεντι να μην συγκρατεί τα δάκρυά της.

8. Οι σαρωτικές Τζάκσον και Ρίτσαρντσον στα σπριντ

Τα σπριντ των γυναικών ήταν συγκλονιστικά όλη τη σεζόν. Οι ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον και Σέρικα Τζάκσον μοιράστηκαν τα χρυσά στο Παγκόσμιο, σε 100 και 200 μέτρα, όπου αμφότερες κατέκτησαν από τρία μετάλλια (στα δύο αγωνίσματα και με την 4Χ100μ.). Η Τζάκσον έκανε μάλιστα την 2η επίδοση όλων των εποχών στα 200 μέτρα στον τελικό (21.41), ενώ κατέκτησε και το Diamond League. Στα 100 μέτρα έτρεξε σε 10.65 μέσα στη σεζόν, όσο και η Ρίτσαρντσον, με την διαφορά ότι η Αμερικανίδα τον χρόνο αυτό τον έκανε στον τελικό της Βουδαπέστης και πήρε το χρυσό…


7. Το τρεμπλ του Λάιλς στη Βουδαπέστη

Ο Νόα Λάιλς ήταν το αναμενόμενο φαβορί στα 200μ και το απέδειξε. Νωρίτερα όμως, στα100μ, όλοι περίμεναν έναν εκ των Κέρλι, Τεμπόγκο, Χιουτζ και Ομανιάλα να πάρουν τα τρία μετάλλια. Ο Κέρλι έμεινε εκτός τελικού, ο Ομανιάλα τερμάτισε έβδομος και ο Λάιλς κέρδισε τους Τεμπόγκο και Χιουτζ, για να κάνει στην πορεία το τρεμπλ αφού πήρε το χρυσό και με την 4Χ100μ των ΗΠΑ.

6. Ο… διαφορετικός Αυθεντικός μαραθώνιος με τις ξεχωριστές ιστορίες

Ο φετινός Αυθεντικός μαραθώνιος Αθηνών έμεινε στην ιστορία τόσο για τον αριθμό συμμετοχών (ξεπέρασε τις 70.000 συμμετοχές σε όλα τα αγωνίσματα), όσο και για τις ξεχωριστές ιστορίες που ζήσαμε από τους αθλητές. Η επιστροφή της… μαμάς Γκλόρια Πριβιλέτζιο που κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και του Παναγιώτη Καραϊσκου, που άφησε στο παρελθόν τα εξωαγωνιστικά προβλήματα και την περιπέτεια με τα ναρκωτικά, για να φτάσει λίγα χρόνια μετά, να είναι ο πρωταθλητής Ελλάδος στον μαραθώνιο ανδρών.
Ξεχωριστής σημασίας η παρουσία του Βαντερλέι ντε Λίμα, που 19 χρόνια μετά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήρθε να τρέξει ξανά την διαδρομή, με τους συμπατριώτες του να του επιφυλάσσουν μια ωραία έκπληξη τόσο στον τερματισμό, όσο και στο 36χλμ όπου το 2024 είχε δεχτεί επίθεση από έναν τρελό πρώην ιεροκύρηκα, με αποτέλεσμα να στερηθεί το χρυσό μετάλλιο.

5. Η παραμονή της Ελλάδας στην ελίτ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων

Αν και την είχαν… ξεγραμμένη, η εθνική ομάδα του στίβου πέτυχε το θαύμα της και παρέμεινε στην κορυφαία κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων. Παρά ορισμένους αναμενόμενους άσους, ήρθαν βαθμοί που ξεπέρασαν τα προσδοκούμενα, όπως αυτοί των Εμμανουηλίδου, Τσιάμης και Δεσπολάρη, που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην παραμονή της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία.

4. Οι πτώσεις της Ολλανδίας και το… comeback στη Βουδαπέστη

Στην πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, η Ολλανδία πήγαινε για δύο χρυσά μετάλλια τα οποία τελικά έχασε λόγω… πτώσης στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό.
Αρχικά η Σιφάν Χασάν στον τελικό των 10.000 μέτρων, μπήκε πρώτη στην τελική ευθεία, με την Γκουντάφ Τσεγκάι να την πιέζει ασφυκτικά. Η Χασάν πήγε να την… εμβολίσει, αλλά τελικά, 20 μέτρα πριν τον τερματισμό βρέθηκε αυτή στο έδαφος κι από εκεί που θα είχε το χρυσό ή έστω ένα μετάλλιο, τερμάτισε 11η.
Σαν να μην φτάνει αυτό, 45 λεπτά αργότερα ήρθε και δεύτερο παρόμοιο σοκ για την Ολλανδία. Η Φέμκε Μπολ έτρεχε ολοταχώς για το χρυσό στην 4Χ400 mixed και μάλιστα για παγκόσμιο ρεκόρ, όταν στο ίδιο σημείο, λίγο πριν τον τερματισμό, παραπάτησε και βρέθηκε στο έδαφος, στην προσπάθειά της να τερματίσει μπροστά από τις ΗΠΑ. Το χειρότερο είναι πως η σκυτάλη της έφυγε από τα χέρια και πέρασε μόνη της την γραμμή του τερματισμού, για να ακυρωθεί η Ολλανδία, αφού αν κρατούσε την σκυτάλη, μπορούσε πάλι να τερματίσει και αν δώσει στην χώρ της ένα μετάλλιο.
Αμφότερες πάντως πήραν… ρεβάνς, αφού η Χασάν πήρε το αργυρό στα 5.000μ. και το χάλκινο στα 1.500μ., ενώ η Μπολ κατέκτησε δύο χρυσά σε 400 μέτρα με εμπόδια και 4Χ400μ γυναικών, όπου έκανε συγκλονιστική κούρσα στο φινάλε.

3. Τα ρεκόρ το νταμπλ της τρομερής Κιπιέγκον

Στα 1.500μ., η Χασάν τα έδωσε όλα για να πάρει το χρυσό, έσπρωξε και λιγάκι, αλλά η Κευνάτισσα ήταν αυτή που έκοψε πρώτη το νήμα και η Χασάν κατέληξε τρίτη. Η Κιπιέγκον την κέρδισε και στα 5.000μ., όπου η Ολλανδέζα ήταν δεύτερη, με το νταμπλ να έρχεται, αλλά να μην είναι η μόνη της επιτυχία. Σημείωσε τρία παγκόσμια ρεκόρ, σε 1.500μ. (Φλωρεντία), στο μίλι (Μονακό) και στα 5.000μ. (Παρίσι), με το τελευταίο να το χάνει στην πορεία από την Τσεγκάι. Ασύλληπτη χρονιά από την κορυφαία αθλήτρια του 2023, κατά γενική ομολογία.

2. Το μετάλλιο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στο Παγκόσμιο

Μετά την αλλαγή προπονητή και γνωρίζοντας πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην Βουδαπέστη, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πέτυχε ένα μικρό «θαύμα». Εχοντας τερματίσει 15η στο 20αρι, μπήκε μερικές ημέρες μετά στο αγαπημένο της 35αρι, γνωρίζοντας πως χρειάζεται υπέρβαση για να ανέβει στο βάθρο. Τελικά κατάφερε να να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και μάλιστα εύκολα με 2:43.22, πίσω από τις Πέρες και Γκαρσία που πριν ξεκινήσει ο αγώνας, έδειχναν ακλόνητα φαβορί για το 1-2.

1. Ο Μίλτος Τεντόγλου και όλες οι ανατροπές στο φινάλε του Παγκοσμίου

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εκτός από μεγάλες επιδόσεις, είχε πολλά αγωνίσματα με έντονο σασπένς, όπου κρίθηκαν μετάλλια κυριολεκτικά στο τελευταίο άλμα. Ενα από αυτά ήταν του δικού μας, Μίλτου Τεντόγλου, ο οποίος ήταν δεύτερος με 8.50μ., όσο είχε και ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ, με την διαφορά ότι ο τελευταίος είχε καλύτερο δεύτερο άλμα για… ένα εκατοστό (8,40μ. έναντι 8,39μ. του Μίλτου). Ο Τεντόγλου με 8,40μ., θα έπαιρνε το χρυσό γιατί σε αυτή τη περίπωση θα είχε καλύτερο… τρίτο άλμα για ένα εκατοστό (8,39μ., έναντι 8,38μ του Πίνοκ). Τελικά πέταξε στα 8.52μ., για να πάρει το μοναδικό χρυσό που έλειπε από την συλλογή του.
Δεν ήταν όμως ο μόνος που έκανε ανατροπή στο φινάλε.
Στην δισκοβολία ανδρών το χρυσό άλλαξε δύο φορές χέρια στην τελευταία βολή, με τον Τσεχ να προσπερνά με 70,02μ και τον Σταλ να απαντά με ρεκόρ αγώνων στην τελευταία βολή του τελικού (71,46μ.)
Στο τριπλούν, το απόλυτο φαβορί, η Γιουλιμάρ Ρόχας ήταν… 8η πριν κάνει το τελευταίο της άλμα. Σε αυτό προσγειώθηκε στα 15,08μ., για να «κλέψει» το χρυσό από την Ρόμαντσουκ-Μπεκ που είχε 15,00μ.
Το ίδιο έγινε και με το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος γυναικών όπου η Ρουμάνα Ροτάρου έκανε άλμα στα 6,88μ στην έκτη προσπάθεια, πετώντας εκτός βάθρου την Νιγηριανή Μπρούμε.
Ομοίως στον ακοντισμό γυναικών όπου η Κιταγκούτσι ήταν εκτός βάθρου και στην τελευταία της βολή πήρε το χρυσό με 66,73μ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα