Στίβος: Η Παγκόσμια ομοσπονδία αλλάζει το μήκος, βγάζει τη βαλβίδα

Πηνελόπη Γκιώνη
Στίβος: Η Παγκόσμια ομοσπονδία αλλάζει το μήκος, βγάζει τη βαλβίδα

bet365

Μία τεράστια αλλαγή θέλει να φέρει στο μήκος η Παγκόσμια ομοσπονδία, βγάζοντας τη βαλβίδα και τοποθετώντας μία ζώνη απογείωσης.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) θα δοκιμάσει ένα νέο φορμάτ στο αγώνισμα του μήκους, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το αγώνισμα. Ο CEO της World Athletics, Τζον Ρίτζιον, αποκάλυψε πως μετά από συλλογή δεδομένων από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το καλοκαίρι του 2023 προέκυψε πως το 1/3 των αθλητών κάνουν άκυρα άλματα και γι’ αυτό σκέφτηκαν να δοκιμάσουν αντί για βαλβίδα, μία ζώνη απογείωσης.

Θα πρόκειται για ένα κομμάτι ταρτάν, το οποίο θα είναι βαμμένο λευκό, και κάθε άλμα θα μετράει από το σημείο που ο αθλητής/η αθλήτρια πάτησε και έτσι όποιος πηδάει πιο μακριά θα νικά. Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι να μην γίνονται άκυρα άλματα και έτσι ο θεατής να βλέπει μεγάλα άλματα και ακόμη πιο δραματικούς αγώνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO της WA. O ίδιος πρόσθεσε πως αν αυτή η ιδέα δεν περάσει τα τεστ, τότε δεν θα την περάσουν ποτέ για τους μεγάλους αγώνες.

long jump valvida

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αναμένεται αυτή η αλλαγή να παρουσιαστεί και να δοκιμαστεί σε χαμηλότερου επιπέδου αγώνες από τη φετινή κιόλας χρονιά ώστε να μπορέσουν να την παρουσιάσουν σε επίσημους αγώνες το 2026, εφόσον κριθεί πως αξίζει να γίνει αυτή η τεράστια αλλαγή.

Παράδειγμα ζώνης απογείωσης, από το μήκος της κατηγορίας Τ11 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

 

To σχόλιο του Τεντόγλου, διχασμένη η κοινότητα του στίβου

Η πολύ γνωστή σελίδα στο Instagram, Jumpers World, έθεσε το ερώτημα αν η παραπάνω ιδέα είναι καλή ή όχι και άφησε το καθαρά στιβικό κοινό της να απαντήσει με το αποτέλεσμα να δείχνει τους φαν αλλά και τους αθλητές να έχουν διχαστεί. Αρκετοί υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα άκυρα και αυτό θα βοηθήσει πολλούς αθλητές ενώ στον αντίποδα βρίσκονται όσοι λένε πως το να κάνεις έγκυρο είναι ένα τεράστιο μέρος του αγωνίσματος και αποτελεί προσόν.

Στην ανάρτηση της σελίδας που εξηγεί την πρόταση της World Athletics, ο κορυφαίος άλτης του μήκους αυτή τη στιγμή, ο Μίλτος Τεντόγλου, σχολίασε πως είναι ζήτημα ικανότητας το έγκυρο άλμα: «Αυτό το σχόλιο πηγαίνει σε όσους θεωρούν πως αυτό είναι μια καλή ιδέα επειδή κάνουν πολλά άκυρα: (Είναι) Ζήτημα ικανοτήτων».

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια και μία εκ των κορυφαίων αλτριών του μήκους, Ιβάνα Σπάνοβιτς, τοποθετήθηκε κατά αυτής της ιδέας, ενώ ακόμη και αθλητές που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όπως ο Σουηδός Τορνέιους, τάχθηκαν κατά. Μάλιστα, αρκετοί τονίζουν πως αν γίνει αυτή η αλλαγή στο μήκος τότε θα πρέπει να μην υπάρχει πια άκυρη εκκίνηση στα σπριντ ή στο επί κοντώ, για παράδειγμα, να μην μετρά το ύψος του πήχη αλλά το ύψος που παίρνει το σώμα του αθλητή κάθε φορά για να θεωρείται νικητής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή η ιδέα έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1960 όμως δεν υιοθετήθηκε ποτέ ενώ το 2015 στο Malmo Indoor Games οι διοργανωτές είχαν πειρασματιστεί και είχαν μετρήσει τα άλματα των αθλητριών, στο μήκος γυναικών, από το σημείο που πατούσαν και όχι από την άκρη της βαλβίδας.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα