Santorini Experience 2024: Ο μαγικός συνδυασμός Σαντορίνης και τρεξίματος μέσα από τα λόγια τριών πρωταθλητών

Newsroom
καρναζης σαντορινη
To Santorini Experience, η κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού της Σαντορίνης, επιστρέφει για έβδομη χρονιά, στις 3-6 Οκτωβρίου, και δρομείς από διάφορα σημεία του κόσμου θα κατακλύσουν τα στενά της Οίας, των Φηρών και του Ημεροβιγλίου. Τρεις εκλεκτοί δρομείς μίλησαν στο Gazzetta για αυτή τη μοναδική εμπειρία αλλά και τα σχέδιά τους γι’ αυτόν τον αγώνα.

Ένας εντυπωσιακός αγώνας, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας, με δρομείς από διάφορα μέρη του κόσμου και θέα το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τα εμβληματικά σοκάκια του νησιού και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κάπως έτσι είναι το Santorini Experience, η κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού της Σαντορίνης που περιλαμβάνει αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης.

Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος η διοργάνωση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων δρομέων και κολυμβητών που επιθυμούν να ζήσουν λίγη από τη μαγεία του νησιού. Ανάμεσά τους, ο Ολυμπιονίκης του στίβου Περικλής Ιακωβάκης, ο δημοφιλής υπερμαραθωνοδρόμος και πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού Κωνσταντίνος Καρνάζης και ο δρομέας, αθλητής της ΗΟΚΑ, Αλέξανδρας Καρύκας.

Οι τρεις αθλητές θα αγωνιστούν φέτος στις διαδρομές τρεξίματος αλλά πριν από αυτό, μίλησαν στο Gazzetta σχετικά με το τρέξιμο ως τρόπο ζωής αλλά και τις διαδρομές που θα διασχίσουν στο νησί.

Περικλής Ιακωβάκης, Ολυμπιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης 400μ εμπόδια

 Iakovakis

Μετά από χρόνια επιτυχιών στο υψηλότερο επίπεδο του στίβου, περάσατε από τα κουλουάρ και τα σπριντ, στο τρέξιμο μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Πώς έγινε το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σας και τι είναι αυτό που κάνει τους πάντες να το ερωτεύονται;

«Για μένα, το τρέξιμο ήταν πάντα μέρος της ζωής μου. Ως σπρίντερ των 400μ. με εμπόδια, η καθημερινή μου προπόνηση περιλάμβανε τρέξιμο σε κάθε μορφή, σχεδόν κάθε μέρα, για πολλά χρόνια. Ήταν φυσικό επόμενο να συνεχίσω το τρέξιμο ακόμα και μετά την απόσυρσή μου από τον επαγγελματικό αθλητισμό, σχεδόν 10 χρόνια πριν. Παρ’ όλο που έχω μεγαλώσει, το τρέξιμο παραμένει κεντρικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Το κάνω πλέον όχι μόνο για να διατηρώ την υγεία μου σε καλά επίπεδα, αλλά και για να μένω συνδεδεμένος με τον αθλητισμό, έναν χώρο με τον οποίο που ασχολούμαι, τον αγαπώ και στον οποίο έχω αφοσιωθεί τόσα χρόνια. Το τρέξιμο δεν είναι απλώς μια άσκηση για μένα, αλλά τρόπος ζωής. Το τρέξιμο, που ανήκει στον κλασικό αθλητισμό, είναι το μεγαλύτερο άθλημα που υπάρχει και δεν είναι τυχαίο ότι τόσες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το αγαπούν. Το τρέξιμο δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και επίτευξης που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο, είτε μιλάμε για τις μικρές αποστάσεις, είτε για τις πιο μεγάλες. Συνδέει σώμα και πνεύμα και μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας και τους στόχους μας».

ιακωβακης

Ετοιμάζεστε τώρα να τρέξετε σε μία υπέροχη διαδρομή, στην Καλντέρα της Σαντορίνης, στο πλαίσιο του Santorini Experience.Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η συγκεκριμένη διοργάνωση που σας κάνει να επιστρέφετε και πως περιμένετε να είναι η κούρσα με θέα το ηφαίστειο;

«Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη στον κόσμο, και το να τρέχεις στην Καλντέρα με θέα το ηφαίστειο είναι πραγματικά μοναδικό. Η διαδρομή του Santorini Experience είναι εντυπωσιακή, με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα και την ιδιαίτερη γεωγραφία του νησιού να σε συνοδεύει σε κάθε βήμα. Το τοπίο, με τους απότομους βράχους, την ηφαιστειακή ενέργεια και τη θέα στο Αιγαίο, σε κάνει να νιώθεις ότι δεν τρέχεις απλά σε έναν αγώνα, αλλά ότι ζεις μια αξέχαστη εμπειρία μέσα στη φύση.Αυτό που κάνει τη διοργάνωση ξεχωριστή είναι όχι μόνο η ομορφιά του τοπίου, αλλά και η σημασία της για το νησί.

Το Santorini Experience, που φέτος θα γίνει για 7η φορά, προσελκύει αθλητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού και στην ενίσχυση της εικόνας της Σαντορίνης ως προορισμού για δραστήριους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις, γιατί προβάλλουν το νησί με έναν διαφορετικό τρόπο, πέρα από τον παραδοσιακό τουρισμό. Είναι ένας τρόπος να προάγουμε την αξία του αθλητισμού και ταυτόχρονα να αναδείξουμε την ομορφιά της Σαντορίνης σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονώ να τρέξω ξανά σε αυτή τη διαδρομή και να απολαύσω το μοναδικό τοπίο».

Κωνσταντίνος Καρνάζης, πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού, υπερμαραθωνοδρόμος

καρναζης

Το τρέξιμο φαίνεται να είναι η δεύτερη φύση σας. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο τρέξιμο που σας κάνει να μην τα παρατάτε ποτέ; Πώς αισθάνεστε όταν τρέχετε ή/και όταν τελειώνετε το τρέξιμο μετά από πολλά χιλιόμετρα;

«Το τρέξιμο σημαίνει να βρίσκεις την εσωτερική σου χαρά, όπως και μια ζωή που ζεις καλά. Αν βρεις χαρά στο τρέξιμο, δεν θα κουραστείς ποτέ. Για μένα το τρέξιμο δεν έχει να κάνει με την επίτευξη της γραμμής τερματισμού, αλλά με το ταξίδι κατά μήκος της διαδρομής».

καρναζης

Έχετε τρέξει στα πιο φοβερά μέρη της γης και έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε τις πιο απίστευτες προκλήσεις. Τώρα, θα τρέξετε στη Σαντορίνη σε μια διαδρομή που θα έχει θέα το ηφαίστειο του νησιού, ένα δημοφιλές ορόσημο. Ποια είναι η πρόκλησή σας για αυτόν τον αγώνα; Ποιες είναι οι σκέψεις σας πριν από αυτόν;

«Δεν υπάρχει πουθενά στη γη μέρος σαν τη Σαντορίνη. Πέρα όμως από την ομορφιά της είναι και η ιστορική της σημασία. Έχοντας μελετήσει την ιστορία, το τρέξιμο στη Σαντορίνη έχει ιδιαίτερη σημασία. Η σκέψη ότι οι Έλληνες πρόγονοί μας περπατούσαν σε αυτά τα ίδια ιερά εδάφη με γεμίζει με τιμή και περηφάνεια».

Αλέξανδρος Καρύκας, δρομέας, αθλητής της HOKΑ

ΗΟΚΑ

Έχοντας τρέξει πολύ δύσκολους αγώνες, που απαιτούσαν ειδική και συγκεκριμένη διαχείριση, πλέον γνωρίζετε πως να προσεγγίσετε κάθε διαδρομή. Πως θα προσεγγίσετε την κούρσα σας στο Santorini Experience και ποιος θα είναι ο στόχος εκείνου του αγώνα;

«Προερχόμενος από το UTMB, έναν αγώνα 176 χιλιομέτρων στις Άλπεις που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν το Santorini Experience και ο οποίος απαιτούσε από μεριάς μου πολύ σωστή διαχείριση, μεγάλη προσοχή και φυσικά υπομονή, η προσέγγισή μου στον αγώνα στην Σαντορίνη θα είναι αρκετά πιο ελεύθερη. Στόχος μου είναι να τρέξω όσο πιο γρήγορα μπορώ, να το χαρώ και αν πάνε όλα καλά, να διεκδικήσω μια από τις πρώτες θέσεις. Παρά τη δυσκολία του αγώνα που έτρεξα, ευτυχώς τερμάτισα υγιής και νιώθω το σώμα μου να είναι ήδη σε πολύ καλή κατάσταση. Θέλω να πιστεύω λοιπόν, πως την ώρα της εκκίνησης θα είμαι αρκετά καλά ώστε να ευχαριστηθώ αυτό τον αγώνα στο έπακρο, άλλωστε αυτό είναι που έχει και τη μεγαλύτερη αξία».

ΗΟΚΑ

Το ότι χρειάζεται να κάνετε προγραμματισμό και πλάνο πριν από μεγάλες κούρσες, “κλέβει” κάτι από την ευχαρίστηση του τρεξίματος; Ή παραμένει το ίδιο ελεύθερο και απλά τα βήματα γίνονται λίγο πιο συγκεκριμένα;

«Προσωπικά, παρ’ ότι τρέχω μεγάλες αποστάσεις, δεν είμαι πολύ καλός στον προγραμματισμό σε σχέση με άλλους αθλητές. Φυσικά πάντα έχω ένα πλάνο όταν μπαίνω σε έναν αγώνα αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που θα απομνημονεύσει τη διαδρομή, τις κλίσεις, τους σταθμούς και την ίδια την τροφοδοσία στο 100%. Έχω κάποιους κανόνες τροφοδοσίας τους οποίους πάντα τηρώ αλλά πέρα από αυτό, μου αρέσει να στηρίζομαι στην προπόνηση και τις δυνάμεις μου, οπότε η προσέγγισή μου συνήθως είναι «απλά συνέχισε να τρέχεις», χωρίς να νοιάζομαι ιδιαίτερα για το πόσα χιλιόμετρα βρίσκονται μπροστά μου, αν έχει ανηφόρα, κατηφόρα και που βρίσκεται ο επόμενος σταθμός. Στόχος μου είναι να απολαμβάνω το ίδιο το τρέξιμο κάθε στιγμή του αγώνα. Άρα ναι στη δική μου περίπτωση ο προγραμματισμός, παρ’ ότι απαραίτητος, «κλέβει» λίγο από την ευχαρίστηση του τρεξίματος γι’αυτό και τελικά δεν του δίνω τόσο μεγάλη σημασία. Κουράζω αρκετά το μυαλό μου στην υπόλοιπη καθημερινότητά μου και θέλω το τρέξιμο να είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ο εγκέφαλος ξεκουράζεται και αφήνει το σώμα να κάνει τη δύσκολη δουλειά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα