Παιανία: Η εικόνα από τα έργα σε στίβο και ξιφασκία

Πηνελόπη Γκιώνη
paiania_stivos

bet365

Το Gazzetta επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Παιανίας, το κλειστό προπονητήριο στίβου, την αίθουσα που ετοιμάζεται να στεγάσει την ξιφασκία αλλά και τους ξενώνες αθλητών/τριών και αντίκρυσε το αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας που πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά τον ελληνικό αθλητισμό.

Το έργο της Παιανίας είναι ένα από αυτά που κυρίως ο στίβος στη χώρα αναμένει με αγωνία να ολοκληρωθεί καθώς η έλλειψη κλειστού στίβου προκαλεί προβλήματα κάθε χρόνο. Οι πρωταθλητές/πρωταθλήτριες του αθλήματος, στην πρωτεύουσα, περιορίζονταν στα κλειστά του ΟΑΚΑ και του Αγίου Κοσμά όμως σε λίγο καιρό ο Άγιος Κοσμάς δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει κανέναν αθλητή λόγω του γενικότερου έργου στο Ελληνικό. Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί κάθε χρόνο η εγκατάσταση που θα φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου το οποίο φιλοξενείται στο ΣΕΦ, μετά από παραχώρηση του Ολυμπιακού.

Το έργο στην Παιανία, το οποίο έχει ενταχθεί στα ανταποδοτικά της Lamda Development λόγω των εργασιών στον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό, ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη με τον Γιάννη Βρούτση τότε να ανακοινώνει πως μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει παραδοθεί. Την επιτήρηση του έργου έχει αναλάβει ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο οποίος και ξενάγησε το Gazzetta στον χώρο.

Το κλειστό της Παιανίας έχει μείνει χωρίς φύλαξη εδώ και χρόνια από τη στιγμή που σταμάτησε η Γ.Γ.Α. τη χρηματοδότηση και, δυστυχώς, η εγκατάσταση είχε κυριολεκτικά ριμαχτεί με αποτέλεσμα όταν μπήκε ο εργολάβος με σκοπό να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση του (πήρε περισσότερο από έναν μήνα) ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τις διαδρομές.

παιανια

Το συνεργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με κομμένα και κλεμμένα καλώδια ενώ έλειπαν ολόκληροι οι υπόσταθμοι. Παράλληλα, στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν διάδρομοι που είχαν οριακά σαπίσει και είχαν σπασμένα κομμάτια και ήταν αναγκαίο να αντικατασταθούν.

 
παιανια

Οι αρμόδιοι έκαναν μελέτη βιωσιμότητας, την οποία και εξασφάλισαν, και έπειτα ξεκίνησαν οι εργασίες. Ερχόμενοι στο σήμερα, ο χώρος έχει βελτιωθεί αισθητά.

Το σπίτι του στίβου - Πριν και μετά

Οι κουβάδες που ήταν τοποθετημένοι σε πολλά σημεία του σταδίου, γιατί το στέγαστρο ήταν ανοιχτό, δεν υπάρχουν πια ενώ όποιος διάδρομος είχε κατεστραμμένα σημεία, έχει αντικατασταθεί πλήρως.

παιανιαπαιανια

Έχει γίνει βελτίωση στατικότητας με βάση ενδελεχή μελέτη που έχει διεξαχθεί ενώ έχει αντικατασταθεί όλος ο κλιματισμός. Πιο συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί αντλίες θερμότητας, αντί του πετρελαίου που υπήρχε πριν, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να έχει μειωθεί στο 1/3 από αυτό που χρειαζόταν πριν.

paiania

Παράλληλα, οι χώροι γύρω από τον αγωνιστικό χώρο έχουν καθαριστεί, βαφτεί και ετοιμαστεί να γίνουν αποθήκες ενώ τα απαραίτητα έργα έχουν γίνει και στο προθερμαντήριο. Δίπλα στο προθερμαντήριο, το οποίο έχει έναν 60άρι στίβο, μερικές διαδρομές και σκάμμα, βρίσκεται το γυμναστήριο (βάρη) το οποίο και θα ανακαινιστεί.

paiania

Επίσης, έχουν τοποθετηθεί ασανσέρ για άτομα με αμαξίδια (γεγονός που για να συμβεί χρειάστηκε ειδική άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία) ενώ στο στάδιο είναι διαμορφωμένοι οι χώροι για να μπορούν άτομα με αμαξίδια να παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς δυσκολίες.

paiania

Βέβαια, ο κλειστός αυτή τη στιγμή έχει άδεια μόνο για προπονητική χρήση. Δυστυχώς, λόγω αρκετών προβλημάτων που υπάρχουν με την αδειοδότηση του αθλητικού χώρου, δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτό να αλλάξει η άδεια ώστε η Παιανία να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες. Για τον λόγο αυτό, από τις 2000 θέσεις θεατών που υπάρχουν θα παραμείνουν μόνο οι 499 καθώς τόσες επιτρέπεται να υπάρχουν σε προπονητικό κέντρο.

paianiaπαινια

Αξίζει να αναφέρουμε, πως ο τοπικός σύλλογος “ΓΑΣ Παιανίας” είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει ζωντανό τον κλειστό.

Η νέα αίθουσα για την ξιφασκία

Απέναντι, ακριβώς, από τον στίβο υπάρχει η αίθουσα που θα φιλοξενήσει σύντομα την ξιφασκία. Όπως είναι γνωστό, μετά τις ενέργειες της ΚΑΕ του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, η ξιφασκία θα έπρεπε να μεταφερθεί σε νέο χώρο. Αυτή τη στιγμή, οι αθλητές/αθλήτριες στεγάζονται στην Αίθουσα “Γ. Κασιμάτης” στο ΟΑΚΑ η οποία δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς ακριβώς δίπλα βρίσκεται γήπεδο χάντμπολ όπου γίνονται προπονήσεις κανονικά.

O χώρος, όπως τον παρέλαβαν, ήταν όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

ξιφασκια

Ο νέος χώρος για την ξιφασκία έχει ετοιμαστεί για να μπει τάραφλεξ και από πάνω να στηθούν οι διάδρομοι. Στον χώρο δεν υπάρχουν κερκίδες.

jifaskia

Οι ξενώνες

Στο ίδιο κτίριο, έχουν ανακαινιστεί 16 ξενώνες και ειδικός χώρος για ΑμεΑ όπως και η κουζίνα ενώ ο κλιματισμός επίσης έχει αντικατασταθεί πλήρως με αντλίες θερμότητας.

ξενωνεςξενωνες

Η κατάσταση που επικρατούσε στους ξενώνες ήταν τραγική, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στις παρακάτω εικόνες:

ξενώνεςξενωνεςξενωνες

Η εγκατάσταση της Παιανίας αποτελείται από 108 στρέμματα, πολλά εκ των οποίων έχουν καταπατηθεί από κατοίκους ενώ πολλά από τα βήματα που έχουν γίνει εκεί χρειάζονταν ειδική άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, γεγονός που καθιστούσε τη διαδικασία πιο χρονοβόρα.

Ο αρχικός σχεδιασμός για τον ευρύτερο χώρο είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο με ανοιχτό στίβο και συγκεκριμένο χώρο για τις ρίψεις.

Το έργο προχωράει με την εικόνα να είναι ήδη εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με πριν. Το ερώτημα που παραμένει αυτή τη στιγμή είναι αν τελικά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (22-23/2), το οποίο έχει δηλωθεί πως θα γίνει στην Παιανία, θα μπορέσει όντως να γίνει εκεί και -γενικότερα- πότε θα μπορέσουν οι εγκαταστάσεις να φιλοξενήσουν αθλητές.

Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ενέργειες ώστε μόλις οι υπεύθυνοι παραλάβουν το έργο από τη Lamda να γίνουν άμεσα οι επόμενες ενέργειες για την αλλαγή της άδειας, από προπονητήριο σε στάδιο αγώνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα