Ευρωπαϊκό στίβου: Οι σταρ, οι απουσίες και οι τίτλοι που θα αλλάξουν χέρια

Πηνελόπη Γκιώνη
tamberi

bet365

Γεμάτες σταρ είναι οι λίστες για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου της Ρώμης, με τις απουσίες βέβαια να κάνουν… θόρυβο και αρκετούς να ετοιμάζονται για τη μεγάλη τους στιγμή.

Χωρίς αμφιβολία, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου αποτελεί ένα από τα γεγονότα της σεζόν και, σίγουρα, είναι το καλύτερο τεστ λίγο καιρό πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρκετά μεγάλα ονόματα επέλεξαν να δώσουν το παρών στο Ευρωπαϊκό που ξεκινά την Παρασκευή 7/6 και έτσι 34 παγκόσμιοι πρωταθλητές βρίσκονται ανάμεσα στις τελικές λίστες συμμετοχών.

Ο μεγάλος Ιταλός σταρ του ύψους, Τζιανμάρκο Ταμπέρι, είναι ένα από τα πρόσωπα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον πάνω του καθώς οι Ιταλοί λατρεύουν να τον παρακολουθούν και εκείνος λατρεύει την προσοχή που παίρνει. Αν όλα πάνε καλά, θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς έχοντας διατηρήσει τον τίτλο του ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος υψίστας. Ωστόσο, στα άλματα μάλλον κλέβει την παράσταση ο τρομερός Σουηδός, Μόντο Ντουπλάντις, ο οποίος κάθε φορά μαγνητίζει τα βλέμματα. Αυτή τη φορά, πέρα από τον τρίτο σερί τίτλο που διεκδικεί ίσως δοκιμάσει ξανά για ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ (6.24μ.).

duplantis

Φυσικά, θα ήταν άδικο να αφήναμε εκτός των σταρ στα άλματα τον δικό μας, Μίλτο Τεντόγλου, καθώς ο Έλληνας μηκίστας από όταν έχει ξεκινήσει να αγωνίζεται στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το 2018, δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν άλλο άλτη να πάρει το χρυσό. Αυτό σημαίνει πως ο Τεντόγλου, τον οποίο η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει ονομάσει “Βασιλιά του μήκους”, θα διεκδικήσει τον έκτο του ευρωπαϊκό τίτλο (τρίτο στον ανοιχτό, έκτο στο σύνολο πρωταθλημάτων ανοιχτού-κλειστού).

τεντογλου

Ο Νορβηγός Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν, που θα επιδιώξει το νταμπλ στα 1500μ και 5000μ, αλλά και η Βρετανίδα Κίλι Χόντγκινσον, στα 800μ, είναι μερικά από τα ονόματα που θα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον στα αγωνίσματα των αποστάσεων μαζί και με τη γνωστή και μη εξαιρετέα, Λόρα Μούιρ (Βρετανία).

Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) στα 400μ εμπόδια αλλά και με τις ομάδες σκυταλοδρομίας, θα επιδιώξει να εντυπωσιάσει ξανά, ενώ η Ουκρανή Γιαροσλάβα Μάχουτσικ ετοιμάζεται για μεγάλες πτήσεις. Νάφι Τιάμ (Βέλγιο) και Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον (Βρετανία) αποτελούν το πιο συναρπαστικό δίδυμο στο έπταθλο μιας και η μεταξύ τους κόντρα επιφέρει πάντα φοβερά αποτελέσματα.

femke bol

Σάντρα Ελκάσεβιτς (πρώην Πέρκοβιτς) από την Κροατία και Ανίτα Βλόνταρτσιουκ από την Πολωνία θα βρεθούν για πολλοστή φορά στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σκηνή, με την πρώτη να διεκδικεί ένα ιστορικό έβδομο χρυσό, ενώ δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την παρουσία του νεαρού κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ στη δισκοβολία, Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία). Μάλιστα, η μάχη που θα γίνει στη δισκοβολία ανδρών μεταξύ των Αλέκνα, Σταλ και Τσεχ θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της διοργάνωσης.

Οι απουσίες

Στις απουσίες, η μεγαλύτερη μάλλον είναι αυτή της Ιβάνα Σπάνοβιτς. Η Σέρβα μηκίστρια αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό και οδεύει ολοταχώς προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πολυπόθητο χρυσό που διεκδικεί εκεί. Παράλληλα, η Μαρία Πέρεζ, η Ισπανίδα ρέκορντγουμαν του βάδην, επίσης θα απουσιάζει.

spanovic

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζος Κερ θα αφήσει το πεδίο ανοιχτό για τον Ίνγκεμπριγκτσεν στο 1500άρι ενώ, παρ’ ότι δεν θα διεκδικούσε το χρυσό, η απουσία του Τομπίας Μόντλερ που εδώ και χρόνια βρίσκεται πάντα στο βάθρο στο μήκος ανδρών, κάνει αίσθηση. Παράλληλα, παρ’ ότι είναι κανονικά μέσα στις λίστες συμμετοχών, φαίνεται πως δεν θα αγωνιστεί ο Βρετανός Μάθιου Χάντσον Σμιθ που πρίν από λίγες μέρες έκανε νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 400μ.

Οι τίτλοι που θα αλλάξουν χέρια

Νέο πρωταθλητή Ευρώπης θα έχουμε στα 200μ ανδρών, καθώς ο Βρετανός Ζάρνελ Χιουζ απουσιάζει μιας και ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ θα ισχύσει το ίδιο και στα 400μ ανδρών αφού ο συμπατριώτης του, Μάθιου Χάντσον Σμιθ, θα λείψει επίσης. Ο Ισπανός Μαριάνκο Γκαρσία είναι εκτός οπότε ο τίτλος στα 800μ ανδρών ψάχνει νέο κάτοχο ενώ στα 5000μ και 10.000μ γυναικών ισχύει το ίδιο καθώς Κονστάνζε Κλοστερχάφεν (Γερμανία) και Γιασεμίν Καν (Τουρκία) θα είναι απούσες. Τέλος, η Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ δεν θα κατέβει στο τριπλούν οπότε μία νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αναδειχθεί.

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα