Τεντόγλου: Για τη διατήρηση των σκήπτρων στο Ευρωπαϊκό, πού θα δείτε τον τελικό

Τεντόγλου

bet365

Η στιγμή του τελικού του μήκους έφτασε και για μία ακόμη φορά ο Μίλτος Τεντόγλου εκπροσωπεί την Ελλάδα, έχοντας τον ίδιο στόχο με κάθε άλλη φορά: το χρυσό και μόνο το χρυσό. Αποστολή στη Ρώμη: Πηνελόπη Γκιώνη

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου συνηθίζει να αποκαλεί τον Μίλτος Τεντόγλου «Long jump king» (Βασιλιά του μήκους) και αν κανείς αναλογιστεί τις νίκες που έχιε πετύχει, ίσως να αντιληφθεί πως αυτός ο τίτλος δεν είναι τόσο υπερβολικός.

Ο Μίλτος Τεντόγλου βρίσκεται σε έναν ακόμη τελικό, τον τρίτο συνεχόμενο στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοιχτού και τον έκτο συνολικά στα Ευρωπαϊκά ανοιχτού και κλειστού. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους, που κατέχει όλους τους πιθανούς διεθνείς τίτλους αυτή τη στιγμή, ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό τελικό με στόχο να διατηρήσει τη θέση του στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο 26χρονος άλτης από τότε που έχει αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2018, δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν άλλο μηκίστα να πάρει το χρυσό μετάλλιο ενώ η τελευταία διοργάνωση που δεν ανέβηκε στο βάθρο ήταν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Έκτοτε, δηλαδή εδώ και έξι χρόνια, είναι κυρίαρχος στην Ευρώπη ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει κατακτήσει το μήκος παγκοσμίως.

Είναι φυσικό, λοιπόν, ο μοναδικός στόχος του ίδιου να είναι το χρυσό μετάλλιο. Ωστόσο, ο αγώνας είναι πάντα αγώνας και κάθε αθλητής ξέρει πολύ καλά πως όλα μπορούν να ανατραπούν, ακόμη και τα απόλυτα φαβορί.

Οι αντίπαλοι

Οι Ιταλοί θέλουν πάρα πολύ να δουν το δικό τους παιδί, τον Ματία Φουρλάνι, να κατακτά το χρυσό μέσα στο Ολίμπικο και ο νεαρός επιθυμεί το ίδιο. Ωστόσο, όπως μας λένε εκπρόσωποι των ιταλικών μέσων, ο Φουρλάνι είναι μεν σε εξαιρετική κατάσταση όμως νιώθει μεγάλη πίεση από τις προσδοκίες των συμπατριωτών του αλλά και των χορηγών του. Η «πείνα» του για το μετάλλιο ίσως τον κάνει να αγνοήσει το άγχος τελικά και να αποδώσει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, μιας και μας το θύμισε και ο πολύ έμπειρος κόουτς Γιώργος Πομάσκι, πως και ο Τεντόγλου ξεκίνησε την εποχή της κυριαρχίας του στην Ευρώπη όταν ήταν μόλις 20 ετών. Από την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι και σήμερα ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Κ20, Φουρλάνι, δεν έχει νικήσει ποτέ τον Τεντόγλου, στις έξι φορές που έχουν αγωνιστεί μαζί.

Από την άλλη, απειλητικός φάνηκε πως είναι και ο Ελβετός Σιμόν Εχάμερ. Ο χάλκινος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 έκανε φοβερή εμφάνιση στον προκριματικό, με 8.41μ, ενώ έχει δείξει πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση από την αρχή της σεζόν και τώρα επιθυμεί να το επιβεβαιώσει. Βέβαια, αυτή ήταν η μόλις τρίτη νίκη -αν μπορεί να μετρήσει ως νίκη ο προκριματικός- που έχει πάρει από τον Τεντόγλου. Για την ιστορία, ο Τεντόγλου τον έχει νικήσει 10 φορές.

Κατά τα άλλα, με τον Σουηδό Τομπίας Μόντλερ να απουσιάζει και τον Κροάτη Φίλιπ Πραβντίτσα που είχε κάνει 8.35μ φέτος να μην κατάφερε να περάσει στον τελικό, τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά. Στον προκριματικό είδαμε 9 αθλητές να κάνουν άλματα πάνω από τα 8 μέτρα όμως ο τελικός είναι άλλη υπόθεση. Ο Γερμανός, Μπατζ, έχει δώσει καλά δείγματα από τον κλειστό ακόμη ενώ ο αειθαλής Εουσέμπιο Κάθερες θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον αγώνα. Ο νεαρός Σαραμπογιούκοφ είναι ταλαντούχος και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν βλέπαμε ένα μεγάλο άλμα από εκείνον ενώ δυνατός φάνηκε και ο 19χρονος Τσέχος Μαϊντιλσμιντ.

Το κίνητρο

Το κίνητρο του Τεντόγλου παραμένει ζωντανό. Έχοντας το ρεκόρ διοργάνωσης (8.52μ) και όντας μόνιμα διψασμένος για μεγάλα άλματα, που έπειτα δεν θα χορταίνει να βλέπει σε επανάληψη, επιθυμεί να πάρει ένα ακόμη μεγάλο άλμα που θα ικανοποιήσει το απαιτητικό «εγώ» του αλλά και θα δικαιώσει όλο τον κόπο του. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, αν του βγει το μεγάλο άλμα τότε δεν θα τον ενδιαφέρει ακόμη κι αν ηττηθεί.

Ο Τεντόγλου ως τώρα έχει κάνει καλούς αγώνες, έχοντας φετινό ρεκόρ 8.36μ από την πρεμιέρα του στη σεζόν, ενώ οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας πως διανύουμε Ολυμπιακή χρονιά πράγμα που σημαίνει πως ο ίδιος θα θελήσει να έχει στο Παρίσι την απόλυτη κορύφωσή του αλλά θα ήθελε πολύ να αγωνιστεί εκεί ως κορυφαίος. Από την άλλη, η… αλλεργία του στην ήττα δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, πρώτα από τον εαυτό του προς τον ίδιο και έπειτα από όλους τους υπόλοιπους.

Η σειρά των αλτών στον αγώνα

Το πρώτο άλμα του τελικού θα γίνει από τον Σιμόν Εχάμερ, πράγμα που κρίνεται θετικό. Αν ο Ελβετός μπει με την ίδια ορμή για να κάνει ένα άλμα αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, του προκριματικού τότε θα «τσιτώσει» και τους αντιπάλους του. Άλλοι θα φοβηθούν, καθώς θα γνωρίζουν πως ένα τέτοιο άλμα δεν είναι εύκολο αν το ξεπεράσουν, άλλοι όμως όπως ο Έλληνας πρωταθλητής θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο για να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Ωστόσο, σε τόσο μεγάλη επίδοση, μόνο ο Τεντόγλου μπορεί να απαντήσει καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο περασμένο Παγκόμιο πρωτάθλημα του 2023 (Βουδαπέστη) απάντησε στο 8.50μ του Τζαμαϊκανού Πίνοκ, στην τελευταία του προσπάθεια για να κατακτήσει το χρυσό (8.52μ).

Ο Τεντόγλου πηδά 5ος στη σειρά ενώ ο Φουρλάνι έχει κληρωθεί να κάνει το άλμα του 10ος.

Πού θα δείτε τον τελικό του Τεντόγλου

Ο τελικός, που ξεκινά στις 21:06, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ2. Παράλληλα, το ERT Sports θα μεταδόσει αποκλειστικά και μόνο τον αγώνα του μήκους ανδρών.

ΥΓ. Σε μία τυχαία συνάντηση με τον κάτοχο του ευρωπαϊκού ρεκόρ του μήκος, Ρόμπερτ Εμιγιάν (8.86μ), μας είπε πως το χρυσό είναι του Μίλτου Τεντόγλου. Προσωπική συμπάθεια (ή οποία πράγματι υπάρχει και είναι αμοιβαία) ή πρόβλεψη από ένα έμπειρο μάτι; Ή και τα δύο; Την απάντηση θα τη μάθουμε απόψε, μετά τις 21:06.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα