Γιώργος Πομάσκι: Ο «γκουρού» των αλμάτων που ήρθε στην Ελλάδα για να δημιουργήσει πρωταθλητές
- Ο Σπύρος Βασδέκης το πρώτο «παιδί» του
- Ειδικότητα στο να σπάνε… όρια
- Εβαλε την Πατουλίδου στο μήκος
- Η Τσιαμήτα και οι σοκολάτες
- Διάλλειμα λόγω… Ολυμπιακού
- Ζαλαγκίτης, Τσιάμης, Τσάτουμας
- Η ιδιαίτερη σχέση με την Παπαχρήστου
- Το «διαμάντι» Μίλτος Τεντόγλου και το μετάλλιο που έλειπε
- Αναγνωρίστηκε η αξία του
Ο Γκιόργκι Πομάσκι σε ηλικία 28 ετών, το 1988, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Βουλγαρία για χάρη της Ελλάδας.
Λόγος ήταν ο… έρωτας καθώς είχε γνωρίσει την σύζυγό του, Εύα Νικολάου η οποία στάθηκε αφορμή να μείνει για τα καλά ο Πομάσκι στην χώρα μας και να αποτελέσει -δίχως συζήτηση- τον κορυφαίο προπονητή στίβου.
Ο Γιώργος -όπως τον αποκαλούν πλέον στην Ελλάδα- Πομάσκι γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1960 στο Πλέβεν της Βουλγαρίας και υπήρξε εξαιρετικός αθλητής, αλλά πάντα στην σκιά του Κρίστο Μαρκόφ. Αρχισε νωρίς την προπονητική και για 30 χρόνια τώρα ειδικεύεται στο μήκος και το τριπλούν όπου έχει «καλλιεργήσει» αθλητές που έγραψαν ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σπύρος Βασδέκης, Νίκη Ξάνθου, Βούλα Τσιαμήτα, Βούλα Πατουλίδου, Λάμπρος Παπακώστας, Κώστας Ζαλαγκίτης, Λούης Τσάτουμας, Αντώνης Μάστορας, Βούλα Παπαχρήστου, Μίλτος Τεντόγλου είναι αθλητές οι οποίοι έφτασαν σε διεθνείς διακρίσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο υπό τις οδηγίες του.
Ο Σπύρος Βασδέκης το πρώτο «παιδί» του
Οι ικανότητές του στην προπονητική φάνηκαν από τον πρώτο αθλητή που ανέλαβα. Ο Σπύρος Βασδέκης βρισκόταν σε μια χρονική περίοδο που στο μήκος οι άλτες δεν έκαναν άλματα πάνω από τα 7,80μ. Ο Πομάσκι όμως είχε δει κάτι σε αυτόν. «Ότι του πεις το κάνει. Είναι στρατιώτης ο άνθρωπος. Θα πηδήξει 8 μέτρα», έλεγε στους οικείους του. Και το έκανε. Έγινε ο πρώτος Ελληνας αθλητής με άλμα πάνω από τα 8 μέτρα στο μήκος. Το 1996 έγινε και «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό. Οι επιτυχίες για τους αθλητές του Πομάσκι είχαν μόλις αρχίσει…
Ειδικότητα στο να σπάνε… όρια
Δεν ήταν ο μόνος αθλητής που πήρε στα χέρια του και έσπασε κάποιο όριο. Η αδερφή του Σπύρου, η σπουδαία Βούλα Τσιαμήτα έγινε μαζί του η πρώτη που σπάει το φράγμα των 15 μέτρων. Η Νίκη Ξάνθου έγινε επίσης η πρώτη στο μήκος που σπάει το φράγμα των 7 μέτρων…
Εβαλε την Πατουλίδου στο μήκος
Όταν η Βασδέκη αποχώρησε από το γκρουπ του, είχε αρχίσει ήδη να μιλά με την Βούλα Πατουλίδου. Η Πατουλίδου εκείνη την χρονιά ετοιμαζόταν να κατέβει στην Βαρκελώνη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την είχε πείσει να ξεκινήσει μαζί του μήκος και αφού πήγε και πήρε το χρυσό η Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς, άρχισε την επόμενη χρονιά προπονήσεις μαζί του.
Μάλιστα, την πρώτη ημέρα που πήγε στην προπόνηση, της έδωσε και μια σοκολάτα. «Θέλω να είμαι γλυκός μαζί σου γιατί μόλις αρχίζουμε προπονήσεις» της είπε. Την έφτασε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα όπου κατετάγη 11η, με την Νίκη Ξάνθου να είναι στην τέταρτη θέση, χάνοντας στο τέλος το μετάλλιο...
Η Ξάνθου το 1997 έδωσε στον Πομάσκι το πρώτο μετάλλιο αθλητή του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην Αθήνα η Ξάνθου κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, για να ξεκινήσει έτσι μία… αυτοκρατορία του Πομάσκι, όσον αφορά τις επιτυχίες των αθλητών του σε μεγάλες διοργανώσεις.
Η Τσιαμήτα και οι σοκολάτες
Μία… δύσκολη περίπτωση από τους αθλητές που είχε αναλάβει, ήταν η Βούλα Τσιαμήτα. Η πρωταθλήτρια του τριπλούν είχε μία συνήθεια που δεν άρεσε στον Πομάσκι. Είχε ένα… ζήτημα με τις σοκολάτες. Αφού δεν μπορούσε να την «γιατρέψει» την ανάγκασε να τρώει κάθε μέρα σοκολάτα. Στο τέλος την βαρέθηκε, αλλά έγινε μαζί του παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999 κερδίζοντας την… πρώην (αθλήτρια) του Πομάσκι, την Ολγα Βασδέκη που ήταν τελικά τρίτη.
Διάλλειμα λόγω… Ολυμπιακού
Το 2000 έκανε ένα -και μοναδικό- διάλειμμα από τον στίβο. Ανέλαβε την εκγύμναση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε προπονητή τον Τάκη Λεμονή. Μια ομάδα με παίκτες όπως οι Τζιοβάνι, Λουτσιάνο, Γκόγκιτς, Ζάχοβιτς, Οφορίκουε, Αλεξανδρής, Τζόρτζεβιτς και άλλοι, πέρασαν από τα χέρια του.
Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το νταμπλ, όμως οι τακτικές του Πομάσκι είχαν ενοχλήσει ορισμένους παίκτες. Οσοι δεν έπαιζαν την ημέρα του αγώνα, αναγκάζονταν να κάνουν κανονικά προπόνηση την επόμενη ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ρεπό. Η λογική του ήταν πως όσοι δεν αγωνίζονταν, έμεναν απροπόνητοι για δύο ημέρες… Εμεινε δύο σεζόν στον Ολυμπιακό και επέστρεψε στον στίβο…
Ζαλαγκίτης, Τσιάμης, Τσάτουμας
Ο Πομάσκι στην επιστροφή του πήρε τρία σπουδαία ταλέντα. Κώστας Ζαλαγκίτης, Δημήτρης Τσιάμης και Λούης Τσάτουμας πήγαν στα χέρια του, αλλά το 2005 ήρθε σε ρήξη με τον ΣΕΓΑΣ. Έφυγε για έναν χρόνο μαζί με τον επιχειρηματία Γιώργο Γλου προκειμένου να ανοίξουν επιχειρήσεις στην πατρίδα του. Μετά από έναν χρόνο επέστρεψε όμως.
Ο Ζαλαγκίτης που πέρασε από τα χέρια του έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με17,43μ. (καταρρίφθηκε στην πορεία από τον Τσιάμη). Το ίδιο και ο Τσάτουμας με εκείνο το 8,66μ. στο μήκος που τώρα απειλεί ένας άλλος αθλητής του Πομάσκι. Ο Μίλτος Τεντόγλου.
Η ιδιαίτερη σχέση με την Παπαχρήστου
Μία από τις αθλήτριες που πήρε στα χέρια του από μικρή ηλικία ήταν και η Βούλα Παπαχρήστου. Ο δύσκολος χαρακτήρας της όμως έφερνε ανατροπές στην συνεργασία τους. σταμάτησαν, επανασυνδέθηκαν, σταμάτησαν και πάλι και τώρα συνεργάζονται ξανά.
Η Παπαχρήστου στα χέρια του όμως έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βερολίνο το 2018 όταν γύρισε υπό τις οδηγίες του. Μαζί του κατέκτησε πέντε μετάλλια. Εκτός του χρυσού έχει ένα αργυρό από το ευρωπαϊκό κλειστού του 2019 και τρία χάλκινα (παγκόσμιο κλειστού το 2016, ευρωπαϊκό ανοιχτού το 2016 και ευρωπαϊκό κλειστού το 2017).
Το «διαμάντι» Μίλτος Τεντόγλου και το μετάλλιο που έλειπε
Την τελευταία πενταετία πήρε στα χέρια του τον Μίλτο Τεντόγλου από τον Βαγγέλη Παπανίκο, που εμπιστεύτηκε τον αθλητή του στα χέρια του.
Ο Πομάσκι που απαιτεί… πειθαρχεία στις προπονήσεις του από τους αθλητές του, μόλις τον είδε έκανε λόγο για ένα «διαμάντι που πρέπει να καλλιεργηθεί». Τελικά το έκανε κι αυτό. Τον έκανε πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά στον 23χρονο έβλεπε κάτι που δεν είχε πετύχει στην καριέρα του. Να έχει έναν αθλητή που θα κατακτήσει ολυμπιακό μετάλλιο. Τον πίστευε τόσο πολύ που του έδινε το δικαίωμα να έχει… άποψη για το πως θα αγωνιστεί και θα διορθώσει τα λάθη του. Το κάνει όπως είπε στο Gazzetta, γιατί «είναι ο μόνος αθλητής που είχα και έχει αίσθηση του τι κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο».
Αυτός ο αθλητής του έφερε και το μετάλλιο που έψαχνε. Και μάλιστα… χρυσό. Με τον Τεντόγλου έχει φτάσει την προπονητική του αξία στο… Εβερεστ. Σε πέντε χρόνια που τον έχει αναλάβει έχει πάρει 5 μετάλλια, όλα χρυσά! Ευρωπαϊκό Κ23, Ευρωπαϊκό κλειστού (δις) και φέτος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού και τώρα Τόκιο.
Αναγνωρίστηκε η αξία του
Η πορεία του Πομάσκι δεν χωρά αμφισβήτηση. Είναι ο κορυφαίος που έχει περάσει από τον ελληνικό στίβο και αυτό το αποδεικνύουν οι επιτυχίες των αθλητών του. Η αξία του αναγνωρίστηκε το 2017 όταν η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία τον βράβευσε για την πολύχρονη παρουσία του στην προπονητική, αναγνωρίζοντας το έργο και την αξία του. Το 2019 ανακηρύχθηκε και κορυφαίος προπονητής του στίβου στην Ελλάδα.
Ο ίδιος δεν χρειάζεται βέβαια όλες αυτές τις τιμές. Το έργο του είναι αυτό που θέλει να μείνει. Και θα γίνει. Όμως θα πρέπει να φροντίσουν κάποιοι να του κάνουν και ένα άγαλμα όταν θα αποχωρήσει. Γιατί η συνεισφορά του είναι «θησαυρός» για τις επόμενες γενιές προπονητών.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.