Στίβος: Έκλεισε η περίοδος Ολυμπιακής πρόκρισης, ποιοι ετοιμάζονται για Παρίσι

Πηνελόπη Γκιώνη
gusin_tatiana

bet365

Η περίοδος ολυμπιακής πρόκρισης στον στίβο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου και το τοπίο των Ελλήνων αθλητών/τριων που βρίσκονται σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου αποτέλεσε την τελευταία ευκαιρία για να συγκεντρώσουν πολύτιμους βαθμούς όσοι κυνηγούσαν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάποιοι κατάφεραν να την εξασφαλίσουν.

Τέσσερις έχουν πιάσει τα ολυμπιακά όρια για τους ερχόμενους Αγώνες του Παρισιού με τους Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20χλμ βάδην, Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος, Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ και Κατερίνα Στεφανίδη επίσης στο επί κοντώ να έχουν απαλλαχθεί από το άγχος της πρόκρισης πετυχαίνοντας τις απαιτούμενες επιδόσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας θα προκύψει από το ράνκινγκ.

Με βάση τις βαθμολογίες στο ράνκινγκ, σίγουρο πως θα προκριθούν θεωρούνται οι Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200μ, Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ και οι Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης στη σφυροβολία.

Η Σταματία Σκαρβέλη στη σφυροβολία με τη βολή της στα 70.92μ και τους πόντους που δίνει η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο, κατάφερε να συγκεντρώσει 1208 βαθμούς και έτσι η βαθμολογία της στο ράνκινγκ να ανέβει από 1138 στους 1156 πόντους. Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί ακόμη ψηλότερα από την 32η θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και θα είναι μέλος της ελληνικής ομάδας.

Το ίδιο ισχύει και για την Αριάδνη Αδαμοπούλου, η οποία υπερέβη τα 4.45μ και συγκέντρωσε (μαζί με τους 80 πόντους που δίνει η δεύτερη θέση) 1178 βαθμούς με αποτέλεσμα η βαθμολογία της στο ράνκινγκ να είναι πλέον 1173 βαθμοί από 1163 που ήταν πριν τον αγώνα στο Πανελλήνιο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στη λίστα βρίσκεται η Γαλλία Μαργκό Σεβριέ η οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά τον χειμώνα και δεν προβλέπεται να αγωνιστεί στο Παρίσι. Αν τελικά η Αδαμοπούλου προκριθεί, τότε η Ελλάδα θα έχει ξανά τριπλή εκπροσώπηση στο επί κοντώ γυναικών στους Ολυμπιακούς.

Αυτή τη στιγμή, που ακόμη δεν έχουν μεταβληθεί οι λίστες στο ράνκινγκ, η Παναγιώτα Δόση στο ύψος μένει εντός πρόκρισης ως 32η στις 32 όμως φαίνεται πιθανό με την ανανέωση να μείνει εκτός. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο κάποια από τις αθλήτριες που προηγούνται στη λίστα να μην αγωνιστεί στο Παρίσι και έτσι τη θέση της να πάρει η Ελληνίδα υψίστρια ως επιλαχούσα.

Οριακά εκτός είναι ο Κώστας Ζάλτος στη σφυροβολία, που βρίσκεται στο Νο33 από τους 32 που προκρίνονται, και μετά την εμφάνισή του στο Πανελλήνιο μπορεί να βρεθεί στο Νο31 όμως θα χρειαστεί να περιμένει καθώς παράλληλα με το πανελλήνιο, έγιναν και άλλα εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αν δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, ο Ζάλτος θα μπορέσει να βρεθεί στο Παρίσι και η εκπροσώπηση στη σφυροβολία ανδρών να είναι τριπλή.

Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν, Χριστίνα Παπαδοπούλου και Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στο βάδην, Δήμητρα Γναφάκη στα 400μ με εμπόδια, Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100μ με εμπόδια βρίσκονται εκτός πρόκρισης όμως όχι τρομερά μακριά από τη λίστα.

Οι προκρίσεις των Ελλήνων με ranking αυτή τη στιγμή

Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία,) 1229 πόντοι, 13/32
Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία) 1208 πόντοι, 17/32
Τατιάνα Γκούσιν (ύψος) 1211 πόντοι, 22/32
Παναγιώτα Δόση (ύψος) 1183 πόντοι 31/32
Ελένη Κλαούντια Πόλακ (επί κοντώ) 1188 πόντοι 20/32
Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός) 1161 πόντοι 22/32
Κυριακή Φιλτισάκου (20χλμ βάδην) 1130 πόντοι 46/48
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (200μ) 1187 πόντοι 39/48 // 100μ, 1202 πόντοι 53/56
Αριάδνη Αδαμοπούλου (επί κοντώ) 1163 πόντοι 31/32
Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία) 1138 πόντοι 32/32

@Photo credits: eurokinissi, ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα