Ολυμπιακοί Αγώνες, Tελετή Εναρξης: Οι χώρες που έμειναν στην ιστορία για την πιο εντυπωσιακή παράσταση (vids)

Δημήτρης Μύτικας
athens_2004

bet365

Το Παρίσι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την 33η έκδοση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με τους διοργανωτές να έχουν ετοιμάσει κάτι πρωτόγνωρο όσον αφορά την Τελετή Έναρξης. Με αφορμή αυτό, το Gazzetta.gr θυμάται τις πιο εντυπωσιακές Τελετές Έναρξης...

Δεν είναι ψέμα να πούμε πως πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες... στιγματίζονται από την ποιότητα της διοργάνωσης, το θέαμα, αλλά και την Τελετή Έναρξης που παρουσίασαν στον κόσμο.

Η Τελετή Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί την επίσημη έναρξη του κορυφαίου αθλητικού event της τετραετίας, αφήνοντας καλές ή κακές εντυπώσεις.

Από το 1980, οι Τελετές Έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν αποβάλλει τον αποστειρωμένο χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας απλά τις παρελάσεις και το άναμμα του βωμού. Πλέον, η Τελετή Έναρξης αποτελεί ένα μεγάλο show, το οποίο τραβάει πάρα πολλά βλέμματα με την τηλεθέαση να... χτυπάει κόκκινο κάθε τέτοια ημέρα.

Το Gazzetta.gr, λίγες ώρες πριν την επίσημη εκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, θυμάται τις Τελετές Έναρξης που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην μνήμη του κόσμου.

 

Μόσχα 1980

Από την Μόσχα ξεκίνησε ο... χορός των Τελετών Έναρξης με show. Αναμφίβολα μία τεραστίου μεγέθους κίνηση στην τότε πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ταλανιζόταν από την κρίση του «ψυχρού πολέμου».

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό για τα τότε δεδομένα. Πολύ όμορφα κορεό στις κερκίδες και εξαιρετικές χορογραφίες που άφησαν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Στα αξιοσημείωτα η ζωντανή σύνδεση με κοσμοναύτες από τον διαστημικό σταθμό «Μιρ», οι οποίοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές, και το αρκουδάκι «Μίσα» που ακόμα και σήμερα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μασκότ Ολυμπιακών Αγώνων.

Βαρκελώνη 1992

Με ερεθίσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, η Βαρκελώνη έδωσε μία άλλη διάσταση στην Τελετή Έναρξης. Στην καταλανική πόλη έγινε για πρώτη φορά νυχτερινή τελετή, με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο.

Όσον αφορά την χορογραφία που έλαβε χώρα στον αγωνιστικό χώρο, ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι μεταμορφώθηκε σε ένα πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο και σημείο αναφοράς για όλη τη Μεσόγειο. Οι φωνές των Μονσεράτ Καμπαγέτ και του Χοσέ Καρέρας «ενώθηκαν» με αυτή Φρέντι Μέρκιουρι, κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Στα αξιοσημείωτα το άναμμα του βωμού με το φλεγόμενο βέλος!

Ατλάντα 1996

Η εν λόγω τελετή έναρξης κατά κοινή ομολογία δεν εντυπωσίασε αναφορικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η Τελετή Έναρξης της Ατλάντα ξεχώρισε για δύο σημαντικά πράγματα.

Αρχικά, αποτέλεσε την πρώτη Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία είχε άρτια τηλεοπτική κάλυψη αλλάζοντας μια για πάντα τον τρόπο που μεταφερόταν η εικόνα στα σπίτια των εκατομμυρίων τηλεθεατών. Δεύτερον χάρισε στο κοινό μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στο άναμμα του Ολυμπιακού Βωμού, καθώς την ευθύνη ανέλαβε ο θρύλος της παγκόσμιας πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος ήταν χτυπημένος από τη νόσο Πάρκινσον.

Αθήνα 2004

Η ημέρα που το ρητό «παν μέτρον άριστον» έγινε πράξη και ταυτόχρονα απέδειξε το πόσο εντυπωσιακό είναι. Στις 13 Αυγούστου οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν και με τη... βούλα εκεί απ' όπου άρχισαν, με το θέαμα να είναι επιβλητικό.

Μία τελετή, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε οπτική προβολή σε αιωρούμενα αντικείμενα, η Αθήνα «διηγήθηκε» το ταξίδι της ζωής. Ένα καθηλωτικό θέαμα, σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ταξίδεψε τους θεατές συνδέοντας τους με την ελληνική ιστορία.

Η βραδιά ξεκίνησε με τις υπέροχες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκη, η παρέλαση συνοδεύτηκε με τις μουσικές επιλογές του Tiesto καθώς και της Bjork που ερμήνευσε το τραγούδι «Oceania», το γράφτηκε ειδικά για την Τελετή Έναρξης.

Πεκίνο 2008

Χωρίς υπερβολή οι Κινέζοι διοργανωτές στην Τελετή Έναρξης άγγιξαν την τελειότητα. Ένα υπερθέαμα, στο οποίο συνδυάστηκε η ψηφιακή προβολή και τα φυσικά σκηνικά, με σκοπό την παρουσίαση του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Φυσικά, τα πυροτεχνήματα δεν έλειπαν σε καμία στιγμή της Τελετής Έναρξης, αναδεικνύοντας τον πλούτο μίας αχανούς χώρας αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες της σε τόσο μεγάλα γεγονότα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα