Ο Τεντόγλου μας… προκαλεί να κάνουμε μία συζήτηση για τον GOAT του ελληνικού στίβου
Διαβάζοντας και μόνο τον τίτλο πιθανότατα οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) θα πείτε ότι πρόκειται για… ιεροσυλία. Το πιθανότερο είναι να έχετε και δίκιο, όμως θα προσπαθήσω στις παρακάτω γραμμές να βάλω τροφή για σκέψη σε όλους, με βάση το τι λένε τα... κομπιούτερ και οι αριθμοί (που λέει και το άσμα).
Κατ’ αρχάς ο όρος GOAT (Greatest of All Time) είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για έναν αθλητή, με την κουβέντα να εστιάζεται πάνω σε δύο στοιχεία: τα στατιστικά και τους τίτλους.
Τον συγκεκριμένο όρο η δική μας γενιά τον έμαθε με τον… Μιχαλάκη τον Τζόρνταν, η νεότερη με τους Μέσι και Ρονάλντο.
Αν βάλουμε λοιπόν κάτω τα δεδομένα, μία τέτοια συζήτηση για τον ελληνικό στίβο θα έφερνε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο όνομα: Κώστας Κεντέρης.
Ασχετα με το τι πιστεύει ο καθένας για την ιστορία του 2004, ο Κεντέρης (που αποθεώνει στο Gazzetta τον Μίλτο) ήταν πάντα αθληταράς, τόσο στα 400μ., όσο και στην πορεία στα 200 μέτρα. Είχε το 2002 στην κατοχή του τον τίτλο του χρυσού ολυμπιονίκη, του παγκόσμιου πρωταθλητή και του πρωταθλητή Ευρώπης. Κανείς άλλος Ελληνας δεν το είχε πετύχει αυτό. Τ
Ο Ελληνικός στίβος στους άνδρες δεν είχε και τόσο μεγάλες επιτυχίες συγκριτικά με τις γυναίκες (παρεμπιπτόντως εκεί αν γινόταν κουβέντα για GOAT νομίζω ότι η συζήτηση θα ήταν Θάνου ή Στεφανίδη με την Κελεσίδου να ακολουθεί).
Τα χρυσά του Κεντέρη δεν τα έφτανε κανείς στους άνδρες όχι απαραίτητα σε αριθμό, αλλά σε αξία. Είχαμε βέβαια αθλητές με μεγάλη διάρκεια που είχαν διακρίσεις (Παπακώστας, Ιακωβάκης, Φιλιππίδης) και αθλητές με μικρότερη διάρκεια σε τοπ επίπεδο που κατάφερναν να ανεβαίνουν στο βάθρο (Γκατσιούδης). Με τον Τεντόγλου τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οπότε ας πάρουμε όλα τα δεδομένα ένα ένα, για να δικαιολογήσω την σκέψη μου και να προβληματίσω (ελπίζω) κι εσάς σε μία κουβέντα που πάντα μας ιντριγκάρει όλους όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό (περί… GOAT), αφήνοντας στην άκρη το ότι μιλάμε για αθλητές σε διαφορετικά σπορ και διαφορετικές εποχές.
O Τεντόγλου λοιπόν έχει πετύχει ήδη κάτι που κανένας άλλος άνδρας δεν έχει καταφέρει στον ελληνικό στίβο. Είναι εν ενεργεία «χρυσός» ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού και πρωταθλητής Ευρώπης σε ανοιχτό και κλειστό (δις). Εχει δηλαδή 5 στα 5. Μόνο ο Κεντέρης είχε 3 στα 3 και λογικά αν κατέβαινε και στον κλειστό θα είχε τα ίδια κατορθώματα. Δεν κατέβηκε όμως και το θέμα είναι τι γράφει το κοντέρ…
Τα μόνα μετάλλια που δεν έχει ο Τεντόγλου σε σχέση με τον Κεντέρη είναι αυτό σε Παγκόσμιο ανοιχτού και αυτό σε Μεσογειακούς Αγώνες. Φέτος θα κατέβει και στις δύο διοργανώσεις.
Στους Μεσογειακούς δεν χρειάζεται να συζητήσουμε καν ότι το χρυσό είναι «κλειδωμένο». Μένει αυτό του Γουτζίν τον προσεχή Ιούλιο για να έχει πλέον κατακτήσει τα πάντα. Και μάλιστα σερί.
Ενα λοιπόν είναι αυτό.
Το δεύτερο που βάζω στη συζήτηση είναι τα μετάλλια. Ο Τεντόγλου έχει ήδη στα 24 του χρόνια περισσότερες επιτυχίες (αριθμητικά) σε σχέση με όλα τα «θηρία» του ελληνικού στίβου σε μεγάλες διοργανώσεις, όσον αφορά τουλάχιστον το πρώτο σκαλί του βάθρου. Εχει 8 χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια.
Πέρα από τα πέντε χρυσά που αναφέραμε πιο πάνω, έχει επίσης χρυσά στις εξής διοργανώσεις: Ευρωπαϊκό Κ23, Ευρωπαϊκό Κ20, Ευρωπαϊκό ομάδων.
Εχει επίσης αργυρό μετάλλιο σε: Παγκόσμιο εφήβων, Ηπειρωτικό κύπελλο. Αυτά στα 24 του μόλις χρόνια.
Ο Κεντέρης είχε από ένα χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιο πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό, Μεσογειακούς, ενώ με την εθνική ομάδα είχε στο Ευρωπαϊκό κύπελλο 2 χρυσά, 3 αργυρά και δύο χάλκινα.
Πάμε και στις επιδόσεις. Εχει γράψει 8,55μ. στον κλειστό που είναι η έκτη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο. Σε συνθήκες άπνοιας δηλαδή έχει μία τέτοια επίδοση.
Στον ανοιχτό έχει 8,60μ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, το 8,60μ. δίνει 1.269 βαθμούς.
Το 19.85 του Κεντέρη δίνει 1.247 βαθμούς. Η επίδοση του Κεντέρη είναι η 5η όλων των εποχών στην Ευρώπη, αυτή του Τεντόγλου (το 8,60μ.) η 3η όλων των εποχών στην ήπειρο.
Καταλαβαίνω πως ανοίγω μεγάλη συζήτηση με πολλά «ΑΝ». Μιλάμε για αθλητές σε διαφορετικές εποχές και υπάρχει αυτό το «αν» στην περίπτωση Κεντέρη. Αν δεν είχε χαμένες σεζόν με τραυματισμούς, αν δεν είχε σταματήσει η καριέρα του πρόωρα που σημαδεύτηκε από τα όσα έγιναν το 2004, αν, αν...
Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να βγάλει από την κουβέντα τον Κεντέρη, τότε ο Τεντόγλου δεν έχει - θεωρώ- συναγωνισμό σε θέμα επίδοσης και επιτυχιών. Μπορεί κάποιος να τον συγκρίνει με όποιον άλλο αθλητή επιθυμεί. Αρκεί να βάλει στην ζυγαριά επιδόσεις και τίτλους. Πάνω σε αυτό γίνεται η κουβέντα εξάλλο. Μόνο οι Γκατσιούδης και Παπακώστας πλησιάζουν, αλλά κι αυτοί τα χρυσά του Μίλτου δεν τα έχουν.
Επομένως, για να καταλήξω, ο Τεντόγλου είναι ήδη στην συζήτηση για τον κορυφαίο Ελληνα αθλητή του στίβου. Είναι δεδομένα μέσα στο Top3. Και αν το καλοκαίρι στο Γιουτζίν πάρει το χρυσό στο Παγκόσμιο, βάσει… βιογραφικού έχει κάθε δικαίωμα να νοιώθει ως ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής όλων των εποχών στον στίβο. Κι ας ακούγομαι (επαναλαμβάνω) ιερόσυλος...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.