Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου: Οι Αμερικανοί υποδέχονται τον κόσμο σε μια διοργάνωση για πολλά ρεκόρ
- Βίζα και ανεμβολιαστοι
- Χωρίς… coaching στα άλματα
- Που… μυρίζει παγκόσμιο ρεκόρ
- Τα σπριντ κλέβουν την παράσταση
Στην… έδρα του Αμερικανικού στίβου, στο Γιουτζίν του Ορεγκον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, θα χτυπά από σήμερα ως και τις 24/7 η καρδιά του κλασικού αθλητισμού, καθώς ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου.
Μία διοργάνωση που για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ και δεύτερη συνολικά επί Αμερικανικού εδάφους καθώς το 2001 είχε γίνει στο Εντμοντον του Καναδά.
Το Γιουτζίν τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε «Μέκκα» του κλασικού αθλητισμού για τους Αμερικανούς, καθώς το Hayward Field στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον, όπου θα γίνει η διοργάνωση, αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τον αγωνιστικό χώρο.
Μειονέκτημά του ίσως το ότι είναι το μικρότερο στάδιο που θα έχει φιλοξενήσει ποτέ την συγκεκριμένη διοργάνωση (μόλις 30.000 θέσεις), όμως ικανό να δημιουργήσει εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και μεγάλα ρεκόρ.
Από το 1921 είναι το στάδιο των Ducks, της ομάδας του Πανεπιστημίου και το 2018 κατεδαφίστηκε και χτίστηκε εκ νέου, για να χρησιμοποιηθεί για σημαντικούς αγώνες από το 2020. Εκεί γίνονται και τα Αμερικανικά τράιαλς των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, με το Γιουτζίν να έχει γίνει η έδρα του στίβου στη χώρα. Μεταξύ άλλων, στην περιοχή η Nike είχε ξεκινήσει το περίφημο Oregon Project για αθλητές των μεγάλων αποστάσεων, το οποίο όμως κατέληξε σε μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ με τον Αλμπέρτο Σάλαζαρ, γνωστό προπονητή κορυφαίων δρομέων του κόσμου, να τιμωρείται από τις Αρχές…
Το Hayward Field όπου θα γίνει η διοργάνωση, έχει αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για ταινίες και ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και της Ελληνοαμερικανίδας αθλήτριας των αποστάσεων, Αλέξις Πάππας, «Tracktown».
Αυτό το 10ημερο θα φιλοξενήσει 1.972 αθλητές, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τους Αμερικανούς να είναι αποφασισμένοι να τα σαρώσουν όλα στην πρώτη διοργάνωση που γίνεται στη χώρα τους.
Βίζα και ανεμβολιαστοι
Παγκόσμιο πρωτάθλημα χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Και ειδικά όταν μιλάμε για ΗΠΑ από την στιγμή που βίζα δεν βγαίνει εύκολα… Ηδη έχουν αποκλειστεί ανεμβολίαστοι αθλητές καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα. Ομως πολλά προβλήματα υπάρχουν και με τις βίζες.
Κενυάτες και Κουβανοί περιμένουν ακόμη και τώρα, παραμονή της έναρξης της διοργάνωσης, να πάρουν την βίζα και να ταξιδέψουν. Πρόβλημα είχε μάλιστα και ο Κενυάτης Ομανιάλα ο οποίος απειλεί τους Αμερικανούς στα 100 μέτρα. Πήρε την βίζα του παραμονή των αγώνων και αναμένεται να φτάσει 3 ώρες πριν την προκριματική σειρά! Τα ίδια και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Συρίας, ο Μ. Γκαζάλ (ύψος), αλλά και αθλητές από τη Νότια Αφρική.
Χωρίς… coaching στα άλματα
Ενα από τα θέματα που θα συζητηθεί έντονα στην διοργάνωση (και ήδη έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό στους αθλητές) είναι ο ειδικός κανονισμός λόγω… χωρητικότητας, που υπάρχει για τους αθλητές των αλμάτων. Σύμφωνα με την οδηγία, μόνο δύο προπονητές θα μπορούν να κάθονται στις ειδικές θέσεις που υπάρχουν στους αγώνες, προκειμένου να δουν τις προσπάθειες των αθλητών τους.
Ομως επειδή ακριβώς θα δοθούν μόνο δύο θέσεις, οι προπονητές θα πρέπει να αποχωρούν από τη θέση τους αμέσως μετά το άλμα του αθλητή τους! Επί της ουσίας δεν θα έχουν καθόλου χρόνο, πέρα από ελάχιστα δευτερόλεπτα, για να δώσουν οδηγίες και να βοηθήσουν τον αθλητή τους να διορθώσει τα λάθη του. Επομένως θα ζήσουν… εμπειρία τένις οι αθλητές μιας και οι προπονητές τους θα είναι αναγκασμένοι να βλέπουν το άλμα και να φεύγουν από το σημείο, μέχρι να έρθει ξανά η σειρά του αθλητή τους.
Που… μυρίζει παγκόσμιο ρεκόρ
Ο αγωνιστικός χώρος του Hayward Field είναι… ταμάμ πάντως για μεγάλες επιδόσεις και αρκετά παγκόσμια ρεκόρ… τρέμουν.
Κάποια από αυτά μάλιστα, έσπασαν πρόσφατα στο ίδιο στάδιο. Οπως αυτό στα 400 μέτρα με εμπόδια από την απίθανη Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν, η οποία στα τράιαλς έκανε… σβηστή μάλιστα 51.41 και αναμένεται να το διαλύσει ξανά, έχοντας αντίπαλες τις Μπολ και Μουχάμαντ.
Υπό κανονικές συνθήκες θα περιμέναμε και στο αγώνισμα των ανδρών κάτι αντίστοιχο από τον Βάρχολμ, ο οποίος όμως προέρχεται από τραυματισμό.
Ενα άλλο αγώνισμα που δεν αποκλείεται να δούμε παγκόσμιο ρεκόρ, είναι το επί κοντώ ανδρών. Ο Αρμάντ Ντουπλάντις μας έχει…. Κακομάθει στα παγκόσμια ρεκόρ, τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια , τα κάνει με την συχνότητα που τα έκανε και η Ισινμπάγιεβα στις γυναίκες. Μοναδικός που τον απειλεί είναι ο Αμερικανός Νίλσεν, αλλά λογικά ο Σουηδός θα πάει για μεγάλη πτήση.
Ρεκόρ ίσως δούμε και στην σφαιροβολία ανδρών από τον Αμερικανό Κράουζερ που πέρυσι το έσπασε και φέτος το γυροφέρνει ξανά.
Το ίδιο ισχύει και στα 1.500 μέτρα, με την Φέιθ Κιπιέγκον να έχει 3.51.07 φέτος, ένα δευτερόλεπτο πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ της Ντιμπάμπα (3.50.07) και ο ανταγωνισμός με την Τσεγκάι ίσως βοηθήσει στο να βγει η επίδοση.
Και βέβαια, υπάρχει και η Ρόχας στο τριπλούν η οποία δεν έχει αντίπαλο και ίσως δούμε άλλο ένα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ.
Τα σπριντ κλέβουν την παράσταση
Αναμφίβολα η διοργάνωση αυτή θα «σημαδευτεί» από τα σπριντ και τα υψηλά εμπόδια. Αμερικανοί (κυρίως) και Τζαμαϊκανοί θα δώσουν τεράστιες μάχες, με την πίστα να προσφέρεται για μεγάλα ρεκόρ.
Στα 100μ., οι Αμερικανοί Κέρλι, Μπρόμελ και Κόλμαν θα πάνε για το 1-2-3 στην έδρα τους, με τον «χρυσό» στο Τόκιο, Μαρσέλ Τζέικομπς, να παραμένει ένα ερωτηματικό. «Σφήνα» θα προσπαθήσει να μπει ο Τζαμαϊκανός Μπλέικ, όπως και ο Κενυάτης Ομανιάλα που φέτος τρέχει σταθερά κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα, αλλά μέχρι χθες... δεν είχε πάρει βίζα από τους Αμερικανούς!
Στις γυναίκες το ερώτημα είναι… Φρέιζερ-Πράις ή Τόμπσον-Ερα. Το δίδυμο από την Τζαμάικα δεν χάνει το 1-2 λογικά, καθώς οι Αμερικανίδες (Χομπς, Τζέφερσον και Τέρι) δεν πείθουν ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Στα 200 μέτρα, το νέο αστέρι των ΗΠΑ, ο Ε. Νάιτον, μαζί με τους Λάιλς, Κέρλι και Μπένταρεκ πάνε για μία ιστορική κούρσα για τις ΗΠΑ.
Στις γυναίκες αναμένεται συγκλονιστική κούρσα μεταξύ των Τόμπσον-Ερα, Φρέιζερ-Πράις, Τζάκσον (Τζαμ.) και Στάϊνερ (ΗΠΑ), με τις Οφίλι, Σμιθ να ακολουθούν σε έναν τελικό όπου ίσως δούμε μία πολύ μεγάλη επίδοση.
Στα υψηλά εμπόδια… μυρίζει μεγάλη επίδοση επίσης. Στις γυναίκες οι Καμάτσο-Κουίν, Χάρισον, Τζόνσον, Μαρσαλ, Αλι, Αμουσαν, Ρόσγουελ και Αντερσον, αν είναι παρούσες στον τελικό ίσως δούμε την κορυφαία κούρσα όλων των εποχών.
Στους άνδρες οι Αμερικανοί Χόλογουεϊ, Αλεν, Κάνιγχαμ και ο Τζαμαϊκανός «χρυσός» ολυμπιονίκης πέρυσι, Α. Πάρτσμεντ, θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.