Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Ο Ταμπέρι εξηγεί στο Gazzetta πώς η δύναμη του κόσμου τον έστειλε στον τελικό

Πηνελόπη Γκιώνη
gianmarco tamberi high jump budapest

bet365

Όπως ένας ροκ σταρ στρέφει το μικρόφωνο στο κοινό και τους ζητά να τραγουδήσουν στον ρυθμό του τραγουδιού του, έτσι και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι σαν άλλος ροκ σταρ στρέφεται προς το κοινό και τους ζητά να χειροκροτήσουν στον ρυθμό του άλματός του προς την κορυφή. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΚΙΩΝΗ

Δεν είναι εύκολο να βρεθούν τέτοιες προσωπικότητες στα στάδια. Στην «μετά Μπολτ» εποχή, οι νέοι σταρ είναι αναγκαίοι. Αυτοί που μπορούν να μαγνητίζουν το κοινό, να κάνουν τους θεατές να κοιτάζουν μόνο τους ίδιους και να τους υπακούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένας τέτοιος αθλητής είναι χωρίς αμφιβολία ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι. Ο Ιταλός υψίστας που από μικρός έχει φροντίσει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του στίβου αλλά και του αθλητισμού γενικότερα.

Παλιότερα τον έχουμε δει με μπλε μαλλιά, με πλατινέ μαλλιά, με half beard (ξυρισμένο το μισό μούσι στο πρόσωπό του), με διαφορετικά παπούτσια. Τον έχουμε δει να κλαίει, να γελάει, να φωνάζει, να νευριάζει, να κερδίζει, να χάνει. Σε όλες αυτές τις στιγμές, ένα πράγμα παρέμενε ίδιο: το κοινό.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη, μέχρι στιγμής, το στάδιο γεμίζει και οι Ούγγροι μάλιστα είναι ένα αρκετά θερμό κοινό. Στον προκριματικό του ύψους υπήρχε αρκετός κόσμος στις κερκίδες και όταν ο Ιταλός μπήκε για το πρώτο του άλμα αμέσως αντιλήφθηκαν όλοι ότι είχαν μία αποστολή. Ο πήχης ήταν χαμηλά όμως ο Ταμπέρι ήθελε εξ’ αρχής να νιώθει πως όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω του. Και έτσι συνέβη.

«Τα τελευταία χρόνια όταν αγωνίζομαι στην Ευρώπη, οπουδήποτε στην Ευρώπη, είναι σαν να αγωνίζομαι στο σπίτι μου. Είναι ένα τόσο μοναδικό συναίσθημα, του ευχαριστώ κάθε έναν άνθρωπο που ήταν εδώ σήμερα ξεχωριστά. Τους ευχαριστώ για σήμερα γιατί ειλικρινά πιστεύω πως πέρασα στον τελικό εξαιτίας τους. Δυσκολευόμουν πολύ και ήταν εκεί για αν μου δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμουν, ήταν απλά απίστευτο. Ένιωθα σα να είμαι στο σπίτι μου», δήλωσε ο Ταμπέρι μιλώντας στο Gazzetta.

Ο Ιταλός μας έχει χαρίσει αρκετές όμορφες στιγμές με κορυφαία αυτή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όταν μαζί με τον φίλο και αντίπαλό του Μουτάζ Έσσα Μπαρσίμ μοιράστηκαν το Ολυμπιακό χρυσό, μετά από έναν αγώνα στον οποίο ο Ταμπέρι δεν είχε την ενέργεια του κοινού αφού λόγω κορωνοϊού το στάδιο ήταν άδειο. Εκείνες οι αναμνήσεις υπάρχουν ακόμη στο μυαλό του Ταμπέρι όμως τώρα έχει την ευκαιρία να ζήσει κάτι εντελώς διαφορετικό:

«Ναι, στο Τόκιο… θυμάμαι πως ήταν. Ελπίζω στον τελικό να είναι διαφορετικά (σ.σ. δηλαδή να είναι γεμάτο το στάδιο) αλλά και σε σχέση με τον προκριματικό γιατί έκανα μία κακή εμφάνιση, δεν είμαι καθόλου περήφανος για τον εαυτό μου αλλά ο στόχος ήταν να μπω στον τελικό και επετεύχθη. Βέβαια, ένας στόχος ήταν και να μη σπαταλήσω ενέργεια και αυτός δεν επετεύχθη αλλά δεν πειράζει. Στον τελικό θα κάνω πολύ καλύτερη δουλειά».

Ο τελικός του ύψους είναι προγραμματισμένος για τις 22/8 στις 20:55.

@Photo credits: Getty Images for World Athletics

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα