Παραολυμπιακοί Αγώνες: Τυφλή 51χρονη Iταλίδα τρανς φιλοδοξεί να γράψει ιστορία στο Παρίσι

valentina

bet365

Μια Ιταλίδα σπρίντερ που κέρδισε 11 τίτλους ως άνδρας πρόκειται να γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανσέξουαλ αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Βαλεντίνα Πετρίλο ερωτεύτηκε τον στίβο όταν ήταν 7 ετών, βλέποντας τον Ιταλό σπρίντερ Πιέτρο Μενέα να κερδίζει το χρυσό στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. «Είπα ότι ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν», δήλωσε η Petrillo, μια τρανσέξουαλ γυναίκα από την Ιταλία. «Ήθελα να φορέσω τη μπλε φανέλα και να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά - υπήρχε πάντα μέσα μου ένα μεγάλο αλλά - ήθελα να το κάνω ως γυναίκα γιατί δεν ένιωθα καλά ως άνδρας».

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, στα 51 της χρόνια, η Πετρίλο πρόκειται να πραγματοποιήσει επιτέλους το όνειρό της, αλλά όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε λίγες μέρες, η Βαλεντίνα Πετρίλο θα γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θα τρέξει τα 200 και 400 μέτρα στην κατάταξη Τ12 για αθλητές με προβλήματα όρασης στο Παρίσι.

Η επιλογή της Πετρίλο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από την ιταλική επιτροπή έρχεται μετά την κατάκτηση των χάλκινων μεταλλίων στα 200 και 400 μέτρα γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου για άτομα με αναπηρία πέρυσι στο Παρίσι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τη μετάβαση, η Πετρίλο είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία των ανδρών.

Ο Andrew Parsons, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο BBC Sports ότι η Πετρίλο θα ήταν ευπρόσδεκτη στους αγώνες του Παρισιού σύμφωνα με την πολιτική του Παγκόσμιου Παραολυμπιακού Στίβου, η οποία επί του παρόντος επιτρέπει σε ένα άτομο που έχει αναγνωριστεί νομικά ως γυναίκα να αγωνιστεί σε όποια κατηγορία του «επιτρέπει» η αναπηρία του.

Ποια είναι η τρανσέξουαλ αθλήτρια Βαλεντίνα Πετρίλο

Γεννημένη στη Νάπολη στις 2 Οκτωβρίου 1973, η Πετρίλο αγάπησε τον στίβο από νεαρή ηλικία. Ωστόσο, άρχισε να χάνει την όρασή της σε ηλικία 14 ετών, αφού έπασχε από τη νόσο Stargardt.

Η νόσος Stargardt είναι μια σπάνια, κληρονομική πάθηση των ματιών που προκαλεί σταδιακή απώλεια της όρασης.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Μπολόνια, εντάχθηκε στην εθνική ομάδα φούτσαλ της Ιταλίας για άτομα με προβλήματα όρασης.

Αποφασισμένη να ξαναμπεί στο στάδιο, επέστρεψε στον αθλητισμό σε ηλικία 41 ετών, κατακτώντας 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία σπριντ ανδρών. Το 2019, αποφάσισε να κάνει μετάβαση.

«Ως αθλητής, είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι δεν θα πηγαίνεις τόσο γρήγορα όσο πριν»

Μιλώντας στο BBC για τις συνέπειες της απόφασής της, είπε: «Ο μεταβολισμός μου έχει αλλάξει. Δεν είμαι το ενεργητικό άτομο που ήμουν. Τους πρώτους μήνες της μετάβασης, πήρα 10 κιλά».

Συνέχισε: «Δεν μπορώ να τρώω όπως έτρωγα πριν, η αιμοσφαιρίνη μου είναι χαμηλή, κρυώνω πάντα, δεν έχω την ίδια σωματική δύναμη, ο ύπνος μου δεν είναι όπως ήταν, έχω εναλλαγές στη διάθεση συνέχεια. Γενικά. Δεν είμαι όπως πριν».

Είπε, επίσης, ότι και οι χρόνοι της έγιναν πιο αργοί, προσθέτοντας: «Ως αθλητής, είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι δεν θα πηγαίνεις τόσο γρήγορα όσο πριν. Έπρεπε να αποδεχτώ αυτόν τον συμβιβασμό, γιατί είναι ένας συμβιβασμός που έχει να κάνει με την ευτυχία μου».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα