Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν! (pics)
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ αφήνουν τις ομάδες στις οποίες επιλέχθηκαν στο draft με σκοπό να πάνε κάπου αλλού για να διεκδικήσουν πρωτάθλημα. Κακά τα ψέματα αυτή είναι η μόδα της εποχής και κάθε σεζόν που περνάει όλο και περισσότεροι αστέρες προστίθενται στη λίστα.
Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι τύποι που δείχνουν πιστοί και αφοσιωμένοι στον οργανισμό που τους εμπιστεύτηκε την ημέρα του draft και δεν αναζητούν την επιτυχία κάπου αλλού. Μένουν στην ομάδα που έκαναν το ντεμπούτο τους στο ΝΒΑ και προσπαθούν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου χωρίς να αλλάξουν παραστάσεις. Κι ας ξέρουν πως για να γίνει αυτό θα χρειαστεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα θαύμα.
Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των πιστών «στρατιωτών» του ΝΒΑ και αυτών που επέλεξαν να φύγουν για να διεκδικήσουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Βρήκαμε τα κυριότερα παραδείγματα της τελευταίας δεκαετίας και σας τα παρουσιάζουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν στη λίστα των… πιστών στρατιωτών είναι να έχουν συμπληρώσει μια 7ετία στις ομάδες τους.
Αυτοί που φεύγουν
Η μετακόμιση των Γκαρνέτ-Άλεν στη Βοστώνη
Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2007. Οι σπουδαίοι Κέβιν Γκαρνέτ και Ρέι Άλεν… εγκατέλειψαν τους Τίμπεργουλβς και τους Σούπερσονικς αντίστοιχα για να δημιουργήσουν μια φοβερή Big-Three στη Βοστώνη παρέα με τον Πολ Πιρς. Μια σπουδαία ομάδα που δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να φτάσει στη Γη της Επαγγελίας. Την ίδια σεζόν οι Σέλτικς σήκωναν την κούπα στο ΝΒΑ, νικώντας στους τελικούς τους Λέικερς. «ΚG» και Ρέι Άλεν δικαιώθηκαν απόλυτα για την επιλογή τους να αλλάξουν μπασκετική στέγη με σκοπό να φορέσουν το πρώτο τους δαχτυλίδι.
Το περίφημο decision
Ίσως είναι η πιο διάσημη περίπτωση. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μπήκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ το 2003 και επι χρόνια προσπαθούσε να φτάσει στο πρωτάθλημα με το Κλίβελαντ χωρίς όμως να τα καταφέρει. Οι μέτριοι Καβς δεν επέτρεπαν στον «Βασιλιά» να φτάσει σε κάποιο πρωτάθλημα παρά τις αμέτρητες υπερπροσπάθειες του να καταφέρει να κάτσει στον θρόνο. Το όνειρο έσβηνε συνήθως στους τελικούς του ΝΒΑ, στους τελικούς ή στους ημιτελικούς της Ανατολής . Έτσι ο «LBJ» αποφάσισε να τα... βροντήξει το 2010 και να ανακοινώσει με το περίφημο decision τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η απόφαση του ήταν να πάει στο Μαϊάμι για να φτιάξει άλλα μια σπουδαία Big-Three στην ιστορία του ΝΒΑ μαζί με τους Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος. Μπορεί την πρώτη σεζόν η εντυπωσιακή ομάδα των Χιτ να μην κατάφερε να πανηγυρίσει πρωτάθλημα εξαιτίας των Μάβερικς του Ντιρκ στους τελικούς, αλλά το δαχτυλιδάκι ήταν θέμα χρόνου. Και ήρθε ένα χρόνο μετά το 2012 κόντρα στους Θάντερ, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο πρόσθεσε κι άλλο ένα στη συλλογή, αφού έκανε το repeat. «Θύμα» του ήταν οι Σπερς.
H φυγή του «CP3» από τη Νέα Ορλεάνη
Η Νέα Ορλεάνη δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί στον Κρις Πολ κάποιο πρωτάθλημα, έτσι ο σπουδαίος γκαρντ όλα έδειχναν πως θα πήγαινε στους Λέικερς. Μετά όμως από εμπλοκή του Στερν στην υπόθεση για να μην το επιτρέψει κάτι που θα σήμαινε σύμφωνα με αυτόν την καταστροφή του ανταγωνισμού στη λίγκα, ο «CP3» πήγε στο Λος Άντζελες για χάρη των Κλιπερς. Η επιλογή του αυτή του χάρισε αμέτρητα ματς playoffs, αλλά καμιά συμμετοχή στους τελικούς και κατ’επέκταση κανένα δαχτυλίδι. Ο Κρις πάλεψε να φέρει την ομάδα του Ρίβερς στην κορυφή, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να… πιει νερό.
Ο «Superman» πάει στους Λέικερς
Ο επιβλητικός Ντουάιτ Χάουαρντ δεν μπόρεσε να πάρει τίτλο με το τίμιο Ορλάντο και έτσι ζήτησε αλλού τη δόξα μιας κούπας. Οι Λέικερς έμοιαζαν ιδανική επιλογή για να τα καταφέρει, αλλά από τη στιγμή που πήγε στο Λος Άντζελες (2012) ποτέ δεν θύμισε τον παίκτη που θαυμάσαμε στους Μάτζικ. Λίγο οι σχέσεις του με τον Κόμπι, λίγο η αδυναμία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός πετυχημένου οργανισμού όπως είναι οι Λέικερς τον έκαναν να φύγει μετά από μια σεζόν για να πάει στους Ρόκετς. Ακόμα δεν έχε φορέσει δαχτυλίδι.
Η «βόμβα» του Nτουράντ
Μετά τον ΛεΜπρόν ίσως η πιο διάσημη απόφαση. Ο Ντουράντ σόκαρε πολύ κόσμο το καλοκαίρι του 2016, αφού άφησε στα κρύα του λουτρού τους Θάντερ και μετακόμισε στους πανίσχυρους Ουόριορς. Την ομάδα που τον πέταξε εκτός τελικού ΝΒΑ το 2016 μετά την σπουδαία ανατροπή στους τελικούς Δύσης (από 1-3 σε 4-3). Ο «ΚD» δικαιώθηκε απόλυτα για αυτό που έκανε, καθώς οι… πολεμιστές επέστρεψαν στο θρόνο του ΝΒΑ, νικώντας του Καβς στους τελικούς με τον Ντουράντ να αναδεικνύεται ΜVP. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε το καθοριστικό τρίποντο στο GAME 3 το οποίο έκανε το 3-0 στη σειρά και απλοποίησε την υπόθεση τίτλος για τους Ουόριορς. Το… καθαρόαιμο άτι αποφάσισε να πάει σε μια εκπληκτική ομάδα το καλοκαίρι του 2016, κάνοντας τη αχτύπητη. Η τετράδα Κάρι-Τόμπσον-Ντουράντ-Γκριν θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν ως μία από τις κορυφαίες του ΝΒΑ.
Το «καυτό» καλοκαίρι του 2017
Ένας κακός χαμός έγινε το φετινό καλοκαίρι. Πολλοί πρωτοκλασάτοι παίκτες κυρίως από ομάδες της Ανατολής έψαξαν αλλού την επιτυχία. Έφυγαν για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα που τους λείπει από τη συλλογή. O Tζίμι Μπάτλερ έφυγε από το Σικάγο, επιλέγοντας την λύση των ταλαντούχων και πολλά υποσχόμενων Τίμοεργουλβς των Ταουνς και Ουίγκινς. Το ίδιο έπραξε και ο Πολ Τζορτζ. Mετά από μια 7ετία στους Πέισερς, πήδηξε από τη… βάρκα και έγινε μέλος των Θάντερ του Ουέστμπρουκ που πολλοί λένε πως είναι ομάδα μιας χρήσης με σκοπό να χτυπήσει το φετινό πρωτάθλημα. Στην Οκλαχόμα πήγε και ο Καρμέλο, ο οποίος βαρέθηκε το… γαμ αστείο, όπως είχε χαρακτηρίσει τους Νικς και ψάχνει πλέον ένα πρωτάθλημα που θα μεγαλώσει τον μύθο του. Δεύτερη αλλαγή ομάδας και για τον Κρις Πολ που άφησε τους Κλιπερς, αφού ήθελε να γίνει συμπαίκτης του Χάρντεν μήπως και μπορέσει να διεκδικήσει το περίφημο δαχτυλίδι.
*Ο Κάιρι Ίρβινγκ δεν βρίσκεται στη λίστα, αφού έχει πάρει ήδη ένα πρωτάθλημα με τους Καβς.
Οι πιστοί «στρατιώτες»
H παρέα του Σαν Αντόνιο
Οι Σπερς του Πόποβιτς είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της τελευταίας δεκαετίας στο ΝΒΑ και ο σημαντικότερος λόγος είναι τρεις τύποι. Ο λόγος για τους Τιμ Ντάνκαν, Μανού Τζινόμπιλι και Τόνι Πάρκερ. Eντάξει, η περίπτωση τους είναι ξεχωριστή, αφού δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολλά χρόνια για να φτάσουν στον τίτλο με τα «σπιρούνια». Ο Αργεντινός το κατάφερε στην πρώτη του σεζόν το 2003, ενώ οι άλλοι δύο τα κατάφεραν στην δεύτερη χρονιά τους στο ΝΒΑ. Βέβαια δεν γίνεται να παραγνωρισθεί το γεγονός πως ποτέ δεν έφυγαν από το Σαν Αντόνιο και μαζί πανηγύρισαν 4 τίτλους. Ξεκάθαρα μια από τις σπουδαιότερες τριάδες στην ιστορία του ΝΒΑ. Τρεις πιστοί στρατιώτες, 3 πρωταθλήματα παρέα!
Η αφοσίωση του «Black Mamba» στους Λέικερς
Mπήκε στο ΝΒΑ το 1996 και σταμάτησε την καριέρα του το 2016, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ το άθλημα. Έγινε franchise player των «λιμνανθρώπων» και έτσι δεν έφυγε ποτέ από το Λος Άντζελες. Μια ζωή στους Λέικερς, ένας αφοσιωμένος ηγέτης που επιβεβαίωσε την τεράστια ποιότητα του, φορώντας 5 δαχτυλίδια. Όταν μιλάμε για One Team Players δηλαδή για παίκτες που έπαιξαν μόνο για μια ομάδα, ο Κόμπι είναι από τους πρώτους που μας έρχεται στο μυαλό. Τεράστια παιχτάρα που δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να φύγει από το Staples Center.
O Γερμανός που ήρθε στο Ντάλας για να μείνει
Ντιρκ Νοβίτσκι. Ένα όνομα, μια ιστορία. Έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ το 1998 και για χρόνια αποτελεί τη σημαία του Ντάλας. Ο Ντιρκ δεν αποχωρίστηκε ποτέ τους Μάβερικς και για 19 ολόκληρα χρόνια τους υπηρετεί με όλες του τις δυνάμεις. Δεν αναζήτησε σε άλλες πολιτείες την επιτυχία παρόλο που χρειάστηκε να περιμένει αρκετά για το πρώτο του πρωτάθλημα. Το 2011 έκανε εκπληκτικούς τελικούς κόντρα στους Χιτ και αναδείχτηκε MVP της σειράς. Δείχνει πόσο πολύ αγαπάει την ομάδα, αφού υπογράφει χαμηλά συμβόλαια με σκοπό να αφήσει χώρο στο Ντάλας να είναι όσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται, προσφέροντας περισσότερα λεφτά σε νεότερους παίκτες. Πάντα ένας παίκτης που έβαζε την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και για αυτό λατρεύεται σαν Θεός στο Ντάλας.
Τα νέα πιστά «πιστόλια»
Η κατηγορία περιλαμβάνει αρκετούς παίκτες που είναι νεότεροι σε ηλικία από τους προηγούμενους που αναφέραμε. Ένας από αυτούς είναι ο Τζον Ουόλ που από το 2010 ως σήμερα δεν έχει φύγει από την Ουάσινγκτον. Πιστός είναι και ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν που φέτος είχε την ευκαιρία να φύγει από τους Ράπτορς, αλλά έμεινε στην ομάδα. Στο Τορόντο βρίσκεται από την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ, το 2009. Άλλη μια περίπτωση είναι αυτή του Μαρκ Γκασόλ, ο οποίος βρίσκεται για 9 χρόνια στους Γκρίζλις, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχουν φήμες πως θα γίνει ανταλλαγή. Τέλος υπάρχει και ο Μπλέικ Γκρίφιν που από το 2009 ως σήμερα πάιζει στους Κλίπερς. Όλοι οι παραπάνω ξέρουν πως πολύ δύσκολα θα πάρουν πρωτάθλημα εκεί που βρίσκονται, αλλά μέχρι τώρα είναι απόλυτα πιστοί στις ομάδες τους.
Οι ειδικές περιπτώσεις
Οι Νικ Κόλισον και Γιουντόνις Χάσλεμ μπορεί να μην έχουν την ποιότητα όλων των παραπάνω, αλλά θα ήταν άδικο να μην γίνει αναφορά. O δεύτερος βρίσκεται για 15 ολόκληρα χρόνια στους Χιτ, ενώ ο πρώτος παίζει με τη φανέλα των Θάντερ ή του Σιάτλ (πριν γίνει Οκλαχόμα) από το 2003 μέχρι σήμερα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.