Ο Π.Α.Ο.Κ. των χαμένων πατρίδων (pics)
bwin - Περισσότερα από 2200 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+
Ο Π.Α.Ο.Κ. εκφράζει εδώ και 94 χρόνια τη διαφορετικότητα, δεν μπορείς να νιώσεις Π.Α.Ο.Κ. αν δεν είσαι Π.Α.Ο.Κ.!
Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους.
Αυτός είναι ο Π.Α.Ο.Κ., «μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ.», («ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ.»), όπως έλεγαν και οι ιδρυτές του.
Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας των προσφύγων από την Πόλη, που πήρε σάρκα και οστά σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Με την Μικρασιατική Καταστροφή και τα δεινά επακόλουθα του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού να έχουν σημαδέψει την εποχή και τη χώρα, που όδευε προς προεδρικές εκλογές.
Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, φθάνουν στη χώρα νέοι ελληνικοί πληθυσμοί, φορείς μιας πολιτιστικής παράδοσης, πρόσφυγες. Μέσα από αυτό το πολύχρωμο σκηνικό «γεννιέται» ο Π.Α.Ο.Κ. Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, οι επονομαζόμενοι «πολιτάκηδες» ή «πολιτάκια», ίδρυσαν την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών. Στην πλειονότητά τους ήταν πρώην μέλη του Ερμή Κωνσταντινουπόλεως, του συλλόγου που ίδρυσαν το 1895 οι Έλληνες της Πόλης στο Πέρα, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπου άκμαζε ο ελληνισμός, και μετά το 1923 με το νέο σύνταγμα του Κεμάλ υποχρεώθηκαν να το μετονομάσουν σε Πέρα Κλουμπ για να συνεχίσει να υφίσταται και να πρωταγωνιστεί στην αθλητική σκηνή της Πόλης.
Η «γέννηση» ενός μύθου
Η ίδρυση του Συλλόγου πέρασε από πολλά στάδια. Οι συζητήσεις και οι διεργασίες στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών, με θέα το Θερμαϊκό κόλπο, ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 1925 και ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου του 1926 με την επίσημη αναγνώριση της ομάδας από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Οι διαδικασίες κινήθηκαν από διοικητικά και ποδοσφαιρικά στελέχη που προέρχονταν από το πολιτιστικό σωματείο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Η «μάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση που έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925 έφερε την απόλυτη διάσπαση. Μετά από εσωτερικές συνεννοήσεις όσοι ήταν αντίθετοι στην αποκοπή δημιούργησαν κοινό μέτωπο και πήραν την διοίκηση του Αθλητικού σωματείου.
Το βράδυ (Τρίτη) της 30ης Μαρτίου του 1926, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκε μια παρέα προσφύγων. Μετά το πέρας της ιδρυτικής συνέλευσης, στις 9 μ.μ., συνέταξαν το καταστατικό ιδρύσεως του: «Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κων/πολιτών», του δικού τους «Π.Α.Ο.Κ», που θα έπαιρνε «σάρκα και οστά» μέσα στον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Στις 5 Απριλίου, σ’ ένα καφενείο απέναντι από το Λευκό Πύργο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιδρυτική Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» κράτησε σχεδόν 24 ώρες!
Στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Α.Ο.Κ. η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον σύλλογο.
Εκείνο το «ασπρόμαυρο» κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» πριν από ενενήντα τέσσερα χρόνια, με την πάροδο των ετών άρχισε να γιγαντώνεται σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, να μεγαλώνει, να ανδρώνεται και να μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο μέσα από δεκάδες κερδισμένες και χαμένες «μάχες».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.