Νίκος Γόδας: «Μην μου δέσετε τα μάτια για να βλέπω τα χρώματα» (vids & pics)

Νίκος Γόδας: «Μην μου δέσετε τα μάτια για να βλέπω τα χρώματα» (vids & pics)

Δημήτρης Τομαράς
Νίκος Γόδας: «Μην μου δέσετε τα μάτια για να βλέπω τα χρώματα» (vids & pics)

bet365

Ημέρα μνήμης για τον Νίκο Γόδα που σαν σήμερα εν έτει 1948 εκτελέστηκε με την φανέλα του Ολυμπιακού!

Υπήρξε ένα σύμβολο για την αδιάκοπη μάχη ενάντια σε όλους και σε όλα. Πολέμησε για την πατρίδα του, δεν... υποτάχθηκε ποτέ και εκτελέστηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Νίκος Γόδας (1921-1948) ήταν εκτός από ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών και λοχαγός του ΕΛΑΣ. Η σταθερή του άρνηση, έως και τη λήξη σχεδόν του εμφυλίου, να αποκηρύξει την προσωπική του και αριστερή ιδεολογία του ώστε να αποφύγει την επικείμενη εκτέλεση, τον εντάσσει στις πλέον σημαντικές μορφές του ελληνικού αθλητισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ την συνέντευξη του ανιψιού του στο gazzetta.gr.

Εκτελέστηκε ως γνωστόν στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας στις 19 Νοεμβρίου του 1948. «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με την φανέλα του Ολυμπιακού. Και να μην μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου, τα ερυθρόλευκα, πριν από την χαριστική βολή», ήταν τα τελευταία του λόγια. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τρία χρόνια της φυλάκισής του στην Κέρκυρα (1945 - 1948 οπότε και εκτελέστηκε) ήταν ο εμπνευστής για όλους.

Εξάλλου πριν στην Αίγινα έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα των μελλοθάνατων. Επίσης ποτέ δεν σταμάτησε να μαθαίνει τα νέα του Ολυμπιακού. Της αγαπημένης του ομάδας. Έναν σύλλογο που λάτρεψε. Ουδέποτε στην διάρκεια της φυλάκισής του. Παρέμεινε περήφανος μέχρι το τέλος για να... φύγει από την ζωή με την φανέλα των πρωταθλητών Ελλάδας. Μαχητής, αγωνιστής, υπηρήφανος και αδιάβλητος μέχρι τέλους.

 

Τα πρώτα του χρόνια

Γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή η προσφυγική του οικογένεια πέρασε στη Μυτιλήνη. Από εκεί βρέθηκε στην Κρήτη για να εγκατασταθεί στην τότε Νίκαια, που είχε την ονομασία Κοκκινιά. Δούλεψε προπολεμικά, στην ταβέρνα της οικογενείας του με την επωνυμία: «Τα Αραπάκια». Η ταβέρνα αυτή που βρισκόταν στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού και που εκείνη την εποχή πήγαινε πολύ καλά. Η επιτυχία του (και) στην επιχείρηση του είναι τόσο μεγάλη, που όλοι οι αστέρες της εποχής περνάνε από «Τα Αραπάκια» για να πουν μερικά τραγούδια.

Από τις αλάνες στον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Γόδας είχε από πολύ πιτσιρικάς τρέλα με την μπάλα. Από τις αλάνες βρέθηκε σε τοπική ερασιτεχνική ομάδα της Κοκκινιάς και στον «Κεραμεικό» Καμινίων, σωματείο του ομώνυμου εργοστασίου. Μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό με την πορεία τους να παραμένει κοινή έως τον θάνατό του. Το 1942 είναι βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2.

Η δράση του και τα Δεκεβριανά

Την περίοδο που ήταν στον Ολυμπιακό ο Γόδας, που ήταν ήδη μέλος του ΚΚΕ μετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως μαχητής του 5ου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά. Το 1944 ως λοχαγός πλέον του ΕΛΑΣ πολέμησε τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους στην μάχη της 7ης Μαρτίου στην Κοκκινιά. Έλαβε μέρος σε μάχες στον Πειραιά και στο Πέραμα, όπως και στην κρίσιμη επιχείρηση για την προστασία της Ηλεκτρικής Εταιρείας (σ.σ. σημερινή ΔΕΗ Κερατσινίου) από γερμανικό σαμποτάζ, κατά την εκκένωση Αθήνας και Πειραιά από τις κατοχικές δυνάμεις.

Τον Δεκέμβριο του 1944 μετείχε και στις μάχες της Αθήνας και του Πειραιά (Δεκεμβριανά). Πολέμησε τους Άγγλους στις μάχες της Δραπετσώνας, του Προφήτη Ηλία και στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά. Στις συγκρούσεις αυτές η μονάδα του Γόδα είχε πολλές απώλειες. Με την αποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα και τον Πειραιά, η μονάδα του κατέφυγε αρχικά στηνΛαμία και μετά στο όρος Βελούχι στη Ρούμελη, σε μονάδες του ΕΛΑΣ που βρίσκονταν εκεί.

Η επιστροφή στον Πειραιά, η σύλληψη και η εκτέλεση

Αφότου υπήρξε η υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, γύρισε στον Πειραιά. Εκεί συνελήφθη και καταδικάστηκε στην δίκη που έμεινε στην ιστορία ως η δίκη του ασύλου της Κοκκινιάς. Αρχικά μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας (όπου έπαιζε και εκεί μπάλα). Ακολουθεί η κράτησή του στις Φυλακές Αβέρωφ της Λεωφ. Αλεξάνδρας (στο σημείο όπου αργότερα χτίστηκαν ο Άρειος Πάγος και το Εφετείο Αθηνών), επιστροφή στην Αίγινα και τελικά νέα μεταφορά στις φυλακές της Κέρκυρας (θανατοποινιτών), όπου έμεινε τρία χρόνια, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τα πολιτικά του φρονήματα ώστε να σωθεί.

Ο Νίκος Γόδας, εκτελέστηκε ως κομμουνιστής στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. Ο Ολυμπιακός φυσικά δεν τον ξέχασε ποτέ ενώ ο Ερασιτέχνης τον Νοέμβριο του 2012 τίμησε τα 64 χρόνια από τον θάνατό του.

Η αφήγηση που μπορεί κανείς να βρει στο βιβλίο: «Μια θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο» συγκλονίζει. Στην Κέρκυρα λοιπόν ήταν απομόνωση. Ο Γόδας μαζί με άλλους Πειραιώτες, τον Λούβαρη και τον Κουφαδάκη, ακόμα και λίγο πριν το απόσπασμα, σχεδιάζουν πώς θα στήσουν την ομάδα όταν βγουν από την φυλακή. Οι σύντροφοί τους τους θυμούνται, όποτε το ραδιόφωνο μετέδιδε κάποιον αγώνα, αυτοί να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, να ακούνε τον αγώνα, πότε να γελάνε, πότε να βρίζουνε και πότε να μουτζώνουν...

Ο Νοέμβρης έχει 19. Κυριακή και έβρεχε πολύ. Ο Λούβαρης και οι άλλοι γύρισαν... μουσκεμένοι μέχρι το κόκκαλο. «Σκέψου να μας πάρουνε, Νίκο, με τέτοια βροχή», του λένε.

Και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

«Δεν θα το ήθελα».

«Γιατί;».

«Η τσιριμονιά τελειώνει βιαστικά και δεν έχεις την άνεση να δεις τους μακελάρηδες κατάματα. Σαν βρέχει δεν μπορείς να ανοίξεις τα μάτια, είναι και το νερό που τρέχει και δεν βλέπεις όπως πρέπει, είναι σαν να σου κλείνουν τα μάτια με το έτσι θέλω. Εγώ θέλω να είναι καλοκαιρία, να τον κοιτάω κατάματα για να δω πόσο σίγουρος νιώθει αυτός που με σκοτώνει».

Έτσι κατέγραψε τις αναμνήσεις του από τον Νίκο Γόδα ο συμπολεμιστής και συγκρατούμενός του στην Κέρκυρα, Σταμάτης Σκούρτης, που θυμάται χαρακτηριστικά: «Ο Νίκος ζήτησε να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα κατάσαρκα και το λευκό σορτς. Και αυτό γιατί ήταν αυθεντικός Ολυμπιακός όπως και κομμουνιστής».

- Δείτε στην Gallery φωτογραφίες και βίντεο από την ζωή και την πορεία του Νίκου Γόδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα