Όταν ο Giannis ήταν... αστεράκι! (pics & vids)
Μια μεγάλη και ξεχωριστή στιγμή θα γραφτεί στην ιστορία στις 19/02 (Ελλάδα: 20/02, 03:00), τόσο για το ελληνικό μπάσκετ, όσο και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού θα γίνει ο πρώτος Έλληνας παίκτης που θα βρεθεί στη μεγάλη γιορτή του ΝΒΑ, στο All-Star Game, που θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη!
Πριν, όμως, ο Giannis φτάσει στη δόξα και την καταξίωση - κι έχει ακόμα δρόμο μπροστά του - άρχισε τα πρώτα του και «δειλά» βήματα στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο το 2013, και ως... αστεράκι πήρε μέρος δύο σερί φορές στα Rookie Games (2014, 2015), πριν... ανδρωθεί στο ΝΒΑ.
Το «Smoothie King Center» που θα πατήσει ο «Greek Freak» το Σάββατο, ως κανονικός... αστέρας πλέον, δίπλα στους ΛεΜπρόν, Ίρβινγκ, Μπάτλερ και ΝτεΡόζαν, εκπροσωπώντας την Ανατολή, μπορεί να θεωρηθεί και... σημαδειακό, αφού το «αστέρι» του άρχισε να λάμπει από τότε, που συμμετείχε στη «μικρή» γιορτή του All-Star Weekend.
Το gazzetta.gr σας μεταφέρει τρία χρόνια πίσω, όταν ο μικρός Γιάννης προσπαθούσε να... κατακτήσει τον κόσμο!
Δυο λόγια για το Rookie Challenge Game
Προτού οι μεγάλοι αστέρες του ΝΒΑ πάρουν θέσεις για το ματς και τους διαγωνισμούς της Κυριακής του All-Star Weekend, την αυλαία ανοίγει την Παρασκευή το Rising Star Challenge, στο οποίο παίρνουν μέρος παίκτες που διανύουν την πρώτη και δεύτερή τους χρονιά στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1994 με την ονομασία Rookie Challenge και οι ομάδες αρχικά ήταν τυχαίες (μικτές) και οι παίκτες αποκλειστικά rookies. Το 1996 οι ομάδες χωρίστηκαν σε rookies Ανατολής και rookies Δύσης. Η διοργάνωση αυτή δεν έγινε το 1999, λόγω του ΝΒΑ lock out. Από το 2000 και μετά, συμμετέχουν και sophomores, δηλαδή παίκτες που διανύουν τη δεύτερή τους χρονιά στο πρωτάθλημα.
Το 2012 άλλαξε η ονομασία της διοργάνωσης σε Rising Stars Challenge. Από το 2015, οι ομάδες Ανατολή εναντίον Δύσης έδωσαν τη θέση τους στις USA vs World (ΗΠΑ-Κόσμος). Κάθε ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 rookies και 3 sophomores στο ρόστερ της και 4 back courts, 4 front courts και 2 swingmen. Οι παίκτες επιλέγονται αποκλειστικά από τους βοηθούς προπονητών του ΝΒΑ και τις ομάδες κοουτσάρουν οι δύο καλύτεροι βοηθοί του πρωταθλήματος. Από το 2009, στο επιτελείο κάθε ομάδας βρίσκονται και δύο εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ.
Ο αγώνας είναι χωρισμένος σε δύο 20λεπτα και οι παίκτες φορούν τις φανέλες των ομάδων που αγωνίζονται κανονικά στη λίγκα.
Το... γούρικο «Smoothie King Center»
Ως ένα ανερχόμενο... αστέρι, ο Αντετοκούνμπο πάτησε το γήπεδο της Νέας Ορλεάνης στις 14/02/14 μπροστά σε 14.727 θεατές για το Rising Star Challenge. Φέτος, θα βρεθεί ξανά στο «Smoothie King Cenrer», αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας που θα δώσει το «παρών» σε All-Star Game, στις 19/02 (στην Ελλάδα 20/02) - υπενθυμίζεται πως αναδείχθηκε δεύτερος (από τους forwards) στην ψηφοφορία, πίσω μόνο από τον ΛεΜπρόν, με 1.604.463 ψήφους. Σύμπτωση;
Tότε, λοιπόν, οι «θρύλοι» Κρις Ουέμπερ και Γκραντ Χιλ διάλεξαν τις ομάδες που θα έπαιζαν στο Rising Stars Challenge (Team Webber-Team Hill).
Οι ομάδες ήταν οι εξής:
Team Webber
Rookies: Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (Σίξερς), Τιμ Χάρνταγουέι Τζούνιορ (Νικς), Τρέι Μπουρ (Τζαζ), Μέισον Πλαμλί (Νετς), Βίκτορ Ολαντίπο (Μάτζικ), Στίβεν Άνταμς (Θάντερ), Κέλι Όλινικ (Σέλτικς).
Sophomores: Άντονι Ντέιβις (Πέλικανς), Τζάρεντ Σάλιντζερ (Σέλτικς).
Προπονητής: Ρεξ Καλαμιάν (Θάντερ)
G.M.: Κρις Ουέμπερ
Team Hill
Rookies: Ήταν οι γνωστοί σε όλους Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς) και Πέρο Άντιτς (Χοκς). Ο Σκοπιανός φόργουορντ, όμως, τραυματίστηκε και τη θέση αυτού πήρε ο Μάιλς Πλαμλί (Σανς).
Sophomores: Ντάμιαν Λίλαρντ (Μπλέιζερς), Μπράντλεϊ Μπιλ (Ουίζαρντς), Αντρέ Ντραμόντ (Πίστονς), Χάρισον Μπαρνς (Ουόριορς), Τέρενς Τζόουνς (Ρόκετς), Γιόνας Βαλαντσιούνας (Ράπτορς) και Ντιόν Ουέιτερς (Καβαλίερς).
Προπονητής: Νέιτ ΜακΜίλαν (Πέισερς)
G.M.: Γκραντ Χιλ
Ο αγώνας
Η αναμέτρηση έληξε 142-136 υπέρ της ομάδας του Χιλ και του Αντετοκούνμπο.
Μπορεί ο «Greek Freak» να είχε μόλις 9 πόντους (3/3 δίποντα, 3/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κόψιμο και 2 λάθη σε 17:11) και οι Ουέιτερς (31π. & 7ασ.) και Ντραμόντ (30π. & 25ρ.) να συγκέντρωσαν τα βλέμματα πάνω τους, η νίκη, όμως, έφερε φαρδιά-πλατιά την... υπογραφή του!
Οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια (67-66 υπέρ Χιλ, 20'), όμως, η ομάδα του Giannis είχε πάρει ένα μικρό προβάδισμα στο τέλος, όταν του έκανε φάουλ ο Μπερκ 10.3'' πριν το φινάλε κι εκείνος με 1/2 βολές έκανε το 140-134. Στα 5.4'', ο Χάρνταγουέι με σουτ μείωσε σε 140-136, για να καρφώσει ανάποδα ο Αντετοκούνμπο στη λήξη για το τελικό 142-136! Μάλιστα, μπορείτε να ακούσετε και τους εκφωνητές να μιλούν στο παρακάτω βίντεο, χαρακτηρίζοντάς τον από τότε έναν «νέο Σκότι Πίπεν»!
Αν έβρισκε στόχο πιο γρήγορα...
Την δεύτερη ημέρα του All-Star Weekend, ο Giannis πήρε μέρος μαζί με τον ΝτεΜαρ Ντε Ρόζαν στο Skills Challenge Contest (Ανατολή-Δύση) και θα αγωνίζονταν εναντίον των Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς και Βίκτορ Ολαντίπο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ χρειάστηκε τρεις προσπάθειες να περάσει την μπάλα μέσα από έναν κύκλο, ενώ ο συμπαίκτης του το κατάφερε με την πρώτη, κι έτσι χάθηκαν πολύτιμα δευτερόλεπτα, για να κάνουν 45'' έναντι 43.3'' των αντιπάλων τους, που προκρίθηκαν στον τελικό.
Οι Ουίλιαμς-Ολαντίπο ανταγωνίστηκαν στο Final Round τους Τρέι Μπερκ και Ντέιμιαν Λίλαρντ, που επικράτησαν των Γκόραν Ντράγκιτς και Ρέτζι Τζάκσον (40.6''-42.3'').
Οι παίκτες της Δύσης νίκησαν αυτούς της Ανατολής μόλις για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου (45.2''-45.3'')!
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τελικού, η μασκότ των Μπουλς βρήκε λίγη ώρα για να αρχίσει τα πειράγματα στον Αντετοκούνμπο.
Η δεύτερη φορά του Γιάννη
Ένα χρόνο αργότερα, στις 19/02/15, ο Γιάννης βρέθηκε ξανά στο Rising Star Challenge, ως sophomore, μόνο που αυτή τη φορά η ομάδα «Κόσμος» θα αντιμετώπιζε αυτή των ΗΠΑ, μπροστά στους 15.451 θεατές του «Barclays Center», στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Όμως, δεν ήταν μόνος, αφού είχε και παρέα τον Κώστα Παπανικολάου, που ήταν στην πρώτη του χρονιά στους Ρόκετς.
Οι ομάδες:
Team World
Rookies: Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Νετς), Ντάντε Έξαμ (Τζαζ), Νίκολα Μίροτιτς (Μπουλς), Άντριου Ουίγκινς (Γουλβς), Γιουσούφ Νούρκιτς (Νάγκετς)*, Κώστας Παπανικολάου (Ρόκετς)*
Sophomores: Στίβεν Άνταμς (Θάντερ)*, Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς), Γκοργκουΐ Ντιένγκ (Γουλβς), Ρούντι Γκομπέρ (Τζαζ), Κέλι Όλινικ (Σέλτικς)**, Ντένις Σρέντερ (Χοκς), Μάθιου Ντελαβεντόβα (Καβαλίερς)**.
*Ο Άνταμς τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο Νούρκιτς. Ο παίκτης των Νάγκετς, όμως, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και δεν συμμετείχε, και αντικαταστάθηκε από τον Παπανικολάου.
**Ο Όλινικ επίσης ήταν τραυματίας και αντικαταστάθηκε από τον Ντελαβεντόβα.
Προπονητής: Κένι Άτκινσον (Χοκς)
Team USA
Rookies: Ζακ ΛαΒίν (Γουλβς), Νέρλενς Νοέλ (Σίξερς), Έλφριντ Πέιτον (Μάτζικ)
Sophomores: Τρέι Μπερκ (Τζαζ), Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ (Πίστονς), Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (Σίξερς)*, Σαμπάζ Μωχάμεντ (Γουλβς), Βίκτορ Ολαντίπο (Μάτζικ), Μέισον Πλαμλί (Νετς), Κόντι Ζέλερ (Χόρνετς), Ρόμπερτ Κόβινγκτον (Σίξερς)*
*Ο Κάρτερ-Ουίλιαμς τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο Κόβινγκντον.
Προπονητής: Άλβιν Τζέντρι (Ουόριορς)
Η αναμέτρηση
Η «μονομαχία» δυνατή, αλλά στο τέλος επικράτησε η ομάδα του «Κόσμου» με 121-112. Κορυφαίος ο Ουίγκινς (22π., 6ρ., 4ασ.), που πήρε και το βραβείο του MVP.
Ο Giannis είχε σημαντική συνεισφορά στα 24:56 που αγωνίστηκε (πάτησε περισσότερο στο παρκέ από τον καθένα) κι έκανε double double με 12 πόντους (4/9 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 4/6 βολές) και 10 ριμπάουντ. Επίσης, μοίρασε 5 ασίστ, έκλεψε 4 φορές την μπάλα, 2 φορές «έκοψε» τους αντιπάλους του κι έκανε 5 λάθη.
Και ο Κώστας Παπανικολάου έκανε... δουλίτσα, αφού αγωνίστηκε για 16:55. Μέτρησε 2 πόντους, πήρε 3 ριμπάουντ, έδωσε 3 ασίστ, έκανε 2 κλεψίματα και 2 λάθη.
Τότε, σίδερο... Τώρα, θέαμα!
Ο γκαρντ/φόργουορντ των Μπακς πήρε μέρος και στον διαγωνισμό καρφωμάτων που έγινε, αλλά η τύχη δεν του χαμογέλασε.
Η είσοδος του Γιάννη στο γήπεδο εντυπωσιακή, αλλά δεν ήταν το ίδιο και η συνέχεια. Κοπέλες ντυμένες Αρχαίες Ελληνίδες, κρατώντας την ελληνική σημαία, τον συνόδευσαν στο παρκέ, κλέβοντας τις εντυπώσεις!
Την ώρα, μάλιστα, που ο χαμογελαστός Giannis έπαιρνε τη θέση του στο παρκέ, για να ξεκινήσει το σόου του, μπορείτε να ακούσετε τον... προφητικό speaker στο παρακάτω βίντεο να λέει πως «Μια μέρα θα παίξει Κυριακή», εννοώντας πως θα συμμετέχει στο ανδρικό All-Star Game του ΝΒΑ στο μέλλον. Μετά από λίγο, ακούγεται και μια φωνή να λέει: «Γιάννη, για την πατρίδα»!
Ωστόσο, το χαμόγελο του 19χρονου τότε Αντετοκούνμπο χάθηκε στην πορεία, καθώς σε τρεις σερί προσπάθειες, οι... πτήσεις του ήταν εντυπωσιακές, αλλά το σίδερο του έβαλε «στοπ»... Και τις τρεις φορές! Συγκέντρωσε 30 βαθμούς από την κριτική επιτροπή κι έτσι, ζήτησε τη βοήθεια του αδερφού του, Θανάση.
Τα δύο αδέρφια προσέφεραν θέαμα, αφού ο μεγάλος πάσαρε στον μικρό, που κάρφωσε ανάποδα. Αποτέλεσμα: Ο ΛαΒίν, που σάρωσε τότε, να σηκωθεί όρθιος και να τον χειροκροτά και ο Ντέιβις να μείνει... άφωνος!
Παρόλα αυτά, μάζεψε συνολικά 65 βαθμούς και κατετάγη τελευταίος. Την πρωτιά κατέκτησε ο γκαρντ των Γουλβς με 100 βαθμούς - ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, αυτά που έκανε; - ακολούθησε ο Ολαντίπο με 89 και ο Πλαμλί με 76.
Υ.Γ.: Μπορεί τότε να άφηνε μισές τις... δουλειές και να βρήκε τρεις φορές σίδερο, αλλά ο Γιάννης έχει φτάσει στο σημείο πλέον να τις ολοκληρώνει και να προσφέρει θέαμα! Η εξέλιξη του, από τότε μέχρι τώρα, είναι οφθαλμοφανής, και όπως πολλοί λένε, ειδικά οι καταξιωμένοι του χώρου, «αυτό το παιδί δεν έχει ταβάνι»! Οπότε, ας ξενυχτήσουμε όλοι λίγο παραπάνω τα ξημερώματα της Κυριακής (20/02), για να παρακολουθήσουμε το «αστέρι» του Γιάννη να λάμπει στη Νέα Ορλεάνη!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.