Σιφναίος στο gazzetta.gr: «Όνειρό μου η Εθνική Ελλάδας!»
Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ολλανδία και στα 20 αποφάσισε να δοκιμάσει την περιπέτεια της Ινδίας! Ο λόγος για τον Μάρκο Σιφναίο, τον 21χρονο Ελληνολλανδό επιθετικό, ο οποίος το καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε από την Βαλβάικ και ακολούθησε τον Ρενέ Μιούλενστεν στους Κεράλα Μπλάστερς. Ο πρώην βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεχώρισε τον Σιφναίο και του έδωσε τις ευκαιρίες που αναζητούσε για σερί ματς. Ο ταλαντούχος επιθετικός αποχώρησε τον Ιανουάριο από τους Μπλάστερς όντας πρώτος σκόρερ τους, παρότι στην ομάδα είχε προστεθεί και ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.
Τα γκολ και η συνολική παρουσία του τον έκαναν γρήγορα αγαπητό στις τάξεις του κόσμου. Σέντερ φορ δυνατός στον αέρα, με καλή τεχνική και αίσθηση του χώρου, έκανε τις αντίπαλες άμυνες να τον αισθανθούν για τα καλά. Όμως ο Μιούλενστεν αποχώρησε τον Ιανουάριο και ο διάδοχός του, Ντέιβιντ Τζέιμς, είχε διαφορετικά σχέδια. Έτσι, ο Σιφναίος αποφάσισε να αναζητήσει το μέλλον του αλλού. Υπήρξε ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές ομάδες, όμως αποφάσισε να τελειώσει τη σεζόν στην Ινδία και σε ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό. Τη Γκόα. Έφτασε μέχρι τα ημτελικά του πρωταθλήματος και μετά τον αποκλεισμό, επέστρεψε στην Ολλανδία, αναζητώντας πλέον τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, ο Μιούλενστεν τον πρότεινε στην ολλανδική ομοσπονδία, η οποία τον παρακολούθησε έχοντας πρόθεση να τον εντάξει στην Κ-23 της και από εκεί να συνέχιζε στο «οράνιε» οικοδόμημα.
Μολονότι δεν έχει κληθεί ακόμα σε κάποια από τις ελληνικές «μικρές» εθνικές, ο Σιφναίος δηλώνει στο gazzetta.gr πιστός στην Ελλάδα, μιλάει για την περιπέτεια που έζησε στην Ινδία και αναφέρεται στο μέλλον του, χωρίς να αποκλείει την προοπτική της Σούπερ Λιγκ!
Πώς έγιναν τα πρώτα σου βήματα στο ποδόσφαιρο;
«Μεγάλωσα στην Ολλανδία, εδώ έμαθα μπάλα. Έτσι και η πρώτη επαγγελματική ομάδα που μπήκα ήταν στην Ολλανδία, η Βάλβαϊκ που παίζει στη δεύτερη κατηγορία. Εκεί για εμένα ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η καριέρα μου».
Νιώθεις ευλογημένος που μεγάλωσες ποδοσφαιρικά σε μια χώρα όπως η Ολλανδία και όχι η Ελλάδα, όπου συχνά δεν προχωρούν εκείνοι που το αξίζουν πραγματικά;
«Αυτό είναι δύσκολο να το πω γιατί δεν ξέρω πως είναι ακριβώς τα πράγματα στην Ελλάδα. Δεν το έχω ζήσει, μόνο έχω ακούσει πράγματα. Αυτό πάντως που αναφέρατε το έχω δει και στην Ολλανδία. Θέλει πολλή τύχη και νομίζω γίνεται παντού, αλλά είμαι ευτυχισμένος που έμαθα εδώ μπάλα. Γιατί στην Ολλανδία όλα είναι σε καλύτερο επίπεδο. Τα γήπεδα, οι υποδομές, η νοοτροπία. Ειδικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο όλες οι ομάδες έχουν καλά γήπεδα, καλούς προπονητές για τους μικρούς».
Το βήμα για την Ινδία πώς προέκυψε;
«Ήρθε το καλοκαίρι, εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Εγώ περίμενα κάποια ομάδα για την Ευρώπη και ξαφνικά έσκασε πρόταση από την Ινδία, που πήγε ο κύριος Μιούλενστεν. Ο μάνατζέρ μου έχει εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και με τον Άλεξ Φέργκιουσον, από όταν ήταν μαζί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήθελε να με πάρει μαζί του. Για μένα ήταν μια καλή επιλογή, επειδή θα έπαιρνα παιχνίδια. Στην Ολλανδία έπαιζα τότε στη δεύτερη κατηγορία αλλά ο προπονητής, νομίζω άδικα, δεν μου έδινε πολλές ευκαιρίες. Ήθελα λοιπόν να φύγω για να παίξω κάπου. Από τη στιγμή λοιπόν που εκεί θα έπαιρνα ματς και μου έδωσε ο προπονητής την εμπιστοσύνη που χρειαζόμουν αποφάσισα να πάω. Και νομίζω έδειξα πράγματα».
Πώς ήταν η εμπειρία εκεί;
«Πραγματικά άλλος κόσμος. Και εντός και εκτός γηπέδου. Καμία σχέση με Ευρώπη, ούτε με την Ολλανδία, ούτε με την Ελλάδα. Όλα είναι διαφορετικά, οι δρόμοι, οι άνθρωποι, ο καιρός, τα φαγητά. Αλλά το πρωτάθλημα ήταν πολύ καλό και οργανωμένο. Τα γήπεδα, οι φίλαθλοι, ήταν όλα πολύ καλά. Δεν είχα κανένα πρόβλημα σε αυτό το θέμα».
Ποδοσφαιρικά εξελίσσονται;
«Είναι ακόμα νέο το πρωτάθλημα, μόλις τέσσερα χρόνια. Όπως το είδα νομίζω πως κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο και έρχονται όλο και πιο αξιόλογοι παίκτες».
Καλοί Ινδοί παίκτες υπάρχουν;
«Βελτιώνονται σιγά-σιγά. Υπάρχουν μερικοί καλοί, αλλά νομίζω φαίνεται ακόμα η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς και τους ξένους».
Συνεργάστηκες με τον Ρενέ Μιούλενστεν, ο οποίος ήταν δεξί χέρι του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για χρόνια και θεωρείται σε προπονητικούς κύκλους ως τακτική ιδιοφυΐα. Μίλησε μας λίγο για τη σχέση σου μαζί του.
«Η σχέση μας είναι πολύ καλή. Σαν προπονητής νομίζω ότι είναι πολύ καλός. Και εμένα μου έδειξε πολλή εμπιστοσύνη. Μου έχει μιλήσει πολύ, με καθοδηγεί και από την πρώτη στιγμή μου έλεγε τι πρέπει να βελτιώσω και πάνω σε τι πρέπει να δουλέψω για να γίνω καλύτερος. Μου είπε και μερικά πράγματα που τα εφάρμοσε στη Γιουνάιτεντ σε ποδοσφαιριστές όπως π.χ ο Ρονάλντο. Αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα. Έναν προπονητή που να έχει τέτοιες παραστάσεις και να βάζει χρόνο και προσπάθεια για σένα. Χαίρομαι πολύ που τον είχα προπονητή και νομίζω ήταν άδικο που έφυγε από την Κεράλα».
Τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην Ινδία;
«Οι φίλαθλοι. Και στις δύο ομάδες που έπαιξα, ειδικά στην πρώτη, ήταν το κάτι άλλο. Φαντάσου ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο σε κάθε ματς, 40.000 άτομα. Όλοι φορούσαν κίτρινα και δημιουργούσαν τρομερή ατμόσφαιρα. Γενικά ήταν λες και έπαιζα στη... Ρεάλ Μαδρίτης. Όποτε έβγαινα έξω με ήξεραν όλοι, μου μιλούσαν, μου ζητούσαν selfies και αυτόγραφα. Όταν ξεκίνησα και έβαζα τα σερί γκολ, ούτε σούπερ μάρκετ δεν μπορούσα να πάω ήρεμος. Αυτό στην Ευρώπη δεν γίνεται σε τέτοιο βαθμό. Δηλαδή αν παίζεις σε κάποια μεγάλη ελληνική ομάδα θα σε δουν, θα σε αναγνωρίσουν, θα πουν "κοίτα αυτός", αλλά μέχρι εκεί. Στην Ινδία δεν διστάζουν, έρχονται όλοι κοντά σου και σου μιλάνε».
Στο ενδεχόμενο να έρθεις κάποια στιγμή Ελλάδα τι απαντάς;
«Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Δεν το αποκλείω. Έχω δύο πρoτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες, τις οποίες περιμένω και να κατατεθούν εγγράφως, όμως δεν αποκλείω τίποτα».
Την Εθνική τη σκέφτεσαι; Γιατί είχαν βγει και κάποια ρεπορτάζ που σε ήθελαν πιο κοντά στην Ολλανδία.
«Εννοείται τη σκέφτομαι. Και περιμένω να με καλέσουν. Με είχε προτείνει ο κύριος Μιούλενστεν στην Ολλανδία. Μπορώ να παίξω και για τις δύο εθνικές, αλλά για την Ελλάδα θα ήταν για εμένα σαν όνειρο. Όλα τα παιδιά που παίζουν μπάλα νομίζω είναι το όνειρο που έχουν».
Το μέλλον σου είναι στην Ευρώπη;
«Ναι. Γι' αυτό άλλωστε έφυγα από την Ινδία. Το ποδόσφαιρο είναι γενικά καλύτερο εδώ και νομίζω θα με βοηθήσει να βελτιωθώ περισσότερo»
Έχεις κάποιον παίκτη ως πρότυπο;
«Σαν είδωλο είχα τον Ρονάλντο τον Βραζιλιάνο, παρότι, αν και οι δύο είμαστε επιθετικοί, διαφέρουμε στο στιλ».
Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω για την Εθνική Ολλανδίας. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει τόσο σημαντικά προβλήματα και δεν θα είναι στο Μουντιάλ; Πώς το βλέπεις εσύ που ανδρώθηκες στο ποδοσφαιρικό της σύστημα;
«Να σου πω την αλήθεια είναι κάτι που το σκέφτομαι συχνά. Μου το ρωτούσαν και στην Ινδία. Νομίζω πως φτάνει στο τέλος μια γενιά παικτών όπως ο Φαν Πέρσι, ο Ρόμπεν και ο Σνάιντερ που ήταν κομβικοί για την ομάδα. Όταν ήταν κοντά στα 28 βρίσκονταν στον top τους και βρισκόταν και η Ολλανδία στο top της. Τώρα έρχεται η επόμενη γενιά, οι παίκτες που παίζουν στον Άγιαξ για παράδειγμα, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να το σηκώσουν στις πλάτες τους. Χρειάζονται 2-3 χρόνια ακόμα και νομίζω μετά η Ολλανδία θα είναι και πάλι ανταγωνιστική».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.