Οι 11 «ηλεκτρονικοί» του ΠΑΟΚ στο Μόναχο
Αλήθεια τι μπορεί να κάνει σήμερα ο Ζαν Μαρί Πφαφ, τι θυμάται ο Μλάντεν Φούρτουλα από το «θρίλερ του Μονάχου », σαν σήμερα πριν 33 χρόνια, απέναντι στην Μπάγερν. Γιατί κι από ποιόν ονομάστηκαν «ηλεκτρονικοί» οι παίκτες του ΠΑΟΚ.
Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Νοεμβρίου του 1983, όταν ο ΠΑΟΚ έφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει την τεράστια Μπάγερν Μονάχου μέσα στο σπίτι της. Όμως, στο τέλος έμεινε με ην όρεξη. Αυτά τα καταραμένα πέναλτι, που έχουν «καταστρέψει» τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ, όπως πχ. τη χαμένη πρόκριση με την Αϊντραχτ και την Σεβίλλη στην Τούμπα, με την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα, και σημάδεψαν την καριέρα παικτών, όπως ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας, ο οποίος έχασε το 19ο πέναλτι!
Ας όψετε, όμως, κι ο Ζαν Μαρί Πφαφ. Ο Βέλγος τερματοφύλακας εκείνο το παγωμένο βράδυ στο αχανές αλλά μισοάδειο Olympiastadion του Μονάχου έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Μέχρι τότε δεν είχε χτυπήσει ποτέ άλλοτε πέναλτι στην καριέρα του κι όμως από τα δικά του πόδια (και χέρια) σώθηκε η Μπάγερν. Σημειολογικά το επίσημο match programme του αγώνα είχε πρωτοσέλιδο τον Βέλγο και την επισήμανση στον τίτλο «ο Παλ Τσερνάει θέλει να ανατρέψει την Μπάγερν».
Ο Βέλγος αποτέλεσε μέλος των Red Devils του 1986, σήμερα διαθέτει το δικό του ίδρυμα και είναι ο βασικός διοργανωτής ενός σπουδαίου φιλικού αναμνήσεων στις 14 Νοεμβρίου στην Αντβέρπ εναντίον της Αργεντινής του Ντιέγκο Μαραντόνα. Για τους Βέλγους εκείνη η σπουδαίο ομάδα, που κατέκτησε την 3η θέση στο Μουντιάλ του Μεξικό, παραμένει σημείο αναφοράς. Κάποια στιγμή, ποιος ξέρει, μπορεί να θελήσει να διοργανώσει και ένα αντίστοιχο φιλικό με τον ΠΑΟΚ του ’83…
Οι περίπου 8.000 ΠΑΟΚτσήδες κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας, απέναντι στους σχεδόν αδιάφορους Γερμανούς, που μετά βίας ξεπερνούσαν τις 15.000, αλλά αυτό τελικά δεν έφτανε για να πάρει ο «Δικέφαλος» τη μεγάλη πρόκριση.
Μετά τον πρώτο αγώνα της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0-0, αλλά ήταν μια κλάση ανώτερος από την Μπάγερν του Ρουμενίγκε, του Αουγκεντάλερ και του Πφαφ, όλοι θεωρούσαν τη ρεβάνς μια εύκολη υπόθεση για τους Βαυαρούς, αλλά διαψεύστηκαν.
Η απώλεια του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε προς το τέλος του ημιχρόνου, κόστισε στην Μπάγερν, που δεν μπορούσε να διασπάσει την καλοστημένη, από τον Παλ Τσερνάι, ελληνική άμυνα. Στην παράταση ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης θα χάσει στο 113ο λεπτό την ευκαιρία για τον «Δικέφαλο» και το ματς οδηγήθηκε στη ρουλέτα των πέναλτι.
Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Ρόμπινσον!
Πρωταγωνιστές στα πέναλτι δεν ήταν οι παίκτες, αλλά ο Άγγλος ρέφερι Αλαν Ρόμπινσον. Ο σχολαστικότατος διαιτητής στέρησε από την ελληνική ομάδα τον άθλο και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Εκείνο ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της καριέρας του! Σφύριζε από το 1956, αλλά έγινε διεθνής το 1983 και βρέθηκε στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Έφτασε, τρία χρόνια μετά, να διευθύνει τελικό κυπέλλου Αγγλίας, Λίβερπουλ - Εβερτον (οι «κόκκινοι» είχαν κερδίσει 3-1), ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια παρέδιδε μαθήματα διαιτησίας στο Πόρτσμουθ.
Μετά το πρώτο εύστοχο πέναλτι από τον Κωστίκο, ο Ρόμπινσον σφυρίζει δύο φορές επανάληψη στην εκτέλεση του Κλάους Άουγκενταλερ. Ο κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν σκόραρε με την τρίτη προσπάθεια. «Δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα αποκρούσω όχι δύο, αλλά ούτε ένα πέναλτι του Αουγκεντάλερ, είχε φοβερά δυνατό σουτ, όμως ο Άγγλος διαιτητής με αδίκησε, ειδικά στο δεύτερο πέναλτι το οποίο δεν έπρεπε να επαναληφτεί», θυμάται ακόμη και σήμερα 33 μετά, ο Μλάντεν Φούρτουλα.
Ο Αουγκεντάλερ μετά την τρίτη και επιτυχημένη προσπάθεια πλησίασε τον Σέρβο τερματοφύλακα και μια κίνησης παρηγοριάς ήταν σα να παραδέχεται ότι είχε δίκιο. Ο «Φούκι» δεν πτοήθηκε έπιασε το πέναλτι του Ούλι Χένες και ο ΠΑΟΚ πήρε το πάνω χέρι. Ο Ρόμπινσον θα δώσει επανάληψη και στο πρώτο χαμένο πέναλτι του Βασίλη Βασιλάκου, οι πρώτοι τέσσερις ασπρόμαυροι «εκτελεστές» ήταν εύστοχοι (Κωστίκος, Δημόπουλος, Σκαρτάδος, Βασιλάκος) και κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη κρίσιμη στιγμή.
Με τις πόρτες μισάνοικτες…
Ο Γιάννης Δαμανάκης έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα. Αν οι μπάλα κατέληγε στα δίχτυα δεν υπήρχε γυρισμός για τους Βαυαρούς. Ο ΠΑΟΚ θα ήταν στον επόμενο γύρο.
Στη Θεσσαλονίκη, είναι αλήθεια, πολλοί πιτσιρικάδες ήταν με την πόρτα ανοικτή, έτοιμοι να βγουν στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν το θρίαμβο. Τα ασπρόμαυρα κασκόλ ανά χείρας, το ένα μάτι στην τηλεόραση και το μισό πόδι εκτός πόρτας. Κάπως έτσι ήταν και η εικόνα στο σπίτι του Γιώργου Τουρσουνίδη στην Άνω Τούμπα, όπου στο σαλόνι οι μισοί κοιτούσαν την έγχρωμη τηλεόραση και οι υπόλοιποι έκλειναν τα μάτια τους.
Ο Κρητικός του «Δικεφάλου» θα αστοχήσει, οι πόρτες θα κλείσουν, τα κασκόλ θα μείνουν στην άκρη για να συνεχιστεί το θρίλερ των πέναλτι και μετά τον Δαμανάκη θα έρθει η σειρά του Κώστα Μαλιούφα, ενός 19χρονου μόλις παιδιού, να αστοχήσει και τον Ζαν Μαρί Πφαφ, παρά τα κόλπα και τα λόγια του Φούρτουλα, να ευστοχεί και να στέλνει την Μπάγερν στην επόμενη φάση.
Ο «Δικέφαλος», πάντως, θα μείνει για πάντα στο μυαλό των Βαυαρών και στην επιστροφή από το Μόναχο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες υποδέχθηκαν την ομάδα λες και ήταν αυτή που είχε προκριθεί. Στη Βαυαρία ο Ούλι Χένες δήλωνε μετά το ματς: «Σήμερα δεν βρήκαμε απέναντί μας 11 ποδοσφαιριστές, αλλά 11 υπολογιστές»!
Ήταν ο ευρωπαϊκός επίλογος του Γιώργου Κούδα, αλλά και το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Μλάντεν Φούρτουλα και του Νέτο Γκουερίνο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.