Ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε στη «Μηχανή του Χρόνου»
Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!
Το ξεκίνημα
Ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1978 και ξεκίνησε την καριέρα του στην Γιάσπερ Γιουνάιτεντ του Λάγος το 1995. Η Πολόνια Βαρσοβίας τον απέκτησε το 1997 έναντι 150.000 δολαρίων και γρήγορα ο αεικίνητος επιθετικός έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας, αν και όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί αντιμετώπισε αρκετές ρατσιστικές συμπεριφορές. Η έφεσή του στο σκοράρισμα, η ταχύτητά του και η κίνηση στην περιοχή των βοήθησαν να καθιερωθεί και να κάνει όνομα. Την προηγούμενη χρονιά της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό έβαλε τη δική του σφραγίδα στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος της ομάδας του, σκοράροντας 12 γκολ σε 24 ματς υπό τις οδηγίες του μετέπειτα Ομοσπονδιακού τεχνικού Γέρζι Ένγκελ.
Στο πρώτο μισό της σεζόν 200-01 δεν έκανε ανάλογη πορεία, έχοντας μόλις 3 γκολ σε 12 αγώνες, ωστόσο νωρίτερα την ίδια χρονιά κατάφερε να εξασφαλίσει και το πολωνικό διαβατήριο! Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής στις 16 Αυγούστου του 2000 στο 1-1 με την Ρουμανία, πετυχαίνοντας μάλιστα και το γκολ της ομάδας του! Έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης που φοράει τη φανέλα της Πολωνίας και με τα 8 γκολ του στα προκριματικά, συντέλεσε τα μέγιστα για να πάει η χώρα του στο Μουντιάλ του 2002. Το 2001 έλαβε μέχρι και ψήφο στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη της χρονιάς από τη FIFA, ενώ ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας Γιαν Τομαζέφσκι τον είχε χαρακτηρίσει ως το «90% της Πολωνίας». Στην Εθνική έπαιξε 25 φορές σκοράροντας 11 γκολ.
Η... πρώτη συνάντηση με τον Παναθηναϊκό είχε γίνει για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ του 2000, όταν η Πολόνια είχε βρεθεί στο δρόμο του «τριφυλλιού» και είχε αποκλειστεί μετά το 2-2 της Πολωνίας και το 2-1 της Αθήνας.
Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
Τον Ιανουάριο του 2001, ο Παναθηναϊκός αναζητούσε στην Πολωνία επιθετικό. Για αρκετό καιρό έπαιξε στα «ρεπορτάζ» το όνομα του Μάρτσιν Μίετσελ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Λέγκια Βαρσοβιάς. Ο Κριστόφ Βαζέχα έφτανε τα 227 γκολ στο πρωτάθλημα τον ίδιο μήνα, ωστόσο ήταν δεδομένο πως έπρεπε να βρεθούν κι άλλες λύσεις. Τελικά, η μεταγραφή του Μίετσελ χάλασε οριστικά αφού οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν στο οικονομικό και έτσι οι «πράσινοι» στράφηκαν προς τον Ολισαντέμπε. Ήταν η χρονιά όπου οι «πράσινοι» του Άγγελου Αναστασιάδη είχαν ήδη προχωρήσει σε δύο πολύ σημαντικές μεταγραφές. Του Ντέρεκ Μπόατενγκ, που οι ύμνοι για το ταλέντο του ακούγονταν από παντού, αλλά και του Γιούρκα Σεϊταρίδη. Και ξαφνικά, με άκρα μυστικότητα, ο Παναθηναϊκός φέρνει στις 18 του μήνα τον Εμανουέλ Ολισαντέμπε για διαπραγματεύσεις! Ο παίκτης συμφωνεί, αλλά η μεταγραφή καθυστερεί λόγω των απαιτήσεων τις ομάδας του.
Ο πρόεδρος της Πολόνια ήταν ο στρατηγός Γιανουζέμ Ρομανόφσκι, ο οποίος το 1996 είχε μπλοκάρει την τελευταία στιγμή τη μεταγραφή του Μίετσελ! Κάποια πολωνικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για εμπλοκή Ολυμπιακού, ενώ «αγκάθι» αποτελούσε και η στρατιωτική θητεία του 23χρονου τότε επιθετικού. Το... πόκερ συνεχίστηκε για κάποιες ακόμα μέρες. Ο Φιλιππίδης κρατούσε τον παίκτη στην Αθήνα, με τη θέληση του ίδιου φυσικά, έτσι ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαφών με άλλες ομάδες και έστελνε τελεσίγραφο στον Ρομανόφσκι. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θέλει να φορέσει την πράσινη φανέλα και τελικά η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα. Το «τριφύλλι» συμφώνησε για δανεισμό του μέχρι τον Ιούλιο του 2002 έναντι 500 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ στη συνέχεια με 650 εκατομμύρια θα μπορούσε να τον κάνει δικό του! Το deal έκλεισε και για να ανοίξει θέση ξένου, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να φύγει ο Σιπνιέφσκι. Στην πρώτη του (μισή) χρονιά, ο Μανώλης παίζει 8 φορές στο Πρωτάθλημα και πετυχαίνει 4 γκολ.
Την επόμενη σεζόν, ο Ολισαντέμπε σώζει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον βαθμό για τον Παναθηναϊκό, πετυχαίνοντας δύο γκολ σε πέντε λεπτά (72', 77') και ισοφαρίζοντας σε 2-2. Ο Νιγηριανός σκόραρε και στη ρεβάνς της Λωφόρου, στο περίφημο ντέρμπι με τον Ευθυμιάδη, στο οποίο ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με πέναλτι στο τέλος. Συνολικά σημείωσε 9 γκολ στο Πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη οι «πράσινοι» φτάνουν μια ανάσα από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείονται από τη Μπαρτσελόνα, με τον «Μανώλη» να σκοράρει απέναντι στην Άρσεναλ και τη Σάλκε και να μην του δίνεται πέναλτι στο ματς του Καμπ Νόου, όπου το «τριφύλλι» έχασε με 3-1 και αποκλείστηκε.
Στο Μουντιάλ του 2002 στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο Γέρζι Ένγκελ είχε ως αιχμή του δόρατος τον «Όλι». Έπαιξε στα τρία ματς της ομάδας του στην Άπω Ανατολή, ανοίγοντας μάλιστα το σκορ στο 3-1 επί των ΗΠΑ. Στα του Πρωταθλήματος, η περίοδος 2002-03 ξεκίνησε στραβά για τον Παναθηναϊκό, με τον Σάντος να αποτελεί σύντομα παρελθόν, τον Μαρκαριάν να επιστρέφει και τον τίτλο να χάνεται τελικά στη Ριζούπολη. Ο «Μανώλης» πετχαίνει 8 γκολ και ξανά... σκοράρει απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο στο 3-2 της Λεωφόρου! Η ομάδα του Μαρκαριάν φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ και μετά το γκολ του Ολισαντέμπε στο Οπόρτο επί της πανίσχυρης Πόρτο του Μουρίνιο ονειρεύεται τον τελικό της Σεβίλλης! Τελικά, το όνειρο σβήνει από την ήττα από τους Πορτογάλους στη Λεωφόρο.
«Μανωλάκη εε...»
Τη σεζόν του νταμπλ (2003-04), το όνομά του γίνεται δικαίως σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού, παρότι έχασε τη μισή χρονιά λόγω τραυματισμών. Η ομάδα του Σουμ βρήκε στο τέλος λύσεις από τον Νιγηριανοπολωνό, που με τα γκολ που σημείωσε στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, στον Κορυδαλλό με την Προοδευτική και στον Πύργο με τον Πανηλειακό «σφράγισε» τον τίτλο και έγινε... αντικείμενο λατρείας! Το 2004-05, σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας πέρασαν από τον Παναθηναϊκό 4 προπονητές (Σουμ. Σκάζνι, Φυλακούρης, Μαλεζάνι) ο Ολισαντέμπε μένει άσφαιρος στο Πρωτάθλημα. Με δικό του γκολ στο Χάιμπουρι όμως καταφέρνει να αποσπάσει την ισοπαλία (2-2) από την Άρσεναλ, για να μείνει ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι της πρόκρισης στη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ και να να αποκλειστεί για μόλις έναν βαθμό.
Στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, ο Ολισαντέμπε σκοράρει και στα δύο ματς της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βίσλα Κρακοβίας, αλλά τόσο ο Ζντένεκ Σκάζνι, όσο και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι είχαν τσακωθεί μαζί του και γενικώς ο Ιταλός, ο οποίος έμεινε στην πάγκο για τη σεζόν 2005-06 δεν τον υπολόγιζε. Τα προβλήματα τραυματισμών άλλωστε τον είχαν «φθείρει» και η αλήθεια είναι ότι από την τρίτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό, περιόρισαν αρκετά τις εμφανίσεις του. Ο «Μανώλης» είχε εκ γενετής πρόβλημα στην επιγονατίδα, με αποτέλεσμα το γόνατό του να του «βγάζει» συχνά προβλήματα. Συνεχή ατομικά προγράμματα, επεμβάσεις, συντηριτικές αγωγές, αλλά ατσάλινη θέληση για να παίζει βασικός, η οποία όμως δεν συμβάδιζε συχνά με τις αποφάσεις των προπονητών του. «Εάν δεν είχα τους τραυματισμούς στα γόνατα, θα είχα πετύχει περισσότερα πράγματα, αλλά είμαι ικανοποιημένος με το τι κατάφερα», θα πει ο ίδιος αργότερα, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους περισσότερους. Στον Παναθηναϊκό έπαιξε συνολικά 111 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας 36 γκολ. Η συμβολή του στο νταμπλ και τα γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που ο κόσμος τον λάτρεψε.
Πέρασμα από Αγγλία και Ξάνθη!
Τον Ιανουάριο του 2006, παραχωρείται στη Πόρτσμουθ, στην οποία πηγαίνει με τις... ευλογίες του Ζάετς, ωστόσο δεν τα καταφέρνει. Χτυπημένος από τραυματισμούς, παίζει μόλις δύο παιχνίδια και το καλοκαίρι επιστρέφει ως ελεύθερος στην Ελλάδα. Η Ξάνθη τον αποκτά με διετή συμφωνία, αλλά ο Νιγηριανοπολωνός παίζει για μόλις 5 ματς στο Πρωτάθλημα και τρία στο Κύπελλο, χωρίς να σκοράρει. Αργότερα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εξέδρα» εξηγούσε: «Το μεγαλύτερο λάθος στην καριέρα μου ήταν η Ξάνθη. Πήγα με μεγάλη διάθεση να παίξω, παρότι η πόλη δεν με ενθουσίαζε. Αλλά γρήγορα κατάλαβα τι γινόταν.
Ξεκινήσαμε με τον Μαντζουράκη και αλλάξαμε πέντε προπονητές. Ο πρώτος έβαζε βασικό αυτό το ψηλό αγόρι (Λαμπριάκος). Ο δεύτερος το ίδιο, ο τρίτος, όλοι. Κάποια στιγμή άρχισα να αναρωτιέμαι: "Είμαι τόσο χάλια; Είμαι τόσο κακός;" Εκείνη η σεζόν έπληξε την αυτοπεποίθησή μου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Κατόπιν κατάλαβα ότι για όλα στην ομάδα αποφάσιζε ο Πανόπουλος, που με είχε επιλέξει! Το χειρότερο ήταν ότι έλεγαν από την ομάδα και γραφόταν στις εφημερίδες ότι έχω προβλήματα με τραυματισμούς, αλλά εγώ ήμουν μια χαρά, έκανα κανονικά προπόνηση και με έπαιρναν στον πάγκο».
Κύπρος και Κίνα!
Την σεζόν 2007-08 πετυχαίνει 6 γκολ με τον ΑΠΟΠ Κινύρας στην Κύπρο και στη συνέχεια παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ξενιτευτεί στην Κίνα! Απόφαση δύσκολη, καθώς η σύντροφος του έπρεπε να μείνει στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Φοράει τη φανέλα της Χενάν Τζιανιέ και κάνει 2.5 πολύ καλές χρονιές. Ξεκίνησε με 7 γκολ σε 10 αγώνες και κέρδισε τον κόσμο. Τις δύο πρώτες του σεζόν μάλιστα ήταν υποψήφιος για MVP! «Σε αντίθεση με άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, εδώ με σέβονται. Πιθανότατα ταιριάζω περισσότερο στην Ασία παρά στην Ευρώπη», έλεγε χαρακτηριστικά, ενώ πήρε και την υπηκοότητα! Ωστόσο, ένας νέος τραυματισμός του στο γόνατο τον κρατά εκτός γηπέδων για αρκετό καιρό και το 2010 δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του: «Ίσως στη συνέχεια ασχοληθώ με την προπονητική, αν και δεν υπάρχουν πολλοί μαύροι προπονητές. Θα ήθελα όμως να το δοκιμάσω. Θέλω να παραμείνω κοντά στο ποδόσφαιρο, είτε σαν προπονητής, είτε σαν μάνατζερ ή σκάουτ». Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του οδηγεί όλους τους ξένους στην έξοδο και ο «Όλι» ψάχνει ξανά για ομάδα...
Επιδίωξή του ήταν να επιστρέψει ξανά στη χώρα μας, αφού έφτασε σε συμφωνία με τον Βύζαντα Μεγάρων και ενώ λίγο νωρίτερα είχε χαλάσει η μετακίνησή του στην Παναχαϊκή. Ωστόσο, στους «κιτρινόμαυρους» δεν έπαιξε σε κανένα επίσημο ματς, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας θεώρησαν ότι τα προβλήματα τραυματισμών του δεν θα του επιτρέψουν να προσφέρει τα αναμενόμενα και έτσι η μεταγραφή δεν προχώρησε, αν και επίσημη αιτιολόγηση ήταν η καθυστέρηση κάποιων εγγράφων από την Κίνα. Τελικά και ενώ είχε αρχίσει να απελπίζεται, η Βέροια του προσφέρει συμβόλαιο. Με τη «Βασίλισσα» παίζει εννιά ματς στο δεύτερο μισό της σεζόν 20011-12 και σκοράρει απέναντι στον Φωκικό. «Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και το σημαντικό είναι ότι αρέσει και στην γυναίκα μου! Μου αρέσουν οι άνθρωποι, ο τρόπος ζωής, ο καιρός, το φαγητό. Πήγα σε πολλές χώρες, γνώρισα πολλές κουλτούρες, όμως τελικά κατέληξα στην Ελλάδα. Μπορεί αυτό τον καιρό τα πράγματα να είναι δύσκολα λόγω της κρίσης, όμως πιστεύω ότι θα υπάρξει βελτίωση», έλεγε ο «Μανώλης», μιλώντας για την απόφασή του να αγοράσει σπίτι στην Αθήνα!
Πίσω στη Νιγηρία!
Στο Euro του 2012 πρωτοστάτησε σε δράσεις κατά του ρατσισμού και μάλιστα έδωσε το παρών στην αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ελλάδα. Το καλοκαίρι εκείνο προσπάθησε να βρει συμβόλαιο στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην Λέγκια Γκντανσκ. Οπαδοί της ομάδας όμως πλησίασαν τον πρόεδρο και του είπαν ότι ο Ολισαντέμπε θα κερδίσει πρωτοσέλιδα, αλλά όχι τίτλους και του πρότειναν να δώσει τα χρήματα για το συμβόλαιό του σε επιχορήγηση για εισιτήρια παιδιών στο νέο γήπεδο της ομάδας. Τελικά, η διοίκηση πείστηκε και έκανε πίσω. Τον Ιανουάριο του 2013, ανακοίνωσε την απόφασή του να κρεμάσει τα παπούτσια του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν λέει «αντίο» στο ποδόσφαιρο. Η UEFA φιλοξένησε αφιέρωμα για την καριέρα του!
Πλέον, ο Ολισαντέμπε έχει επιστρέψει στο Λάγος της Νιγηρίας. Ένα από τα πρώτα του μελήματα ήταν να γραφτεί σε σχολή προπονητών, αφού έχει στο μυαλό του αυτή την προοπτική. Όπως όμως αποκάλυψε στους Πολωνούς, έχει ήδη ξεκινήσει κάποιες δουλειές με την Κίνα, όπου γνώρισε αρκετό κόσμο. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του είναι να εκπροσωπήσει Νιγηριανούς ποδοσφαιριστές και να τους βρει ομάδα στην Άπω Ανατολή, δουλεύοντας ως ατζέντης. Το σίγουρο είναι ότι θέλει να παραμείνει κοντά στο ποδόσφαιρο, ενώ δεν έχει ξεχάσει την αγάπη του για τη χώρα μας...
Δείτε στη gallery κάποια από τα γκολ του «Μανώλη»!
Περιμένουμε τις προτάσεις σας για πρόσωπα που θέλετε να δείτε στη «Μηχανή του χρόνου» στα σχόλια και στο twiiter @Thansarr.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.