«Πέρασε» η τροπολογία, ανανεώνονται οι συμβάσεις!
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για την Δημόσια Τηλεόραση. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 269 βουλευτές (απείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής), «ναι» ψήφισαν 129 και «όχι» 120.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης (διαφωνούσε με την τροπολογίες για ΑΕΙ, ΔΤ) και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος (διαφωνούσε με την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων).
Η επιμονή στην περίπτωση της Δημόσιας Τηλεόρασης απειλεί αλλάξει τη νομοθεσία περί ΑΣΕΠ, βάζοντας από το… παράθυρο συμβασιούχους σε όλο το δημόσιο τομέα. Αναφορικά με τη Δημόσια Τηλεόραση, η υπερψηφισμένη τροπολογία επιτρέπει την παράκαμψη εκείνης της διατάξεις που θεωρεί αυτοδικαίως άκυρες τις συμβάσεις που αυξάνουν το χρονικό όριο του έκτακτου προσωπικού πέρα από το διάστημα των δύο μηνών, μέσα σε ένα χρονικό όριο ένα έτους.
Και, κάπου εδώ μπλέκεται και ο αυριανός αγώνας της Μπενφίκα με τον Ολυμπιακό για το Champions League. Ούτως ή άλλως θα μεταδιδόταν κανονικά από τη ΔΤ (βρίσκονται ήδη στη Λισσαβώνα από το πρωί της Τρίτης οι Βασίλης Μπακόπουλος για την περιγραφή και Γιάννης Αναγνωστόπουλος για το ρεπορτάζ), απλώς ήταν άγνωστο ποιοι θα έκαναν τη δημοσιογραφική κάλυψη και υπήρχε, έστω και απειροελάχιστη, η πιθανότητα να βρεθούν αντικαταστάτες δημοσιογράφοι στην περίπτωση που η τροπολογία δεν περνούσε.
Στα… μαχαίρια για την ΕΡΤ στη Βουλή
Σε σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση για την τροπολογία που νομιμοποιεί τον ειδικό λογαριασμό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και επικυρώνει την συγκρότηση της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ). Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, εμφανίστηκε στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε σκληρότατη κριτική που είχε δεχθεί η τροπολογία του, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη την προηγούμενη Πέμπτη. Ο κ. Μωραΐτης, είχε στηλιτεύσει το κλείσιμο της ΕΡΤ ως «πρωτοφανή κυβερνητική αυθαιρεσία», είχε υποτιμήσει το «υποτυπώδες πρόγραμμα της ΔΤ που δεν τιμά ούτε την ιστορία της ΕΡΤ, ούτε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών", και είχε υποστηρίξει, πως η προτεινόμενη τροπολογία, "μπορεί να δημιουργήσει ξανά τα προβλήματα και τις παθογένειες που οδήγησαν την ΕΡΤ σε αυτό το αδιέξοδο, με τις υπεραρμοδιότητες για την πρόσληψη προσωπικού».
Απόψε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως «η προθεσμία κύρωσης της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέπνευσε την προηγούμενη Παρασκευή» και πως «δεν αφήνουν την ΕΡΤ να λειτουργήσει ενώ είναι η μόνη νόμιμη κρατική ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ». «Προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε από το παράθυρο την ανυπόστατη ΝΕΡΙΤ. Εφόσον εξέπνευσε η προθεσμία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οφείλουν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία οι αρμόδιοι υπουργοί. Νομοθέτηση με την Πράξη, δεν νοείται» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας καταργήθηκε η ΕΡΤ, «είναι στον αέρα διότι εξέπνευσε η τρίμηνη προθεσμία της», ενώ κατήγγειλε ότι «προετοιμάζετε το έδαφος για πετάξετε έξω τους εργαζομένους της ΕΡΤ με τα ΜΑΤ». «Βάλατε τέρμα με τις ΠΝΠ στην κανονική διαδικασία να νομοθετεί η Βουλή», είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτσης, προβλέποντας ότι «είστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή και θα ηττηθείτε». Υποστήριξε δε ότι «εν όψει του ψηφιακού τοπίου η κατάργηση της ΕΡΤ και παρά τα προφανή αδιέξοδα και παρανομίες, αποτελεί αμοιβή προς τα ιδιωτικά κανάλια».
Σφοδρή υπήρξε η τοποθέτηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη, επιφορτισμένου από τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας για την ΝΕΡΙΤ: «Τέσσερις μήνες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το νέο σχήμα της ΔΤ, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, το σημερινό σχήμα αποτυγχάνει παταγωδώς». Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, η τροπολογία Καψή, «καταστρατηγεί απολύτως τις διατάξεις των νόμων 2190/94 και 3812/09 για τη σύσταση και λειτουργία του ΑΣΕΠ. Αναδεικνύεται το πρόχειρο της αρχικής νομοθέτησης που επιχειρείται να καλυφθεί με κατάχρηση μιας δήθεν έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας: Άλλα ισχύουν για τους συμβασιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλα για εκείνους της γενικής δημόσιας διοίκησης και άλλα για τους συμβασιούχους της ΝΕΡΙΤ...». Εν κατακλείδι, ο κος Αναγνωστάκης μετέφερε πληροφορίες, πως «το κόστος για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι μιλούν για πάνω από 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως δεν θα έχει παθητικό αποτέλεσμα».
«Στεναχωρήθηκα για τις βαριές κατηγορίες του κ. Αναγνωστάκη και για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν οι προσπάθειές μας. Ήμασταν ανοικτοί στην συνεργασία, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Υπήρξε μεγάλη προκατάληψη και προσπάθεια να υποτιμηθεί με ψεύδη το εγχείρημα» απάντησε ο κ. Καψής. Για το κόστος του κλεισίματος της ΕΡΤ και λειτουργίας της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, ο κ. Καψής αντέταξε πως «στους δύο μήνες λειτουργίας της ΔΤ, είχαν ξοδευτεί 1.832.000 - και οι 500.000 οφείλονται στο ότι η ΔΤ δεν μπορεί να πάει στην Αγία Παρασκευή και να έχει πρόσβαση στο αρχείο της ΕΡΤ. Άρα, το μηνιαίο κόστος είναι κάτω από 1 εκατομμύριο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τηλεόραση στον κόσμο που να λειτουργεί με τέτοιο κόστος».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η τροπολογία προβλέπει παράταση των δίμηνων συμβάσεων κατά δέκα μήνες, προκειμένου να καλυφθεί επαρκώς η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.: «Για να προσλάβει η ΝΕΡΙΤ τον κόσμο που χρειάζεται, μονάχα μέσω ΑΣΕΠ και μη έχοντας αποκτήσει ακόμη νομική διάσταση, θα περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες. Αν θέλουμε να έχουμε δημόσια τηλεόραση, θα πρέπει κατά συνέπεια να παραταθούν αυτές οι συμβάσεις. Βάλαμε δέκα μήνες γιατί κάποιοι θα προσληφθούν για την ελληνική Προεδρία - και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός να χρειαστεί να μείνει μέχρι το τέλος της ελληνικής Προεδρίας» ανέφερε ο κ. Καψής, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει να εκπέμπει στις αρχές του νέου έτους.
Παράπονα για ΕΣΗΕΑ
Τέλος, ο υφυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι, ούτε η ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε η ΕΣΗΕΑ συνέδραμαν στο εγχείρημά του, παρότι λύνει ουσιαστικά ζητήματα, όπως π.χ. το προβληματικό προηγούμενο καθεστώς των διετών συμβάσεων, που οδηγούσε σε διακοπή επιτυχημένων εκπομπών, ή συνεργασιών με επιτυχημένους δημοσιογράφους, με τη λήξη της διετίας. «Είμαι ανοικτός σε οιαδήποτε κριτική και σε όλα τα κόμματα - αλλά όσο εξαρτάται από μένα, η ΕΡΤ των κομματικών παρεμβάσεων και της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, δεν πρόκειται να υπάρξει» κατέληξε ο κ. Καψής,
Η ομιλία του υφυπουργού, έπεισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλο, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί καταψηφίζεται η τροπολογία. «Ζητούμε άμεση επαναλειτουργία του νέου φορέα, να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις της δεύτερης φουρνιάς με τα δίμηνα, ώστε να αρχίσει από τώρα να οργανώνεται η ΝΕΡΙΤ και να απελευθερωθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής - όχι με βία. Αυτή η κόντρα, μας οδηγεί σε τυφλή πόλωση που δεν οδηγεί πουθενά» υποστήριξε.
«Όποιος ψηφίσει την τροπολογία θα εγκληματήσει" απάντησε για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης. "Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ θα σκοτώσουν το δημιούργημά τους, το νόμο Ραγκούση που αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου Πεπονή. Η παράταση των δίμηνων συμβάσεων ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες συμπεριφορές και των άλλων υπουργών. Προσπαθούν να καλύψουν ένα κακό προηγούμενο, ανατρέποντας ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης. «Είχαμε προειδοποιήσαμε πως θα έρθει κάποια στιγμή που θα κυβερνάμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα παράγουν αποτελέσματα χωρίς να γίνονται δεκτές απ' τη Βουλή. Αυτό συνέβη και στην ΕΡΤ» σχολίασε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία.
Αντιδρά η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της
Η ΕΣΗΕΑ είναι αντίθετη στην τροπολογία σκάνδαλο, που προωθείται από την κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, με την οποία επιχειρείται να κατασκευαστεί «Δημόσια Τηλεόραση».
Στην ουσία πρόκειται για κρατικό δίκτυο, με μορφή ωστόσο που εξυπηρετεί τα ιδιωτικά κανάλια αφού θα ανατίθενται εργολαβίες για την κάλυψη –εκτός των άλλων– των αναγκών της ελληνικής προεδρίας. Είναι αδιανόητο η Βουλή να ψηφίσει και να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον Ειδικό Διαχειριστή και πρώην Αντιπρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γκίκα Μάναλη με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, η οποία όπως φαίνεται παραπέμπεται στις καλένδες και να πραγματοποιεί αναθέσεις, προμήθειες αλλά και προσλήψεις «ημετέρων» προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική του «μαύρου» στην ΕΡΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί επίσης την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, ότι θα βρει σύσσωμο τον Κλάδο απέναντι στο ενδεχόμενο εισαγγελικής ή αστυνομικής παρέμβασης στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ή σε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση της ΕΡΤ/ΕΡΑ στη χώρα.
Εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ η παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση της 11 ης Ιουνίου για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, όπως εκκρεμεί ακόμα στα δικαστήρια η ακυρότητα των απολύσεων του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ακόμη και εκείνων που έχουν υπογράψει δίμηνες συμβάσεις έκτακτου εποχικού προσωπικού και εργάζονται στο παράτυπο τηλεμόρφωμα της «ΔΤ».
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες του κ. Γκίκα Μάναλη, Ειδικού Διαχειριστή αντισυνταγματικού «λουκέτου» στην ΕΡΤ, ο οποίος συνεχίζει να μην ενδιαφέρεται ούτε καν για την επίφαση νομιμότητας! Στις αδιαφανείς διαδικασίες «προσλήψεων» στην «ΔΤ», στην ανάθεση πανάκριβων «εργολαβιών» σε ιδιώτες, στη διασπάθιση κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού τους τέσσερις τελευταίους μήνες, προστίθεται τώρα η συνεχιζόμενη άρνησή του να καταβάλει τα χρήματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με βάση το εργατικό δίκαιο και όσα οφείλονται ως δεδουλευμένα παρελθόντων μηνών.
Αντί για φτηνούς εκβιασμούς, απειλές και διχαστικά κόλπα κατά των εργαζομένων, η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υφυπουργός και ο Διαχειριστής των εντολών τους, οφείλουν να εξετάσουν σοβαρά τη διακηρυγμένη πρόθεση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, να αναλάβουν εκείνοι την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και, κατά δήλωση του Π. Καψή, η «ΔΤ» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας αποστολής.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.