Οι ψηφιακές άδειες, το «όχι» του ΓΑΠ και ο άφαντος Καραμανλής!
Η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία έδωσε το… πράσινο φως στην (δωρεάν) εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στα μεγάλα κανάλια, δίνοντας τους παράλληλα «άφεση αμαρτιών» για την 23χρονη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.
Υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές ενώ κατά της διάταξης δήλωσαν 115.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στα μεγάλα κανάλια (Mega, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Star και Alpha) να αναλάβουν τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας, της Digea. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι τα κανάλια που λειτουργούσαν στις 31 Αυγούστου 2013 θα μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά, υπογράφοντας συμβάσεις με τις εταιρείες που θα νοικιάσουν τις ψηφιακές συχνότητες. Ετσι αποκλείεται η Δημόσια Τηλεόραση, η οποία (συμπτωματικά;) δεν λειτουργούσε αυτή την ημερομηνία. Η απαγόρευση δεν είναι βέβαια σαφής, αλλά η σχετική διάταξη μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά από «εχθρούς» και ανταγωνιστές του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φoρέα.
Σημειωτέον ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει επισημάνει ότι οι νέες διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα, διότι ουσιαστικά παρατείνουν το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει το 2015. Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική όπως έχει ήδη αποφανθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήδη για το 2010, για τους σταθμούς που εξέπεμπαν με «προσωρινό καθεστώς λειτουργίας».
Απόντες και αρνητικές ψήφοι
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι περισσότεροι της ΔΗΜΑΡ (έξι προτίμησαν να απουσιάσουν, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης). Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης και Μ. Ρεπούση, ο Βύρων Πολύδωρας της ΝΔ και ο Δ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ.
Αίσθηση προκάλεσε η καταψήφιση της από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σε πρόσφατη παρέμβασή του είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αποσύρει την τροπολογία και να αποφασίσει την προκήρυξη διαγωνισμό για την πώληση/μίσθωση των τηλεοπτικών αδειών, καθώς οι συχνότητες αποτελούν κρατική περιουσία. Αρνητική ψήφο έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ανοιχτό μέτωπο με τους ιδιοκτήτες των media. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στον οποίο ανήκει η πατρότητα του όρου «νταβατζήδες» για τους… βαρόνους των media.
Ο Καραμανλής προτίμησε να απουσιάσει, αν και η διάταξη αυτή, καταργεί έναν από τους βασικούς νόμους της κυβέρνησης του, τον 3592/2007 για την ψηφιακή αδειοδότηση.
Την τροπολογία - η οποία είχε μάλιστα ενσωματωθεί σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου... Υγείας - καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστρατίδης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης.
«Για τελευταία φορά»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροποποίηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2014, η προθεσμία που είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τακτοποιήσουν τις νομικές εκκρεμότητες τους για να έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής αδειοδότησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ με το σκεπτικό ότι δίνεται για τελευταία φορά παράταση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι τελευταία φορά τάσσεται υπέρ της παράτασης και προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» και «συγχωροχάρτι».
Κατά της διάταξης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι υπάρχει φωτογραφική διάταξη που καλύπτει κατά 10 μέρες τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ θέτει εκτός ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε την αντίθεση του, κάνοντας λόγο για παγίδα, καθώς, όπως είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νομίμως όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά νομιμοφανώς.
Ορισμένοι λένε ότι ήταν η επανάληψη του σκανδάλου του καλοκαιριού του ‘89 όταν η συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον Συνασπισμό είχαν παραχωρήσει την τηλεόραση στους εκδότες, τα κανάλια των οποίων εξέπεμψαν προσωρινά, χωρίς άδειες.
«Δώρο στην Digea από την κυβέρνηση»
Ο Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ, με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ανέφερε: «Το ψηφιακό φάσμα στην Γερμανία μισθώθηκε για τα επόμενα 15 χρόνια για 4,5 δις ευρώ, στην Ελλάδα μισθώνεται για 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κλασσικό δώρο της κυβέρνησης προς την Digea, τον προσωρινό πάροχο του δικτύου. Με τη φωτογραφική διάταξη εμποδίζουν οποιονδήποτε άλλον να συμμετάσχει καθώς προβλέπεται ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που προϋποθέτει κάποιος να γνωρίζει οτι θα είναι ο επόμενος πάροχος καθώς δεν προλαβαίνει κανείς να στήσει εκατοντάδες πομπούς σε ολόκληρη τη χώρα. Με τη διάταξη αυτή δίνεται ένα δώρο προς τους καναλάρχες καθώς νομιμοποιούνται όλοι οι σταθμοί που εξέπεμπαν από τις 31 Αυγούστου του 2013 συμπεριλαμβανομένης και της ΔΤ που ως γνωστόν μεταδίδεται μέσω της Digea. Κάνουν απο τώρα τη δημόσια τηλεόραση πελάτη της Digea».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.