Ψηφιακή μετάβαση… όχι για όλους!

Νίκος Μποζιονέλος
Ψηφιακή μετάβαση… όχι για όλους!

bet365

Η ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώθηκε αλλά υπάρχουν σε αρκετές περιοχές διαμαρτυρίες, είτε επειδή βλέπουν… μαύρο είτε επειδή πιάνουν κανάλια άσχετα με την περιοχή τους!
Η Digea ανακοίνωσε στις 6 Φεβρουαρίου ότι η ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώθηκε στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη. Το έκτο και τελευταίο κατά σειρά switch-off έλαβε τέλος με αποτέλεσμα το 95% της επικράτειας να λαμβάνει ψηφιακό σήμα.
Ωστόσο… περάσαμε στην ψηφιακή εποχή; Μάλλον! Διότι έκτοτε υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν σύγχρονη τηλεοπτική τεχνολογία με αποτέλεσμα στην μικρή οθόνη να βλέπουν… μαύρο. Οχι «χιόνια» ή παρεμβολές αλλά… καθόλου εικόνα.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ως εποπτεύουσα αρχή του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, αλλά και το νέο υπουργείο Δικτύων, έγιναν δέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών από πολλές περιοχές της χώρας, ως επί το πλείστον ορεινές ή ακριτικές. Η ΕΕΕΤ, ύστερα από την αρχική άρνηση του δήμου Λέσβου να κατεβάσει τους αναλογικούς πομπούς, σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι έγινε έλεγχος και πως «η Digea υπερκαλύπτει τα νησιά».
Πλην της Λέσβου καταγγελίες για προβλήματα στη λήψη του ψηφιακού σήματος έγιναν από περιοχές σε Λήμνο και Χίο (μόλις στο 40% η κάλυψη), Σίφνο, Πάρο, Λασίθι (στο Οροπέδιο υποστηρίζουν ότι δεν συμπεριλήφθηκαν καν στον χάρτη της ψηφιακής μετάβασης!), ορεινή Νάξο, Καλαμπάκα, Δελφούς, Ικαρία και αλλού.
Δεν υπάρχουν όμως προβλήματα μόνο λήψης αλλά και πολλών περιοχών επειδή πιάνουν κανάλια άσχετα με την περιοχή τους! Επί παραδείγματι, στις Σέρρες ζήτησαν από το υφυπουργείο Δικτύων στους χάρτες συχνοτήτων να ενταχθεί ο νομός Κεντρική Μακεδονία και να αποχωρήσουν από την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (όπου ανήκουν διοικητικά) επειδή, μετά τη μετάβαση, οι πολίτες παρακολουθούν τα θρακιώτικα περιφερειακά κανάλια και όχι της Θεσσαλονίκης! Ανάλογο θέμα υπάρχει και στη Φωκίδα όπου απουσιάζουν τα περιφερειακά κανάλια της Στερεάς Ελλάδας από το ψηφιακό μπουκέτο και παρακολουθούν αυτά της Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα τούτο να μην ενημερώνονται, όπως μέχρι πρότινος και σωστά, από το Star Κεντρικής Ελλάδας!
Μιας και στην επικαιρότητα είναι η φρασεολογία (μνημόνιο ή γέφυρα, επί παραδείγματι) η Digea, όπου μετέχουν όλοι οι καναλάρχες των ιδιωτικών σταθμών, επικαλείται τη σύμβαση που κάνει λόγο ρητώς για «πληθυσμιακή κάλυψη στο 95%» και όχι… γεωγραφική. Ο χάρτης συχνοτήτων και η σύμβαση παραχώρησης (ΚΥΑ 42800/2012) υποχρέωναν την Digea να εγκαταστήσει πομπούς σε 156 σημεία της χώρας. Οπερ και εγένετο, εξ ου η Digea δεν ήταν υποχρεωμένη να σχεδιάσει το δίκτυο της έτσι ώστε να έχουν όλες οι περιοχές της χώρας ψηφιακό σήμα.
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Όπως τόνισε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Μενέλαος Δασκαλάκης, γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και Ψηφιακής Σύγκλισης και ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την ένταξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Ψηφιακή Σύγκλιση για χρηματοδότηση ύψους 638.700 ευρώ για την αγορά και την τοποθέτηση αναμεταδοτών στις ακριτικές περιοχές.
Ωστόσο, αφενός είναι απορίας άξιον αν είναι σύννομη η έμμεση επιδότηση του κράτους σε ιδιωτική εταιρεία και ουσιαστικά οι πολίτες πληρώνουν, μέσω του ΕΣΠΑ των δήμων και των περιφερειών, τους αναμεταδότες που άλλοι πήραν δωρεάν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται να εγκατασταθούν περισσότεροι από 2.500 αναμεταδότες σε όλη τη χώρα με εκτιμώμενο κόστος από 8 ως 20 εκατ. ευρώ!
Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν ως τον Ιούνιο, όπου βάσει προγράμματος πρέπει να σβήσει από παντού το αναλογικό σήμα.

Nίκος Μποζιονέλος (e-mail: [email protected])

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα