Εθνική Ελλάδας: Ξέρουμε τι έκανες στον όμιλο! (pics)
Ο απολογισμός αξιολογείται ως θετικός για τη «γαλανόλευκη», μετά το πέρας των 10 αγώνων στον 8ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ της Ρωσίας κι αυτό συμβαίνει για ένα σωρό λόγους. Είναι λίγο πολύ όσα εξήγησε ο Μίκαελ Σκίμπε στη συνέντευξη Τύπου, μετά το παιχνίδι με το Γιβραλτάρ στο «Καραϊσκάκης», που έριξε την «αυλαία» και μας έβαλε σε mode… μπαράζ.
Αρχικά, η Εθνική επανήλθε στις επιτυχίες, όπως αυτή της 2ης θέσης, που δίνει το δικαίωμα στην Εθνική Ομάδα να διεκδικήσει τις πιθανότητές της να μιλήσει… ρώσικα το καλοκαίρι του 2018. Η πρώτη θέση ήταν de facto δύσκολη υπόθεση, επομένως το γεγονός που υποσκελίσαμε την πάντα επικίνδυνη Βοσνία συνιστά επιτυχία, σε πρώτη -τουλάχιστον- ανάγνωση.
Δεύτερον, η Ελλάδα ξανάγινε «οικογένεια», μετά τη «λαίλαπα» της διετίας 2014-2016 και τον παρολίγον ολικό εκτροχιασμό από τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί την προηγούμενη «χρυσή» δεκαετία. Από το κάζο των Νησιών Φερόε και τον χαβαλέ περί… Εθνικής Μυκόνου, ο Σκίμπε και οι διεθνείς είναι σε θέση πάλι να «κυνηγούν» την πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση, με τις «φυσιολογικές» ημέρες να έχουν επιστρέψει στη «γαλανόλευκη» δημόσια ατζέντα. Αρκεί μια ματιά σε μεγέθη όπως η Ολλανδία, που μένει για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκτός μεγάλης διοργάνωσης, για να κατανοήσει την αξία της μεταστροφής του κλίματος.
Η Ελλάδα έγινε ξανά λοιπόν νικήτρια απέναντι σε αντιπάλους του χεριού της, μπορεί να «κοιτάει» στα ίσια μεγαλύτερους, όπως το Βέλγιο και στα μπαράζ δεν έχει να φοβηθεί κανέναν, ως «χαμένη από χέρι», αν και προφανώς θα είναι το αουτσάιντερ απέναντι σε οποιαδήποτε εκ των Ιταλίας, Ελβετίας, Κροατίας και Δανίας.
Μήτρογλου, Μάνταλος, Σωκράτης και οι άλλοι
Σε αυτή την αλλαγή πρωταγωνίστησαν πολλοί, άλλοι καθοριστικά, άλλοι συνεχόμενα και άλλοι όταν χρειάστηκε.
Με 6 γκολ, ο Κώστας Μήτρογλου έδινε το «σύνθημα» μπροστά, αποτελώντας το ατού μιας ομάδας σαφώς αμυντικά προσανατολισμένης σε όλα τα παιχνίδια της. Ο Βασίλης Τοροσίδης τον ακολουθεί με 3 και μαζί πέτυχαν πάνω από το 50% των τερμάτων της Εθνικής στον όμιλο.
Η «μπαγκέτα» της δημιουργίας ανήκει στον Πέτρο Μάνταλο. Ο μέσος της ΑΕΚ δημιούργησε 3 γκολ για τους συμπαίκτες του σε αυτά τα παιχνίδια, με τον «Μητρογκολ», τον «Τόρο» και τον Κώστα Φορτούνη να τον ακολουθούν κατά πόδας με 2.
Ζέκα ο… βιονικός!
Σταθεροί ήταν καθ’ όλη τη διαδικασία οι Μάνταλος, Φορτούνης, Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος και φυσικά ο Καρνέζης, που έπαιξαν σε 9 αγώνες, ενώ και ο Μανωλάς τους συμπληρώνει στη λίστα με τα λεπτά συμμετοχής.
Ειδική αναφορά αξίζει στον Κάρλος Ζέκα, που πρόλαβε ως βασικό μέλος της ομάδας τα μισά παιχνίδια στον όμιλο και πρόλαβε να παίξει 456’ από τον εκτός έδρας αγώνα του Βελγίου (4η αγωνιστική) κι έπειτα. Ο μέσος όρος του είναι 91’ ανά παιχνίδι κι αν είχε υπολογιζόταν από την αρχή, μάλλον θα ξεπέρναγε και τον… Καρνέζη!
Αναλυτικά όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων διεθνών στον όμιλο:
Γκολ: 17-6
Νίκες: 5
Ισοπαλίες: 4
Ηττες: 1
ΣΚΟΡΕΡ
1) Μήτρογλου 6
2) Τοροσίδης 3
3) Φορτούνης
4) Μάνταλος
5) Σταφυλίδης
6) Τζαβέλλας
7) Ζέκα
8) Τζιόλης
9) Γιαννιώτας
- ένα αυτογκολ (Γιβραλτάρ εκτός)
ΑΣΙΣΤ
1) Μάνταλος 3
2) Μήτρογλου 2
Τοροσίδης 2
Φορτούνης 2
3) Ζέκα 1
Τζαβέλας 1
Σταφυλίδης 1
Ταχτσίδης 1
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Περισσότερες: Μάνταλος, Φορτούνης, Σταφυλίδης, Καρνέζης, Παπασταθόπουλος (9)
Λιγότερες: Καπίνο, Χριστοδουλόπουλος, Οικονόμου, Λυκογιάννης, Διαμαντάκος, Χολέμπας, Κουρμπέλης (1)
ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Καρνέζης 810
Φορτούνης 771
Μάνταλος 763
Μανωλάς 720
Παπασταθόπουλος 704
Σταφυλίδης 703
Μήτρογλου 702
Τζαβέλας 628
Τοροσίδης 605
Ζέκα 456
Τζιόλης 428
Μανιάτης 416
Σάμαρης 361
Παπαδόπουλος 344
Μπακασέτας 322
Ταχτσίδης 239
Δώνης 235
Ρέτσος 111
Καρέλης 95
Καπίνο 90
Βέλλιος 89
Χριστοδουλόπουλος 74
Γιαννιώτας 73
Οικονόμου 72
Λυκογιάννης 21
Διαμαντάκος 20
Χολέμπας 13
Κουρμπέλης 1
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.